Last news in Fakti

22 Ноември, 2022 18:49 2 789 31

59,8% от българите: В сивата икономика се правят добри пари

  • сива икономика-
  • национално проучване-
  • толерантност

Национално представително изследване на учени от Института по философия и социология при БАН изчисли Индекс на толерантността на българина към сивите практики

Национално представително изследване на учени от Института по философия и социология при БАН изчисли Индекс на толерантността на българина към сивите практики. Той стъпва на 30 индикатора, пише "24 часа".

При анализите повод за най-силно притеснение е катастрофално високата степен на приемане/толериране от младите хора, попадащи в групата от 15 до 35 г., на сивите практики и участието в такива схеми.

Така например през 2021 г. 24,8% от българите са работили без договор. Тревожното е това, че два пъти повече млади хора са работили без договор, отколкото хората от другите възрастови групи.

Без договор са полагали труд: 35,3% от 15-35-годишните, 19,3% от 36-55-годишите и 19,8% от хората над 56 г.

През календарната 2021 г. 28,6 % от трудоспособните българи са работили с договор за определена сума, но в добавка са получавали “на ръка” необлагаема сума, като по този начин са “спестявали” от данъци и осигуровки. Тази сива практика е най-силно разпространената в българската икономика.

И въпреки прилаганите мерки тя продължава да е с най-висок процентен дял сред останалите сиви практики. Лошото е, че схемата се е харесала на младите хора и е възприета от тях като нещо нормално при пазарните условия. Данните от изследването сочат, че през 2021 г. по тази сива схема са работили 40,7 % от 15-35-годишните, 26,5 % от 36-55-годишните, 18,5% от хората, по-възрастни от 56 г.

Работата при опасни и вредни условия на труд също се отнася към сивите практики. През 2021 г. работа в такава среда са извършвали 12% от българите. Отново младите хора до 35 г. са били най-засегнати от тази практика: при вредни и опасни условия на труд са работили 16,5 % от хората на възраст 15-35 години, като за сравнение при 36-55-годишните този дял е 11,2 %, а при 56+ годишните е 8,3 %.

Катастрофално е положението, ако данните за участието в сиви практики бъдат разгледани според образованието на хората. Оказва се, че през 2021 г. без договор са работили 78,3% от хората с начално образование и 38% от тези с основно образование.

При вредни и опасни условия са работили 39,1 % от лицата с начално образование, 20,3% - с основно образование, 12,4% - със средно общо образование, 12,5%- със средно специално образование и 6% от лицата с висше и полувисше образование.

Изводът се натрапва:

хората с най-ниските образователни статуси са в много по-висока степен изложени на риск

и са засегнати от сивите практики за полагане на труд. Колкото по-високо е образованието на даден човек, толкова по-малък е рискът той да се съгласи да поеме работа без договор или работа с договор, но и доплащане на необлагаема сума “на ръка”. Причините за високата толерантност на нискообразованите хора съм сивите практики са предимно икономически – продължителна безработица, невъзможност да се започне работа в светлата част на икономиката, финансови проблеми или необходимост от заплащане на медицински услуги.

Изследването показа също така, включването на младите хора в такива схеми и толерантността им към нерегламентираните практики е логично следствие от ширещите се в българското общество стереотипи, които ги приемат като нещо нормално.

Така например 59,8% от българите са убедени, че сивата икономика е най-бързият начин да се изкарат повече пари

Този стереотип е високо застъпен при всички възрасти, което обяснява защо след толкова мерки и политики за овладяване на сивите практики, те не са намалели драстично.

Заедно с това има някои типични модели на мислене, които са широко разпространени в българското общество и които са най-силно проявени при младите хора. Изследването сочи например, че изцяло подкрепят житейската максима “по-добре беден, отколкото мошеник: 57,7% от хората над 56 г., 41,8% от тези на възраст между 36 и 55 г. и само 19,7% от тези между 15 и 35 г.

Друга житейска максима “пътят към целта не е важен, важно е целта да бъде постигната” се приема най-силно от младите: този дял е 47,3% при хората на възраст между 15 и 35 г., 36,7% при тези на възраст между 36 и 55 г. и 27,8% при лицата над 56 години.

Максимата “спазването на правилата е задължително” се възприема изцяло от два пъти по-малко млади хор в сравнение с по-възрастните: 30% сред българите на въраст между 15 и 35 г., 49,5% при тези на възраст между 36 и 55 г. и 63% при хората над 56 г.

Всичко това е основание за извода, че за годините на прехода към неолиберални пазарни механизми в икономиката, в мисленето на хората са възникнали и здраво са се укрепили стереотипи, приемащи и толериращи сивите практики като нещо нормално.

Ето защо днес младите хора у нас на възраст до 35 г. не се срамуват открито да демонстрират високата си толерантност към нерегламентираните практики, както и да признават, че възприемат тези сиви схеми за полагане на труд като част от новата нормалност.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дипломат Чукчев

    26 3 Отговор
    Като няма държава ще правят, като се пенсионират ще реват на БСП-то за достойни пенсии.В Германия хванат ли те без договор ти имаш 80хиляди евро глоба.А на бизнесмена шефа ти глобата е 500 000 евро и затова никой не смее.Важното е договор да имаш без значение колко получаваш.

    Коментиран от #2, #9, #20

  • 2 Хаха

    30 3 Отговор

    До коментар #1 от "Дипломат Чукчев":

    А когато работиш цял живот и вземеш нищо и никаква пенсия,или здравни осигуровки и навсякъде плащаш..защо да не съм в сивата икономика

    Коментиран от #13, #26

  • 3 Пръц

    21 1 Отговор
    Те ми плащат колкото да не Умрем,
    А я им работя колкото да не зАспа
  • 4 ГЕРБ=ДПС=БСП

    22 1 Отговор
    "...българи са работили с договор за определена сума, но в добавка са получавали “на ръка” необлагаема сума, като по този начин са “спестявали” от данъци и осигуровки..."

    Парите на ръка не са "спестяване" от данъци, защото работодателите са плаили 10% данък доход за тях преди да ги дадат на работниците. Просто работодателите си спестяват ОГРОМНИТЕ 28% пенсионни и здрвани осигуровки. И така компенсират сгршената данъчно-осигурителни система на България, при която липсва необлагаем минимум и прогресивни данъци.
  • 5 Много точно

    21 2 Отговор
    Ако спазваш закона, плащаш данъци и не крадеш ,просто си един беден човек ! Така е в България !
  • 6 А някои дебили

    15 1 Отговор
    не повече от 10% плащаме данъци да могат тарикатите да се лекуват безплатно, а потомството им да ходи на училище, пак безплатно.
  • 7 ха ха

    18 0 Отговор
    то държавата е в черната икономика , та за гражданите си загрижили

    Коментиран от #11, #15

  • 8 ами вижте

    12 1 Отговор
    Огледайте се. Замислете се, как някои хора имат този стандарт на живот. Винаги казваме, че потоците към Гърция по празниците, са от хора на държавна работа. Нищо подобно.
    Или както казва наш съсед - Днес съм жив, днес искам да живея. Да не мислиш, че ми пука за държавата и за онези заседатели на пейките пред блока. Пенсията съм си я осигурил, как, какво, защо - моя си работа.
  • 9 ГЕРБ=ДПС=БСП

    14 3 Отговор

    До коментар #1 от "Дипломат Чукчев":

    "Като няма държава ще правят, като се пенсионират ще реват на БСП-то за достойни пенсии."

    Ами ще рават и то с право, защото докато са работили държавата(под формата на БСП+ДПС и ГЕРБ) им е взимала над половината от изработеното. Под формата на 20% пенсионна осигуровка + 8% здравна осигуровка + 10% данък доход + 20% ДДС + АКЦИЗИ + ДАНЪК ИМОТ + ДАНЪК МПС ...
  • 10 БОЛШЕВИК

    23 0 Отговор
    В тая мафиотска кочина и с договор да работиш, не е сигурно дали робовладелеца няма да те завлече!
    Ако решиш после да се разправяш и да си търсиш правата, пак си изгубен и няма държава която да ти помогне.
    Тия са си направо смелчаци, да бачкат на тия изверги без договор и да рискуват, че може да им бият шута без да им платят!
  • 11 БОЛШЕВИК

    16 1 Отговор

    До коментар #7 от "ха ха":

    Точно така е, щом държавата го позволява и си затваря очите за издевателствата и кражбите на робовладелците, самата държава или липсва или е негодна.
  • 12 ежко

    11 1 Отговор
    философи на държавна заплата се закъхарили,че някой индивиди отказват да плащат данъци т.е. да им осигуряват чрез бюджета заплатите:)
  • 13 хаха ли

    1 6 Отговор

    До коментар #2 от "Хаха":

    Не взимаш пенсия, защото има сива икономика.

    Коментиран от #19, #24

  • 14 Самоосигуряващ се

    13 1 Отговор
    Като се замисля колко осигуровки съм платил....
    И рязко се замислям да мина в сивата икономика.
  • 15 ГЕРБ=ДПС=БСП

    20 0 Отговор

    До коментар #7 от "ха ха":

    Аз пък смятам, че трябва да вкарват в затвора депутатите, чинивниците, прокурорите, полицаите(работещи за престъпници като Семерджиев), лекарите шефове на болници, фармацевтите... за това, че взимат ОГРОМНИ ЗАПЛАТИ и БЕЗ РЕАЛНО НИЩО ДА РАБОТЯТ. По реалните реултати от работат им си личи, че нищо не работят, а не по отчетите и празните им приказки.

    Най-заслужили да са в затвора са българските депутати, министри, висши чиновници, освен, че взимат заплати без да работят, защото корупцията не е работа. Най-големите престъпници у нас са управляващите върхушки от всички партии и висшите чиновници. А най-големите балъци са избирателите им, които гласуват да продължават да са роби все на едни и същи робовладелци.
  • 16 Ужас

    8 0 Отговор
    Подобно мислене докара държавата до този хал и явно няма бъдеще. Въпроса е не дали ще изчезнем, а кога. Само се чудя, паразитите, къде ще се преселят и кой ще се настани в хубавата ни страна.

    Коментиран от #22

  • 17 Всички приемат за сива практика

    16 0 Отговор
    Работа без трудов договор... А те са един куп.
    Каква е разликата когато у вас дойде майстор да лепи плочки и вземе 4 000 лв за една седмица..... Да не ги облагат или ги декларира
  • 18 Тия тъпанари от БАН на издръжка

    7 0 Отговор
    Защо като нищо не правят взимат пари? Така наречената "сива икономика" е начин българина да преживее някък си когато съвсем не се живее.
  • 19 ГЕРБ=ДПС=БСП

    7 2 Отговор

    До коментар #13 от "хаха ли":

    Българския народ сте наивни, сивата икономика е само около 20% от цялата БГ икономика. Т.е., ако българската държавата се пребори със сивата икономика мизерните пенсии и заплати ще се повишат с 20%. Т.е. минималната заплата ще се повищи от 504 лева бруто на 600 лева бруто. А минималната пенсия от 450 на 540 лева.

    Навсякъде по света има сива икономика, никоя държава не я е преборила.

    И да попитам тези "умници", които предлагат да се криминализира сивата икономика. Какво ще стане, когато държавата унищожи някой бизнес, като вкара собственика му в затвора за неплатени данъци. И го прати на държавна изгръжка в затвора, а работниците в бюрото за безработни.

    Българите мразят да мислят, оставили са тази работа на мошеницте политици бесепари, гернаджии, депесари, "паатриоти". Без да си задават елементарния въпрос, какво става, когато оставиш мошеник, "да мисли" вместо теб.

    Коментиран от #21

  • 20 Други разлики с Германия

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Дипломат Чукчев":

    да си забелязал?
  • 21 Стойчо

    5 2 Отговор

    До коментар #19 от "ГЕРБ=ДПС=БСП":

    Отиди в Дания и ще разбереш дали там има сива икономика.

    Коментиран от #23

  • 22 ГЕРБ=ДПС=БСП

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Ужас":

    "паразитите, къде ще се преселят"

    Ще се преселят в Рим, Лондон, Мадрид, Париж, Ню Йорк, Берлин, Амстердам, Осло ... Където са купили апартаменти на децата си, където децата им са се образовали и са си намерили работа. Никой паразит, няма да се пресили в Москва или Петербург, но не само защото е много студено там.
  • 23 ГЕРБ=ДПС=БСП

    4 2 Отговор

    До коментар #21 от "Стойчо":

    В Дания да не би да няма български, румънски, руски, украински просяци и проститутки, които по принцип не плащат данъци. Ти да си видял държава, в която няма просяци неплащащи данъци, пък били те чужденци? Или пък държава без водопроводчици и авто механици ...
  • 24 ГЕРБ=ДПС=БСП

    8 0 Отговор

    До коментар #13 от "хаха ли":

    "Не взимаш пенсия, защото има..."

    Защото в България на глава от населието има 2-3 пъти повече милиционери, чиновници, партийци ... отколкот в проспериращите държави с коиот се сравнявате. И защо не коментирате, че в другите държави избирателите взимат по-високи пенсии и заплати, защото гласуват по умно. И защото парите се разпределят по-несправелово. Пример в другите държави разлиакта между минимална и максимална пенсия е 2-3 пъти, в другите държави има необлагаем минимум, има прогресивни данъци. У нас разликата между минимална и максимална пенсия е над 7 пъти, няма необлагаем минимум, няма прогресивни данъци ...
  • 25 Един калпав

    4 3 Отговор
    плочкаджия изкарва 4 пъти повече от един лекар без да плаща никакви данъци. Е това е България.

    Коментиран от #28, #29

  • 26 ГЕРБ=ДПС=БСП

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Хаха":

    "А когато работиш цял живот и вземеш нищо и никаква пенсия,..."

    Не само пенсията на много българи е нищо и никаква също и заплатата на много е нищо и никава ...
    Но пенсия от 2000-3400 лева месечно на едни 100-150 хиляди богати "червени" пенсионери съвсем не е "никава". Също и заплатата на едни 50-100 хиляди чиновници, милиционери ... шефове също съвсем не е "никаква"...

    Най-неправдани са българите работили до 65-67 годишна възраст с голям стаж и мизерна пенсия, но и работещите бедни с мизерните заплати, за които ОСИГУРИТЕЛНО-ДАНЪЧНАТА ТЕЖЕСТ е над 50%.
  • 27 много вероятно

    0 0 Отговор
    в зелената икономика да се правят милиони за сметка на сивата икономика
  • 28 позеленял

    5 1 Отговор

    До коментар #25 от "Един калпав":

    ами наеми си фирма , тя ще ти прати същия плочкаджия но ще платиш двойно за същото качество , а лекарите взимат далеч повече , но си бърбориш по поръчка щото така са наредили на днешната тристранка
  • 29 БОЛШЕВИК

    4 0 Отговор

    До коментар #25 от "Един калпав":

    Лекарите в България и бялата мафия цицат от няколко майки, само да си покажат носовете навън и държавата им почва да им дава по 10 лева на инжекция, по 1000 лева бонус към заплатата, а иначе, пак събират вноски от хората, искат потребителски такси и си просят пари за да те лекуват. На тия парите винаги са им малко и алчността им е голяма!
  • 30 SDEЧЕВ

    1 1 Отговор
    25 сива икономика,че и повече.Нямало пари за пенсии,я криминализиране заплата в плик и за двете страни и да видим тогава. Един сервитьор на който му плащат минимална по договор и още толкова в торба осъществява кражба от бюджета в размер на 30000лева за 10 години.Това са си особенно големи размери в условия на рецесия.5-10години самота за сервитьора и после ще има пари за пенсии. Сега Киро Шмекера отвърза хазарта за да щтракат сервитьорите,като обезумели и парите в Дубай вместо в бюджета.
  • 31 Кольо

    6 0 Отговор
    И какво може да очакваш от държава която стимулира кражбата и измамата ? Държава която иска от неработещи и безработни Здравни осигуровки. От къде човек без доходи да ги вземе ? От къде да си плати и данъка на жилище или друго. В цивилизованите държави от Европа ,каквато ние явно не сме , плащаш и питат от къде доби парите за плащане. Справка -Германия ,Австрия и другите. И колко администрация на заплати от бюджета имат те на глава от населението . Колко политици депутати имат на милионите население. Вижте си тези проценти и ще схванете защо сме най-долната и крадлива държава.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове