Last news in Fakti

8 Ноември, 2022 13:32 1 282 36

ГЕРБ и ПП се разбраха за експертни групи, които да търсят консенсус по важните политики

  • герб-
  • пп-
  • експертни групи-
  • консенсус

От "Продължаваме промяната" призоваха ГЕРБ да подкрепят декларация, с която да призоват служебното правителство да изработи проект на Бюджет 2023, а не да предлага закон за удължаване на действието на Бюджет 2022

ГЕРБ и ПП се разбраха за експертни групи, които да търсят консенсус по важните политики  - 1
Снимка: БГНЕС

Представители на ГЕРБ и „Продължаваме Промяната“ се договориха за съставянето на експертни групи, които да търсят консенсус за приоритетните за страната политики.

Представители на двете парламентарни групи разговаряха на открита среща в Народното събрание в търсене на допирни точки по приоритетите за страната. Срещата се проведе с уговорката, че не става въпрос за преговори за сформиране на мнозинство, а за осигуряването на възможност за провеждане на належащи политики.

От "Продължаваме промяната" призоваха ГЕРБ да подкрепят декларация, с която да призоват служебното правителство да изработи проект на Бюджет 2023, а не да предлага закон за удължаване на действието на Бюджет 2022.
От партията представиха презентация на предлаганата от тях макрорамка. Според Асен Василев БВП за догодина се очаква да е с 33 млрд. лв. повече, а приходите в бюджета - с 11 млрд. повече, информират от БНТ.

"Пред нас не стои изборът "бюджетна дисциплина или финансов пакет", а какво още можем да направим по финансовия пакет при тази бюджетна дисциплина. Тук сте прави, че трябват допълнителни изчисления, за да се конструира конструктивен бюджет за догодина. Защото, иначе, удължаването на действието на сегашния бюджет би било неадекватно. Просто прекалено голяма е промяната в параметрите", заяви Василев.

Делян Добрев от ГЕРБ отговори, че фискалната прогноза на "Продължаваме промяната" се разминава с прогнозата на други организации и ако не се сбъдне, има риск държавата да изпадне в още по-голям дълг. Кирил Ананиев от ГЕРБ също потвърди, че изчисленията им се различават от тези на "Продължаваме промяната".

От ГЕРБ поставиха въпроса за мерки за цените на горивата и енергоносителите. Те призоваха темата за бюджета и фискалната политика да бъде обсъдена на следваща среща, за да могат експертите да направят точни изчисления. От "Продължаваме промяната" се съгласиха срещите в този формат да продължат.
В началото на срещата председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова заяви, че двете най-големи парламентарни групи в Народното събрание са натоварени с най-много очаквания от гражданите и трябва да потърсят поне базов консенсус по различни приоритети и политики.

"Редно е да приключи противопоставянето на предизборните кампании и трябва да се търси консенсус и баланс, зад който стоят интересите на българските граждани. Готови сме да водим диалог по обявените от вас точки и политики и се надяваме, че и вие сте се запознали с нашите приоритети. Според нас е редно в максимално широк консенсус да се търсят възможности България да се възстановява от кризите. Бихме искали тази среща да е начин за показ пред обществото, че можем да говорим без опорки, а конструктивно, ясно и конкретно", заяви Атанасова.
Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков изтъкна, че партията остава на ясната позиция като конструктивна опозиция и няма да подкрепи първи мандат на ГЕРБ.

"Водим се от принципа, че обещанията преди изборите трябва и след това да ги изпълняваме и това да е стандарт не само за нас, но и за българската политика. Оставаме на ясна позиция като конструктивна опозиция. Да е ясно, че това не е разговор за подкрепа на първия мандат, но това че сме в този голям състав показва голямото ни желание да работим от ролята си на конструктивна опозиция, така че да случим очакванията от българските граждани", заяви Петков.
Десислава Атанасова заяви, че по някои от темите, заложени в програмата на "Продължаваме промяната", Народното събрание вече е взело решения, а по други има подкрепа от страна на ГЕРБ - като влизането в еврозоната, темата за Шенген, увеличение на учителските заплати, програмата за образование и следучилищен спорт и изкуства, увеличение на прага за регистрация по ДДС, тавана за цената на тока за бизнеса, но при условие да е 200 лв., а не 250 лв.

От ГЕРБ са готови и за сериозен дебат по антикорупционното законодателство и правосъдната реформа като има разработени конкретни предложения, допълни Атанасова.

Двете партии се разбраха срещите на продължат между работни групи по определени сектори като в тях е възможно да участват и представители на служебното правителство и на други политически сили, за да се търси максимално съгласие.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Човек за реализации

    12 1 Отговор
    Щом като България е "разграден двор", значи оправията ще бъде фалшива, а не истинска!
    Жалко!
  • 2 Бибитко

    16 3 Отговор
    Цар Кратуна от Банкя както винаги не се появява никъде, само праща слугите си да преговарят.

    Коментиран от #15

  • 3 Европейца

    6 16 Отговор
    Адмирации за двете групи. Не постигнаха нещо значимо, но се започна. Това е единствения вариант да вървим напред
  • 4 хехехе

    11 8 Отговор
    по делата им ще ги познаете, абе Киро Спиро нали викаше, че Възраждане са в коалиция с ГЕРБ, ква стана обаче...
  • 5 Значи

    12 3 Отговор
    нищо , което е чудесно ! 12 години лъжи и грабежи , манипулации и далавери са безкрайно много време !
  • 6 Иванчо l-ви

    4 2 Отговор
    Честото на печелившите.
  • 7 Жалко

    5 6 Отговор
    Сега церберите ще променят ПП и ще се появят пак далаверковци
  • 8 Разглезено богаташче от БСП

    8 4 Отговор
    Докато търсят консенсус кирото ще вкарва ли пак Бойче в затвора...... или мустафата му сви перките?!
  • 9 гарван

    4 4 Отговор
    гарвано око не вади.
  • 10 Работете за държавата, че

    10 2 Отговор
    Загиваме, гърците издигнаха бетонна ограда, превъоръжават се модерно, колко ескадрили, ние само блеене, празни приказки и спорове, гърците избирателен закон забраняващ гласуване при 5г в чужбина и първата партия плюс 50 места, да има работещ парламент, направете нещо за този народ

    Коментиран от #17

  • 11 Ахмак

    8 4 Отговор
    Ама направо са се цункали....ГОР ЧИ ВО
  • 12 Американско говедо

    7 5 Отговор
    Крадливите магарета се надушиха
  • 13 Бонев

    8 6 Отговор
    Честито на избирателите на ПП. За тези на герб няма значение. Каквото и да направи тиквата те пак ще си гласуват за него.
  • 14 Бойко

    7 1 Отговор
    сменяй преговарящата-виж как гледа Киро-да не стане "парапет" гейт!
  • 15 Тоа па...

    3 10 Отговор

    До коментар #2 от "Бибитко":

    Г-н Борисов преговаря с Тръмп ,Меркел ,Путин ,Ердоган и прочие.Бат Бойко играе в друга лига.

    Коментиран от #26

  • 16 В името на парите

    5 5 Отговор
    СВАТБААА....
  • 17 комунист

    5 3 Отговор

    До коментар #10 от "Работете за държавата, че":

    Няма как да стане това у нас. Първо Гърция никога не е била комунистическа държава,второ в Гърция червени олигарси не управляват страната
  • 18 Как я

    11 2 Отговор
    изтърпява тая кухавела да предъвква толкова много тъпотии , клишета и щуротии ? Това си е направо наказание !

    Коментиран от #25

  • 19 Херо Мустафа

    8 3 Отговор
    Разбраха се моите ратаи
  • 20 Гацо

    10 4 Отговор
    ПП Предатели! Никакви разговори НЕ трябва да има с крадливците от ГЕРБ! С тях трябва да говори само съдът и следващата Прокуратура. НЯМА да ви простим договорките с тези крадливци, които съсипаха България за 15 години!

    Коментиран от #22, #24

  • 21 123456

    3 3 Отговор
    сега пък експертни съвети ! - Ще тупкат топката докато минат изборите в УС и да видим накъде духа вятъра ! Каква неокастрена тояга ви трябва , мака ви ДиБ....
  • 22 Коментар

    4 8 Отговор

    До коментар #20 от "Гацо":

    От Възраждане ви обясняваха още преди години, че ПП са Продължаваме Подмяната, защото те (всички евроатлантици) служат на един и същи господар, но вие плюнки храчки и др по Костадинов!

    Ей ви на евроатлантически управници!!!
    Като нищо ще ни тикнат във война!!!
    Те дори първите крачки ги направиха (гонене на дипломати и възможност за пращане на оръжия плюс войска)!!!

    САМО ВЪЗРАЖДАНЕ!!!

    Коментиран от #23, #28

  • 23 Пффф

    3 2 Отговор

    До коментар #22 от "Коментар":

    Хайде стига с едни и същи заучени клишета! Дай лично мнение, без заучени опорки! Другото е бля бля бля ...
  • 24 Така е.

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Гацо":

    ПП се подлъгват по манипулациите на ГЕРБ, които само ги залъгват, а всъщност им търсят слабото място, за да ги злепоставят или да им откраднат или купят депутати. ГЕРБ са факири по купуване на тези, които ги критикуват, е на Сачева и Биков от върли противници на ГЕРБ сега са върли защитници. Парата прави борбата!
  • 25 Пфуй!

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "Как я":

    Едвам я изтраях тази очилатата говорителка на ГЕРБ, говори, говори и нищо съществено не казва, разтяга локуми, заучени клишета, пълна пародия е.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Мнение

    2 2 Отговор
    Бат Бойко е толкова т.ъп, че си знае ограничения умствен капацитет и невежество, затова го досрамя да отиде на срещата, за да не се излага!!! Затова бат Бойко прати калинки.те си да го отсрамят. А този Делян Добрев е толкова к.ух в главата, само агресия и липса на всякакви логични аргументи, като мал.оу.мен питбул. Ананиев е малко по-интелигентен, но като финансист не е чак толкова добър като Асен Василев!!!

    Коментиран от #36

  • 28 Пфуй

    4 3 Отговор

    До коментар #22 от "Коментар":

    Стига с тези популисти и саботьори от Възраждане. Такива спират развитието на България и играят контра на всичко градивно. Вие норвали ли сте да се подлъгвате по празни думи и лъжи?
  • 29 Макс

    2 0 Отговор
    Борисов участвува ли по някакъв начин , все пак е лидер на ГЕРБ ? Той изобщо има ли какво да каже , харесва му да се крие и да пуска простотии в мрежата , или най-после са го разкарали и не му обръщат внимание ?
  • 30 Псевдоним

    1 0 Отговор
    Много си подходждат Кирчо и Десито. Да вземем да ги оженим?
  • 31 Сух

    2 0 Отговор
    Разбраха се казвате.. Ето още едно предателство, този път към изберателите.. Кирчо и Боко се гушнахаа..
  • 32 Васко да Гама

    4 0 Отговор
    Тоя шмекер на снимката е най лъжливото нищожество в България ....никога с ГЕРБ...само работни групи...да се разберат за плячката.Тиквата ще строи магистрали а Кирчо ще вкарва газ...
  • 33 Реалност

    1 0 Отговор
    Кирил Петков сгреши, че се съгласи да преговаря с марионетката Десислава Атанасова, а не на лидерско ниво с Бойко Борисов. Не може партиен лидер да преговаря на ниво председател на парламентарна група!!! Тя няма никакви компетенции, нито взима решения! Тя говори с клишета, а не като отговорен ръководител!!!
  • 34 Истината

    1 0 Отговор
    ГЕРБ целят да разцепят Продължаваме Промяната, както през 2016 г. разцепиха Реформаторския блок!!!
  • 35 бай Даньо

    0 0 Отговор
    ГЕРБ не трябва взема на сериозно проманаджиите защото са по пътя на Слави, на следващите избори ще са около 10% и от там нататък изтичат в канала , но трябва да помогнат за изтичането им в канала като те ГЕРБ играят отговорно политическата игра отворени са за разговори без червените линии от детската градина ... после е добре да проявят благородство и да купят билет на Киро и Кокоро за която си потискат точка на света ...
  • 36 Тоа па...

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Мнение":

    Борисов е политик, а не експерт......не знам правиш ли разлика.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол