Last news in Fakti

16 Ноември, 2022 18:29 745 12

Росен Христов: Компенсациите за бизнеса не могат да влязат в сила без съгласие на ЕК

  • ток-
  • природен газ-
  • износ

Възможно е да изнасяме ток и за Украйна, казва енергиният министър

Европейската комисия в никакъв случай не иска да предоговаря по отношение на декарбонизацията, каза служебният министър на енергетиката Росен Христов на заседание в Комисията по енергетика в парламента.

Молдова се обърна към нас с искане на електроенергия, съобщи Росен Христов и добави, че в скоро време очаква това да се случи и от страна на Украйна, като отбеляза, че всичко това се дължи на войната, съобщи Bulgaria ON AIR.

Цената на газовия микс в България е смъкната, благодарение на задействането на проекта за интерконектора с Гърция, за което заслуга по думите на енергийния министър, има и министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков.

Росен Христов отбеляза, че когато е встъпил в длъжност като служебен министър на енергетиката проектът е бил в изостанал стадий, много далеч от пускане, но благодарение на усилията на служебното правителство той е получил Акт 16 и пускането му в експлоатация.

В порядъка на 3 месеца резултатите са видими и те са в резултат от нашите действия, подчерта той.

Регулираният пазар остава само за битовите потребители, за небитовите има други мерки, които на практика защитават всички потребители, уточни Христов.

"Докато няма одобрение от ЕК за държавна помощ, компенсациите за бизнеса не могат да влязат в сила. Неговата препоръка е да се преразгледа това решение – първо, подходът към всички потребители да е еднакъв. Решението изключва мрежовите оператори, виждаме, че е необходимо и те да бъдат компенсирани", каза още енергийният министър.

Абсолютно всички пари, които събираме от свръхпечалбите в предприятията, влизат във Фонда за енергийна сигурност и се изплащат. Данните са прозрачни, така че е ясно къде отиват всички средства, обясни той.

Относно енергийната сигурност Росен Христов добави, че България неслучайно е износител и то от най-големите в Европа.

"Всички около нас внасят от нас. Списъкът се очаква да расте. Ако затворим мощности, например при едно аварийно изключване, в зимния период, ние няма откъде да внесем, защото те всички внасят от нас. Анализите казват, че ние просто няма да имаме ток", заяви той.

Енергийният министър посочи, че до края на годината очаква програмата за соларните панели за домакинствата да заработи, като проектът съвсем скоро ще бъде публично представен и даден на обществено обсъждане.

Относно разширяването на "Чирен" министър Христов съобщи, че проектът няма да бъде забавен. Амбициите на Министерството на енергетиката са да се реализира и проект за второ газохранилище.

"Ние не купуваме втечнен газ от Русия. Танкерът, който беше стоварен за нас преди няколко седмици, е от Норвегия. Главното за нас е да не финансираме газ от Русия", уточни енергийният министър и допълни, че страната ни изисква сертификат за произход. Той допълни, че изисквайки такъв сертификат, ние не плащаме за руски газ, а за такъв от различен произход.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 долу ЕС

    7 4 Отговор
    нещастнико теб питаха ли те германците за плана им за компенсация на фирмите 200 млрд евро амо до юли 2023? кникого няма да питаме, изобщо не ме интересува тоя скапн ЕС ! от питане станахме от 9 на 6 млн! референдуми за нато ес и ез веднага!
  • 2 Бен Навлек

    6 1 Отговор
    Супер, радвам се, че вече не крием робския си статут
  • 3 Оди пеша бе

    5 1 Отговор
    Тоя лъже повече от Слави Трифонов и тошко взети заедно
  • 4 Путинофил

    7 1 Отговор
    Това е нашето бъдеще! Хем ще храним украинките тук в хотелите, хем ще им даваме ток там!
    Те нямат пари с какво да платят!
  • 5 Акъл не искам

    5 0 Отговор
    Дайте ми кинти да се купя фотопанели. Тока и дървата са скъпи.

    Коментиран от #11

  • 6 тая

    4 0 Отговор
    Нищо не каза за ПАВЕЦ-а .,или вече е бита карта
  • 7 защо

    3 0 Отговор
    "Компенсациите за бизнеса не могат да влязат в сила без съгласие на ЕК"
    Та какво празнуваме всеки 22ри септември??
  • 8 Този министър

    3 0 Отговор
    Само казва какво не може да стане.За 3 месеца този изръси толкова глупости че човек трудно ги помни.Първо искаше да се моли на Газпром мислейки че е на друга планета после каза че уредил втечнен газ на добра цена .Пред този Теменужка е направо велика
  • 9 Този

    1 0 Отговор
    4неизбежния иди--" докога ще ни облъчва с неадекватната си мисъл и действия против България?Радев много се изложи с този и още няколко,като Явор Гечев ами проучи,че е свързан с Маджо,че има прокурорски проверки.Виж го как връща мафиоти в БАХБ.Радев всичко това са МИНУСИ ЗА ТЕБ И ТВОИТЕ ЗАВИСИМОСТИ.И С ТЕЗИ "ЕКСПЕРТЧЕТА ОТ ИТН,РОДА НА ТОЗИ И ОНЗИ",дето ги правиш СЪВЕТНИЦИ НА МИНИСТРИ ,АМИ РАДЕВ ТИ СЕ ОАК$.
  • 10 1111222333

    0 0 Отговор
    Независима България "Компенсациите за бизнеса не могат да влязат в сила без съгласие на ЕК"

    Някой мисли ли, че сме независима държава ?
  • 11 1112222333

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Акъл не искам":

    Фототапети ти трабват. С тропически остров
  • 12 ПРОСТ

    0 0 Отговор
    РУСКИ БОКЛУК !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове