7 Октомври, 2022 11:35 2 068 27

Проф. Константинов: Изтече гаранцията. Машините за вота законно ще се "счупят" и трябва да броим нови 100 милиона

  • михаил константинов-
  • гаранция-
  • машини-
  • вот-
  • счупени

"Дневникът е подправен." Какво показва това? Някой тук, с нерегламентиран достъп си програмира, каквото си поиска", коментира математикът 

Проф. Константинов: Изтече гаранцията. Машините за вота законно ще се "счупят" и трябва да броим нови 100 милиона - 1
Снимка: БГНЕС

"Дневникът е подправен". То е толкова абсурдно това, че стига едно да бъде. Какво показва това? Някой може да бърка в машините, нали така. Смятате ли, че в Тайван, които са много сериозни хора – там се правят 90 на сто от чиповете на света, че там ще програмират "Дневникът е подправен"? Не. Тук някой, с нерегламентиран достъп си програмира, каквото си поиска."
Този коментар направи пред БНР математикът проф. Михаил Константинов.

"Изтече гаранционният срок. От догодина машините съвсем законно ще се "счупят" и трябва да дадем едни нови 100 милиона за машини", предупреди той.

Машинният вот показва отдръпване на 600 000 души, от които 500 000 не отиват да гласуват заради страх от излагане, а 100 000 са тези, "които г-н Рашков и г-н Демерджиев успешно ги страхуват", коментира Михаил Константинов в предаването "Хоризонт до обед".

Няма по-безсмислено упражнение от гласуването с "Не подкрепям никого", подчерта Константинов. По думите му това действие има значение само на първи тур на президентските избори, когато тези гласове се броят и могат да "потопят" някой от кандидатите, докато на парламентарен вот според него това е "социален мазохизъм".

42 мандата излъчват сега трите софийски района. Ако беше известен резултатът от преброяването по-рано, щяха да са 47, посочи още математикът.

"Народът си гласува с преференции и се радва. На местните избори работят желязно преференциите, защото малък брой преференции пренареждат листите."

Относно начина на разпределение на мандатите според изборните резултати проф. Константинов уточни:

"Събират се всички гласове, подадени за партии, коалиции и независими кандидати. Не се работи с гласовете "Не подкрепям никого". Те отиват в кошчето за боклук. След това се вземат 4% от това число. Като вземете 4% от 2 500 000 – това са 100 000 гласа. Всички партии, които имат 100 000 гласа, влизат в парламента. Прагът е 100 000, ИТН имат 96 000, което е 3,85%. И друг път сме имали такива случаи – партии на ръба. Всеки може да оспорва, но тук нямат никакъв шанс "оспорвачите". Няма как да намерят някой, който да повдигне този въпрос, но дори да го повдигне, Конституционният съд ще ги пореже."

Колко струва един мандат на национално ниво – какъв е броят гласове, които осигуряват един мандат?

Доскоро беше 12-13 000 гласа, сега падна на 9 480, закръглено 9 500 гласа, поясни Михаил Константинов.

"Средно 9 500 дават един мандат на партията."

Тристепенен математически алгоритъм без човешка намеса определя в кой район коя партия какво взема, поясни проф. Константинов.

"Вкарваме числа, изкарваме мандати. На регионално ниво може да има несправедливости, обаче партията си определя мандатите на национално ниво."


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    19 12 Отговор
    Нали тва е и Целта бре гербераст! Щавия в Геноцида и тва. Пак купени уж изборчета в Последна национална катастрофа.
  • 2 БЪЛГАРИН🇧🇬

    41 12 Отговор
    По-добре пари за машини, отколкото за циганските гласове.
  • 3 Лост

    42 8 Отговор
    М. Константинов много ги разбира мушенгиите. Защо ли?
  • 4 раз

    15 5 Отговор
    Цена за пенсионери,получили увеличение на пенсиите: свинско филе на витрината на "Кауфланд"-59,99лева за килограм.

    Коментиран от #18

  • 5 мушенгии

    23 8 Отговор
    Мишо - императора на България! Той определяше кой колко.

    Коментиран от #7

  • 6 НеПрофесор

    20 10 Отговор
    Предизборно започнаха да реват Професорите и Професорките по ВСИЧКОЛАГИЯ, за да върнат хранилката ГЕРБ. Това, че изтича гаранция на машина не означава, че трябва да се изхвърли. И по добре да се платат някалко хиляди за ремонт и подръжка, отколкото да се крадат милиарди.
  • 7 Нашийник

    18 7 Отговор

    До коментар #5 от "мушенгии":

    По поръчка на толупа.
  • 8 Шарлатан математик

    16 5 Отговор
    Дневника е подпъхнат. За да си говориш после.
  • 9 далавера , далавера ...

    19 4 Отговор
    Далаверка , та ... дрънка е "сагата" с венецуелските машинки . СИЕЛА вече са мулти-милионери и ... знаят как да се отблагодарят /на когото трябва/, а това , че някой си мисли , че ромските гласове за парирани - много се лъже. И маймуна може да се научи да натиска едно виртуално копче , камо ли ромски тарикат за 100 лв.

    Коментиран от #13, #15

  • 10 Я кажи за социологията

    16 6 Отговор
    Изцяло в полза на ГЕРБ. И по лоши предварителни резултати за други партии.
  • 11 бай Иван

    13 7 Отговор
    А ИЗБОРИТЕ КОЛКО СТРУВАТ бре професоре или избори до дупка за да нагласим мафиотите пак.............а народа ако оцелее....
  • 12 един

    14 9 Отговор
    Взе да им затваря кранчето и сега пищят!Милиарди откраднаха тогава мълчаха,сега машините щели да се счупят и не знам си кво още!Само Лукойл ни дои с 1млрд. на година,нататък да не продължавам че ми втръсна да повтарям едно и също!
  • 13 Бивш канадец

    12 7 Отговор

    До коментар #9 от "далавера , далавера ...":

    Странно - на гърба на машините пише "Произведено в Тайван"!? А пък и същите машини се използват не къде да е, а във Валония (Холандия)! И те ли са "венецуелци"? Тиквата изтърси една простотия, и простите като него клъвнаха като шаран на гола кука!

    Коментиран от #22

  • 14 Гацо

    15 8 Отговор
    Лъжливото професорче пак иска да брои ръчно и да дописва каквото може винаги в полза на Гърбавите урунгели ...

    Коментиран от #16

  • 15 Гарабед

    10 7 Отговор

    До коментар #9 от "далавера , далавера ...":

    И маймуна може да се научи да натиска виртуалното копче, но е съществен проблем, ако не може да чете. Още по-кофти е, че не може да се контролира, как гласува натискащият копчето, което обезсмисля даването на стоте лева.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Ела и виж

    7 4 Отговор
    Дървар! Тоя няма ли кой да му вземе думата и да не го виждаме повече никъде? Не виждате ли, че той е с мисленето на ГЕРБ и навсякъде вижда далавера?Да си седи в къщи и да целува портрета на вожда си и да трае. Колко години трябва да му слушаме поръчковите простотии?
  • 18 ГАНЬО

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "раз":

    Ако ти е скъпо, си купи овче кашкавал на "Маджаров" за 45лв./кг..По-евтино е.😂🤣😅
  • 19 БАБИКЯН МИРИЗЛИВИЯ НЕКЪПАНИЯ

    8 2 Отговор
    ИМАМ СТАР КОМПЮТЪР ОТ 25 ГОДИНИ И ОЩЕ НЕ СЕ Е СЧУПИЛ ЛЪЖЕЦО. ОЩЕ СИ РАБОТИ ОТЛИЧНО.

    Коментиран от #20

  • 20 РАЗБОЙКО И ГЕНОИДА НАД БЪЛГАРИТЕ ПОМНИМ

    8 3 Отговор

    До коментар #19 от "БАБИКЯН МИРИЗЛИВИЯ НЕКЪПАНИЯ":

    ЗА РАЗБОЙКО С ПЪЛНОТО ЧЕКМЕДЖЕ С ПАЧКИ МЪЛЧА КАТО РИБА! СЕГА ПИЩИШ ЗА НЕЩО НЕСЛУЧИЛО СЕ.
  • 21 Деси от лом

    2 0 Отговор
    Хидроцефал
  • 22 чети ,бе

    6 1 Отговор

    До коментар #13 от "Бивш канадец":

    Валония не е в Холандия , ами е в кралство Белгия /един от трите района съставляващи Белгия/ и центъра му е гр. Намюр , там НЕ СЕ гласува с машини ! С машини се гласува САМО за общински избори /които са мажоритарни/ за градски съветници в Брюксел. Хлъц ! Опорката издъхна ! Машините наистина са произведени (забележи - само произведени) в Тайван , но софтуера (с който дойдоха в България) беше от венецуелски избори.
  • 23 М Константинов мошеннико, ти трябва да

    7 2 Отговор
    си до живот в Затвора!!Една кола, като и мине гаранцията, да не би да е дават на Отпадаци Мошеннико???
  • 24 епъ

    5 2 Отговор
    За подправяне на машини трябват специалисти, а за костинбродски протоколи - може и буци с химикала...
  • 25 М Константинов!! Само бай Ставри знае

    3 1 Отговор
    За теб и те чака!! Гаранция на машина означава бесплстен сервиз(подръжка) от страна на Производителя или търговеца на въпросната машина! След това собственика си прави абонамент за подръжка на машината!? Заблуждаваш хората, че трябва да се копуват нови машини, Мошеннико!! Няма да се копуват! , Ти си изпечен мошеник, АКТИВИРАЛ тее Борисов да продължаваш да лъжеш и да плашиш че ще се харчат пари за нови машини!! След гаранцията има още много години експлоатация на всяка машина, дали щее лека кола, самолет или машина за гласуване, тя не се бракува с истичане на гаранцията, а отива на сервизна подръжка и продължава да се ползва!!! Мошеннико!?
  • 26 М Костантинов отдавна го Изритаха от

    3 2 Отговор
    Това да брои и смята по избори! Като какъв тоя доказан мошеник коментира избори, машини, тоя е мошеник на Хранилка на ГЕРБ!
  • 27 Машините

    1 0 Отговор
    Са фабрика за пари, това го наложиха "социалната" корнела, и близките на държащите кода и обслужването ДаБъ и сие, с любезното съдействие на чалга-тайм
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол