Last news in Fakti

11 Ноември, 2022 20:27 1 752 29

Любомир Дацов: Безсмислено е да бориш инфлацията, вдигайки лихвите и утежнявайки ситуацията

  • любомир дацов-
  • инфлация-
  • борба-
  • лихви

„Българинът трябва да избере какво да подкрепи – дали правителство, което му казва, че трябва да жертва нещо, или ще продължим да се правим, че няма проблем и инфлацията да изяжда нещо от всеки от нас”, обясни финансистът

Любомир Дацов: Безсмислено е да бориш инфлацията, вдигайки лихвите и утежнявайки ситуацията - 1
Снимка: Нова телевизия

„Безсмислено е да бориш инфлацията, вдигайки лихвите и утежнявайки ситуацията. Хората трябва да изберат едно нещо – дали искат някой да им се усмихва от екрана и да даде помощи или ще направи антиинфлационни мерки и бързо да спре инфлацията.”.

Това заяви в „Интервюто в Новините на NOVA” Любомир Дацов – бивш заместник финансов министър и член на фискалния съвет.

„Хората трябва да направят избор по отношение доходите и инфлацията. Те не вървят ръка за ръка”, каза Дацов.

Той даде да се разбере, че е нужно „затягане на коланите”. „Българинът трябва да избере какво да подкрепи – дали правителство, което му казва, че трябва да жертва нещо, или ще продължим да се правим, че няма проблем и инфлацията да изяжда нещо от всеки от нас”, обясни финансистът.

„Инфлацията е като пожар – тя изгаря всичко. Предишното правителство остави една сложна система - за идната година имаме 11 млрд. дефицит. Това е два пъти повече отколкото можем да си позволим. Ако искаме да овладеем инфлацията, трябва да намалим дефицита поне с един процент”, обясни финансистът.

Липсата на бюджет стимулира политиците да направят правителство, смята Дацов. „Редовното правителство е като борд на директорите, а служебното – като счетоводител”, илюстрира думите си той.

България е една от 5-те държави, в които икономическият растеж не е дал резултат в някакви ясни измерения – стабилност на финансите, подобряване на условията на живот и т.н.”, каза Дацов.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 332

    23 0 Отговор
    Как ще бори народа инфлацията като народните ни избранници се тъпчат за 5лв.те инфлация не усещат.Нарде,народеее.
  • 2 Експертче

    11 0 Отговор
    си имаме, да го слуша ЕЦБ
  • 3 елмио

    20 2 Отговор
    Любо тази шия не е от туршия дето я имаш. Понеже си голям икономист, напиши ни моля, как да се разделят 500 лева от заплата на месец.Кое по напред да се плати, ток, вода телефон и някакво примерно меню. Да та е.. в икономиста. Да ви смъмри Христос всички лъжци.
  • 4 Баш софиянец

    7 10 Отговор
    Българинът няма понятие какво значи инфлация. Затова няма как да избере каквото и да било. Българинът няма понятие как работят парите. Затова все бие на бедност.

    Коментиран от #13

  • 5 Това е системата

    17 1 Отговор
    За ограбване на бедните от банките. Инфлация =взимане на кредити =повишаване на лихвите =банкрутиране на шараните който не могат да върнат кредитите.

    Коментиран от #15

  • 6 Да Не

    16 0 Отговор
    Политиците са в парламента не да помагат на народа а да вземат от него!
  • 7 Баба Вуна

    10 5 Отговор
    Антиинфлационни мерки!
    1/ Връщане на бизнеса на регулираният пазар на електроенергия.
    2/ Приемане на закон Само регистрирани в България Фирми да могат да купуват и продават природен газ, петрол и петролни продукти в България.
    3/ ДДС 10%
    4/ Премахване на Толл системата и връщане на електронната винетна система при тежкотоварните автомобили

    Коментиран от #12

  • 8 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    12 1 Отговор
    Ако искате да преборите -Инфлацията правете,като мен или хората,които са описали как да стане това!По поведението ви ,бг виждам друго........Вие не искате да се борите за благото на всички!Вие искате за измамите системата,а това пак ще ви доведе да измамите сами себе си!Още преди войната ви казах....едни плащат с кръв,други плащат с инфлация.Късмет ще е ако се отървем с индивидуална инфлация до 33%!Вместо да се радвате вие ,постоянно ревете.Все нещо не ви е наред и все някой ви е виновен.аз съм на прага на пенсиониране.Но мога да ви кажа,че е грешка да се увеличават пенсиите в момента!!!Грешка е и да се дават пари за по големи заплати в държавният сектор.Частника е затегнал колана,той единствен знае как да се премине през този период.Държавата трябва да обложи всички държавни предприятия ,които правят безбожни печалби по време на войната!Трябва да се разбере,че сме като във военно положение и да се държите така.Намалете потреблението от всичко!!!Спрете да храните банките и правете протести за увеличените им такси.Първа работа на ържавата в такава ситуация е да укроти банкерите и другите,водари,енергетици ,парнаджии и всякаква монополна измет.В момента ви трябва здрава ръка ....Имате нужда от човек със ЗДрави корени за да ви измъкне от положението в което ви вкараха външни фактори и Вътрешни проблеми създадени от герб в държавната администрация!
  • 9 Пенсионер

    10 1 Отговор
    Опааа..., време беше в ефир да излезе номенклатурчика Дацов. Изобщо кажи на някой че е "Дацов" и го оставе да размишлява. Не го обиждай повече.
  • 10 Олеле

    10 1 Отговор
    Нищо чудно, че 30 години не можем да издрапаме с подобни финансисти.
  • 11 Пенсионер

    8 9 Отговор
    Апропо, Дацов крайно време е да сперш да плюеш по Правителството на ПП. Не ти прави чест! Това е най доброто, най социалното Правителство от 32 години насам.
  • 12 ДА да

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "Баба Вуна":

    Ама ние отдавна сме в ПАЗАРНА ИКОНОМИКА, а и КОМУНИЗМА си ОДИДЕ. И как беше КОЙ не скача е ....СДС СДС СДС УРАааааааа.

    Коментиран от #14

  • 13 ДА да

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Баш софиянец":

    Прав си. Затова му се напомня с ЛИХВИТЕ и с Хладилника!
  • 14 Мдааа

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "ДА да":

    .....и " Последен валс любима"....
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Мдааа

    9 0 Отговор

    До коментар #15 от "ДА да":

    Хайде сега...., "шаранчетата" не знаеха за какво иде реч... Да, наистина лапаха "червейчетата", но хабер си нямаха за "кукичките".. Само "рибарите"/ лукановистите/ знаеха за тези кукички ,които ги пуснаха в дълбоките води за ЛОВ на наивници.

    Коментиран от #18

  • 17 Пешо

    5 0 Отговор
    Какъв само поглед...., баш на интелектуалец.

    Коментиран от #19

  • 18 Мисля че само

    8 0 Отговор

    До коментар #16 от "Мдааа":

    Тези хора който са чели Карл Маркс и Фридрих Енгелс знаят какво става в момента...

    Коментиран от #20

  • 19 Точно. Точно.

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Пешо":

    Теле в железница..
  • 20 Мдааа

    6 0 Отговор

    До коментар #18 от "Мисля че само":

    Те винаги са знаели какво става..., вкючително и за събитията далеч преди това по време станали на 10.11.89-та година. и след това. Учени хора...
  • 21 Моля?!

    4 1 Отговор
    След това изявление неминуемо следва въпросът кой му е дал диплома на тоя, ако има такава.

    Коментиран от #24

  • 22 мани мани

    12 1 Отговор
    високата инфлация се бори като централната банка изкомандори всички банкери да премахнат наизмислените си такси за всяка една операция, спре да печата дори стинки, увеличи лихвата по депозитите, увеличи се лихвата по кредитите, плесне през ръцете едрите спекуланти с яки глоби, увеличаване на данъците на богаташчетата, а не всички да плащат десятък и 15-ка ... пропаганда по тв да се консумира по-малко ... следват фалити на шлаката капиталисти - те отиват в бюрата по труда ... нек да си стане държавна, всички заграбени заводи отново държавни! съблюдаване на бензиностанциите от икономич. полиция и ако има спекула, бензиностанцията става държавна още на другия ден ... високата инфлация съм я смъкнал за месец до три месеца ... банкерите я направиха тая инфлация! трябва диктатор! а не плазмодиите в парламата парламент!
  • 23 Кейнс

    9 1 Отговор
    Набеденият икономист, финансист и т. н. иска да каже, че не трябват никакви компенсации, а стоически да обедняваме, да затягаме коланите. Хайде, като всеки ден те промотират по медиите, дай някоя друга рецепта, а не първосигналното ти плямпане. Обслужващ персонал.

    Коментиран от #25

  • 24 Отговор

    4 1 Отговор

    До коментар #21 от "Моля?!":

    НОМЕНКЛАТУРАТА!
  • 25 Гост

    5 1 Отговор

    До коментар #23 от "Кейнс":

    Е, как да даде "рецепта", като не може. То за тия работи се иска да си много чел и знаеш. А, не като папагал заучил нещо и плямпаш едно и също по студията. Това правят "Дацов Сие" по СМИ.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Лафонтен

    6 1 Отговор
    А бре Дацов , сегъгласен съм че трябва да се затягат коланите,ама дайте пример.Започнете на първо време от държавната администрация,уволнете 5000 полицаи на заплата и пенсия.
  • 29 Пенсионер

    5 0 Отговор
    Каквото даде ПП на пенсионерите 2022г., това беше. Колкото и малко да беше, все пак дадоха. Другите ич! Абсолютна сеч. Тежко на Народа .Това е.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол