Last news in Fakti

20 Ноември, 2022 19:50 2 356 51

Рашков: ДПС се чуди как да представи аргументи защо така агресивно се включи в смяната на начина на гласуване

  • бойко рашков-
  • дпс-
  • аргументи-
  • смяна-
  • модел на гласуване

За мен „Джемкорп” не е проблем. Проблем е АМ „Хемус”, казва бившият вътрешен министър 

Рашков: ДПС се чуди как да представи аргументи защо така агресивно се включи в смяната на начина на гласуване  - 1
Снимка: Нова телевизия

За мен „Джемкорп” не е проблем. Проблем е АМ „Хемус”. Това заяви в студиото на „На Фокус” бившият вътрешен министър и в момента депутат от ПП Бойко Рашков, коментирайки думите на Бойко Борисов, че ГЕРБ ще подадат сигнал до ДАНС, МВР и ЕК за „Джемкорп” (Gemcorp).

„Може би по-точно ще отговорят колегите, представители на предишното правителство на г-н Петков. Това не е проблем отдавна. За мен „Джемкорп” (Gemcorp) не е проблем. Проблем е АМ „Хемус”. Това ще го повтарям непрекъснато докато не се намери решение. Какво е отношението на ГЕРБ към получените от около 20 фирми близо милиард и 200 милион лева, без да се строи вече две години?”, попита Рашков.

„Гласувам с машина. Гласувал съм много пъти с бюлетина. Но предпочитам съвременните методи. Дали от Южна или от Северна Америка е машината – тя ограничава субективния фактор в гласуването”, подчерта бившият вътрешен министър.

Той показа хартиени протоколи от предишни избори, на които се е гласувало само с бюлетина. „Едно дете в 4-ти или 5-ти клас би написало по-прегледно такива документи, от които зависи често пъти бъдещето на цялата държава”, коментира той. И допълни: „Това искат сега да стане масовата практика отново. Такъв да бъде документът, който да отчете вота на българските граждани. Връщат ни към някаква допотопна форма на гласуване, която не съответства на това, което ние искаме да сме като държава”.

По думите му ДПС в момента се чуди как да представи аргументи защо така агресивно се включи в смяната на начина, по който да гласува българския гражданин. „Те и преди промяната правеха всичко възможно – независимо откъде са машините - техните избиратели да приложат и формата с хартиената бюлетина. На последните избори в Кърджали разбрах с изненада, че е имало 42 подвижни избирателни секции. Тоест те са направили всичко възможно да разболеят и здравите, за да минат и да гласуват с хартиена бюлетина”, каза бившият вътрешен министър.

Запитан директно дали смята, че ГЕРБ, БСП и ДПС са се разбрали за съвместно управление, Рашков се позова на думите на лидерите им, които твърдят, че това не би било възможно.

„От самото начало, когато се формира парламентът, смятах че много трудно ще се състави правителство. Стъпката на БСП за връщане на хартиената бюлетина, за мен стана ясно, че тази партия ще даде възможност на другите две системни партии да боравят умело с хартиената бюлетина, както са боравили умело”, каза бившият вътрешен министър в коментар за актуалната политическа обстановка.

Относно мигрантския натиск Рашков показа документ за мигранския натиск по времето на управлението на ГЕРБ. „Борисов изрече една огромна лъжа. Това, което той твърди, както и доверената представителка на парламентарната му група (Десислава Атанасова), не е вярно – че по време на тяхното управление не е имало мигрантски натиск”, каза Рашков.

„Направено е едно псевдо-съоръжение, което не може да възпрепятства. Никой не се беше грижил за оградата от момента на нейното изграждане до октомври 2021 г. Това е документирано и в акт на парламента, че се отделят 5 млн. лв. за оградата”, подкрепи думите си той.

На въпрос дали твърдението му е свързано с факта, че от ГЕРБ го съдят за 100 хил. лв.за изказването, че пари за АМ „Хемус” са отивали в партийните каси, Рашков отговори: „Аз не се притеснявам от това. Когато дойде време, съм готов включително и да представя някои документи, в които това е видно. Не мога да се откажа от това, което съм прочел и това, което съм казал, е че съм възприел тази информация по определен начин. Ще ги изчакам да се налудуват и когато му дойде времето, ще кажа. Донякъде е и оперативна информация, която се съдържа в някои материали. Освен това хората са живи и здрави. Има доказателства за доказателства на онези огромни финансови ресурси, които са изтекли към приближени към ГЕРБ фирми. Парите са стигнали до кухи фирми, от там до лица, които са ги ползвали не за строеж на АМ „Хемус”, а са закупени скъпоструващи луксозни имоти в София”, каза Рашков.

Той отговори иронично на твърдението на ГЕРБ, че са пострадали от неговото изказване: „Сигурно са изпитали болка, страдание”.

Относно иска за 27 000 лв. от Борисов към Рашков за изказване на последния, че парите за строеж на АМ „Хемус” са минали през определена банка, с която бившият трикратен премиер е имал общи фирми, Рашков каза, че не е очаквал такава дребнавост от Борисов. „Изглежда са се поопразнили чекмеджетата и сега ще търси възможност с такива искови молби срещу конкретни лица …”, не се доизказа Рашков.

Бившият вътрешен министър припомни ареста на сегашния председател на парламента Вежди Рашидов и негов познат от общинския съвет преди години. „А когато те арестуваха Борислав Гуцанов и това също бе обявено за незаконно”, припомни Рашков.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 69 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нещо се

    36 43 Отговор
    позабравиха чувалите от Хемус !

    Коментиран от #34

  • 2 НАЗДРАВЕ

    74 46 Отговор
    РАШКОВ НА КОЛКО РАКИИ СИ ОТ ТЕБ НИЩО НЕ СТАВА ПОЗНАВАМЕ СЕ ОТДАВНА ПИЯНДЕ СИ
  • 3 БОЙПО ПРАШКОВ

    61 31 Отговор
    Всеки пробем се разрешава , зависи само колко е голяма дамаджаната !
  • 4 Мунчо юмручето

    64 30 Отговор
    Абе дамаджан я кажете една цивилизована държава да гласува само със машини а ето заради негодници като тебе Хемус няма да се довърши още 100 години
  • 5 Хохо Бохо

    29 43 Отговор
    В Европа не гласували с машини,
    ама и никъде в Европа не си продават гласа за 50 лева.
    Нали?
    А ние?..

    Коментиран от #11, #35

  • 6 меморандум

    20 30 Отговор
    Меморандумът с „Джемкорп” не е прекратен, беше скрит в чекмеджето на Борисов

    Коментиран от #16

  • 7 Българин

    39 17 Отговор
    Май,като въведат хартиената бюлетина,някой ще си напълни и двнайсетте толетни и ще му трябват още толкова,наздравеееее на дамаджанитеее.
  • 8 Благой от СОФстрой

    23 11 Отговор
    СелендурO от село Огняново, каза?
  • 9 Хахаха ;-)))

    26 32 Отговор
    Рашков е кошмарът на ГЕРБ и ДПС!!!
  • 10 Иво

    40 19 Отговор
    Бившия човек пенсиониран милиционер с много имоти който плаче за затвор пак дрънка глупости. Въобще кой вярва още на тоя издухан пияница.
  • 11 В Европа

    34 2 Отговор

    До коментар #5 от "Хохо Бохо":

    В Европа за фалшифициране на избори, за купуване на гласове или контролиран вот, присъдата е до 5 години Затвор!!! А у нас е 300 - 500 лв.!!!
  • 12 Айде

    40 8 Отговор
    Има ли някой тук в мрежата да не знае истината?Аз съм убеден,че даже троловете се чувстват гузни ,защото знаят кой окраде държавата.Даже ГЕРБ са като деца от детската градина пред тях.

    Коментиран от #22

  • 13 преса

    18 15 Отговор
    Вежди Рашидов заяви публично, че не можел да гласува машинно. "Харесвам шума на хартията.", рече той. Шума на коя хартия харесва Вежди, можем само да се досещаме. Но, техниката, видиш ли, го затруднява и предпочита хартиената бюлетина. В качеството си на парламентарен шеф, пръв сред равни, Вежди би трябвало да си мълчи по този вече скандален казус. Да бъде неутрален, защото е председател на събранието. А признанието му, че не можел да гласува машинно е признание за функционална неграмотност и аз се питам как Вежди си купува картофи от Кауфланд, където трябва да претегли стоката на електронна везна с кодове, а машинката му дава лепенка с цената. Или как тегли пари от банкомат, където също се изискват елементарни познания за работа с машина?

    Коментиран от #29, #36

  • 14 АБВ

    25 16 Отговор
    Пияндурник гнусен
  • 15 ...

    15 8 Отговор
    нинова "отговорно, принципно и последователно" докара бсп-то до дъното
  • 16 ГЕРБ

    9 7 Отговор

    До коментар #6 от "меморандум":

    Ти си иди ..т

    Коментиран от #24

  • 17 Не лъжи

    27 15 Отговор
    Теб те интересува само чашката.За друго не ставаш.
  • 18 дъртия

    25 16 Отговор
    ЧЕРВЕНА МУТРА !
  • 19 ЧЕКМЕДЖЕТАТА СЕ ПОИЗПРАЗНИХА

    20 23 Отговор
    И ТИКВАТА И ДОГАН се активизират
  • 20 БЪЛГАРОФИЛ

    18 6 Отговор
    много ДОБРЕ този мръсник знзе защо бе арестуван за 24 часса РАШИДОВ ( пииинал удари полицай ) ,
    но видиш ли точно ТОВА не си спомня !
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Реално

    20 14 Отговор

    До коментар #12 от "Айде":

    Каква е разликата между БСП, ГЕРБ , ДПС или Радев?! Никаква - продукт са на една и съща мафия - руската.
  • 23 АЛИЛ МУСТАФОВ

    11 10 Отговор
    ДПС са КУКЛОВОДИТЕ
  • 24 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    15 20 Отговор

    До коментар #16 от "ГЕРБ":

    ПП герб 12 ГОДИНИ рекети изнудвания
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Анонимен

    20 16 Отговор
    Дамаджана,ако не бяхте вие до сега магистрала Хемус щеше да се почти готова,а сега и това,което е построено се руши.И един инвеститор сам решава къде да насочи взетите авансови плащания.Когато не си е изпълнил договора тогава трябва да се разследва.Пии си ракията и не се появяваха вече по телевизията дърта комунистическа пияница.Знаем как умишлено скалъпваше обвинения на по предишните избори!
  • 27 гроб / дъпсъ

    16 14 Отговор
    гроб/дъпсъ са лъжци и крадци . тиквата е крадлив и лъжлив турчин нищо не става от тези противняци .
  • 28 буци бъчвата

    14 17 Отговор
    затвор за тиквата нещастна и прислугата му .
  • 29 Българин 🇧🇬

    11 13 Отговор

    До коментар #13 от "преса":

    Най голямата пияница избраха за председател на НС. Копаем дъното от 33 години до сега.

    Коментиран от #37

  • 30 Електра

    13 7 Отговор
    Тая червена гад защо не е в затвора за бивши хора...
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Електра

    12 8 Отговор
    Кирето избра най голямата пияница за вътрешен министър. Копаем дъното от 77 години до сега...

    Коментиран от #38

  • 34 Коментар до #1:

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "Нещо се":

    Просто няма чували - проумей го.
    обикновен съдия на футбол да е в схемата
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 име

    5 4 Отговор

    До коментар #13 от "преса":

    трай там щото след хартиената ще наложим цветни камъчета
    „напук на харвар
  • 37 Коментар до #29:

    5 7 Отговор

    До коментар #29 от "Българин 🇧🇬":

    по добре пияднурка отколкото харвар
  • 38 Кажи честно

    6 7 Отговор

    До коментар #33 от "Електра":

    Въпроса е спорен с избрания от БКП Рашидов на най високия пост в страната ни.
  • 39 Малеййй

    12 6 Отговор
    Най корумпираното ,алкохолизирано ченге в деменция да се бори с корупцията. Това си е жива подигравка с българския народ.
  • 40 мани мани

    3 9 Отговор
    буци е обещал да ни върне трите милиарда дадени на путин
    ако не го вкараме в затвора
    той обеща и бензин за два лева
    лошо няма
    да обещава

    Коментиран от #43

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Чудя се

    9 2 Отговор
    Защо в стремежа си да говори тенденциозно, говори абсолютни неистини. Борисов от две години бил спрял Хемус.Е...стига,де.Първо Борисов беше заделил пари за Хемус,които от ПП преразпределиха кой знае къде.После въобще я спряха.Хората пътуват и знаят как се строеше при ББ и как ВЪОБЩЕ НИЩО НЕ СЕ ПРАВИ след Борисов
  • 43 Тръбата

    9 4 Отговор

    До коментар #40 от "мани мани":

    Тръбата е наша и получаваме наем И сме на газовата карта.Иначе,както са започнали от ППда обещават да затварят централи ,да се месят за ядреното гориво и т.н,ще трябва да обуваме пак цървули.Давам апартаменти под наем и да ти кажа,има смисъл да си получаваш пари като наем.Пък,Борисов умееше да лавира.Политиката не е толкова проста работа.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Анонимен

    2 2 Отговор
    Милионите не можете да си поделите. Колко живот ви остава. Децата ви, внуците също да ги научите от малки на труд. Труда калява. Имате къщи, милиони. Разберете се. Бъдете здрави и ако ви падне агнешко
  • 46 ЕДГАР КЕЙСИ

    4 3 Отговор
    ЗАЩО , ПОСТОЯННО НИ ....... ЗАНИМАВАТЕ С ......... ТАЗИ КОМУНИСТИЧЕСКА МУТРА ? ? ? ........
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Грую

    3 2 Отговор
    При Боко се строеше усилено и народа живееше що годе сносно.При харвардските крадливи некадърници се спря всякаква работа и се опразни хазната.А народа стана два пъти по беден.
  • 49 ЧОЧО

    3 0 Отговор
    С машини или хартия пак се купуват гласове.Проблема е от къде са парите за купуване на гласове!На следващите избори всеки кандидат депутат сам да си плаща кампанията, да видим дали ще има купуване.Никакви себсидии на партиите,пари само от членовете.
  • 50 Ха ха ха

    3 2 Отговор
    Порядъчно и перманенто почерпил се индивид с поредните си неадекватно болни съчинения на едно ченге .
  • 51 Хахаха

    0 1 Отговор
    Рашков, Рашков, ДАМАДЖАНО....., фалшивото чекмедже, все пак е чекмедже, не е многомилионна (в стотици) банкова сметка на офшорка, в която са комисионните от газа. Но виждам, че и това не ти е проблем. А и как да ти е, може и ти да си "намазал". Все пак за тия палати трябват и средства за поддръжка.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол