Last news in Fakti

31 Октомври, 2022 11:06 1 180 23

Могат ли България и РСМ да намерят общ език

  • македонски клеб-
  • благоевград

Откриването на клуба в Благоевград е било несръчен опит да се отклони вниманието от основните въпроси, които стоят пред Скопие по отношение на евроинтеграцията

Могат ли България и РСМ да намерят общ език - 1

Отношенията между България и РСМ отново са на фокус след вчерашното откриване на македонски клуб в Благоевград. В студиото на "Денят започва" темата коментираха журналистите Милена Милотинова и Любчо Нешков.

Според Милотинова откриването на клуба в Благоевград е било несръчен опит да се отклони вниманието от основните въпроси, които стоят пред Скопие по отношение на евроинтеграцията. Тя подчерта, че при посещението си там председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен нееднозначно е заявила, че очаква Скопие да направи конституционните промени, които се изискват, за да започнат преговори с ЕС - една от тях е да се впишат българите в Конституцията.

"Веднага след като Урсула фон дер Лайен си тръгна от Скопие, президентът Стево Пендаровски каза, че вписването на българите в Конституцията на този етап не е приоритет за РСМ. Аз лично се чудя дали политическият елит има желанието бързо да направи необходимите стъпки, вписани в преговорната рамка, с които са се съгласили освен 27-те членки на ЕС, така и самата РСМ", коментира Милена Милотинова.

По думите ѝ никой в парламента не търси конституционно мнозинство за вписването на българите, но са събрали мнозинство относно имената на българските клубове в страната.

Любчо Нешков коментира, че в "душата и сърцето на македонизма е конфронтацията и омразата към България", като целта е да няма добри отношения между двете страни.

"Основният въпрос, към който ние трябва да се стремим е да намерим решение на целия този казус, който ни разделя. Дайте да обясним защо няма комуникация, да построим нещата така, както трябва да бъдат. В противен случай ние ще се занимаваме с Мицкоски, Пендаровски или някой друг", призова журналистът.

Заяви още, че в Северна Македония се води държавна идеология срещу България, основно заради чужди геополитически интереси.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Могат

    17 2 Отговор
    но трябва специална военна операция

    Коментиран от #3

  • 2 Анексиране

    14 2 Отговор
    трябва
  • 3 Булгар

    15 0 Отговор

    До коментар #1 от "Могат":

    Тия вече прекаляват яко.
  • 4 8767

    6 14 Отговор
    Вчера Македония сгази с 200 България!
    България капитулира напълно!
    Няма дори реакции от бг-то!

    Коментиран от #23

  • 5 БСП на Бунището

    14 1 Отговор
    Ами те - България и РСМ имат общ " език" и това е Българския....Остава един милион Българи в Македония да го Осъзнаят!!!
  • 6 Могат

    11 0 Отговор
    Могат да намерят общ език ако... Ако и в двете държави забранят и разтурят двете ВМРО-та - прокоминтерновското ВМРО в Македония и профашисткото в България.
  • 7 В смисъл

    1 0 Отговор
    Български език ли??
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Сърбите ръководят тотално

    6 5 Отговор
    политиката в РСМ, а тях ги командват руските посолства в Белград и Скопие. Кому беше нужно да се изострят отношенията с РСМ с тези клубове, които са една целенасочена провокация от едни наши сили, които заедно с братушките ви не искат РСМ в ЕС.
    Мислете , не пишете само простотии !
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 НЯКОЙ

    6 4 Отговор
    Можем ли да се разберем с нашия Костадинов - НЕ, как тогава бихме се разбрали с Мицковски - НЯМА НИКАКЪВ НАЧИН! Така че просто да ги оставим да се наиграят, докато хората разберат на чии интереси служат!
  • 12 Омир

    9 2 Отговор
    Днес в студията трябваше да са лидерите на ГЕРБ, ПП, ДПС и БСП за да защитят продажното си гласуване за премахване на Ветото по "плана Макрон".
    Същото ще стане и с оръжието за Украйна - всичките ще се качат на самолетите и ще избягат на Запад, когато завият сирените
    Богаташи са до един!
  • 13 Иван

    9 0 Отговор
    България и РСМ имат общ език - български.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 мдаа

    8 0 Отговор
    Три милиона българи сме с македонски корени но това не ни прави македонци. Българи от географска област Македония сме така както има и Тракийци и други общности.

    Коментиран от #17, #22

  • 16 НЯКОЙ

    9 0 Отговор
    "Ти помниш ли морето и машините и трюмовете, пълни с лепкав мрак?
    И онзи див копнеж по Филипините, по едрите звезди над Фамагуста?" - Никола Вапцаров!
    Нека сега г-н Мицкоски го преведе на "македонски" език !
  • 17 Ветеран от Протеста

    5 1 Отговор

    До коментар #15 от "мдаа":

    Руските,българските и сръбските Комунисти ,отделяйки част от Българския Народ в отделна държава са подготвили всички възможни варианти ,за да е деянието Необратимо.Дори провокациите днес от проруски формирования в РСМ с които се целят стопиране на интеграцията на РСМ в Европейския Съюз са вече прозрачни за всички,защото паднат ли границите между България и РСМ,политиците ще бъдат Игнорирани от самия Народ....
  • 18 Момчил

    2 1 Отговор
    Моето предложение е да прекъснем дипломатически отношения с тези неблагодарници и крадци на историята ни и бързо ще обърнат палачинката. Те ще ни молят ,не ние тях. Половината им сектори в икономиката зависят от нас. И да си върнат паспортите или да заявят писмено,че са с български корени,ако искат да задържат българския си документ.
  • 19 зебеди

    2 0 Отговор
    Тъжно е това, колко подобно изглежда Русия-Украйна на България-Македония. И забележете кои са най-злобните и агресивни хора! Тези, които са били "промити", с подменена история, на които им се всява че са нещо повече от това, което са.
    България трябва просто тотално да БЛОКИРА Македония от какъвто и да е било опит да влезе в ЕС. Да записва като архив, всяко действие на Македония против България, с източници, дата и прочие... от горене на нац. ни знаме, до геноцид и терор над хора с Българско самосъзнание на нейна територия. Кражба на история и личности, отхвърляйки общото ни минало.
    Иронично е колко много показват че са си баш Българи с тази си омраза към нас и разделение.... Може и от траките да е наследство
    И ако нашите продажници в "парламента" направят поне 1 правилно нещо в интерес на България, да не пуснат Македония в ЕС и отстояват интереса си, то "македонците" няма и да разберат каква услуга всъщност им правим. ЕС е просто застаряваща останка от миналото си, с политици не-по-малко слугуващи от нашите на чужди интереси...
    Като цяло как може 1 тъпа организация като световния икономически форум, и 1 тип, като Клаус ти шваб, да имат толкова много контрол над целия "западен свободен свят". Идеален би бил в ролята на злодей от холивудски филм ала д-р evil.
  • 20 Цуца

    0 0 Отговор
    Тия ”македонци” докато не вденат, че са си чисти българи, нЕма да прокопсат
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове