Last news in Fakti

2 Ноември, 2022 23:30 2 018 4

Важните новини във ФАКТИ на 02.11.2022 г.

  • нинова-
  • първан симеонов-
  • комисия по отбрана-
  • росица кирова-
  • станислав анастасов-
  • делян добрев-
  • правна комисия-
  • радан кънев-
  • росен желязков-
  • йордан цонев-
  • плащане-
  • два екипажа-
  • загинал-
  • продължаваме промяната-
  • народно събрание-
  • корнелия нинова-
  • лукойл нефтохим-
  • мартин димитров-
  • катастрофа-
  • мустафа карадайъ-
  • румен радев-
  • еврозона-
  • петър чобанов-
  • възраждане

Прокуратурата се опита се намеси във вътрешнопартийните дела на БСП, заяви лидерът на социалистите

Важните новини във ФАКТИ на 02.11.2022 г. - 1

Нинова и членове на БСП с призовки за разпити

Не знам дали това, което ще ви кажа, има връзка с вчерашната ни среща с главния прокурор Гешев, но само ще изложа факти. Днес сутринта, в 07:30 ч., в дома ми дойдоха двама униформени от Съдебна охрана, а те по закон изпълняват принудително довеждане. Прокуратурата се опита се намеси във вътрешнопартийните дела на БСП. Отказахме да предадем документи от решения на нашите колективни органи, както и да се явим на разпит, на който да даваме обяснение как и защо сме гласували вътре в партията, по време на Националния съвет. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг в парламента.

Очевидно прокуратурата е задействала следващата стъпка – принудително довеждане. Добре, така са решили, но прокуратурата разшири обхвата на лицата, към които проявява интерес за разпит. Вече викат на разпит преброителите в Националния на БСП. Принуждават ме за пореден път аз да връчвам призовки на членове на партията за разпит. Има текст в закона, който казва, че призоваването може да стане и през работодател, но да обърна внимание на господа прокурорите, че председател на партия не е работодател на членовете на партията. Така че няма да изпълня и това указание – да връчвам призовки на членове на Националния съвет, които трябва да обясняват защо Кирил Добрев не е допуснат на заседание на НС, на което той присъстваше.

Сезирали сме посланиците на европейските държави. Сезираме инспектората на ВСС за действията на този прокурор, съобщи Нинова.

Искам да кажа и нещо друго – вчера не получихме нито един смислен отговор кои са политиците, които с получавали пари в чували от КТБ. Има ли обвинителни актове, ще се стигне ли до внасяне в съд и до осъдителни присъди за определените от АДФИ и Сметна палата като измами строителство на водопровод в Перник, определените като престъпления изхарчените пари за ремонт на язовири, подадените от нас сигнали от преди пет години за извършени закононарушения и кражби. Нито един смислен отговор. Но прокуратурата е решила, че през това време трябва да се занимае с вътрешнопартийните въпроси на БСП.

Искаме да им кажем – няма да стане така. Преживели сме много опити за вътрешнопартийни преврати и този няма да им се получи. Няма по този начин да позволим да поставят БСП на колене по който и да е въпрос. Ние сме свободни хора, нямаме зависимости от никого, освен от колективните органи на партията.

Още една подробност за независимостта и начина на разпределение на делата на “случаен принцип“ – всички жалби, подадени от лицето Кирил Добрев, на случаен принцип разпределени, попадат в ръцете на един и същи прокурор.

Първан Симеонов: Хартиената бюлетина - това е теснопартиен интерес на няколко формации

По-вероятният сценарий пред България е нови избори напролет. Такава прогноза в „Интервюто в Новините на NOVA” направи политологът от „Галъп Интернешънъл” Първан Симеонов.

Депутатите от комисията по отбрана одобриха закупуването на втора партида F-16

Комисията по отбрана прие Проект на решение за приемане на Проект за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет” – втори етап, съобщи БГНЕС.

Росица Кирова, ГЕРБ: Борисов не би се съгласил на безпринципна коалиция

В никакъв случай Борисов не би се съгласил на безпринципна коалиция. Дори за войната в Украйна се търсят посредници – онези, които биха могли да поставят основните важни теми напред. Преди да бъдат проведени разговорите между политическите лидери да бъдат проведени консултации.

Станислав Анастасов: В момента ДПС плаща цена, най-вече с отстъпление от партийния си егоизъм

Има цена, която от ДПС не са готови да платят. Една такава е отстъпление от геополитическата ориентация на България. Това заяви в студиото на "Още от деня" Станислав Анастасов, зам.-председател на Движението за права и свободи, визирайки диалог с "Възраждане".

Делян Добрев: Готов съм да седна на една маса с Василев и Петков, и да говорим по техните 16 предложения

Днес приехме две от най-важните решения за подпомагане на бизнеса и битовите потребители на ток и газ. Приехме да удължим мярката за подпомагане на бизнеса, освен това прагът на помощта се увеличи от 250 на 300 лева. И тази мярка, както и останалите ни 7 антикризисни мерки няма да са зависими от бюджета, а от свръхпечалбите в енергетиката. Мярката бе приета единодушно. Второто решение в полза на хората е забраната за либерализация на пазара на ток до 2025 г. Това заяви депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Правната комисия даде зелена светлина за връщането на хартиената бюлетина

Правната комисия прие на първо четене предложенията за законодателни промени в Изборния кодекс на „БСП за България“, „Възраждане“ и „Демократична България“.

Радан Кънев: Виждам имитация на преговори за правителство, която е поредна предизборна кампания

Когато говорим за националната ни сигурност, не бих говорил за ценности, а за интереси. Естествено има и ценности – те са дали украинските граждани трябва да бъдат защитени от руската агресия и отговорът е еднозначен – да. Това каза в предаването "Лице в лице" по bTV евродепутатът Радан Кънев по повод дебата трябва ли България да изпрати военна помощ на Украйна.

Росен Желязков: Рано или късно ще има предсрочни избори. В петък в НС гледаме хартиената бюлетина

След първите 3 дни на фалстарт, в момента 48-ият парламент е в много добра кондиция и е хванал работна вълна. Този парламент е доста по-оперативен въпреки напреженията. Парламентът започна да работи и да спазва правилниците.

Цонев: Филмът "Непоискана подкрепа" свърши. Ако партиите искат подкрепата на ДПС, ще трябва да е официално

Правителство на всяка цена не трябва да има. Ако цената, например, е да променим геополитическата ориентация на България, това няма как да се случи. Това заяви в студиото на "Лице в лице" по bTV депутатът от ДПС и зам.-председател на парламента Йордан Цонев.

Кабинетът реши: Ще плащаме на домоуправителя на входа, без значение дали е съсед или фирма

Променят Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС). Целта е да се улесни достъпът до средства за енергийно обновяване в многофамилни жилищни сгради, мотивират се от Министерския съвет.

Осигурени са два екипажа за бъдещите въздушни линейки

Служебният вицепремиер по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев съобщи, че вече има осигурени два екипажа, от общо петима души, както и необходимия инженерно-технически състав за системата въздушна медицинска помощ (HEMS), която предстои да заработи у нас.

Мъж загина при катастрофа на пътя София - Варна, четирима души са в тежко състояние

Катастрофа със загинал е станала на главен път София – Варна, в района на село Сопот, съобщиха от областната дирекция на МВР в Ловеч.

Сигналът за пътния инцидент между микробус и лек автомобил е постъпил малко след 15:00 часа.

"Промяната" напуснаха заседание на правната комисия - не били спазени процедурни срокове

"Продължаваме Промяната" напуснаха заседанието на правната комисия, където трябва да се разглеждат 3 внесени предложения за промени в Изборния кодекс с мотив, че в дневния ред като първа точка е влязло предложение на служебния кабинет, входирано вчера.

Народното събрание приключи без приет правилник

След като работният ден на депутатите започна със спор за седмичната програма на Народното събрание, включително за казуса с връщането на гласуването с хартиена бюлетина, заседанието на парламента приключи без приет правилник за работата на Народното събрание.

Зарков: Съдебна охрана е посетила Нинова да ѝ даде акт по нейна тъжба

След изявлението на Корнелия Нинова от Народното събрание, че е била посетена от “двама униформени от съдебна охрана, а те по закон изпълняват принудително довеждане”, в качеството си на министър на правосъдието незабавно извърших проверка, заяви правосъдният министър Крум Зарков в профила си във Facebook.

"Служители на Главна дирекция “Охрана” са посетили адреса, за да предоставят на Корнелия Нинова акт на Софийския районен съд по нейна частна тъжба срещу журналиста Явор Дачков. Съдът е разпоредил книжата да се изпратят на страните по делото, за да могат те да се запознаят и да преценят дали да се възползват от правото си да обжалват в указания срок. Главна дирекция “Охрана” към Министерството на правосъдието е отговорна и длъжна да изпълни съдебното разпореждане, като установената практика е служителите да посещават гражданите преди или след работно време, дотолкова, доколкото тогава е най-вероятно те да са у дома си", обясни правосъдният министър.

На брифинг по-рано лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че прокуратурата я призовала на разпит, както и членове на партията и преброители в БСП.

"Не знам дали това, което ще ви кажа, има връзка с вчерашната ни среща с главния прокурор Гешев, но само ще изложа факти. Днес сутринта, в 07:30 ч., в дома ми дойдоха двама униформени от Съдебна охрана, а те по закон изпълняват принудително довеждане. Прокуратурата се опита се намеси във вътрешнопартийните дела на БСП. Отказахме да предадем документи от решения на нашите колективни органи, както и да се явим на разпит, на който да даваме обяснение как и защо сме гласували вътре в партията, по време на Националния съвет", заяви още тя.

Административният ръководител на Софийска районна прокуратура Невена Зартова обаче опроверга на брифинг твърденията на Нинова за действия на служители на Главна дирекция „Охрана“.

Нови идеи за облагане печалбата на „Лукойл-Нефтохим“

Служебният кабинет предлага всички фирми, извършващи дейност в отраслите на суровия нефт, природния газ, въглищата и нефтопреработването, да бъдат обложени с допълнителен данък за тази и следващата година. Така се оказва, че не само рафинерията "Лукойл- Нефтохим", за която се прави промяната, ще трябва да плати по-голям данък за свръхпечалбата си, но и други фирми от посочените икономически дейности, съобщи „Сега“.

Мартин Димитров: Служебният кабинет наруши закона

Най-важното е дефицитът да бъде удържан близко до 3%, да няма увеличение на данъците, да продължи растежът на икономиката през следващата година, да бъдат запазени работните места. Това коментира пред журналисти в кулоарите на Народното събрание Мартин Димитров от парламентарната група (ПГ) на "Демократична България" (ДБ). Изказването му е по повод законопроекта на служебния кабинет за удължаване действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2022 г.

Двама загинали след катастрофа с автобус край Сапарева баня

Тежка катастрофа между автобус и лек автомобил стана на пътя между Овчарци и Сапарева баня.

По първоначална информация двама са загинали, съобщи говорителят на ОД на МВР Катя Табачка, цитирана от Дарик. Движението на моторни превозни средства в този участък от пътя е временно преустановено и в двете посоки.

Незабавно към мястото на инцидента са изпратени екипи на полицията, пожарната, както и два екипа на Спешна помощ-Дупница. Предстои на мястото на произшествието да се извърши оглед и да се изяснят всички факти и обстоятелства, довели до тежкия инцидент. Движението се регулира от екипи на сектор "Пътна полиция".

От ОДМВР съветват водачите да шофират с повишено внимание и съобразена скорост.

Мустафа Карадайъ: Ние ще дадем своя принос за нужните промени в съдебната реформа

Правосъдна реформа като терминология ползват много политически сили, включително и за главния прокурор, но всички ние знаем, че на политическия терен ние от ДПС изработихме идея за промени на Конституцията, абсолютно почтено пред медиите и го представихме пред всички ПГ в 47-то НС с очакването да получим определена подкрепа, дори да има и корекция на идеите. Но да има определена подкрепа. Ние ще дадем своя принос за нужните промени в съдебната реформа. Това каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в началото на консултациите при президента Радев, предаде "Фокус“.

"Всички ние знаем, че на политическия терен ние от ДПС изработихме идеи за промяна на Конституцията почтено и пред медите го представихме пред всички парламентарни групи“, допълни Мустафа Карадайъ.

"Много политици ползваха понятие, наречено корупция. Ние внесохме законопроекти по всяка от тези теми, но поведението на тези, които употребяват тази дума и до днес, видяхме какво е по законопроектите, каза още Карадайъ.

По темата с бюджета той заяви, че ако си позволят да отворят бюджета или да го превърнат в предизборен инструмент, не се знае какво ще стане. "Трябва да подходим отговорно и към бюджета и бих искал да приветствам служебния кабинет с внасянето за удължаването на мерките към хората и бизнеса, за да може да продължи бюджет 2022 през 2023, но заедно с това да продължи и подкрепата и към хората, и към бизнеса“, категоричен е Карадайъ.

И пред ДПС Румен Радев поиска редовно правителство

Държавният глава Румен Радев провежда днес консултации с представители на ПГ на ДПС. Президентът вече разговаря с ГЕРБ-СДС и „Продължаваме Промяната“, припомня БНТ.

При приемане на еврото: Доходите се закръгляват в полза на хората

В концепцията на закона за приемане на еврото у нас изрично е записано, че закръгляването на цените ще става по общия ред (по математическото правило), но доходите и пенсиите на хората ще се закръгляват в полза на хората.

Чобанов (ДПС): ПП да обяснят защо с техния бюджет стигнахме дотук

Пак сме на ръба на конституционните норми. Към момента решението на правителството е правилно в сегашната ситуация. „Продължаваме промяната“ точно не трябва да настояват за нов бюджет, трябва първо да обяснят с техния бюджет защо стигнахме дотук, защо се очертават дефицити над 11 млрд. лв. догодина и дългове над 15 млрд. Това заяви депутатът Петър Чобанов от ДПС.

„Възраждане“: Анализът на БНБ показва, че България не е готова да влезе в Еврозоната

България не е готова да влезе в Еврозоната и ние продължаваме да искаме свикването на референдум за приемането на еврото, това заявиха от "Възраждане" на извънреден брифинг в парламента. А повод за думите им стана анализ, който партията е поискала и получила от БНБ относно готовността на България да стане член на Еврозоната и да приеме еврото.

Костадин Костадинов уточни, че е получил само половината анализ от доклада, т.е. този, направен от БНБ, докато другата половина, съставена от експертите във финансовото министерство, не е била получен, въпреки настояването им да се сдобият и с него.

Битката за контрол над спецслужбите приключи с поражение на ГЕРБ

Желанието на ГЕРБ да задържи за постоянно председателството на една от ключовите Комисии в Народното събрание - тази за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения не мина в пленарна зала.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    3 3 Отговор
    тази другарка съсипа БСП

    Коментиран от #3

  • 2 Българин

    3 4 Отговор
    да и благодарим за което
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    ВКИСНАТО МЛЯКО разваля ли се?
  • 4 како Кури

    2 1 Отговор
    така като ви гледам какви убавци сте, на снимката, за 7месеца сте качили по двайсе кила..... Ако Не дай Боже пак се докопате до кокала който оглозгахте ще станете по 300 килца другари комунисти.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол