Last news in Fakti

14 Октомври, 2022 21:13 2 078 12

Вдигат данъците и таксите в Кюстендил

  • кюстендил-
  • данъци-
  • такси-
  • петър паунов

При данъка за автомобилите също ще има промяна

Вдигат данъците и таксите в Кюстендил. Това стана ясно по време на пресконференция на кмета на Община Кюстендил Петър Паунов, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Кюстендил. Кметът посочи, че повече от 15 години налозите не са променяни. Очаква се първата стъпка да бъде към повишаване на данъка за сгради. Предложението е от 1,4 промила той да се увеличи на 2,5 промила.

"Такса смет ще бъде много по-висока. Тя ще бъде предложена следващия месец. Правят се изчисленията. Трябва да стартира и претоварната станция, където ще има допълнителни разходи. Ще създадем необходимите условия за разделно събиране, за безопасно третиране на отпадъците. Да изчезнат и незаконните сметища“, каза Петър Паунов.

По думите на кмета ще се промени и данъкът върху придобиване на възмездно имущество. Сега той е 2, а предложението е 2,5.

При данъка за автомобилите също ще има промяна. Имущественият компонент се определя от стойността на данъка в зависимост от мощността на двигателя, коригирана с коефициент в зависимост от годината на производство на автомобила, както следва:

до 55 kw включително – 0,70 лв. за 1 kw;

над 55 kw до 74 kw включително – 0,90 лв. за 1 kw;

над 74 kw до 110 kw включително – 1,85 лв. за 1 kw;

над 110 kw до 150 kw включително – 1,99 лв. за 1 kw; над 150 kw до 245 kw включително – 2,15 лв. за 1 kw; над 245 kw – 2,90 лв. за 1 kw.

Екологичният компонент се определя в зависимост от екологичната категория, както следва:

Без екологична категория, с екологична категория "Евро 1" и "Евро 2" - 1,30;

"Евро 3": 1,00;

"Евро 4" : 0,80;

"Евро 5": 0,60;

"Евро 6" и "EEV: 0,40.

"В момента, надаваме се на подкрепа за да се опитаме да спрем частично затъването. Кюстендил е оценяван като град, подходящ за инвестиции и според мен е чудесен за живеене. Въпреки утежнените разходи на всяко едно домакинство общината няма как да компенсира всички неудачи в държавата“, каза кметът Петър Паунов.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 уaйтнoйз

    1 1 Отговор
    Точно в тоя момент цялата област кат за петък вечер вече вдигна от 1.4 промила на 2.5... изненадващо
  • 2 111

    12 2 Отговор
    Този наглец продължава да ни разказва играта на Кюстендилци.
  • 3 хисарлъка

    6 3 Отговор
    парите за "мизерните" пенсии трябва да дойдат от някъде
  • 4 Ами просто е

    9 3 Отговор
    Ще спра да плащам!
  • 5 Христо

    6 4 Отговор
    Правилно. Щом имаш имот в града, можеш да отделиш сто лева годишно за данък.

    Коментиран от #6

  • 6 Телевизия Бобов дол

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Христо":

    Проблема е в селата , нямаш кофа , няма контейнер и дори каноин на БКСто не минава но те карат да плащаш такса смет който е по-висок от данъка заради!

    Коментиран от #7, #8

  • 7 Христо

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Телевизия Бобов дол":

    Имам къща на село там и данъкът ми е 1.50 лв. годишно.
  • 8 Христо

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Телевизия Бобов дол":

    А такса смет няма.
  • 9 ха ха

    4 1 Отговор
    събира пари че ;гласовете; поскъпнаха а кинтите от далаверите са за личната сметка
  • 10 Бай ив

    5 0 Отговор
    ТРЯБВА ДА СЕ ВДИГНАТ ДАНЪЦИТЕ ,ТЪЙ КАТО ОБЩИНАТА ИМА ДА ПЛАЩА НЕИЗПЛАТЕНИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА НАП ОСЕМ МИЛИОНА ПЛЮС ЛИХВИТЕ ,НО ВЪПРОСЪТ Е КОЙ Е ВИНОВЕН ЗА ТОВА И ПРОКУРАТУРАТА ДАЛИ ЩЕ СЕ ЗАДЕЙСТВА . НЕ ВЯРВАМ , ЗАЩО ДА МУ РАЗВАЛЯТ РАХАТЛЪКА И ЦАРУВАНЕТО НА ПЕТЪР ПАУНОВ!!! А ХАРЛИЯ ДА Е НА ПОСКЪПВАНЕТО НА ДАНЪЦИТЕ!!!!
  • 11 Бай ив

    2 0 Отговор
    ТРЯБВА ДА СЕ ВДИГНАТ ДАНЪЦИТЕ ,ТЪЙ КАТО ОБЩИНАТА ИМА ДА ПЛАЩА НЕИЗПЛАТЕНИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА НАП ОСЕМ МИЛИОНА ПЛЮС ЛИХВИТЕ ,НО ВЪПРОСЪТ Е КОЙ Е ВИНОВЕН ЗА ТОВА И ПРОКУРАТУРАТА ДАЛИ ЩЕ СЕ ЗАДЕЙСТВА . НЕ ВЯРВАМ , ЗАЩО ДА МУ РАЗВАЛЯТ РАХАТЛЪКА И ЦАРУВАНЕТО НА ПЕТЪР ПАУНОВ!!! А ХАРЛИЯ ДА Е НА ПОСКЪПВАНЕТО НА ДАНЪЦИТЕ!!!!
  • 12 БОЛШЕВИК

    4 0 Отговор
    На държавно ниво трябва да се увеличат данъците за богатите, премахване на плоския данък, да се въведе необлагаем доход на ниските заплати, общинските и държавни болници да не са търговски дружества. И държавата да се заеме при висока безработица по места да създава държавни предприятия, заводи, фабрики и цехове, щом частника не желае или не може.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове