Last news in Fakti

22 Октомври, 2022 13:32 1 838 30

Росен Христов: Не продадох българските интереси, защитих ги

  • росен христов-
  • енергетика-
  • цени

Няма опасност от режим на тока през зимата. Енергетиката е в добро състояние, посочи Росен Христов

Росен Христов: Не продадох българските интереси, защитих ги - 1
Снимка: БГНЕС

„В предишното правителство не е имало компетентност по отношение на енергетиката. В последния си ден министър-председателят отиде в АЕЦ „Козлодуй“ и нареди сключването на договор с „Уестингхаус". В България е решено да се търси доставчик, който не е от Русия, но ядреното гориво на „Уестингхаус" не е лицензирано, а технологията не е доработена. Договор не е сключен, но е направен опит да се ограничат всички други възможни доставчици“.

Това заяви в „Тази събота“ по бТВ министърът на енергетиката Росен Христов.

Той добави, че друг основен конкурент е френска компания, която произвежда сходни на касетите, използвани в АЕЦ „Козлодуй“. Според него отменянето на постановлението на Министерския съвет ще позволи включването на на компании с други оферти в търга за ядрено гориво.

„Не продадох българските интереси. Не само, че не ги продадох, но ги и защитих“, подчерта Христов в отговор на коментар в социалните мрежи на министъра на енергетиката в редовния кабинет Александър Николов:

„Домакинствата, които потребяват до 800 киловатчаса електроенергия на месец, ще продължат да плащат ток по ниската тарифа. Консумираната енергия над тези 800 киловатчаса, ще бъде по пазарната цена, определена от дружествата“, посочи министърът.

„Няма опасност от режим на тока през зимата. Енергетиката е в добро състояние. България е и нетен износител на електроенергия“, добави той.

За момента няма опасност от пренатоварване на електропреносната мрежа, обясни министъра, но уточни, че не е препоръчително много домакинства да сменят начина си на отопление:

„Излишни разходи и инвестиции е смяната на енергия. След две години другият източник може да стане по-скъп“.

Относно доставките на природен газ Росен Христов уточни, че се подготвя търг през ноември за доставките за следващата година.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    25 5 Отговор
    Тоя да го взимат във Възраждане.
  • 2 Путинофил

    23 24 Отговор
    Племето дава половината си заплата за руски ток, а другата половина за руско гориво!
    100% енергийно робство, благодарение на нашите другари - путинофилите!

    Коментиран от #29, #30

  • 3 ей хлебарката

    22 10 Отговор
    Тоо.още.ли стои на колене и чака гъзпром да му пусне газ в търбата.
  • 4 ристю

    27 2 Отговор
    Господине Росен Христов,я обяснете как всички хора ще имат еднакви сметки за ток,вода,парно и газ! Аз се къпя 3 пъти в седмицата, и ползвам ток за осветление,бойлер и хладилник. Съседите имат три климатика. Как ще плащаме едни и същи суми за вода,ток и отопление? Апартаментът ми е с термооблицовки. Как ще стане тази работа? Какви са тия идиотщини,които предлагате?!

    Коментиран от #17

  • 5 Спри

    17 13 Отговор
    Некадърник да правиш България зависима и да ни тикате в руското блато идиоти.
  • 6 енергетик

    20 9 Отговор
    Лиценза за експлоатация на 5 и 6 блокове на АЕЦ "Козлодуй" се държи от Русия. Всеки опит да се смени руското гориво с друго, крие риск централата да остане без лиценз и съответно да бъде спряна.
  • 7 енергетик

    11 11 Отговор
    Лиценза за експлоатация на 5 и 6 блокове на АЕЦ "Козлодуй" се държи от Русия. Всеки опит да се смени руското гориво с друго, крие риск централата да остане без лиценз и съответно да бъде спряна. Мислете, преди да пишете глупости!

    Коментиран от #25

  • 8 Този

    15 6 Отговор
    Тъпанар докога ще прави глупости.евроантлантика Борисов защо мълчи.
  • 9 Този

    10 6 Отговор
    Тъпанар докога ще прави глупости.евроантлантика Борисов защо мълчи.
  • 10 Макс

    6 11 Отговор
    Нищо не е направено повече след ПППП. Гръцката връзка беше на привършване, танкери бяха осигурени , ЕС имаше готовност да помага . Това не е заслуга на сл.правителство, а на ПППП .Тоя измислен министър повече от месец чакаше Газпром да му каже АЛО, АЛО , уви не стана /и по-добре/ .
  • 11 Хахаха

    13 7 Отговор
    Лъжеца на Радев продава Българските интереси от самото начало !
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Въпрос за 1 милион

    18 3 Отговор
    КАК СИ РЕШИЛ ПРОБЛЕМИТЕ БЕ РАДЕВА ИЗ-МЕТ? В къщи имаме 3 климатика - един за брат ми един за мен и един за майка ни! Средно ако работят по 10 часа на денонощие хабят общо по 30 киловата дневно а това прави средно 900+ киловата и то само климатиците. Слагаш и 2 бойлера 1 фурна и осветление и през зимния сезон едно семейство консумираме средно около 1500-1600 киловата и сме на 1200 лв заплати а майка ни е пенсионер ! Я ми обясни от къде измисли че ние сме в графата с хората дето имат външни басейни сауни и т н . Ти оли-гофрен ли си бе Христов или ОБИКНОВЕН ПРОДАЖНИК И ЛОБИСТ НА ЕНЕРГИЙНАТА МАФИЯ НА ДПС ???
  • 14 Дада

    17 1 Отговор
    800 киловата таван е храчка в лицето на всички 90% българи енергийно бедни. Това не само е подигравка и гавра но и нож в гърба
  • 15 Гост

    17 0 Отговор
    Как ги защити с двете тарифи за ток, бе?!! Изедници сте всички до един
  • 16 Гост

    14 1 Отговор
    Продажник!
  • 17 ха ааа

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "ристю":

    Ще се научиш да.се къпеш три пъти в годината.
  • 18 Гост

    14 1 Отговор
    Тука вече линча, за тия продажни ми"зерници, е сигурен
  • 19 учуден

    7 1 Отговор
    Росен Христов: Не продадох българските интереси, защитих ги - неразбрах, хвалиш ли се или съжаляваш
  • 20 Никой

    5 2 Отговор
    Поредния гълъбарски лъжец. Укрива,че съучастник на френската компания " Фраматом " е руzкия Курчатовски институт за предоставяне на ядрени услуги.Така ,че алабализмите ,че няма руско участие в доставяне на свежо ядрено гориво за АЕЦ Козлодуй са поредната лъжа на служебното гълъбарско правителство на П резидента Радев.
  • 21 В погледй на този

    8 0 Отговор
    Има нещо което го издава какъв интелект е
  • 22 господин министър

    7 0 Отговор
    Ти не продаде българските интереси защото не ти позволиха руснаците от Газпром.Иначе ти беше готов но никой не те взе насериозно,
  • 23 Любо

    12 0 Отговор
    ТОВА,КОЕТО СЕ СЛУЧВА Е-ГРАБЕЖ!!!
    КАК ТАКА СМЕ-“НЕТЕН ИЗНОСИТЕЛ”(ПРОИЗВЕЖДАМЕ ПОВЕЧЕ,ОТ НУЖНОТО),ЦЕНТРАЛИТЕ:АЕЦ,ВЕЦ,РЕЦ,СА-ДЪРЖАВНИ(ПОСТРОЕНИ С НАШИТЕ ПАРИ,ПРЕЗ МИНАЛИЯ ВЕК),А НИ ПРОДАВАТ С-3000-%-НАДЦЕНКА(ТРИЙСЕТ ПЪТИ-ПО-СКЪПО)????
    ТОВА Е-ОРГАНИЗИРАН ГРАБЕЖ!!!
    ДРУГОТО СА МЕДИЙНИ МАНИПУЛАЦИИ ЗА-“ЕНЕРГИЙНА КРИЗА”!!!
    ТАКАВА НЯМА!
    ИЗМИСЛЕНА Е ОТ-КРАДЦИТЕ!
    САМО ПРИМЕР!
    КАК ЕЛЕКТРИЧЕСТВОТО ОТ:ВЕЦ-БЕЛМЕКЕН,ПОСКЪПВА ДО-ВЕЛИНГРАД-30-50-ПЪТИ?????
    ИЛИ ОТ:АЕЦ-КОЗЛОДУЙ,ДО ВРАЦА???
    ИЗМАМНИЦИ-КРАДЦИ!!!
  • 24 Росен Христов

    8 0 Отговор
    няма да е зле да каже на каква цена атомната централа продава енергиятя на въпросните дружества и после с каква надценка те го продават на българите, които с парите си са построили тази централа.. Не беше ли с около 200% надценка? Колко още трябва да им подаряваме? Това са все чужди фирми, които грабят от българите, защото някои подобни на росен им дадоха възможност да го правят.
  • 25 може пък това да е целта

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "енергетик":

    в Украйна разрушават електроцентрали с оръжие, тук - аец без лиценз. Резултатът е същия.
  • 26 Българин

    5 1 Отговор
    Дано не можеш и неуспееш да изхарчиш откраднатото.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този

    3 1 Отговор
    Некадърник още ли е министър.руска пача сварена си.бушон.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Офффф

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Путинофил":

    Пълни глупости пишеш.
    Обаче тази укро пропаганда е антибългарска.Всеки,който защитава българските интереси бива оплюван и гледат как ние българите да сме зле.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове