Last news in Fakti

25 Октомври, 2022 12:50 917 9

Герджиков не изключва да има правителство на малцинството

  • огнян герджиков-
  • румен радев-
  • стефан янев-
  • правителство

"Не мога да гадая дали президентът Румен Радев ще връчи мандат на Стефан Янев"

Герджиков не изключва да има правителство на малцинството - 1

Въпрос с повишена трудност е кои ще са формациите в правителството. Не е изключено да е представена и най-малката сила – „Български възход” на Стефан Янев. Ще бъде чудо, ако този кабинет изкара пълен мандат. Това заяви в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS Огнян Герджиков – председател на 39-ото Народно събрание и бивш служебен премиер.

Той не изключва да има правителство на малцинството, но отказа да прави политически сметки с кого и как ще се състави правителство. „По-добре е такъв кабинет, отколкото никакъв. Да устискат до другата есен и да направим избори две в едно”, каза той.

Юристът политик очаква президентът Румен Радев да има основна роля в сформирането на кабинет. „Не мога да гадая дали държавният глава ще връчи мандат на Янев”, каза Герджиков и уточни, че не обича предварително да изключва какъвто и да било вариант.

Той коментира отказа на някои партии да преговарят с определената от ГЕРБ контактна група, водена от Соломон Паси и Росен Плевнелиев. „Това ми прилича на малко дете, което казва: „Аз такова не ям”, без да го е опитало. За тях основата е политическото его – да не изгубят избиратели. Но в този случай България може да загуби”, коментира той поведението на политически субекти от най-новата ни история.

За продължилия три дни избор на председател на парламента Огнян Герджиков каза: „Нямам спомен да е имало такъв фалстарт в НС. Нали фигурата на председател на НС не е толкова конфликтна, колкото тази на премиера? Нещата така се овъртолиха, че слава Богу, че Вежди Рашидов прие… Стискам му палци да се справи с тази нелека задача. По принцип и Господ да слезе отгоре, и на него ще му намерят кусури. Това е характерна българска черта”, каза Герджиков.

„Ние приемаме закони, които променяме непрекъснато – няма друга държава в света, в която закон от 2000 г. да е променян 137 пъти досега. Те самите си пишат слаба оценка – вместо „три пъти мисли, веднъж режи", те три пъти режат и все късо излиза”, перифразира поговорката Герджиков.

„Изборният закон е изменян 24 пъти, по 4 пъти годишно. По начало съм привърженик на хартиената бюлетина, не на машинното гласуване. Защо Конституционният съд на Германия отмени машинното гласуване? Само в Брюксел, не в цяла Белгия има машинно гласуване”, каза той.

Герджиков уточни, че има съмнение и в демократичността на вота, и в истинността му, когато е проведен с машини. „По-възрастните избиратели изпитват респект към машината” , поясни той.

На въпрос: „Това ли е съдебната реформа, която да се случи в България”, Герджиков каза: „Не че съдебната система е перфектна, но това не е най-тежкият проблем на България. Ако има нужда от реформи, те трябва да са в образователната система и здравеопазването. Те са на грешни принципи – пазарни отношения в образованието и в здравеопазването е нон сенс. Тази пазарна икономика превърна здравеопазването в търговия”, каза Герджиков.

„Същото е и във висшето образование. Ректори на университети привикват преподаватели и им казват: „Значи вие лошо преподавате, след като има нисък успех на студенти”, уточни юристът.

Относно идеята за предсрочно прекратяване правомощията на главния прокурор, той уточни, че Иван Гешев и сега може да бъде сменен, но това не е лесно. „Ако някой е на висока позиция и може лесно да бъде сменен, то той няма да може да действа. Не смятам, че най-големият проблем на България е главният прокурор”, каза юристът и бивш председател на парламента.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    5 2 Отговор
    По примера на запада се пада на коцето да е премиер
  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 2 Отговор
    Той коментира отказа на някои партии да преговарят с определената от ГЕРБ контактна група, водена от Соломон Паси и Росен Плевнелиев. „Това ми прилича на малко дете, което казва: „Аз такова не ям”, без да го е опитало
    😀😀😀😀
    Нормално сравнение
    За човек писал стихове за запека на з@дник@ ‼️
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 2 Отговор
    „Без да мислиш, без да чакаш,
    трябва ти да се изакаш.
    Да, ама за зла беда
    не го правиш досега...“
    /Огнян Герджиков, екс-шеф на парламента, народен представител от НДСВ/
  • 4 тцтц

    1 3 Отговор
    ама дайте им властта на подмяната импексова и носльо да до закопаят държавата и да се знае ... много им се услади кокала
  • 5 Кой

    4 1 Отговор
    го пита ? Не се спря !
  • 6 среднощен

    0 1 Отговор
    "...Въпрос с повишена трудност е кои ще са формациите в правителството. Не е изключено да е представена и най-малката сила – „Български възход” на Стефан Янев.."; "Пътят е маркиран"... Има логика и като че в такава конфигурация ще са "доволни" повече различни политически интереси... "Коалиция на малцинството" в 48-я Парламент може да излезе "работещ вариант" за управлението на страната...
  • 7 АсенЬ

    0 0 Отговор
    Димек правителство на ромите? Аз съм ЗА.
  • 8 Илитератов

    2 0 Отговор
    Веднага щом прочета нещо,в което пише за него,търча немедленно в тоалетната.Няма ли и някое стихче за разстройството...
  • 9 Маринов

    0 0 Отговор
    “Боже Господи, какви нищожества просто стоят начело на българската държава!”,
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове