Last news in Fakti

2 Ноември, 2022 11:29 677 9

Само 15% от парите за бежанците не са изплатени на хотелиерите

  • украйна-
  • бежанци-
  • мерки

Държавата е отпуснала 187 млн. лв.

Само 15% от парите за бежанците не са изплатени на хотелиерите - 1
Снимка: Архив

„Няма толкова голямо забавяне на парите, които хотелиерите се оплакват, че не са получавали за украинските бежанци. Платили сме 187 млн. лв. От тях имаме да плащаме около 15%, свързани с всякакви видове жалби от хотелиери през тези периоди. Това са около 30 млн. лв.”. Това обясни в ефира на „Здравей, България” Константин Ботев, държавен експерт дирекция „Туристическа политика" към Министерството на туризма.

Той поясни, че за преместването на украинците в държавни бази ще има специален подход и не може конкретно да поясни за тези в Кранево.

„Променя се програмата и държавата си влиза във функцията да ги настанява в бази. До момента настаняването по хотели бе неустойчив подход. Малко държави правят подобно нещо. 15-те лева, които се дават на хотелиера за един бежанец, към момента стигат за изхранване”, допълни Ботев.

Припомняме, че преди два дни стана ясно, че украинците ще трябва да бъдат преместени от хотели в държавни бази. Срокът за това е 15 дни. В същото време - хотелиери по Черноморието, които вече с месеци са настанили бежанците, имат много неизяснени въпроси.

„Искаме да разберем какво налага тези премествания. За нас е обедно. Тези хора живеят в добри условия. Очакваме извинение. Има закъснение на плащанията, но в момента въпросът не е толкова финансов, колкото морален” каза Станислав Димитров, собственик на хотел в Кранево.

„От името на бежанците в нашия хотел искаме да благодарим на държавата за това, което направи за тях. Имаме пенсионери, онкоболни хора, майки с деца. Трябва да знаем какво ще се случи с тях”, обясни Красена Пачева, друг хотелиер.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 въпросче

    14 4 Отговор
    Защо българите не са настанявани по хотели на същите цени,като украинците? Защо за чужденците пари има,а за българите няма? Българите са низвергнати в собственната си страна. Никой не се грижи за тях. Ходещи по улиците,мръсни,скъсани,бъркащи в кофите за боклук,спещи по пейки,паркове и гари-това само в България го има.

    Коментиран от #7

  • 2 НАЛИ УЖ ЕС ...

    10 0 Отговор
    НАЛИ УЖ ЕС ПЛАЩА ЗА БЕГЪЛЦИТЕ ОТ ВОЙНАТА ДОШЛИ ТУК? СЪВСЕМ НЕ ВЯРВАМ ДА СА ДАЛИ МАЛКО ПАРИ. АКО ИМ ПОИСКАМЕ ОЩЕ НА ЕС- ЩЕ НИ ДАДАТ ОЩЕ ПАРИ ЗА БЕГЪЛЦИТЕ . В НИКОЯ ДРУГА ДЪРЖАВА НЯМА ТАКИВА КОЛИЗИИ !!!!! НО КАКВО СТАВА, ТА ТАКА СЕДЯТ НЕЩАТА ???
  • 3 Бягай бе

    10 0 Отговор
    Там е трагедия, че има война, ма и ние като най-богатата държава ги настанихме на пълен пансион почти 9 месеца на морето. Да свикват с мизерията им е време, не са по-привилегировани от обикновения българин с 1200 заплата, ако искат топ условия да се ловят на мотиката и да почват да копат като всеки.
  • 4 Вагинален кърлеж 🇷🇺

    3 3 Отговор
    България винаги е била нещастна и нищожна страна. 500 години робство под турците. Робски, гъзолизски манталитет.
  • 5 Служител на МВР

    7 1 Отговор
    Украинските маймуни да си ходят в Украйна и да се бият за свободата на своята страна. Като не им харесват условията в България да ходят в Индия, Китай, ОАЕ, Дубай, Пакистан и др. страни. Безочието на украйнските майммуни нямат - край. Крайно време е вече да се махат от България и да се оправят сами. Българските граждани които пострадаха от наводненията в карловски регион, никой от страна на държавата не им помогна с нищо. Замазаха им очите с некакви 350 лв. и това е. Откъде на къде ще помагаме на украински маймуни, след като на нашите граждани няма кой да помогне от страна на държавата
  • 6 Мисля

    4 0 Отговор
    Украйна е огромна страна,военни действия има в 15 % от териториите и на изток.Украинците защо не се евакуират в западна Украйна,довчера в Киев ходеха на кина,ресторанти и на работа?Украйна да си ги настанява там.Но не,ние искаме в Германия,Франция,Италия....
  • 7 Ха ха

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "въпросче":

    Афганистанци и сирийци също няма по курортите .
  • 8 Гай Турий

    1 0 Отговор
    Стига с това гостоприемство и такива гости. Да влизат в предприятията и да работят. Да си намират квартири. Край. В противен случай в центровете за бежанци при арапи и афганци. Егати и готованците, да се шлаят и плацикат, а ние да им робуваме. Тия да не са паднали от Марс, че се величаят толкова??!

    Коментиран от #9

  • 9 Е да де ама

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Гай Турий":

    нали са руснаци бягащи от Украйна, а наште руски подлоги ги издържат, за наша сметка! Аз лично от години, не съм бил на хотел та то и долнопробен, не че съм много беден, но не съм и толкова богат а тия гледаш къде са. Накарай един от тия да ти поговори на украински и ако ти каже две изречения черпя!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове