Last news in Fakti

21 Ноември, 2022 11:35 1 804 26

Елена Йончева: Не сме в Шенген по чисто политически причини

  • шенген-
  • елена йончева-
  • ограда по границата

Против нас са държави от вътрешността на ЕС, ние сме на външната граница и носим цялата отговорност, смята евродепутатката

България е изпълнила всички критерии за приемането ни в Шенген, което се признава от всички държави членки, донякъде и от Нидерландия. Но въпреки всичко, за да влезем в Шенген, трябва всичките 27 държави да гласуват "за". Считаме, че е несправедливо отношението към България, включително и към Румъния. Това каза Елена Йончева, депутат в ЕП, Група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите пред БНТ.

По думите ѝ причините за нашето неприемане в Шенген в момента са чисто политически. Тя коментира и проблема с мигрантския натиск, като заяви, че Европа определено го е подценила през последните години, тъй като не е имало изградено законодателство, което да позволи ЕС да се справи с тази огромна бежанска вълна.

Припомни, че в предишните години ЕС е имал и все още има обща политика, касаеща проблема с миграцията.

"Европейският съюз обаче не беше готов за големия наплив на бежанци през 2015 - 2016 г. Затова държавите, които са външни граници на ЕС като България, Гърция, Малта, Италия, поемат цялото бреме, цялата отговорност, което не отговаря на философията на Европейския съюз, където има споделена солидарност. Председател съм на групата по новото законодателство по предоставяне на убежище и миграция. Това е една група, която трябва да координира политиките на целия ЕП по законодателните промени, свързани с даване на убежище и миграция, което ще позволи България да не поеме цялата тежест", коментира тя.

Йончева е категорична, че държавите членки на Европейския парламент трябва да бъдат убедени от необходимостта от реализацията на този механизъм, тъй като останалите държави в ЕС трябва да поемат отговорност наравно с държавите, които се намират на външните граници. В това трябва да бъде убеден и Съветът. "Против" са държавите, които се намират във вътрешността на ЕС, защото за тях е по-приемливо отговорността да поемат държавите на външна граница - в случая България, Гърция, Малта.

Според тези страни е достатъчно да се дават повече средства на държавите, разположени по външните граници, и те сами да се справят с проблема.

"Ние не искаме Брюксел да ни дава някакви пари и ние да се оправяме на място. Бихме искали цялата тази отговорност да бъде разпределена, да има механизъм за релокация, който не е задължително да бъде свързан с даване на средства", каза още Йончева.

В момента има действаща Агенция за бежанците за Малта, което е важно за България, защото в резултат на новите правомощия на тази агенция ще се изграждат бежански лагери извън ЕС, ако има бежански поток. Идеята е да има лагери в държавите по пътя между Афганистан и България, например. Йончева допълни, че започването на работа на тази Агенция в началото на 2022 г. е в резултат на нейните усилия и тези на нейния екип.

Тя коментира и темата с оградата по границата ни с Турция. Категорична е, че каквито и огради да строим, не можем да спрем бежанския поток, ако има чужда злонамерена воля този бежански поток да влезе в България. Затова трябва да бъдем осигурени с други механизми, за да се справим с такива проблеми, ако се появят и в бъдеще.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Какви критерий сте изпълнили?

    10 11 Отговор
    500 000 руски генерали и полковници имат имоти в България!
    В страната свободно си влизат всякакви руски шпиони!
    Европа не е толкова сляпа!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ЛиБеРаст

    15 1 Отговор
    От човек който е апал на Серьожа Станишев...акъл нещем!
  • 4 пешо

    11 1 Отговор
    Няма политически причини има калпави български политици в т.ч. и Мильончева

    Коментиран от #20

  • 5 Последния Софиянец

    12 7 Отговор
    Защо стоим в един съюз в който не ни уважават?

    Коментиран от #9, #18

  • 6 Да повторя ли

    7 7 Отговор
    Българите не спазвате Човешките права!
  • 7 Хасковски каунь

    12 1 Отговор
    Мъчно ми е , но не ставаме за Шенген. Няма кой да ни разреши Ганьо Балкански да дава шенгенски визи.
    Пък и по-добре.
  • 8 Биби Кинг

    6 2 Отговор
    Йона па си е проветрела сливиците. Ма од тиа пари кои им дават за сатрудници требе да си фане некой кой да им пъди мухите од плямпата до де се прозява!
  • 9 Отговор

    8 3 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Щото взимаме пари от ЕС за да храниме МВР, мутри, ДАНС, МО, Прокуратура, Съд, ВКР, политици, НСО и др.

    Коментиран от #14

  • 10 байгън с колелото

    6 3 Отговор
    По политически и хайдушки Мутрата от Банкя открадна много пари от оградата с турция по милион на километър
  • 11 Сульо

    7 2 Отговор
    Йончева, на кого плащаш в ЕП да не свалят имунитета ти? Това е лицемерие, ЕП ни критикуват ни за корупция в правосъдието, пък стопират дело за измама за милиони като не вдигат имунитета ти вече 2 години. Или за агенти на КГБ законите не важат?????.

    Коментиран от #22

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Он ончов

    0 2 Отговор
    Що ми махате коментарите още в моменъа на публикуване?
  • 14 Зипо

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "Отговор":

    Няма безплатен обяд!
  • 15 Ончо

    5 1 Отговор
    Интересно наще политици клекнаха за Македония броени месеци, а ЕС ни разиграва 11г за Шенген?!

    Коментиран от #24

  • 16 Ами да

    6 2 Отговор
    Щото точно твоите хора се скъсаха да плюят собствената си държава пред ЕП, лицемерке !

    Коментиран от #23

  • 17 Дрън, дрън ... съветски чугун

    2 2 Отговор
    Не сме в Шенген, защото границата и националната ни сигурност е овладяна на ДС-КГБ ! Колко анклави имат руските фашисти по границата ни ?
  • 18 Затова

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Защото ние сами не се уважаваме, как да ни уважават. Ние не се държим зряло и интелигентно, а като ориенталци.
  • 19 Цуца

    2 1 Отговор
    Шенген на куковден! Справка Капитан Андреево.

    Коментиран от #21

  • 20 Реалист

    1 4 Отговор

    До коментар #4 от "пешо":

    Калпавият политик Борисов ни държа 12 години извън Шенген. Кирил Петков щеше да ни вкара, но тъпия Слави дружно с Борисов го събориха от власт и ни хвърлиха в политическа криза, нестабилност и хаос. Е как да ни приемат в Шенген с корумпирани политици и временно неорентирано политически служебно правителство?!
  • 21 Как????

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "Цуца":

    Тока е. Как да ни приемат в Шенген като 10 години Тиквата беше дала границата ни Капитан Андреево на мафията да се разпорежда с товарите?????.
  • 22 Истината!!!

    1 2 Отговор

    До коментар #11 от "Сульо":

    Йончева е невинна и това фалшиво обвинение е задействано от мафията, срещу която тя внасяше сигнали. Ама в Брюксел са умни и не се хващат на сщалъпени лъжи и компромати!
  • 23 Реалност

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Ами да":

    Йончева не плюе собствената си държава, а корумпираните политици в нея, които са се вкопали на власт и пак искат да управляват, като Боко например.
  • 24 6нтщ5ж

    5 1 Отговор

    До коментар #15 от "Ончо":

    Корупцияяяяя по високите етажи на властта! Затова няма да ни пуснат в Шенген!
  • 25 ха ха

    1 1 Отговор
    да видим кои критерии сме изпълнили , мафиотско управление , одрана 70% от кожата , липса на един бъбрек , присвоена от мутрите собственост , може и права да е ,щом това изискват от шенген
  • 26 Причините да не сме в

    3 0 Отговор
    Шенген сте точно вие - политиците крадци и предатели 😤
    Ти и Станишев защитавате руския терорист, а Боци му построй ръждивата тръба до сателита Сърбия 🧐
    Вие протестирайте източването на еврофондове и мафията в България толкова години! Вие направихте това, а не Холандия.
    Сега ревете и сочите другите, за да свалите вината от себе си! Жалка работа 🤯
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове