22 Ноември, 2022 08:03 835 24

Ресторантьори настояват ДДС от 9% да остане като постоянна мярка

  • ддс-
  • ресторантьори-
  • заведение

Браншови организации вече изпратиха писма до ресорните парламентарни комисии

Ресторантьори настояват ДДС от 9% да остане като постоянна мярка, както е в повечето европейски страни. Засега мярката е в сила до края на годината и от сектора са на мнение, че тя трябва да се запази. Експертите отчитат, че заради пандемичната криза и все още неовладяната силна инфлация е налице съществен процент от фалити в сферата на туристическия бизнес и до 40-50 на сто загуба от оборота на заведенията, обобщи БНТ.

След 45 години работа в сектора тази есен Тони Симидчиева затвори ресторанта и пицарията си в Пловдив. Причината е липсата на квалифициран персонал и икономическата несигурност на прага на зимата.

Тони Симидчиева – собственик на ресторант: "И се увеличиха тройно цените на електроенергията, просто няма цени в ресторантите, които да бъдат толкова високи, че да могат да оправдаят съществуването на едно заведение, няма как да бъдат плащани тези сметки".

Затова в бранша са на мнение, че поне ДДС в заведенията за хранене трябва да се запази на 9 процента, тъй като тази мярка спаси редица обекти след пандемията. В противен случай очакванията са тази зима да оцелеят основно обекти, които се намират на централно място или на популярни дестинации - като квартал „Капана“ в Пловдив.

Елин Николов – собственик на заведение: "Колеги, които не разполагат с обекти, които са в централна градска част и човекопотокът е по-малък за тях, това ДДС от 9 процента е ключово важно и те запазват възможността да оцелеят и да очакват по-хубави времена, през които да постигнат печалба, защото по-голяма част в момента просто оцеляват".

Христиана и Симона, които са на гости в Пловдив, коментират, че в родните им градове тенденцията в сектора е същата - по-високи цени, по-малко клиенти и по-ниска покупателна способност на хората.

Христиана – студентка от Шумен: "Бих казала дори, че в Стара Загора е по-евтино от Шумен, според мен защото Шумен е по-малък град съответно може би по-малко хора ходят и трябва все по някакъв начин да има печалба заведението".

Симона – студентка от Сливен: "Дори има едно заведение точно на Главната на Сливен имаше повече хора преди пандемията, сега особено в събота вечер може да видиш максимум 5 човека, което е тъжно".

Браншови организации вече изпратиха писма до ресорните парламентарни комисии с искане по-ниската данъчна ставка да се запази. Те посочват, че при 9 процента ДДС чувствително са се повишили осигуровките, данък печалба и заплатите в сектора, което води и до по-високи постъпления.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 13 Отговор
    ДДС да се свали от 9% на 1% ‼️

    Коментиран от #6

  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 12 Отговор
    Да се освободят от данък печалба ‼️
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    15 9 Отговор
    Да се забрани НАП, ХЕИ и пр. да влизат на проверки в заведенията ‼️
  • 4 Мале Мале

    41 0 Отговор
    Бяхте си алчни , но сега сте още по - алчни !!!
    Тази мярка беше с условие да не пипате цените ! А вие какво направихте ???

    Коментиран от #21

  • 5 хаберих

    10 6 Отговор
    Републиканците поискаха доклад за финансовите връзки на демократите и Украйна.
    От нервната реакция на демократите и медиите им става ясно, че скандалът с украинската схема за пране на пари е много страшен за тях.
    Рухналата борса наля 40 млн. долара във фондовете на демократите
    Америка отново е разтърсена от гигантски финансов скандал - този път свързан с колапса на FTX, една от най-големите борси за криптовалута в света. Както обикновено се случва през последните години, рядък скандал в САЩ остава без „украинска следа“.
  • 6 Кръчмар

    6 6 Отговор

    До коментар #1 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Никакво ДДС !
  • 7 Ха Ха

    26 1 Отговор
    Да им плащат и на празен стол......даже и за преминаване в близост ..без да влизаш !
  • 8 Искат

    15 0 Отговор
    да впрегнат каруцата пред коня ! Хайде , стига хитруване !
  • 9 Зззз

    19 0 Отговор
    Не се ли наядохте бе? 1 стомах има човек и един трап запълва. То бива алчност,бива но прав е сиромаха, който сложил на очната кост буца пръст и цялото злато на кантара хвръкнало нагоре.
  • 10 предлагам

    18 1 Отговор
    ДДС за ресторантите да е - минус 5 %
    т.е. ние да им даваме 5 % че работят.
    Ресторантите да бъдат задължени да усигорят на гостите на хотелите на морето задължителен кетъринг включващ трюфели поне на два дена веднъж.
    До края на годината за всеки гост всяка вечер да има по една бутилка Божоле нуово
  • 11 Пич

    23 0 Отговор
    Нагло е , след като дерат по 9 кожи , да искат 9% ДДС !!! Свалянето на ДДС беше голяма грешка , която се отрази много негативно на бюджета !!! Всички трябва да плащат 20% ДДС ! При сирене от 30 лв , и кашкавал от 40 , няма защо да ги жалят !!!
  • 12 Тракиец

    22 1 Отговор
    Както видиш ли било в Европа ?!?!??? Ама в Европа другари плащат на сервитьор 15 евро ЧИСТО НА ЧАС ! Вие колко плащате ? Осигурявате ли работниците на реалната заплата ? Данъчни престъпници които имат тоталната наглост да се правят вечно на най големите тарикати и в същото време! Гледат как било в Европа когато си търсят далаверата ама не гледат какво е заплащането в Европа .. бо-клуци
  • 13 3333

    12 1 Отговор
    За тези ддс-то да стане 30%.
  • 14 Зевзек

    10 0 Отговор
    Сега вече чакаме и вещото мнение на нашият софийски кръчмар "Последния софиянец".

    Коментиран от #22

  • 15 Естет

    15 0 Отговор
    Ресторантите в България са безполезен и вреден бизнес.
    Предлагат застояли, развалени и второкачествени продукти на много завишени цени.
    Закривай!
  • 16 Доктор по навътре

    15 0 Отговор
    На кой ли му пука за кръчмите и ресторантите, и без това в тях се предлагат само боклуци като не им харесва на собствениците им да отиват да копат тотава чушки и домати на село🫑🍅🍅🫑🍅🍅🫑
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 нннн

    14 0 Отговор
    Тия са толкова нагли, че може да поискат ДДС -9%. Т.е. да им плащаме от бюджета, задето ни скубят; абе, направо режат главите. Ми да фалират пък и да си потърсят почтена работа! Мога да си опека пържола, направя салатка и налея ракийка.
  • 19 Тома

    16 0 Отговор
    Явно е че ресторантьорите не им се плащат данаци.Цените им са в пъти надценка и продължават да ги вдигат Като не им утърва да станат по добре овчари
  • 20 Перо

    11 0 Отговор
    Какво настояват? Намаленото ДДС не се отрази на цените и броя на клиентите,подобно на книгите! Този акт на правителството само стимулира мафията!
  • 21 Вчера

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Мале Мале":

    четох, че нещо ставало на островите.
    Защо не и в РБ
  • 22 Последния Софиянец

    0 5 Отговор

    До коментар #14 от "Зевзек":

    Аз имам кръчме в трафопост с 3 маси и не плащам нищо за това, така че мен това не ме засяга.

    Коментиран от #23

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Дрън дрън та пляс

    3 0 Отговор
    Който ходи по ресторанти да си плаща, а не цялата държава да плаща сметките
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове