Last news in Fakti

20 Ноември, 2022 15:52 1 215 18

Николай Денков: Изненадани сме от подхода на БСП. Преди две години Нинова защитаваше машинния вот

  • николай денков-
  • бсп-
  • подход-
  • корнелия нинова-
  • машини за гласуване

„Ние смятаме, че не е времето да се обсъжда изборния кодекс, при положение, че има много други належащи въпроси. За нас приоритет са бюджета и социалните разходи“, коментира бившият образователен министър

Николай Денков: Изненадани сме от подхода на БСП. Преди две години Нинова защитаваше машинния вот  - 1
Снимка: БГНЕС

С промените в Изборния кодекс изчезват всички контролни механизми, с които да се провери какво се е случило по време на изборите. Това заяви пред БНР академик Николай Денков, който е депутат от „Продължаваме промяната“ и бивш министър на образованието.

„Флашката е електронна памет, показваща какво се е случило от отварянето до затварянето на секцията. С изчезването ѝ не може да се удостоверят нередните действия.

Със забраната да се запише видеонаблюдението се оказва, че ние нямаме възможност да докажем, ако е имало някакви неправомерни действия.

Още една възможност да се контролира вота е изискването да се подпечатват бюлетините, които идват от машините. Всеки, който го прави, ще вижда как е гласувал човека“.

Промените не са това, което беше анонсирано, смята той.

„Те са насочени към премахване на контролните функции и създаване на още по-големи възможности за контрол на вота“
Председателят на ЦИК каза, че няма доказателства, че машините възпрепятстват непропорционално хората, които не са отишли да гласуват, обясни Денков.
Досега многократно е проверявана електронната памет и хартиените разписки, и винаги се е доказвало, че те съвпадат напълно, припомни той и обясни, че няма проблем с машините.

„Сега те се превръщан в принтери, които дори нямат памет за случилото се в изборния ден. Гласуването на тези промените няма нищо общо с демократичните практики“.

Аргументите, които се използват срещу тези машини, са несъстоятелни, смята акад. Николай Денков.
„Първият е, че в Европа никъде не се гласува с машини, а това не е вярно. Използват се и точно такива.
Машините бяха закупени при правителството на Борисов и не би трябвало да се изтъкват аргумента, че някой има контрол над тях.

Партиите бяха събрани, за да се удостовери какъв е софтуера и че кода не е пипан. Яви се само една партия“.

Нашият призив, заедно с ДБ , е процеса да бъде рестартиран и да започнат дискусии, обясни той.

„Трябва да се обясни какъв процес тече. Анонсира се една цел, а се прокарват други интереси“.

Приоритетите на хората не са тези, смята акад. Денков.

„Ние смятаме, че не е времето да се обсъжда изборния кодекс, при положение, че има много други належащи въпроси. За нас приоритет са бюджета и социалните разходи“.

Той не отчете като грешка липсата на коалиция с ДБ преди изборите.

„Не мисля, че общия резултат щеше да е по-добър, отколкото сега. Но при подготовката за местните избори там, където можем да излезем със съвместни кандидатури за кметове, това би бил чудесен вариант“.

Денков не отговори категорично на въпроса дали БСП ще бъде поканена на разговори, ако се стигне до връчване на втория мандат.

„Изненадани сме от подхода на БСП. Преди две години Корнелия Нинова защитаваше машинното гласуване. Дори нейните съпартийци не знаят какво се случва в момента, имам такива индикации. Позициите ѝ нямат нищо общо с нашите приоритети. Затова не виждам как би могла да бъде поканена за коалиционно правителство, каквото имахме“.

Победителят на изборите трябва да се опита да направи правителство, заяви той.

„Ако вторият мандат дойде при нас, ще направим всичко възможно да съставим правителство, но то трябва да съответства на някакви принципи“.

Дали този взривоопасен процес, който стартира с промяната на изборния кодекс, не цели да отложи други решения, които трябва ад се вземат, запита акад. Денков.

„Имаме ангажименти по промените на законодателството, свързано с правосъдната система. Как ще ги приемем, ако поставяме въпрос, който не е от дневния ред. В енергетиката също стоят тежки проблеми за обсъждане“.

Не сме се съгласили да закрием въглищните централи, заяви още той.

„Това е една от опорките, които се лансират“.

Правителството е задължено да внесе бюджет в парламента, заяви академик Денков.

„Ако не иска да поема отговорност по политики, може да внесе този, който е текущ. Така ще отпуши процедурата. Възможно е да заложим параметрите, които слагат ограничения на бюджета. Трябва да потърсим решение за минималната заплата, за повишаването на пенсиите и за определянето на енергийните помощи“.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    8 33 Отговор
    Определено Нинова има проблем със самата себе си

    Коментиран от #5

  • 2 Последния Софиянец

    23 2 Отговор
    Докато ни баламосват с глупости колони бронирана техника пътуват към летището по околовръстното за Украйна.

    Коментиран от #4

  • 3 Родител

    20 3 Отговор
    Аз пък съм изненадам че може и повече да не ти вярвам и да не те харесва от както прати децата ми в онлайн "обучение" със заповед в 6 без 10 ...
  • 4 българин

    2 18 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Супер.
  • 5 Аз пък

    19 2 Отговор

    До коментар #1 от "Българка":

    Аз пък казвам,че само глупаците не сменят мнението си,когато разберат ,че не са били прави.Лошото е,ако често го сменят,а това НЕ важи за Нинова.И стига с това"има по-важни въпроси".Ами те ги решават УСПОРЕДНО.Както трябваше да направят за пътищата --да строят и да проверяват,да съдят,да наказват виновни и т.н.Ама не.Те ще спрат всичко,а после ще мислят какво да правят.Просто така им изнася.Мислех Дянков за разумен,но и тай на амбразурата.Напразно.
  • 6 Доктор

    22 4 Отговор
    Този хлъзгав хрантутник на "Америка за България" досъсипа образованието.
    След толкова много гафове и изпълнение на чужди поръчки би трябвало да е политически труп.
  • 7 Красимир Петров

    7 17 Отговор
    На следващите избори през март уродливата партия БСП ще вземе 4%
  • 8 Симона Занк

    4 15 Отговор
    Винаги много точен. На България и трябва такъв министър председател/президент.
  • 9 ГЕРБ=ДПС=БСП

    2 5 Отговор
    Аз антикомуниста, антигербаджията, антиканадеца, антирубладжията ... и преди 2 години, когато БСП и Мая Манлова ВЪВЕДОХА машинно гласуване и сега съм против машинното гласуване.
  • 10 Бгг

    7 2 Отговор
    Някой виждал ли е гол охлюв при това академик ???
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 хммм

    2 4 Отговор
    Лъжата й е кърмата на сви Нинова!
  • 13 Българин

    3 2 Отговор
    Изненадите за теб рептилчо и за Хамерика за БГ,тепърва предстоят!!!
  • 14 Румен

    1 2 Отговор
    Нинова и парите , е това са ни злините. Много вълци и една вълчица. Взимайте пушките
  • 15 Васил

    1 2 Отговор
    На комунист и на Рашист не може да се има доверие.

    Коментиран от #16

  • 16 мдда

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "Васил":

    На комунистът Румен КРадев – никакво! Главният комунист на републиката трябва да отиде на гилотината!
  • 17 Перо

    2 1 Отговор
    Хората не искат да гласуват за червената буржоазия, не че им пречат машините за вота,а заради скритата анти-социална политика,чрез невъзможни за икономиката ни искания! Понеже е много социална и про-българска партия,прокараха плоския данък,облагоденстващ държавните милионери и гласувсха за РСМ,чрез лицемерното “въздържали се”! Нинова е готова за вице-премиерски пост да стане ортак и с дявола! Скритите политики на БСП са идентични с явните на ПП и ДБ! За това е възможна такава коалиция!
  • 18 дядо бг

    1 0 Отговор
    Запорожката ат централа е бомбардирана ! ПАК Ли ЧЕРНОБИЛ ???????? Сценарий Югославия също!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол