Last news in Fakti

22 Ноември, 2022 12:41 833 33

Радев: Важно е да отстояваме единството в НАТО и ЕС. Не е изчерпана дипломацията за сигурността в Черноморския регион

  • румен радев-
  • единство-
  • нато-
  • ес-
  • дипломация-
  • черноморски регион

Според държавния глава страната ни изостава с модернизацията на пристанищата и военноморските бази. В същото време страната ни е заявила да стане координационен център на ВМС на НАТО

Радев: Важно е да отстояваме единството в НАТО и ЕС. Не е изчерпана дипломацията за сигурността в Черноморския регион  - 1
Снимка: БНТ

България е силно заинтересована да участва във всички учения на НАТО в Черноморския регион. Това заяви президентът Румен Радев на конференцията „Черно море: по-Близкият изток“. По-думите му средствата на дипломацията все още не са изчерпани относно сигурността в региона.

"Важна задача е укрепване сигурността в Черноморския регион. На всички форуми аз винаги съм настоявал за прекратяване на войната. Важно е България да отстоява единството в НАТО и ЕС. Не е изчерпана дипломацията", смята Радев.

Според президента обстановката в Черноморския регион и войната в Украйна чертаят тежка перспектива за сигурността. Той визира нарушеното корабоплаване, мините в Черно море, нарушените продоволствени доставки.

"Тепърва тези действия ще се отразят на икономиката ни. Защото цената на вноса у нас ще расте. Войната разколеба инвеститори, удари туроператорите. Черно море е вътрешно море и преминаването през проливите забавя корабоплаването", изтъкна той.

Президентът посочи, че е важна модернизацията на армията. Даде пример със строежа на 2 патрулни кораба като посочи, че има интерес и от други държави към производствения ни потенциал. Водят се преговори и за доставка на 2 подводници.

Според държавния глава страната ни изостава с модернизацията на пристанищата и военноморските бази. В същото време страната ни е заявила да стане координационен център на ВМС на НАТО.

В речта си на конференцията президентът акцентира и върху черноморското икономическо сътрудничество, в контекста на процесите на следвоенното възстановяване на Украйна.

По думите му България има важна роля за гарантиране сигурността на корабоплаването заради съвременните ни електронни системи за контрол на морските пътища.

Радев акцентира и върху въздушните пътища - целият трафик от Европа и Близкия изток минава през България заради затвореното въздушно пространство над Украйна от Русия като натоварването се поема от РВД. Той допълни, че 900 000 полета има през тази година през страната ни, а догодина се очаква броят им да надхвърли един милион.

ГКПП -та са друг важен елемент, посочи президентът. Според него изоставаме по отношение на граничните пунктове на фона на това, че трафикът се е насочил през България след като Русия затвори границите си за транспорт към Европа.

По отношение на енергийната диверсификация, според президента, трябва да се мисли за смяна на посоката на петролопровода Александруполис-Бургас, защото той е замислен за руски петрол, а сега трябва да се промени посоката с идея за други лесни неруски доставки на петрол през Гърция за България

Радев визира конвенцията от Монтрьо, където няма забрана за внос танкери за втечнен газ, но не се разрешава те да дойдат до България, поради което не можем да изградим терминал у нас.

Според него проучванията за залежи на газ изостават в икономическата ни зона спрямо Румъния и Турция.

Очаква се съвместен борд на трансграничните транспортни проекти с Гърция.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ей са, ще отстоявам единството

    6 5 Отговор
    Радев: Важно е да отстояваме единството в НАТО и ЕС. Не е изчерпана дипломацията за сигурността в Черноморския регион........за какво единство говориш бе човек кво НАТО кви 5 лева.....Германия предоставя оръжие на Гърция, тя го насочва към Турция....все натовски страни..... Турция, дефакто НАТО атакуват две суверенни страни Ирак и Сирия.....сега като член на НАТО ние помощ на Турция няма ли да окажем , дето са ни братя по оръжие в НАТО а?
  • 2 Голем смех

    14 1 Отговор
    Къде видя дипломация във войната бе, льотчик? Тоя човек що не се скрие някъде?
  • 3 Мили Боже ,

    8 2 Отговор
    в България зер постигнали единство , че у НАТО и ЕС ? Еееее , хайде по - сериозно с клишетата , де !
  • 4 Анева

    7 2 Отговор
    С подписването на плана Триморие ни направи втора ръка европейци и германците ни предупреждаваха а Гърция ни се смееше....как не те е срам човек ! ....сега вече дори не става дума за обединена Европа, а в САЩ се появи понятието "нашите партньори от източна Европа"......делението след Триморието е очевадно за всеки..... Радев ти го подписа .....ти....

    Коментиран от #33

  • 5 Сандо

    5 1 Отговор
    Нито НАТОто,нито ЕСто се интересуват както от мнението на нашите политически джуджета,така и от съдбата на държавата ни,превърната по техните планове в територия.
  • 6 радев стига с това нато и ес

    4 2 Отговор
    В това " единство " , ама ептен не знам кого и как го броите , май ние пак сме не броени за сливи . Кои ние , ами доста ние .
  • 7 задкулисен радев

    5 2 Отговор
    Радев , време ти е за Осман Октай , има доста да разказва .
  • 8 Браво

    5 3 Отговор
    USA-гьонме!

    Коментиран от #19

  • 9 Петров

    7 2 Отговор
    Никакво "единство" не ти е работа да защитаваш а националният ни интерес и интереса на хората. Ако не си го разбрал, не си за този пост. Лично аз съм много разочарован от Радев а гласувах за него.....оказа се двуличник и лъжец
  • 10 и тоя заплю народа

    6 1 Отговор
    Тия и в частност и тоя ептен забравиха , че има хора , народ , който те всъщност би следвало да представляват . Играят си некакви техни постановки режисирани някъде другаде извън България .
  • 11 50-60 лв от бюджета на всеки гласувал

    4 2 Отговор
    Вкарвай бюджет и спри с купуването на тенекии. Осъзнай се.
  • 12 не пикай срещу народа ще си намокриш кра

    5 1 Отговор
    Интересен феномен , от самолет не му се завърта главата , но от политика направо му става на вентилатор .
  • 13 Петров

    4 2 Отговор
    Всич даже не важно за хората да отстояваме "единството в НАТО и ЕС" Важни са пенсиите и заплатите, здравеопазването и образованието и т.н стандарта на живот , прага на бедност, минималната работна заплата, бонусите за Коледа и т.н.......дали ще го разбереш това Радев или и ти като лудото Паси и Плевню се почувства "планетарен" и "галактически"
  • 14 Чичак

    3 2 Отговор
    Държи народа в мизерия за да храни чужди икономики. От до 2% за НАТО таван, разписа 2% под,.... реално 4% за НАТО с оня фонд "война".....и от къде ги взема допълнителните 2% сетете се сами......мръсник...
  • 15 Анева

    2 1 Отговор
    Разкажи ни Радев, по подробно ако може, за онези огромни кухини в Маришкият басейн дето с топла вода загрята от соларки ще пълниш.....ъхъ, на срещата с Синдикатите дето ги надрънка тея простотии велики ..... Човек достигаш невероятни висини на ума и духа последно време, идея нямам как го правиш.......
  • 16 Просто е гнусно

    2 2 Отговор
    Като паднаха ракетите в Полша оня Гълъб - гургулица 1/1 като Радев ги дрънкаше тея: Важно е да отстояваме единството в НАТО и ЕС. Няма значение кви са ракетите руски или украински, ши пеем в хора.....истината не ни е важна.....гиди изроди продажни, ни морал,ни мозък ...подлоги
  • 17 А пита ли Митрофанова

    2 1 Отговор
    Дали разрешава 🤣
    Ти ли ще отстояваш единството на НАТО 🤣
    Та на теб съюзниците ни ти викат "предател"! Какво единство отстояваш🤔
    Само глупости и лъжи от тоя лицемерен руски агент! Давай мандатите и се разкарвай 😤
  • 18 Боже господи

    5 1 Отговор
    Водят се преговори и за доставка на 2 подводници. ......цялата Мара втасала....явно действително ни управляват олигофрени

    Коментиран от #22

  • 19 +++++++

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "Браво":

    Точно USA-гьонме!
  • 20 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 2 Отговор
    Единство на НАТО -
    САЩко вика:
    - НЕ купувайте петрол от Русия❗
    -Добре ! -казва Британия и купува ( от ... Балтийските НЕФТОгиганти ❗
    Единство на ЕС
    Урзула вика:
    -Не търгувайте с Русия !
    -Добре! - казват търговците на скъпи камъни - и купуват .... камъни бе , камъни ❗
    А ГАН -ьо послушно се отказва от всичко ❗

    Коментиран от #24

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Прав си

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Боже господи":

    И аз мисля че само две са малко Поне четири
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 УРА,, УРА

    3 1 Отговор
    За какво единство на НАТО говори този човек? То единството там го е имало винаги. Не е необходимо отявлен ПУТИНИСТ да дава акъл на НАТО. Разбрахме го що за човек е Радев. Това е последния му мандат,което е добре за тези, които които сме против диктатори те.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Макс

    4 0 Отговор
    Много лицемерен човек се оказа Радев .Подобно на Борисов пред чужди политици говори едно , а пред българи друго.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Борисов заяви

    2 0 Отговор
    Варна да стане координационен център на ВМС на нато, а не България.

    Юмручко Радев Мустафа вече е поддръжник на Боко Банкянски, който пък преди това искаше в Черно море да има само лодки и платноходки!

    И двамата плонжират по корем в краката на Херо Мустафа!

    И двамата са позор за България!
  • 33 Триморски Пленю и Радев

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Анева":

    Комичният Плевнелиев пръв вкара България в анти-европейския проект "Триморие" през 2015 г., а трагичният агент на ЦРУ, който минава уж за агент на Решетников, го потвърди, утвърди и раздуха през всичките си години на власт на бул. "Дондуков"-2
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол