Last news in Fakti

26 Октомври, 2022 12:08 956 31

Гешев предложи мерки

  • иван гешев-
  • мерки-
  • престъпност

Връщат се форми на престъпността

Гешев предложи мерки  - 1
Снимка: БГНЕС

Три групи мерки срещу престъпността и корупцията бяха представени от главния прокурор Иван Гешев на Национално съвещание на прокурорите, съобщиха от държавното обвинение.

Гешев подчерта, че сред българските граждани е налице усещането за „абдикиране на държавата от изпълнение на задълженията й“.

„Връщат се форми на престъпността, които смятахме за изчезнали. Причините са комплексни, сред тях е липсата на разбиране у ръководствата на някои институции за това що е държава и държавност. Резултатът от войната срещу съдебната власт, законодателният волунтаризъм и експериментите с правото е това, което виждаме - никой не е застрахован, че докато се движи по тротоара някой пиян или дрогиран шофьор няма да му причини телесна повреда или смърт. Виждаме мигрантите, виждаме какво се случва с ръста на телефонните измами“, заяви пред прокурорите и следователите Иван Гешев.

Ето и предлаганите мерки:

Първо – в окръжните прокуратури в страната се създават отдели за разследване на организирана престъпност и корупция. „Това, което ще направи българската прокуратура, е да активизира борбата с престъпността в рамките на своите законови правомощия. Ще бъдат изградени звена за противодействие на организираната престъпност във всички окръжни прокуратури“, посочи главният прокурор.

Второ – с оглед извършен анализ и оценка на зачестилите престъпления по направленията организирана престъпност, разпространение и трафик на наркотични вещества, мигрантски натиск, „телефонни измами“, както и корупция „по високите етажи на властта“, главният прокурор предлага спешни съвместни действия с Министерство на вътрешните работи и ДАНС, които да гарантират активната и функционална работа срещу извършителите на подобни престъпления. Ще се предложи създаването на съвместни екипи между ПРБ, МВР и ДАНС, които да анализират, оценяват и осъществяват постоянен мониторинг на наличните данни за посочените престъпления. Тези екипи в спешен порядък ще организират и провеждат съответните действия съгласно функционалната компетентност на всяка от институциите.

Трето – с цел подобряване и оптимизиране на действащата организация за прием на граждани и създаване на условия за повишаване на общественото доверие в работата на прокуратурата, се възобновяват приемните на административните ръководители на прокуратурите в цялата страна за граждани, а поставените от тях въпроси и искания ще бъдат насочени по компетентност.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    21 3 Отговор
    Гешев е позор! Оставка и затвор!
  • 2 Теле

    18 5 Отговор
    Върна се бойко, върна се и престъпноста
  • 3 Дачо

    19 3 Отговор
    Гешови фишеци пак! Имитация на борба срещу корупцията. Чудя се как не е хукнал още да лови кокошкарите по селата, както преди 2-3 години или да хване всички незаконно-варящи ракия ...
  • 4 майстор

    13 3 Отговор
    Гешев предложи мерки и теглилки. Щял да иска от Блинкен и тук да има нашенско подобие на крепостта в Гуантанамо.

    Коментиран от #20

  • 5 Гешев предложил мерки

    15 3 Отговор
    За борба с престъпността 🤣🤣🤣
    Все едно да видя хиена- вегетарианец 😂😂😂
  • 6 Търновец

    17 3 Отговор
    Гешев беше поръчков прокурор по делото за фалиралата КТБ и не спомена Шишо нито веднъж. Загуби за милиарди
  • 7 Кочо

    13 2 Отговор
    Всъщност, човекът е искрен! Достигнал е етапа да счита, че без него не може! Иска да става работата и се жертва, както се жертва и Вежди Рашидов!
  • 8 Един БЪЛГАРИН

    14 4 Отговор
    Когато арестуваш Тиквата ще ти повярвам.......
  • 9 Мнение

    12 5 Отговор
    Този безскупулен и нагъл Каскет се събуди от летаргията, след като Венецианската комисия за пореден път напомни на България, че трябва дълбоко да ореже правомощията на Главтия прокурор, които у нас са наследство още от соца.
  • 10 щурецъ

    9 2 Отговор
    Да му расте носа като на Пинокио.
  • 11 алф

    10 1 Отговор
    моментално отстранете гешов и разобличете незаконните конкурси мвр позор
  • 12 анонимен

    10 1 Отговор
    Ами това означава, че до сега не сте работили ефективно, ако въобще сте работили по нещо сериозно !

    Коментиран от #15

  • 13 анонимен

    9 1 Отговор
    Когато прочета която Гешев и веднага в главата ми нахлуват престъпност, наглост и цинизъм !
  • 14 НАЙ-ДОБРЕ ЩЕ Е

    10 2 Отговор
    ГЕШЕФТА САМ САМИЧЪК ДА СИ СЛОЖИ БЕЛЕЗНИЦИ С БРАТА ПРЕСТЪПНИК БОРИСОВ! И ТОГАВА КЕАЙ БА ПРЕСТЪПНОСТТА В БЪЛГАРИЯ! СВЪРШЕНО Е!!!
  • 15 Лост

    8 0 Отговор

    До коментар #12 от "анонимен":

    Ами така излиза. Сега да върнат половината заплати за нищоправенето досега.
  • 16 Иван

    9 0 Отговор
    Най-голямата организирана престъпна група в България е МВР.
    Рибата се вмерисва откъм главата, всички началници на ОД на МВР трябва да бъдат сменени.
    Тези на КАТ също.

    Коментиран от #18

  • 17 анонимен

    10 0 Отговор
    Когато прочета името Гешев и в главата ми нахлуват престъпност, наглост и цинизъм !
  • 18 Дългият

    9 0 Отговор

    До коментар #16 от "Иван":

    Да но главата е в прокуратурата обхваната от Гешев. От там се вирисва.
  • 19 Търпи и се надявай

    10 0 Отговор
    Проблемът е още преди 13 г. когато избрахме бивш член на групировка за премиер. От там тръгна всичко, постепенно силовите министерства и правораздавателната система заприличаха на силова групировка, видно от големите корупционни скандали останали не разкрити, довели до разпространение на по-ниски нива, като последните случаи на пияни и дрогирани полицаи омесени с престъпниците и не само тези. При това положение ако се смени Гешев нищо няма да се оправи, ще сложат друг и пак същото. Трябва радикална реформа ама няма кой да я направи. Затова ще се задоволяваме с това което имаме. Новият девиз ще бъде "Търпи и се надявай".
  • 20 кака

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "майстор":

    Ами трябва първо него да оковем в крепостта майсторе.
  • 21 Гешев да си отива, този човек спира

    11 1 Отговор
    Развитието на Държавата!! Корупцията вирее благодарение на Прокуратурата, която пази голямите Крадци в Държавата!! Сега се опитва да Имитира Работа!!
  • 22 Иван 2

    5 1 Отговор
    Иска да възстанови Специализирана прокуратура,но по места !!! Която нищо не правеше ( а прикриваше ) !!!

    Коментиран от #24

  • 23 трите мерки са

    5 1 Отговор
    лилавите ми братя да ме подкрепят, защото АЗ за тях съм РАДОСТ !!!
  • 24 Пишман

    8 0 Отговор

    До коментар #22 от "Иван 2":

    Тя и останалата "прокуратура" е тотал щета!И цялата ни "правосъдна" система...
  • 25 Стан-боцмана

    6 0 Отговор
    Да се смееш ли, да плачеш ли. Предложил мерки.
  • 26 стига!

    3 0 Отговор
    С тези говорения се насажда страх сред обществото. Отклонява се вниманието от корупцията по високите етажи на властта. Кокошкарските истории се изкарват на преден план.
    Телефонни измами вече не вървят. Това беше организирано на високо ниво и никой не закачаше главатарите им. Покрай пандемията секнаха тези изпълнения.
  • 27 смешно

    4 0 Отговор
    Изтъркани клишета.
  • 28 Бай Дън Сяо Пън

    5 1 Отговор
    Първа и единствена мярка-каскета долу и в затвора !!!!!
  • 29 Защо никой не вярва на Гешев.?

    3 0 Отговор
    Толкова ли много лъже тоя гл Прокурор, че никой да не му вярва!! явно всеки преценява за себеси!!
  • 30 Бляк

    2 0 Отговор
    Този Гешев като го видя в медиите и започва да ми се гади и повръща! Много противен човек! Той и Цацаров не беше цвете, ама беше по-интелигентен и умерен. Гешев е брутален и арогантен.
  • 31 Реалист

    2 0 Отговор
    България трябва да вземе пример от добрите европейски практики и да постави на място фигурата на Главтия прокурор. В Германия никой не знае кой е Главния прокурор, той си работи и не дава изявления по медиите, не си прави PR като нашия. Там Главтия прокурор дори не живее в столицата!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове