Last news in Fakti

15 Ноември, 2022 11:37 1 439 45

Сандов: През зимата София не е добро място за живеене заради високите нива на фини прахови частици

  • борислав сандов-
  • софия-
  • студ-
  • фини прахови частици

Българските общини насърчават автомобилния трафик, не правят нужното за енергийна трансформация, не правят информационни кампании, които да убеждават хората и не поддържат инфраструктура, която да е чиста, каза още бившият екоминистър

Сандов: През зимата София не е добро място за живеене заради високите нива на фини прахови частици  - 1
Снимка: Нова телевизия

За втори пореден ден, в София са регистрирани завишени показатели на фини прахови частици. Това се наблюдава всяка късна есен, каза в предаването „Събуди се, София“ по БНР бившият екоминистър Борислав Сандов.
„Българите сме свикнали с тежките статистики по отношение на здравеопазването, вече и това не ни прави впечатление. Докато не се повиши информираността и докато не се завишат действията на институциите, трудно можем да имаме промяна. Ще си говорим всяка късна есен за този проблем. Град като София, който приютява над 1,5 млн. жители, със сигурност не е добро място за живеене в тези месеци, заради високите нива на фини прахови частици“, каза Сандов.

Той припомни, че България е първата държава в ЕС, осъдена заради мръсния въздух в 5 големи района.

„Българските общини насърчават автомобилния трафик, не правят нужното за енергийна трансформация, не правят информационни кампании, които да убеждават хората и не поддържат инфраструктура, която да е чиста. В определени райони трябва да споменем и индустрията“, допълни бившият екоминистър.

Той добави, че е направил предложение да се създаде фонд, който да се пълни от парите, които България получава по линия на квотите за емисии и през него да се създават мерки и да се финансират проекти, свързани с електромобили, например.
По отношение на битовото отопление в столицата, Сандов коментира поставянето на филтри на комините.

„Това, извинявам се, но е една глупост, защото цената на този филтър и поддръжката му струва толкова, колкото да се смени цялата инсталация“.

По думите на Борислав Сандов, заради отоплението на дърва и през тази зима ще наблюдаваме завишение на фините прахови частици.

„Ето от вчера имаме трайно завишаване на фините прахови частици. Това ще продължи през целия ден, защото вятърът е слаб. Те обаче не изчезват с вятъра, те се пренасят на друго място“.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    15 3 Отговор
    То и аз искам да живея всяка зима на Малдивите, ама на, не мога...не съм депутат
  • 2 немо

    25 2 Отговор
    Ами заминавай някъде в Родопите да живееш бе Сандов, какво киснеш всеки ден в телевизиите?. Вземай едно стадо овце и бегом марш там да го пасеш на част въздух, да видиш как живеят хората там..
  • 3 ТаУмВзе

    10 7 Отговор
    Абе гугутка! София е строена за милион половина, Не за 2.5 милиона пациенти с 2 милиона брички на 20 годин.

    Коментиран от #7, #11

  • 4 19-ти век

    6 20 Отговор
    Просто да се забрани използването на дърва и въглища за отопление. Живеем в 21-ви век, а има хора, които се отопляват като неандерталци. Нито е по-евтино, нито ефикасно, да не говорим какви мизерии бълват комините.

    Коментиран от #6, #19

  • 5 Не может бъйт

    14 2 Отговор
    Е как бе, Фандъкова нали купи климатици на избирателите си ?
  • 6 Те и

    3 4 Отговор

    До коментар #4 от "19-ти век":

    комините си не чистят веднъж годишно , както би трябвало , което е и вредно , и опасно !
  • 7 Станоев

    15 4 Отговор

    До коментар #3 от "ТаУмВзе":

    И кой ги преброи че са 2.5 млн. На последното преброяване София е 1.132 млн. Това е официалната стасистика. Другото е от кръчмата във вашето село.

    Коментиран от #12

  • 8 Теле

    8 2 Отговор
    Ми като ходите до кенефа с колите ще е така
  • 9 ...

    13 1 Отговор
    г-н зеления саботьор да си ходи на село като не му харесва тук
  • 10 Нещо страшно е София зимата

    11 2 Отговор
    Канцерогенна газова камера с болни тумори на власт
  • 11 Ненков

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "ТаУмВзе":

    Как бе, на мен ЕЖК че била 3.5 милиона.
  • 12 ТаУмВзе

    4 3 Отговор

    До коментар #7 от "Станоев":

    От кога стъкмистиката е Официална информация бре? Никой не знае Нищо. Само се Краде за некви уж нещица. Или да ти го нарисувам, за по лесно.
  • 13 цербер

    1 1 Отговор
    STEM /Science, Technology, Engineering, Math/ най-общо означава Наука, Технология, Инженерство, Математика. Подходът STEM обаче е много повече от „залепване“ на понятията заедно. Това е философия на образованието, която обхваща преподавателски умения и учебни предмети по начин, който прилича на реалния живот.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Хахо

    1 1 Отговор
    Вечер е нещо страшно. Въглища, дърва, боядисани дъски, дограми, боклуци, дори и гуми. Всичко се гори и всички го дишаме. Облаците тръгват от бедните квартали и римските махали и постепенно обгазяват навсякъде. Автомобилите са само малка част от пъзела.

    Коментиран от #17

  • 16 БСП за България и Радев

    1 2 Отговор
    А щото през останалото време е много хубаво сякаш. Всичко на Юг от Русия е лошо място за живеене. Като свърши специалната военна операция, се местя там или в някоя от новите територии
  • 17 Да, от тецовете с 8те тона италиански

    2 2 Отговор

    До коментар #15 от "Хахо":

    ...боклук, от там миризми на парфюми ли долавяш....

    Коментиран от #21

  • 18 Така е

    3 2 Отговор
    Не го знам тоя Сандов за какво се бори, ама заглавието е вярно. Това не се издържа. Вечер, ако няма вятър, се носят едни задушливи гъсти облаци, особено около кварталите с къщи и бараки.
  • 19 БГ 21-век

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "19-ти век":

    Кви дърва и въглища бе? При тия цени горим яко гуми и отпадъци
  • 20 Отопление чрез убиване на живи дървета

    1 2 Отговор
    Е ПРИМИТИВИЗЪМ и признак на умствено изостанали биологични отпадъци, които не са хора от 21 век , нискообразовани, мръсни, бедни и прости

    Коментиран от #35

  • 21 Хахо

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Да, от тецовете с 8те тона италиански":

    Тия престъпници са отделна тема, според мен заслужават доживотни присъди. Но статията е за София, а доколкото помня, те си горяха боклука в други градове.
  • 22 Отопление на ток е решението

    4 1 Отговор
    само че ЕС и спекулантите не дават да ползваме евтин ток от Козлодуй.
  • 23 Почнат ли тецовете с боклука който горят

    4 1 Отговор
    И територията става силно токсична....но това е европейска политика да прекарват боклуците от една държава в друга и там да ги горят....не мога точно даже да схвана кво правят...

    Коментиран от #24

  • 24 От девет часа вечер

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "Почнат ли тецовете с боклука който горят":

    почват тихомълком да горят боклук в тецовете. Усеща се.

    Коментиран от #26

  • 25 Акълл само даваме

    2 0 Отговор
    Значи да отиваме в Перник - там става.
    Акъл от човек без един работен ден до 40 годишна възраст
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ха ха

    1 0 Отговор
    много обичат фондовете , повече от вълк месарски магазин
  • 28 Автомобилният трафик

    1 0 Отговор
    В Мордор е убийствен. Всеки ден в София се движат над милин автомобили, 90% на дизел, от който 30% са абсолютно издънени нафтови печки, който при нормален ГТП и контрол никога не биха излезли на пътя. Кога полицаите в София ще започнат да правят проверки за изорели газове. Общината не прави нищоо.
  • 29 Щом не му харесва София

    2 3 Отговор
    на тоя - да напуска! Ей му Сакар, ей му Лудогорие. Да се разкарва, а не да ни занимава с евроджендърските си простотии и постоянно да се опитва да ни затруднява живота я с велоалеи, я с ограничения на свободното ни придвижване, я с други "зелени" малоумщини. Заради такива като тоя измекяр унищожихме 4 блока от АЕЦа и сме на път да минем на свещи и огнища.

    Коментиран от #32

  • 30 уaйтнoйз

    1 0 Отговор
    госин сандов... не само зимата, а по секо време е мрак у селото. местните отдавна минаха околомръсното, а тия от след околовръсното атакуваха навътре.
    мое да се каже че сите са щастливи
  • 31 Да бе

    3 0 Отговор
    щото фините прахови частици през пролетта, лятото и есента хич ги няма, нали? Вижте си колите на какво приличат след един дъжд по всяко време на годината, дори и без ония ветрове от Сахара... Проблемът не е в горенето на дърва за отопление! От дървата ще замирише на камина, изгорелите дърва не отделят онова, което отделят мръсните и задръстените с засъхнала кал улици и отводнителни канали, множеството улици и булеварди, заслани с павета... Който живее до булевард или улица с паваж знае за какво говоря... Много хора псуват тошовото време, но тогава улиците се миеха почти всяка нощ! Сега минава една цистерна с 15 - 20 кубика вода и един хайванин мокри настилката, а друг изблъсква събрания пясък към канала или го трупа на купчини по тротоарите... И това се прави най-много веднъж на половин година...
  • 32 ха ха

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Щом не му харесва София":

    Гане, ти ли си?

    Коментиран от #33

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Така е

    0 1 Отговор

    До коментар #20 от "Отопление чрез убиване на живи дървета":

    но на територията останаха само първични тъпоумни фабрики за лаiна и роботомирани жендерчета.
  • 36 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Да, но понякога връз нея пада много хубава мъгла, плътна, непрогледна и я спасява от вражески катастрофолни бомбардировки, като тази над Дрезден ....наяпример ...някога....
    До към 1970 год . София бе сносен град. Сега, с 1/3 от населението ан страната е просто отвратително място за живеене ..... и зиме и лете !!!
  • 37 Кънчо

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "Да, проблемът е":

    Изобщо не си в час какво се случва в този отвратителен град. Вероятно защото не живееш тук, което е добре за теб. Ама поне недей да твърдиш някакви небивалици.

    Коментиран от #41

  • 38 бушприт

    2 0 Отговор
    Сандов: През зимата София и България не са добро място за живеене заради високите нива на финни страхови ценици на стоки и услуги.
  • 39 Зомбайо

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "Кой е тоя юнак Гане?":

    А, промит и изгладен мозък!
  • 40 ах морету

    1 0 Отговор
    а през лятото? то ко е убаво нема сите да одът по морето !!
  • 41 Живея до ТЕЦ Земляне

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "Кънчо":

    от другата страна на булеварда са Факултето и виетнамските общежития, а наблизо има "пункт" да "рециклиране" на гуми. Така че знам. Ти не си в час Мун4о.

    Коментиран от #42

  • 42 Кънчо

    2 0 Отговор

    До коментар #41 от "Живея до ТЕЦ Земляне":

    Е ние сме съседи. И откъде идва задушливата смрад? От ТЕЦ-а или от махалата? Не се мъчи да ме обиждаш, няма смисъл. 🙂
  • 43 Венци

    1 0 Отговор
    Тоя кога ще престане да се прави на разбирач?
  • 44 Куку

    0 0 Отговор
    Ти нали се наснима в метрото - чиста ти е съвестта по казуса :)
    Виж за други неща, не знам...
  • 45 Поми

    0 0 Отговор
    Пълен смешник !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове