Last news in Fakti

11 Ноември, 2022 09:12 2 811 57

Нидерландия ще прехвърли свои стари F-16 на държава, дала МиГ на Украйна

  • самолети-
  • украйна-
  • нидерландия

Въпросът е имаме ли шанс да спечелим в конкуренция с Полша и Словакия

Правителството на Нидерландия обмисля да прехвърли някои от излишните си F-16 на съюзник от НАТО, за да може последният от своя страна да предостави своите МиГ-29 на Украйна. Според списание EW Magazine, цитирано от "Дарик" Хага обмисля да предостави излишни изтребители F-16MLU на съюзници от НАТО в Източна Европа, за да могат те от своя страна да дарят изтребители МиГ-29 на Украйна.

Според порталът Aviacionline defensa, един от главните кандидати би била България, която планира да пенсионира остарелите си МиГ-29 Fulcrum („опорна точка“) от 2023 г. и се интересува от наемането на ескадрила западни изтребители, за да осигури въздушната си отбрана до пристигането на първите осем образци модерни F-16 Block 70 през 2025 г.

Отговорните лица са били информирани поверително. За да стане тази сделка ефективна, както и всички отбранителни изделия, произведени от американски компании, Вашингтон трябва да даде своето одобрение.

Почти от началото на войната Украйна моли западните си съюзници да ѝ предоставят всякакъв вид помощ, по-специално изтребители, за да може да се изправи срещу руските военновъздушни сили. Въпреки че украинските военновъздушни сили поискаха прехвърлянето на западни изтребители, а сега се чуват и гласове в подкрепа на тази инициатива, НАТО се отнася сдържано към идеята.

Много се говори за доставка на Украйна на самолети МиГ-29 от бившите страни от Варшавския договор, които след падането на Желязната завеса станаха членове на НАТО. По-специално се споменават Полша, Словакия и България, които все още имат тези самолети на активна служба.

В началото на юли словашкият министър-председател Едуард Хегер обяви, че ще дари 12 МиГ-29 на украинските въоръжени сили. В замяна ВВС на Чешката република ще поемат охраната на словашкото въздушно пространство. Подобна договореност беше постигната с Полша в началото на май, когато нейният министър на отбраната се договори със словашкия си колега, че полски самолети ще охраняват въздушното ѝ пространство, ако Словакия предаде своите МиГ-29 на Украйна. Въпреки това няма ясни индикации, че прехвърлянето на словашкия Fulcrum на Украйна е осъществено. Това, което е очевидно обаче, е, че резервните части от тези страни помагат за поддържането на украинските МиГ-29 в движение.

Излишните F-16MLU от Нидерландия може да се окажат на мястото на полските МиГ-29, докато пристигнат наскоро договорените корейски FA-50. Полша разполага с 36 F-16C и 12 F-16D, които, макар и много по-модерни от холандските изтребители, биха позволили те да бъдат усвоени без големи усложнения, като голяма част от логистиката е обща.

А Какво прави България?

През август служебният военен министър Димитър Стоянов стартира преговори с Полша за българските МиГ-29 в опит изтребителите да останат по-дълго време част от българските ВВС. Той отправи предложение към Министерството на отбраната да сключи договор с полските военноремонтни предприятия за поддръжката на МиГ-29 с цел машините да останат в летателна годност до 2025-2026 г. Министърът подчерта, че „в авиацията нуждите са най-крещящи“, като те включват не само самолетите, но и системите за наблюдение и инфраструктурата, като военните търсят решения с помощта както на съюзниците, така и на българските военни заводи.

България се е превърнала в един от най-големите непреки доставчици на оръжие в Украйна, продавайки рекордни количества от началото на войната, пише украинското издание „Европейска правда”, като се позовава на публикацията в Евроактив. Подчертава се, че България и Унгария са единствените две държави в НАТО и ЕС, които официално отказаха да изпратят военна помощ на Украйна. Българските производители и търговци на оръжие продават своята продукция предимно в Полша и Румъния, откъдето оръжието бива изнасяно към Украйна, пише изданието.

На 3 ноември българското Народно събрание одобри с мнозинство проектозакон за предоставяне на оръжие на Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    16 5 Отговор
    Какво значи ,, ПРЕХВЪРЛИ,,?

    Коментиран от #3

  • 2 Най удобният начин за утилизация,

    30 10 Отговор
    същата история като със старите им коли, пълнят ги из бедните страни. А как ще ще чувстват българските пилоти в тези морги? Миговете поне са им познати, а новите тенекета непознати, кой ще се осмели да става камикадзе!?

    Коментиран от #22, #30

  • 3 Значи се увътряш здраво

    20 7 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    като подариш на укрите МиГ-29, ти прехвърлят Ф-16 назаем докато си купиш нови

    Коментиран от #8, #10

  • 4 Димитър

    18 3 Отговор
    Заглавие - "Нидерландия ще прехвърли ..."
    Статия - "... Нидерландия обмисля да прехвърли ...".
    Джурналисти !

    Коментиран от #6

  • 5 абсолютно

    21 3 Отговор
    какви гл...ци -наивници има в българия, как ще ти ги прехвърли бе, кога са ти давали нещо безплатно, НАИВНИЦИ, то си го платитил че не ти го дават!!!! ще ти дадатк нещо струващо милиарди безплатно!?????
    ха ха ха ха ! ти си дай твойто пък чакай от умрял писмо! и се меси в чуждите работи, оборудва ли собствената си полиция, която мре по границата, та си тръгнал другите да оправяш това наивност ли е или лакейничество
  • 6 гост

    8 17 Отговор

    До коментар #4 от "Димитър":

    Обмисля на КОГО да ги прехвърли , а че ще го направи е ясно !! И естествено Полша и Словакия ще ни изпреварят , щото такива като тебе се правят на "редактори" , вместо да побързаме да ги заявим !

    Коментиран от #14

  • 7 има много

    11 3 Отговор
    Кандидати за жътва на бури .
  • 8 гнас

    15 4 Отговор

    До коментар #3 от "Значи се увътряш здраво":

    абсолютно точно казано!!!!! ти си дай твойто пък чакай от умрял писмо,Абетолкова ли сте наивни, или на такива се правите
  • 9 СНиколов

    14 6 Отговор
    Все едно имаш дърт москвич и го харизваш на някой на село
    и за това ти дават дърт опел
    и двете стари железа
    от пусто в празно

    Коментиран от #16

  • 10 гост

    12 18 Отговор

    До коментар #3 от "Значи се увътряш здраво":

    Какво ще подариш , освен руска скрап , бе "експерте" ?? Колко пъти трябва да ви се повтори , СЛЕДВАЩАТА (2023) година тези боклуци Миговете ОФИЦИАЛНО ЗАМИНАВАТ ЗА СКРАП !! Идеята е последните месеци преди това поне да послужат за нещо смислено , а не за безсмислено харчене на пари !!

    Коментиран от #40

  • 11 рада дълбоката

    17 9 Отговор
    Сърбите събориха Стелт с черешово топче тъй че днес всички падат . Въпроса е да напълним джобовете на чичо Сам и да си платим такса "спокойствие като през 90години "
  • 12 Аве

    15 3 Отговор
    не вярвам в США да нямат стари F-16?!

    Коментиран от #13

  • 13 Глупав партнер

    17 3 Отговор

    До коментар #12 от "Аве":

    Имат, но не са като руснаците едно време да подаряват. Американеца ще те опоска до дъно и окото няма до му мигне, дали си партнер или не. Пример: България най-бедна в ЕС и с най-голяма смъртност в света я изсмукаха с милиарди за хартиени самолети!!?!?!

    Коментиран от #56

  • 14 1957

    7 7 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Полша и Словакия нема да вземат скраб,само България може.

    Коментиран от #18

  • 15 сирене

    13 1 Отговор
    същата Холандия която не ни иска в шенге... Ей ся ни помогнаха.
  • 16 гост

    6 10 Отговор

    До коментар #9 от "СНиколов":

    Ако намериш барем един , ама един единствен човек дето да откаже да смени стар москвич за стар Опел , ела се обади !! По-скоро ще даде десет москвича за един опел , даже да са на едни години !!
  • 17 Перо

    13 6 Отговор
    Нидерландия ще изпрати скраб,без или с малък остатъчен ресурс и ремонта е тежко финансово бреме! По-добре е да имаме МИГ-29 с остатъчен ресурс,от колкото да плащаме милиони за ремонт на чужда военна техника за временно ползване,в името на един превратаджииски,ционистки режим,дошъл незаконно на власт!

    Коментиран от #21, #23, #25

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Тъщата

    9 1 Отговор
    И да речем, че ни ги "дадат" - кой ще лети на тях?

    Коментиран от #27, #31

  • 20 Софиянец

    7 2 Отговор
    Кого чакаме?! Чайници за самолети!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Перо

    9 2 Отговор

    До коментар #21 от "гост":

    Миг 29 е строен в отговор на Ф-16,който е образец от 1974 г. Какъв е смисъла да подържаме остатъчен,мижав ресурс скъпа техника и инфраструктура, взета под наем за временно ползване. Т.е. да подържаме същото,но с яко плащане!

    Коментиран от #26, #33

  • 25 пе..ристия

    3 4 Отговор

    До коментар #17 от "Перо":

    холандските блок 15 минаха квр с удължаване на ресурса.и разказаха играта на шумадийски те брачя 😄
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Хари Потен

    8 2 Отговор
    А защо не ги даде директно на Украйна и да спрат да ни изнудват???????
  • 29 Про митак

    6 2 Отговор
    Супер, някои носени пилотски боксерки дали няма да ни даде

    Коментиран от #32

  • 30 генчо

    3 7 Отговор

    До коментар #2 от "Най удобният начин за утилизация,":

    какво ти беше усещането като от москвича седва в ауди е тва ще усетят и пилотите

    Коментиран от #34

  • 31 бабек

    4 1 Отговор

    До коментар #19 от "Тъщата":

    не и вяликити лëтчики от радеф оод
  • 32 що ма

    4 1 Отговор

    До коментар #29 от "Про митак":

    ще ги лапкаш ли?
  • 33 пее.ристия

    2 1 Отговор

    До коментар #24 от "Перо":

    лъжеш като дърт кацап 😃
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Ха-ха Ф16 за МиГ-29!

    9 8 Отговор
    Че то МиГ-21 е по-добър от тези тенекии Ф16, дрънка та пука. МиГ-29 ще прави Ф-ката дива и щастлива в пряк двубой. Нар кома ните да си набудат скрапта в нар команските дир ници. Не искаме нищо от тия наци сти! Някой много бърка коли съ самолети, а най-добрите такива са руските. Тръгнали да ми сравняват москвичи с опели, леле майко. А крила има ли опела? Някой возил ли се е в Германия с раздрънканите им самолети? 😂😂

    Коментиран от #38, #39

  • 37 Българин

    8 3 Отговор
    Споко бе русофилчета, стига сте се пенявили, докато льотчика е на Дондуков 2, земята ще изкопае, но няма да позволи да дадем миг 29 на Украйна. Дъртите льотчеци в армията също, защото сега за 2 часа полети годишно с миговете взимат 2000 лева месечно.

    Коментиран от #42

  • 38 Само питам

    7 1 Отговор

    До коментар #36 от "Ха-ха Ф16 за МиГ-29!":

    Да предположим, че наистина МИГ 29 е по-добър. Въпросът е как ще се поддържа? Защото Русия е враг на НАТО и на България.

    Коментиран от #41

  • 39 русофиляк недо.....

    4 1 Отговор

    До коментар #36 от "Ха-ха Ф16 за МиГ-29!":

    хъхъ я пак.затуй иракските и србскиту падаха кат презрели круши 😃
  • 40 Мнение

    3 8 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    5 милиарда за F-16-ки дето ги няма да не би да е смислено ? Някои хора в България много лесно изхвърлят машини за скрап – то не бе стругове, фрези, мотриси и т.н. И с какво се замениха – западни боклуци втора употреба, които като се развалят нямат ремонт.

    Коментиран от #50

  • 41 Въпрос

    3 7 Отговор

    До коментар #38 от "Само питам":

    Враг на България или на маймуните в парламента, които само се подчиняват на диктатурата на ЕС и НАТО ? По тази логика трябва да се изхвърли всичко Руско дори и атомните реактори които имаме ?

    Коментиран от #44, #51

  • 42 Колко ще излезе...

    6 5 Отговор

    До коментар #37 от "Българин":

    ремонта на българския данъкоплатец за тия холандски бракми? Вкарваме МиГ-29 в музея и нар команите да го ду ат! Щом не ни искаха в ЕС, а ни мотат от 10 години за шенген, да вървят на май ната си и нищо да не искат от нас.

    Коментиран от #43, #45

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 най вече

    4 1 Отговор

    До коментар #41 от "Въпрос":

    русифилистяците
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Импийчмънт

    8 3 Отговор
    Проруското служебно правителство няма да си мръдне пръста за неочаквано добрата оферта
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 гост

    7 3 Отговор

    До коментар #40 от "Мнение":

    Искаш ли да хванем бас , че след 5 години , като дойдат тия "Ф-ки" , ще струват вече не 5 , а поне 10 милиарда !! И пак ще има наредени поне 10 държави на опашка и пак ще се чака минимум 5-6 години за доставка !!! Не знам вие ли сте прости или правите другите на прости , ама всеки с акъла си знае , че бойни изтребители и то последна модификация НИКОЙ НИКЪДЕ В СВЕТА не държи на склад !! По простата причина , че никой не влага такива пари без предварителна поръчка и второ докато стоят "на склад" най-вероятно ще излезе още по-нова модификация и тези вече ще са стари !!! Дори любимата ви Раша НЕ ПРОДАВА готови самолети , а иска поръчка и чакане МИНИМУМ 5-6 години за изпълнение !! А пък точно в момента не 5-6 , ами 25-30 години НЯМА да ти достави каквито и да е самолети , щото толкова поне ще и трябват само да възстанови собствените си загуби и то ако има с какво , щото както се очертава няма да има , щото деньги нет , но держитесь , хахахахха !!

    Коментиран от #53, #57

  • 51 гост

    4 5 Отговор

    До коментар #41 от "Въпрос":

    Не само че трябва , ние ЩЕ ГИ ИЗХВЪРЛИМ !! И то по-скоро , отколкото можеш да понесеш !! 5 блок на АЕЦа свършва още 2030 година , а 6 малко по-късно !! И това ще е края на всичко руско в България , щото Лукойл ще си замине доста преди това !!! А пък за армията даже калашниците трябва да се сменят , да не говорим за по-големите неща !!
  • 52 достатъчно е

    5 2 Отговор
    че изхвърлиха тук целия непотребен автопарк на Европа и направиха страната на бунище. Да си ги хвърлят на друго място.
  • 53 ....

    2 3 Отговор

    До коментар #50 от "гост":

    Фантазиите са едно, реалността нещо друго. Да, САЩ и ЕС се мъчат да „помпат“ цените, обаче този път номерът няма да мине и ще трябва да минат през студения отрезвителен душ наречен банкрут и т.н. За съжаление такива хора като Вас ще завлекат и нас в западните глупости ...

    Коментиран от #55

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 гост

    4 6 Отговор

    До коментар #53 от "....":

    Еми то се вижда кой е по фантазиите , хаха !! Тоя банкрут го мечтаете от великата октомврийска , ама доживяхте само два банкрута на любимата Раша , единия дори тази година , ама ще има и още един , него вече няма да го преживеете , щото тоя път от Раша няма да остане и колкото Украйна , хахаха !!
  • 56 Абе

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "Глупав партнер":

    Какво точно ти е подарявала Русия,бе нег.рамотник?!Като не познаваш фактите и историята,защо се пениш, ко.пейко?!
  • 57 Знайко

    1 0 Отговор

    До коментар #50 от "гост":

    ...гост, помисли дали да не се прекръстиш на прост...Да те питам, кого ще изтребяваш с тия изтребители? Затова никой не ти ги дава щото те знаят ,че си перко и ще почнеш да изтребваш!!! Сега разбра ли? С тия кинти можеше да се оправи охраната на цялата граница с патрули и пво ,ч е и даже с бързоходни катери и дронове! Аман специалисти! Ако Су-то каца директно на нивата за Ф-ката и трябва гладка полоса, която ние трябва да почнем да строим....превеждам като за прости хора....НЯМА ДА МОЖЕМ ДА ПОЛЗВАМЕ СЪЩЕСТВУВАЩАТА ИНФРАСТРУКТУРА!!! Аре вземи да спреш да гостуваш с постните си коментари , приписани от бесарабски фронт!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове