Last news in Fakti

23 Ноември, 2022 05:40 1 113 5

Дечев: Не можем да задължим съда да не издава условни присъди

  • емил дечев-
  • правосъдие-
  • заместник министър

Няма опасност от политически контрол над главния прокурор, каза заместник-министърът

Дечев: Не можем да задължим съда да не издава условни присъди - 1
Снимка: БГНЕС

Не можем да задължим съда да не издава условни присъди.

Това каза зам.-министърът на правосъдието Емил Дечев пред NOVA NEWS.

„Няма как да забраним на съдията да прилага условното наказание, освен ако лицето, което съди не отговаря на условията на Наказателния кодекс. Не може съдията да бъде задължен винаги да дава ефективна присъда”, бе категоричен Дечев.

Той обясни, че Министерство на правосъдието може да инициира определени работни групи, които да изготвят законопроект, но това не отменя последната роля на парламента. Българският парламент решава кои деяния да криминализира и какви наказания да предвиди за тях, поясни Дечев.

Главният секретар на МВР и заместникът му подават оставки

„Инцидентът с полицая и мигрантите от тази сутрин напомня по неприятен и трагичен начин на случилото се с двамата полицаи, които загинаха в Бургас по почти идентичен начин. В случая с Бургас има гонитба на автобус. Полицаите са предупредени, че приближава автобус, който не иска да спира”, каза зам.-министърът.

„Тук информацията беше, че преследването на трафикантите е започнало от тунела при Траянови врата, около Ихтиман. Трагичният случай е в София. Това означава, че е имало време да се сложат прегради – бодлива лента, която да спре превозното средство без да се налага полицаите да излизат. За шофьорите се знае, че не се подчиняват на полицейското разпореждане”, поясни Дечев.

Според него решението на тези проблемите не може да бъде само в повишаване размера на наказанията. „В определени случаи започва обществено желание за засилване на наказанията, след което се случва друга трагедия с друг вид престъпление и се появява искане за увеличаване на наказанията и на този вид престъпления. Така ще получим Наказателен кодекс, в който от първото до последното престъпление всички наказания ще бъдат с много тежки, няма да има нито едно с по-леко. Това в никакъв начин няма да промени положението”, заяви той.

Неговото мнение е, че ако се използват технически средства няма да загиват полицаи.

Дечев каза, че ще бъде много по-ефективно е да се повиши разкриваемостта на престъпленията. „Ако се повиши разкриваемостта този, който иска да извърши престъпление ще се замисли повече дали да го направи, знаейки че вероятността да бъде разкрит е много по-голяма, отколкото да чете в Наказателния кодекс какво наказание му е предвидено за съответното престъпление”, бе категоричен той.

Предлагат нови критерии за съдията, който ще разследва главния прокурор

Дечев каза, че вероятно една голяма част от ниските наказания - глоба и условна присъда - се дължат на факта, че лицата, които са заловени не са били осъждани преди това и на практика това им е първото наказание.

То предположи, че толкова леки наказания маже би има, защото една голяма част от заловените,обвинени и съдени са се признали предварително за виновни и са поискали сключване на споразумение или са поискали съкратено съдебно следствие.

Дечев изказа и мнение, че вероятно по-голямата част от заловените са обикновени извършители, а не са организаторите на канала за мигранти.

Зам.-министърът коментира и казуса с Венецианската комисия.

„Венецианската комисия казва, че е удачен подхода, който сме избрали, а именно съдия временно да изпълнява функцията на прокурор и след като приключи наказателното разследване срещу главен прокурор или негов заместник отново да се върне като съдия. Комисията не вижда правен и конституционен проблем с този подход”, обясни Дечев.

„Комисията ни препоръчва холистичен подход в ограничаване абсолютната власт и правомощия на главния прокурор. Това означава да направим промени в Наказателно-процесуалния кодекс, но и в Закона за съдебната власт”, каза той.

„В два доклада на Венецианската комисия ни препоръчват да намалим броя на гласовете за предсрочно освобождаване на главния прокурор, когато той е извършил тежко нарушение на правилата или системни нарушения, или е уронил престижа на съдебната власт”, каза Дечев.

Според него, препоръката на комисията е удачна. „Главният прокурор е един от органите, които трябва да провеждат наказателната политика на държавата, поради което е нормално той да има и отчетност. В случай че не изпълнява своите задължения да има и възможност за търсене на отговорност. Един от начините за търсене на тази отговорност е това предсрочно освобождаване”, бе категоричен той.

Няма опасност политиците да диктуват на съдебната власт кой да е прокурора, заяви Дечев.

Заместник-министърът почерта, че комисията е изключително авторитетен орган на Съвета на Европа.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️

    2 1 Отговор
    Купете им тежко бронирани джипки и бусове като СОБТ,какво са тръгнали с тия картонени Хюндай,Шкоди,Ловешки китайски фжипки и Форд Транзит с декоративни ролбари да спират тежки МПС-та движещи се с висока скорост.

    Ама вие ги учите само как да стоят в патрулките и да цъкат с камери на специално обособени места тип “хранилки” с безумни ограничения от 40км/ч.
  • 2 Да бе

    2 1 Отговор
    Може да задължите съда, само трябва да се промени закона и готово.

    Коментиран от #4

  • 3 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    1 1 Отговор
    Ндааа, и за това с по два тома дебели досиетата престъпници се разхождат на свобода.....
    Много милостив тоя български съд бе да му се не види....
    Но ако нямаш пари пробвай да получиш условна.....ще търкаш нара поне три години за една кокошка....
  • 4 Много просто

    0 3 Отговор

    До коментар #2 от "Да бе":

    Нищо не е чак толкова просто... Ще се препълнят затворите и пак ще кихаме на всеки задържан обезщетение по чл. 3 ЕКЗПЧОС. Наказателната политика и система са сложна работа, не са хоп и готово.
  • 5 бойко

    0 0 Отговор
    полицията трябва да стреля в главата при неподчинение. няма друг вариант да остават живи полицаите
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове