Last news in Fakti

10 Октомври, 2022 07:04 7 978 34

10 000 евро за български паспорт в Турция

  • паспорт-
  • българия-
  • турция-
  • северна македония-
  • корупция

Затегнахме мерките за получаване на документи от Северна Македония

10 000 евро за български паспорт в Турция - 1
Снимка: БГНЕС

В 3-милионния турски град Бурса търговски реклами предлагат български паспорти. Според неофициални данни на изселнически организации всеки 5-и жител на 3-милионния град Бурса има връзка с България или предци, с произход от нашите земи като 10 000 евро струва издаването на български паспорт.

"За турските граждани, които желаят да придобият българско гражданство, е сравнително лесно, защото те трябва да представят документ на родителя. При гражданите от Северна Македония е по-трудно, защото те трябва да извадят стари документи, често от 19 век", обясни Емил Дечев в ефира на bTV.

Заради новите правила за издаване на български паспорти през последната година става все по-трудно гражданите на Република Северна Македония да получават българско гражданство. През 2020 година държавата ни прави над 9100 граждани на Северна Македония българи. Тази година са 1409, като повечето са започнали процедурите си по стария закон. Промените в закона, приети през 21-ва година, вече улесняват турски граждани да получават български паспорт. От 697 турци, подали молба за български паспорт през 2020 година преди новия закон, през 2022 г. те вече са над 2100.

По думите на очевидец става ясно, че македонците вече получават откази за български паспорти. Както и хората с етнически български произход от Украйна, Сърбия, Албания и Косово.

"Има една сериозна промяна в Закона за българското гражданство, която се случва март 2021 година. Това е последният български парламент, който изкара пълен 4-годишен мандат, когато управляваща партия беше ГЕРБ", сподели още Емил Дечев, зам.-министър на правосъдието.

Вносители на закона са депутатите от ДПС и ГЕРБ Йордан Цонев, Хамид Хамид, Тома Биков и други. Основната промяна е необходимостта от документ, доказващ, че кандидатите за паспорт имат предци, живели в България за турците и български етнически произход за македонци, украинци, сърби. Нужните документи се издават от общините.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аз съм БЪЛГАРИН

    43 4 Отговор
    проекта е на СОКОЛА по големи резултати за изборите
  • 2 хаберих

    26 11 Отговор
    Бившият президент на САЩ -републиканецът Доналд Тръмп смята, че е необходимо незабавно да започнат преговори за прекратяване на конфликта в Украйна, в противен случай той може да прерастне в Трета световна война.

    Коментиран от #34

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Бойко

    17 18 Отговор
    Неуточнена информация? Къде е проблема като родителите им са бг граждани изселени през 89г.???????

    Коментиран от #15

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Цонев

    15 3 Отговор
    Пак реклама на вмро
  • 8 БСП...ЗЛО КОМУНДЕ

    11 3 Отговор
    А за Русия що не издават паспорти.....
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ЕС...МАГНИТ ЗА

    11 8 Отговор
    Нашите съседи...НЕ ИСКАТ В РУСИЯТА....ЩО ЛИ????
  • 13 инат

    8 4 Отговор
    Колко пъти една и съща статия
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Пешо

    40 6 Отговор

    До коментар #5 от "Бойко":

    Аз съм за ЕДИНИЧНО гражданство!!! Какво е това двойно гражданство?! Пълна просотия... дали живее някой в Турция или мигрирал от 10г. В Чикаго...или 20г. , защо ще гласува да определя живота на баба Гина в Бг????!!! В чужбина трябва да може да гласуват само и единствено хората изпратени командировка, служителите на посолствата и службите. Точка!!

    Коментиран от #16, #22

  • 16 Точно

    32 2 Отговор

    До коментар #15 от "Пешо":

    Трябва премахване на двойното гражданство, да избират едно от двете.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Перо

    5 2 Отговор

    До коментар #10 от "Бамби":

    Промяната в закона е добра за БГ, което е правилно и е също правилно затрудняването на гражданите на РСМ! Паспорти ще се издават само на овцете,които разберат,че са били на българска територия,издавани са документи от български институции,на български език и дедите им са били български поданици и те имат българска историческа родина и български,етнически произход! До миналата година се даваха паспорти и лични карти на македонисти,които ползваха местни старобългарски документи и разбираха своя произход, но им беше втълпявано от властите,че това са документи на окупаторска държава и не искаха да чуят,че не са македонисти! Пишеха се тарикати, взимаха тескеретата и криеха новите документи и истина! Тези лица имат северно-македонско гражданство,никакво образование по история или изопачена историческа представа от македонистката пропаганда,лъжа и терор. Нямат абсолютно никакво българско самосъзнание! С българските документи,често ни компрометираха с криминално поведение на запад и създават негативно мислене, представа и поведение на местните хора и власти! Много правилно и своевременно решение! Въобще, беше голяма грешка издаването на БГ документи,на зомбирано население с не истинско и научно доказано, /фалшифицирано/ образование!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Муста фата

    5 1 Отговор
    Хери тъй нареди, на Ойропата и са малко мюс литата
  • 22 Хелмут

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "Пешо":

    Те турци и Иранци , като в Австрия живеят и си сменят гражданството си крият старите паспорти и пак остават със гр по рождение.Даже и бгета го правят.

    Коментиран от #24

  • 23 Морски

    12 1 Отговор
    Нищо не ме учудва ГЕРБ и ДПС
  • 24 Пешо

    2 3 Отговор

    До коментар #22 от "Хелмут":

    Недей да си толкова наивен. Това лесно се оправя. По политически причини не са изчистили този въпрос. Има си държавни канали по които може да ги хваната такива... интогава какво.... отнемане на гражданството брз право на кандидатстване за 25г. Или 50г. ! Готово. Нека тарикатеят
  • 25 Аз съм ерген

    3 2 Отговор
    Е срещу 10 000 евра съм готов да се оженя за някоя без значение каква е и от къде е фиктивно за да спечели паспорт и път към европата
  • 26 Македонците

    5 4 Отговор
    Македонците поне говорят български и са християни, а подкупните българи едно време, за една кесия с грошове или да работят професия, са сменили името и вярата си, никога не е и имало преселение в Османската империя от Анадола към Балканите, винаги е бил обратния процес. Нашите турци също не искат да осъзнаят какви са.

    Коментиран от #27

  • 27 грешиш

    4 0 Отговор

    До коментар #26 от "Македонците":

    Един турски Бейлък, колкото две Българии е преселен на Балканите. Първоначално докато Мурад l завзема нови територии на Балканите, този Бейлък все още е извън пределите на Османската империя.Но след като Балканите вече попадат в границите на Османската империя Мурад l се отправя да завземе този Бейлък. Вече попаднал в границите на Османската империя.турския Бей бива затворен,а населението е изселено на новите земи на Османската империя..... На Балканите. Това е историята с документи и факти. А това, че някой е превърнал българите насилствено в турци си е измислица. Със сигурност е имало и българи, които си сменяли името и религията,но това да единици.... Турците, които се намират на Балканите са наследниците на този турски Бейлък, които са били насилствено преселени на Балканите и живеят от векове тук. Живеем е XXl век в света на технологиите. Който не вярва може да издири архиви документи,писма от 13-19 век.....всичко това струва месеци време,но аз го правя, защото се интересувам от истинската история,а не от измислената,не от подменената . .....

    Коментиран от #29

  • 28 Това е

    7 0 Отговор
    Соросоидната партия ГРОБ и турската етническа с подкрепата на Нинова са срещу България
  • 29 123

    4 1 Отговор

    До коментар #27 от "грешиш":

    Точно са си продали вярата за да имат изгоди.Така са се пръкнали "нашите" турци.Същото важи и за високопланинските джентълмени от родопите.Добре ,че са били християните от балканите да се пооправи анадолкия генофонд.Има ген.изследвания за това ,исторически факти от осм. архиви.

    Коментиран от #30

  • 30 не е нужно

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "123":

    Много добре знаеш, че бащата на Иван Вазов, също живее в богатство по време на Османската империя,а сина му пише Под игото . Сега истината е една,а виждаш художествената измислица какво е. историята не е художествена измислица, историята е факти, документи, архиви
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Машала

    1 0 Отговор
    Приказваме всеки ден, че македонците са българи, а издаваме паспорти на турци. Пълен идиотизъм. Какво има да доказва един македонец щом иска българско гражданство. Трябва на секундата да му се издава. Ако го правехме сега щеше цяла Македония да е с българско гражданство. Нашите управници са пълни идиоти!
  • 34 Хахаха

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "хаберих":

    Бившият президент на САЩ затова е бивш! Няма никакво значение какво дрънка. Войната ще приключи както реши Запада, а не Русия и Путлер. Путинофилите трябва да приемете тази реалност!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове