Last news in Fakti

2 Ноември, 2022 08:07 2 034 18

Никола Вапцаров: Братята македонци са бедни откъм интелектуалци и си присвояват

  • никола вапцаров-
  • поет-
  • северна македония

Вапцаров е излязъл извън рамките на България. Той е световен поет, преведен на 74 езика

Никола Вапцаров: Братята македонци са бедни откъм интелектуалци и си присвояват - 1
Снимка: Евронюз

За да не се спекулира с произхода на Никола Вапцаров се постарахме да съберем в книга полицейското досие на Вапцаров, жизнения му път и всички факти, които могат да повдигнат някакви спорни въпроси.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Никола Вапцаров, племенник на поета Никола Вапцаров.

В полицейския въпросник, който Вапцаров е попълнил собственоръчно в полицията при ареста му през 1942 г. е написано ясно и категорично, че баща му и майка му са българи и той самият е българин.

Мое лично мнение е, че братята македонци по стечение на обстоятелствата са бедни откъм герои и интелектуалци. И затова имат една линия да присвояват интелектуалците от съседните страни. Вапцаров е един от тези похитени интелектуалци.

Вапцаров е излязъл извън рамките на България. Той е световен поет, преведен на 74 езика. Носи наградата за мир.

Това в Благоевград беше една организирана акция от страна на братята македонци. Бяха дошли със знамена, имаше и футболна агитка, която под строй говореше лозунги. Защо са избрали това място не мога да ви кажа. Вапцаров е живял не толкова в Благоевград, колкото в Банско, Кочериново, Варна и София.

Пожелах да подаря на Мицковски тази книга, но той я блъсна така, че ако не си бях подложил ръцете отдолу, тя щеше да падне на земята. Каза, че имат по-хубава книга, издадена за Вапцаров и каза „Я ке ви я пратим“.

Стана малко конфузно. Но това е елемент на протеста, който те искаха да организират в Благоевград. Някой търси някакъв конфликт.

Вапцаров не е роден нито в България, нито в Македония. Той е роден още когато България е била под турско. Тогава са действали други закони, но той самият си се е определил като българин.

Имаше период, в който не ни пускаха да отидем от моя род там именно поради македонския въпрос.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хаберих

    4 0 Отговор
    Много хора във фейс-а страдат от безсъние... спи им се, а няма с кого.
  • 2 муцунка

    0 0 Отговор
    Страдат от БЕЗЗВЪНИЕ.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 РЕАЛИСТ

    15 4 Отговор
    Абе сетиха се в България, че Вапцаров е българин и поет от световна величина. Новите демократи бяха го низвергнали и изхвърлили от учебниците.
  • 5 РЕАЛИСТ

    2 6 Отговор

    До коментар #3 от "Софиянец":

    При ареста в него са открити долари и английски лири. За копейки не се споменава.
  • 6 Най-вече

    16 1 Отговор
    са бедни откъм акъл, то е видно от поведението им! За сметка на това не им липсва наглост и безочие!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 стоян георгиев

    1 6 Отговор
    Вапцаров е роден като българин но става македонист в един период на живота си за съжаление.това национално предателство ползват в скопие.семеиството са наясно .македонския литературен кръжок не е фантазия уви.

    Коментиран от #16, #18

  • 9 БЮРМ/FYROM

    10 0 Отговор
    Измислената, смешна и бутафорна "държава" е изчадие на коминтерна, но Югославия и Съветският съюз отдавна не съществуват. Зомбирани, промити мозъци. Кресливи и злобни, руско-сръбски мекерета. Фалшификатори и крадци на история, език и култура. БЮРМаджии-безродници.
  • 10 Зеления

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "емигрант":

    Вапцаров се е родил в Банско, Османската империя. Банско е освободено 1912та, 5 октомври
  • 11 Време

    5 0 Отговор
    Наложително е да започнат да се говорят истините. Тези елементи, които предизвикват раздорите между народите на България и Македония, наложително е да се посочат кои са в действително. Защото те са едни и същи, още от когато руснаците създават македонизма и започват да се месят на балканите. Това са агентурната мрежа на Кремъл, на Русия, на Белград и Сърбия, също и на Гърция! И всички техни подвластни корумпирани политически и бизнес мрежи на балканите, които дори днес присъстват в българския парламент и македонския парламент. Това са журналисти, съмнителни дейци, медии, управлявани и насочвани в воята подривна дейност срещу единството на народа ни на балканите, и срещу единството на народите на балканите.

    Коментиран от #17

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 копи пейст

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "стоян георгиев":

    Да, така е писал: „Ние сме македонци. И нашето творчество трябва да бъде в служба на македонската кауза...“ Борис Данков, Голям поет, достоен българин, в-к Дума, бр. 283, 11 декември 2009 г.
  • 17 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Време":

    Слава Богу, слава на Украйна, че на БЪЛГАРИТЕ най-сетне ще им се отворят очите за "Авантюрите на русия в ...........България".
  • 18 Македонец

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "стоян георгиев":

    Никога не е бил българин. Винаги си е чист македонец. Прочети песента "Родина" от Вапцаров и ще ти стане ясно че България е 3-тата Македонска държава.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове