Last news in Fakti

23 Октомври, 2022 11:15 1 243 73

Николов: Отмяната на диверсификацията на ядрено гориво цели да продължим да зависим от руското

  • александър николов-
  • диверсификация-
  • енергетика

България трябва да енезависима до 2024 г.

Николов: Отмяната на диверсификацията на ядрено гориво цели да продължим да зависим от руското - 1
Снимка: БГНЕС

"Целта на решението да се отмени диверсификацията на доставките на ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“ е България да продължи да бъде зависима от руското." Това отговори бившият енергиен министър Александър Николов в отговор на настоящия. „Двата блока на АЕЦ „Козлодуй“ и зависят изцяло на 100% от руското ядрено гориво. Проектът, който започна 2019 г., е труд на различни екипи, различни хора, на Агенция по ядрено регулиране и т.н. Той включва две възможности. Не може да се говори, че има много американски и европейски компании, които доставят в експлоатация ядрено гориво“, добави той, цитиран от bTV.

Едната от тези компании е „Уестингхаус“ и оперативният екип е бил на среща в АЕЦ „Козлодуй“, обясни Николов.

„България следва да диверсифицира ядреното си гориво поне на 50% от 2024 г. Целта това да се отмени е България да продължи да бъде зависима от руско ядрено гориво, нищо повече. Имаше среща в Козлодуй. Аз съм присъствал на тази среща и на срещата беше оперативният екип на „Уестингхаус“. В процедурата трябваше да се запази екип, който да гарантира диверсификацията на България и да гарантира независимостта“, каза той.

Според него на някого „пречи, че българската енергетика може да е независима“.

„Има изрична клауза, която споменава, че без лицензиране от страна на АЯР и спазване на всички мерки за сигурност България не може да има каквито и да е задължения. Не може да има каквато и да е доставка на ядрено гориво. На някой пречи това, че българската енергетика може да е независима и може да не зависи от един конкретен доставчик“, коментира бившият министър на енергетиката.

Той обясни, че работата по диверсификацията върви отдавна.

"Трябваше Агенция за ядрено регулиране и АЕЦ "Козлодуй" да продължат работата си, която тече вече повече от 3 години. Това, което се опитвам да кажа, е нещо много просто. Когато човек с мандат от 2 месеца си позволява да вземе решение, което ще има 5 години ефект напред във времето - Дали това е нормално, ако това трябва да се измерва в пари - е страшно", добави Николов.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трудно ще сме

    32 19 Отговор
    независими от братска Русия
  • 2 Руснаците

    42 21 Отговор
    са ни освободили от Турско робство

    Коментиран от #9

  • 3 Последния Софиянец

    60 18 Отговор
    Соросоидите докато не взривят АЕЦ Козлодуй няма да мирясат.
  • 4 Делю Хайдутин

    55 9 Отговор
    Като с газа,взимат от Русия и ни го продават на двойна цена.Това ли му викат диверсификация?
  • 5 Верно ли

    58 7 Отговор
    Нали вече се разбра, че горивото на Уестингхаус не става за нашите реактори, тоя пак напъва!
  • 6 ТаУмВзе

    47 6 Отговор
    Аре гугутка, сложи краварско гориво на руски реактори и да се Взривим. Поне да не се мъчим повече!
  • 7 Хахаха

    37 8 Отговор
    Излишни са всякакви тяло движения в тази посока. Русия е енергия, а енергията е Русия. Както човекът зависи от наличието на кислорода, така и светът ще е зависим вечно от Русия. Разумният свят, естественно. Който не иска да вреди на себе си, за сметката на просперитета на другите.
  • 8 Прав е

    22 21 Отговор
    Винаги трябва да има поне две възможности! Ако утре заради някоя простотия на САЩ и слугата им Европа не може да си внесем от Русия, означава да останем и без ток!

    Коментиран от #11, #33, #72, #73

  • 9 Хахаха

    25 9 Отговор

    До коментар #2 от "Руснаците":

    Слънцето изгрява от изток.
  • 10 Путинофил

    16 34 Отговор
    Още ли в Брюксел не са на ясно, че територията е путинофилска?

    Коментиран от #62

  • 11 Хахаха

    29 16 Отговор

    До коментар #8 от "Прав е":

    Защо да не можете да внесете? Признаваш, че си зависим от волята на другите страни и си васал? А за какво са тогава хилядите руски жертви в земята на България.

    Коментиран от #13

  • 12 Не се имам за експерт

    38 14 Отговор
    като въпросния господин, но има много въпроси около американската "Уестингхаус" и около тяхното гориво, както и неуспеха им за толкова години да построят дори една атомна електроцентрала. Освен това колкото и да е неприятно на някои, "Козлодуй" е строена по руски проект и съм чувал разни експерти да твърдят, че ще е крайно неразумно да се ползва различно от руското ядрено гориво. Нека да е американско, като е толкова наложително, но да бъде сигурно, че е безопасно и е подходящо за нашата АЕЦ, а не да е поредното клякане пред чужди интереси. Спомнете си защо трябваше да затворим реакторите преди години и кой спечели от това. Не България, със сигурност.

    Коментиран от #15, #36

  • 13 Мисли

    17 20 Отговор

    До коментар #11 от "Хахаха":

    Не питай детски глупости! Написал съм го повече от ясно! Само глупак може да стои с един партньор!

    Коментиран от #16, #18

  • 14 САЩко

    12 18 Отговор
    Ама то Русия сама ще се откаже да ни доставя гориво за АЕЦ и да взема обратно отработено гориво. ЗАщото урановите мини в България не функционират, а уговорката е било да доставяме уранова руда или уранов полуфабрикат , изкопан в България , на СССР/Русия.
  • 15 Нещо не си схванал

    17 18 Отговор

    До коментар #12 от "Не се имам за експерт":

    Не става въпрос да го замениш, а да имаш и алтернатива!

    Коментиран от #25

  • 16 Верно ли

    14 12 Отговор

    До коментар #13 от "Мисли":

    Що, ти колко партньори имаш, или от толкова много си седиш сама у дома?

    Коментиран от #17

  • 17 Учи уроците или си играй с куклите

    10 5 Отговор

    До коментар #16 от "Верно ли":

    Утре си на училище и ще имаш възможност да си изявяваш детската простотия!
  • 18 Хахаха

    19 18 Отговор

    До коментар #13 от "Мисли":

    Верността е хубаво качество. А смяната на партньори не е здравословна.
    Винаги можеш да замениш бялото брашно с трици, кравето масло с палмово. Въпросът дали е по полезно и колко ще издържиш. Едно е да искаш, друго е да можеш. Да удряш главата в стената, защото някой ти е наредил, е т ъ п о.

    Коментиран от #22

  • 19 Сух

    15 21 Отговор
    Този специалист обясни ли, че американското е опасно за нашия АЕЦ(в Украйна за малко да се стигне до инцидент), а френското е скъпо?!
  • 20 Бенджи

    10 16 Отговор
    Такива трябва да бъдат помени и да им се потърси сметка в близко бъдеще.
  • 21 Слугите на чичо Сам

    21 18 Отговор
    България трябва да е независима като купуваме от краварите ядрено гориво което не е съвместимо с руските ядрени реактори. От Росатом казаха, че не носят отговорност ако стане авария на централата след като поставят от България чуждо гориво в нея.
  • 22 От кога

    21 7 Отговор

    До коментар #18 от "Хахаха":

    в АЕЦ се готви бе паляк? Що си не играете с куклите, а се излагате по форумите?
  • 23 Бесен- _Язовец

    22 18 Отговор
    Петата колона на Сорос в България работи по въпроса да от стави колонията без атомна енергия и по този начин да си гарантират приходите за в бъдеще от ТЕЦ Марици и сондаж на шистов газ за газови централи
  • 24 аман от измислени "експерти"

    20 19 Отговор
    Лиценза за експлоатация на 5 и 6 блокове на АЕЦ "Козлодуй" се държи от Русия. Всеки опит да се смени руското гориво с друго, крие риск централата да остане без лиценз и съответно да бъде спряна.
  • 25 Е не

    16 16 Отговор

    До коментар #15 от "Нещо не си схванал":

    по врат, а по шия! "Алтернативата" със сигурност ще стане "замяна" просто защото някой ще ни накара да вървим контра на собствените си интереси, както често е ставало и става през последните тридесет години! Не осъзнавате ли, че думата "суверенитет", или "независимост от чужда власт", в Република България отдавна е дума без смисъл! Отдавна няма такова нещо като "суверенна българска държава"...!

    Коментиран от #29

  • 26 Запознат

    13 20 Отговор
    Краварите искат да скапят,, АЕЦ Козлодуй" за да могат да бият за шистов в Добруджа. Слугите ГЕРБ, ПП-ДБ не строят,, АЕЦ Белене" за да могат господарите им да сондират за шистов газ!
  • 27 уфааааааааааааа

    18 17 Отговор
    Отработеното гориво на „Уестингхаус“ после, те ли ще си го пребират или ще остане у нас, щото руснаците си пребират своето и нямаме нужда от хранилища!!!!! някой тоя въпрос задавал ли си го е!

    Коментиран от #31

  • 28 един

    19 13 Отговор
    От комунистите друго не може да се очаква,крадат и делят със руснаците,а последните им гарантират власт и недосегаемост!Защо мислите Гешев се среща с руския главен прокурор Чайка,получава наставления как да си взаимодействат в организирането и прикриването на престъпления!
  • 29 Може да стане замяна

    13 14 Отговор

    До коментар #25 от "Е не":

    Ако си избираме продажници като ПП, ДБ и ГЕРБ е възможно! Но това не значи, че ние не трябва да имаме алтернатива! Това е като в бизнеса! Ако работиш само с един клиент, колкото и да си добре сега, в един момент, ще стигнеш до крах! Затова разумното е да има алтернатива!

    Коментиран от #38

  • 30 Ядро

    17 19 Отговор
    Някой няма ли най-накрая да отвори някой специализиран АМЕРИКАНСКИ сайт и да прочете "от извора" както се казва, "колко зависима е АМЕРИКАНСКАТА ядрена индустрия от РУСКИ доставки на компоненти за ядрено гориво"?!!!
    ЕДИНСТВЕНАТА страна в света, която разви ядрената технология до степен да използва на 100% отработеното гориво е РУСИЯ!!!
    Всички други държави спряха проучванията от преди повече от 10 години, заради глобалистите и тяхната т.нар. "Зелена сделка"!
    Човекът от снимката е толкова енергетик, колкото аз съм пилот на Ф-16 Блок 70!
    Нали помните, какъв му е прякора?!
  • 31 Бесен- _Язовец

    14 17 Отговор

    До коментар #27 от "уфааааааааааааа":

    Уестнгхаус защото са мн велики затова фалираха 2014г, а Дженерал електрик не са сглобявяли реактор от 6 години. Никой не пита къде са 2та руски реактора за,, Белене "най вероятно са продадени на Турция тихомълком.
  • 32 12345

    10 18 Отговор
    Централата е с построена с руски технологии и като такава НИКОГА не може да бъде независима.

    Това е като да се родите японец с дръпнати очи и да твърдите, че изглеждате като европеец, а ние не виждаме добре.

    Коментиран от #34

  • 33 Иван

    14 20 Отговор

    До коментар #8 от "Прав е":

    Ако утре заради някоя простотия на САЩ и слугата им Европа не може да си внесем от Русия, означава да останем и без ток!
    Референдум за ЕС и НАТО
    BULEXIT
  • 34 12345

    11 17 Отговор

    До коментар #32 от "12345":

    В тази връзка истинската диверсификация означава да си построите Корейска, Американска, Китайска, Френска атомни централи, е тогава може да се говори горе-долу за независимост.

    Докато централата е с Руски технологии ще сте зависими от Русия.

    Коментиран от #35

  • 35 И това не е вярно

    6 18 Отговор

    До коментар #34 от "12345":

    Дали ще е руска, френска, американска централа или някаква друга, няма грам значение, защото горивото което се ползва в света е от две фирми! Руско и на уетинхаус! Това са двата лицензирани източника в световен мащаб! Така, че да имаш диверсификация означава да можеш да ползваш от тези двете!
  • 36 Рашавия

    14 14 Отговор

    До коментар #12 от "Не се имам за експерт":

    И не си.

    Така...
    В сащ има 99 работещи ядрени реактора срещу 37 в русия.., Франция - 58 и общо за света 321.
    Русия прави централи единствено заради по-ниските цени които обявявава и цялата контролна електроника е пак от сащ.

    Освен това, на 20 декември 1951 година ядрен реактор за първи път в историята произвежда годно за използване количество електроенергия в сегашната Национална Лаборатория INEEL на Министерството на енергетиката на САЩ...

    Коментиран от #63

  • 37 А питам

    13 18 Отговор
    В натовска Турция където завършват руската АЕЦ от кого е зависима??
    Нашата АЕЦ е пригодена да работи с руско ядрено гориво, като бастисате и нея ще внасяме още по-скъп ток от руската АЕЦ в Турция!!
  • 38 Ето пак!

    10 17 Отговор

    До коментар #29 от "Може да стане замяна":

    Не схващаш ли, че тази "алтернатива" е направо груба "замяна"? Нима АЕЦ по света сменят горивото когато им скимне? Все пак реакторите не са ДВГ, че да е все едно от къде ще зареждаш колата си с бензин. Ако пълниш резервоара с бензин А-95 е все тая дали ще го направиш в Германия или в Бразилия, щото има международни стандарти за горивата за ДВГ, но с ядреното гориво съвсем не е така! Всеки реактор е разчетен да работи с гориво с определени параметри, които се различават от производител на производител. За това и строителят на реакторите няма да ти даде гаранция ако използваш гориво, различаващо се от предписаното и всички аварии и фалове ще са си за твоя сметка...А там сметките се изчисляват на милиони... Да не говорим, че резултатите от подобни "алтернативи" и "замени" могат да бъдат трагични...

    Коментиран от #40

  • 39 Гай Турий

    12 20 Отговор
    Сашко ментето ще дава оценки за независимост?! Абе момче лъжливо, още в първите минути след като стъпи в длъжност и вашата мафия си разигра коня, продаде евтин газ за да мушне комисионни в сметките си. Как България вече повече от 50 години, зависима от ССС и Русия произвежда най-евтиния ток в Европа в АЕЦ?! Кажи бе продажен негодник. Ти си клиент на каскетурата, ама трябват независими прокурори, а не зависими от Козяк! Аман от продажници. ЗАЕЦ има проблеми с американското гориво, но украинциет го крият, защото са слуги на ФАЩ! Не може дизелов двигател да работи с брикети.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 баце

    6 15 Отговор
    Поредния лобист, който иска да вземе малко сухо на ръка или в офшорка. То напоследък сухото си губи полека-лека стойността . Аман от продажници.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Койчу

    4 7 Отговор
    Когато отговорни люде не могат да направят разлика между ядрен реактор и печка перник и ядреното гориво от кюмюр става лошо
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Мишел

    7 18 Отговор
    Русия и САЩ предлагат ядрено гориво, произведено от обогатен уран. Росатом контролира добива на 80% от природния уран в света, САЩ нямат собствен добив на уран (единственото тяхно промишлено находище бе продадено от Клинтън на Росатом). Росатом произвежда ( по данни от 2020) над 50% от обогатения уран в света и над 16 пъти повече обогатен уран от конкурентите си в САЩ .
    Ега ти диверсификацията , та тя е по зле от тази с природния газ .
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 чантаджий

    9 14 Отговор
    специалисти се произнесоха в полза на ру ско гориво, доста по евтино и качествено, защо трябва да се говори повече.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 смешник си

    5 17 Отговор

    До коментар #10 от "Путинофил":

    и то ограничен, територията била путинофилска... а краварите са с 4 военни бази
  • 63 Мишел

    11 17 Отговор

    До коментар #36 от "Рашавия":

    Всички ядрени централи в САЩ са поколение 2+ до 2++. Защото САЩ нямат през последните две десети нови реактори за АЕЦ
    Руските са поколение 3-3+, най новите 3++. Китай прави реактори до 3+, Корея и Франция до поколение 3.
    Русия е единствената държава в света с промишлен реактор на бързи неутрони, който работи и оползотворява ядрените отпадъци и необогатен уран .
  • 64 Ботев

    13 18 Отговор
    Абе българи вие найстина ли искате американците да се разположат в нашия направен от родителитени и платен за нас и внуцитени АЕЦ Козлодуй Ами той е рускобългарски проект бе,, кой пусна тези американци ?????? Ей упраеници предатели АЕЦ си наш и искаме ефтин ток и работеш АЕЦ за българския народ !! Когато в Унгария руските АЕЦ започнат да ги управляват американците тогава да дойдат и при нас !! БОЖЕ ПАЗИ АЕЦ КОЗЛОДУЙ от американските колонизатори!!

    Коментиран от #66

  • 65 Иван

    16 7 Отговор
    Ха, ха, ха - платените тролове на Копейкин яко за налазили форума !
  • 66 Раковски

    15 11 Отговор

    До коментар #64 от "Ботев":

    Ами точно защото сме българи искаме да изметем цялата руска и путинофилска паплач от България !

    Коментиран от #67

  • 67 И ко шъ остане

    6 1 Отговор

    До коментар #66 от "Раковски":

    Продажниците на България, изпълняващи интригите на САЩ и блеещи по лъжите на простокирчо!
  • 68 От чужбина

    7 1 Отговор
    АЕЦ Козлодуй няма нужда от друг доставчик на гориво. Ако толкова искате различни доставки ще трябва да построите друга АЕЦ, с други реактори. Ако се построи т.нар. EPR на Арева /това е европейски проект, подобен на ВВЕР/ е нормално горивото да идва от Фраматом и едва ли ще дойде от руска копания. И така ако в България се построат два руски ВВЕР-а и два EPR-а, ще можем да кажем, че имаме диверсификация. Руските реактори ще се зареждат с руско гориво, европейските с европейско гориво и всеки производител ще си поема неговата отговорност. Това да сменяш горивото на сегашните ВВЕР-и с друго, НЕ оригинално се явява един вид обир, защото "новото" гориво няма да има същото ниво на сигурност, а цената му ще е значително по-висока. Подобно както с газа - няма да го купим от руснаците, а от други фирми пак руски газ на много по-висока цена. На това ли му викат диверсификация??? Аз лично това бих го нарекъл ОБИР и организаторите трябва да получат възмездие, не да бъдат избирани в парламента. А сега си задайте въпроса и си представете, ДАЛИ френските АЕЦ могат да си диверсифицират доставките на гориво като закупят такова във вид на готови касети от ...Русия???
  • 69 От чужбина

    5 1 Отговор
    НЕ Оригиналното гориво е опасно. Достатъчно е да се изкриви една /само една/ касета. Това става поради недостатъчното място за температурно разширение. Руснаците си знаят точно кое колко трябва да бъде в конструкцията на касетите за този тип реактори. Уестингхаус тепърва трябва да ги налучква нещата на принципа проба-грешка. Когато се изкриви една касета тя бута тези около нея и така се изкривяват поне няколко касети. Те няма да са доизгорели, защото се ползват по 3 или 4 години. Ще трябва да бъдат изхвърлени много по-рано, а това са огромни загуби и увеличаване на радиоактивния отпадък. Освен това се започват безброй пресмятания за ново сформиране на активната зона на реактора. За целта се ползват програми които до сега се доставяха от Курчатовския Институт, Русия. Те едва ли ще предоставят тези програми за някакво друго гориво. Така в крайна сметка една смяна на горивото с друго, НЕ оригинално може да доведе до големи проблеми. Нарушава се нивото на БЕЗОПАСНОСТ. А според действащия "Закон за използване на атомната енергия за мирни цели" БЕЗОПАСНОСТТА е на ПЪРВО място . Сега нека от ПП да кажат те как и с какво ще ГАРАНТИРАТ запазване на високото ниво на безопасност. Аме не само да викат - ние гарантираме! Трябва ИСТИНСКА ГАРАНЦИЯ. Руснаците ни доставят гориво, но го вземат обратно за преработка. Поемат и гаранцията ако има повредени касети.
  • 70 Баце

    2 0 Отговор
    Ей продажник, кво искаш за няколко сребърника в собствения ти джоб да ни избиеш всички ли, че и цяла Европа???
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Бай Онзи

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Прав е":

    Винаги не . Ако се налага и има добра алтернарива . Това не е н баба ти чушкопека да завираш вътре кво намериш.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове