Last news in Fakti

21 Ноември, 2022 07:16 1 457 14

Създават две нови временни комисии в НС

  • комисии-
  • нс

Парламентарната група на "Продължаваме промяната" (ПП), начело с Кирил Петков, предлагат да се създаде на Временна комисия за обсъждане на промени в изборните правила

Създават две нови временни комисии в НС - 1

Тази седмица Народното събрание ще гласува създаването на две временни комисии - за промени в Изборния кодекс, където да се обсъди предложението на БСП за връщане на хартиените бюлетини, както и за разследване на меморандума с Gemcorp, подписан по време на преходното редовно правителство.

Парламентарната група на "Продължаваме промяната" (ПП), начело с Кирил Петков, предлагат да се създаде на Временна комисия за обсъждане на промени в изборните правила. Идеята е там да се обсъдят нужните промени в изборния процес в условията на структуриран и институционален дебат.

ПП и "Демократична България" предложиха създаването на съответната комисия, след като миналата седмица напрежнието в парламента ескалира заради образуването на т.нар. "мнозинство хартиена бюлетина" - ГЕРБ, ДПС и БСП. ПП и ДБ бойкотираха заседанието настояха БСП да изтегли законопроекта си за промени в ИК.

"Дискусиите и дебатите от последните седмици доказват, че измененията на изборните правила налагат подход на задълбочено и публично представяне на възможните промени с цел постигане на висока степен на обществен консенсус, който е единственият път към повишаване на доверието към изборния процес", пишат вносителите от ПП.

Междувременно ГЕРБ на свой ред са внесли проекторешение за създаването на Временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с подписването и прекратяването на меморандума за 1 млрд. долара с "Gemcorp Holding Limited" и "IR3 Corporation" от правителството на бившия премиер Кирил Петков.

В проекторешението ГЕРБ твърдят, че Петков е излъгал, че е възложил предварителна проверка на Gemcorp за наличие на руски капитали и че меморандумът е само писмо за намерение.

"Асен Василев излъга, че Gemcorp му е предложена от американското и английското посолство. Министерството на енергетиката излъга коя компания е подписала меморандума", пише в мотивите на проекторешението на ГЕРБ.

По време на предходното 47-о Народно събрание ГЕРБ отново създадоха комисия за разследване на меморандума с Gemcorp. ГЕРБ твърдят, че дейността на предишната временна комисия е била саботирана от Кирил Петков и Асен Василев, тъй като те не са се явили на нито едно заседание и не са отговорили на нито един въпрос.

И двете временни комисии следва да бъдат съставени на паритетен принцип - по двама от всяка парламентарна група.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хаберих

    9 2 Отговор
    ООН: Населението на България ще се стопи с 24% до 2050-та година.

    Коментиран от #2

  • 2 Хмм

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "хаберих":

    Ти си голям оптимист...
  • 3 ХАХАХА

    15 0 Отговор
    На този дупедавци не им стигат само дупедатските заплати. Всеки член на тези комисии взема допълнително пари ,председателя двойно , но всички вкупом реват ,че пари няма. Толкова са прозрачни ,че още се чудя как изобщо и 30 % от българите гласуват.,?
  • 4 хаберих

    8 3 Отговор
    Аз не съм оптимист,а песимист. Като гледам всеки ден колко хора умират от болести,недохранване,катастрофи,побоища,страх ме хваща за българите! А резултатите са публикувани от ОО,Не!,а не от мен.
  • 5 зелен петел

    14 0 Отговор
    Не разбирам,как все пари има за депутатите по комисии,групички,представителства,а за работещите бедни и пенсионерите пари няма?!

    Коментиран от #11

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Псевдоним

    16 0 Отговор
    Временни постоянни високоплатени комисии.
  • 8 Българин

    13 2 Отговор
    Кирчо и Кокорето да се приготвят за изслушване в прокуратурата.
  • 9 Боруна Лом

    12 0 Отговор
    ПОРЕДНАТА ПАРАЗИТНА СТРУКТУРА
  • 10 И пет

    15 1 Отговор
    комисии да направите си го местя в другия крачол. Ще ви гласувам на куково лято. Гледате си само личните банкови сметки и ви дреме за простолюдието.
  • 11 Имаше

    2 10 Отговор

    До коментар #5 от "зелен петел":

    докато ПП беше на власт. Драстично се увеличиха пенсиите. А работещите зависят от частните си работодатели .
  • 12 ЕДГАР КЕЙСИ

    5 1 Отговор
    СЪЗДАВАНЕТО НА КОМИСИЯ ОТ...... ПП ....... Е ТУПАНЕ НА ТОПКАТА И БАВЕНЕ В ИНТЕРЕС НА ....... ЗЕЛЕНИЯ ЧОРАП...... ЗА ЗАКРИВАНЕ НА 48 ПАРЛАМЕНТ ....... И ГЛАСУВАНЕ ...... САМО С МАШИНИ...... ФАКТ !
  • 13 ммм

    2 0 Отговор
    НО КЪДЕ Е РАДЕВ ТОЙ ЗАБЪРКА ТАЗИ КАША ТОЙ СЪЗДАДЕ ТОЗИ ХАОС ТОЙ ДА СИ ВЛЕЗЕ В ДЕЙСТВИЕ И ДА СЕ РАЗТУРЯ ТОВА НЕ НАРОДНО А ПРОТИВОНАРОДНО СЪБРАНИЕ ДЕТО САМО ЛАПАТ ГОЛЕМИТЕ ЗАПЛАТА ХАРЧАТ НАРОДНАТА ПАРА СТОЯТ НА ДЪРЖАВНАТА -Т,Е НАРОДНА ИЗДРЪЖКА И НИ СЕ ПРИСМИВАТ ЧЕ ГИ ТЪРПИМ ЗАТОВА ЛЬОТЧИКА ВЛИЗАЙ СИ В ДЕЙСТВИЕ И ТЕЗИ ТРАНТУТНИЦИ ВЪН ЧЕ НА НАРОДА ВЗЕ ДА МУ ПИСВА
  • 14 Шаран БГ

    4 0 Отговор
    Комисии му е майката !! Колкото по-вече комисии в Партийното събрание - толкова по-вече прЪдсЪдатели, зам. прЪдсЪдатели и членове на съответните комисии !! Една /коя да е / комисия може да не свърши за две стотинки работа, ама месечните допълнителни възнаграждения са от няколко хиляди !?
    И после, вземали над 10 бона........Ще вземат! Хората работят и ......само пушилка се вдига.........
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове