Last news in Fakti

23 Ноември, 2022 17:11 11 014 35

Лоша новина за шофьорите! Отложиха намалението на цените на горивата

  • горива-
  • цени-
  • закон

Бламираха предложенията на Делян Добрев и Кирил Петков

Лоша новина за шофьорите! Отложиха намалението на цените на горивата - 1
Снимка: БГНЕС

Енергийната комисия не успя да приеме законопроекта за намаляване на цената на горивата, внесен от Делян Добрев и група народни представители от ГЕРБ, както и този внесен от Кирил Петков и група народни представители.

Гласуването се отмени за другата сряда- 30.11., поради негативните становища от Министерството на финансите по предложените законопроекти и липсата на представители от МФ на днешното заседание на Комисията. Въпреки отмененото гласуване, обсъждане обаче имаше, обобщи БГНЕС.

Законопроектът за компенсиране на разходите на потребителите на моторни горива внесен от Делян Добрев (ГЕРБ) и група народни представители, гласи, че трябва да се въведе вноска за преработвателите на руски нефт. Вноската е предвидено да се събира от Фонд „Сигурност на електроенергийната система” в отделна целева сметка и приходите от тази вноска да се използват за компенсация на всички потребители, включително стопанските. Проектът на закон предлага и тези набрани средства да се прехвърлят в НАП и да бъде продължен сегашният ред на компенсиране на потребителите, като следните видове моторни горива ще бъдат компенсирани: бензин А95, газьол, втечнен нефтен газ, както и природен газ.

Иван Иванов, председателят на КЕВР, подкрепи предложението на ГЕРБ. “Булгаргаз доставя количества природен газ на няколко големи категории- регулираният пазар, където се намират всички топлофикации и крайни снабдители на газ, както и с лица, които имат двустранни договори с Булгаргаз. За да осигури газ за тези категории, Булгаргаз е длъжен да закупува газ и от “Газов хъб Балкан”, като там цената е с 40 лв. на мегаватчас повече. Тоест за декември месец Булгаргаз ще загуби 17 млн. лв. ако не замразим временно цената на газа”. коментира още Иванов. От Булгаргаз също изразиха съгласие.

Делян Добрев от ГЕРБ уточни, че с предложението ще спаднат цените на горивата с 10, 15% за всички потребители.

Законопроектът, внесен от Кирил Петков и група народни представители, който касае намаляване на цените на горивата на вътрешния пазар, цели да се ограничи износът на суров руски нефт и произвежданите от него горива и други нефтени продукти, като за това се въведе режим за проследяване на произвеждащите руски нефт горива, рафинирането на руски суров петрол да се осъществява само в дружества, регистрирани на територията на България, както и да се обложат с данък свръхпечалбата на руските енергийни компании тук, като събраните приходи от свръхпечалбата да отидат за компенсации на потребителите.

Теменужка Петкова от ГЕРБ уточни, че не е ясно каква е била подписаната дерогация с ЕК. “Ако ПП не дадат обяснение за какво са се договорили с ЕК ние няма как да намерим и решение. Ясно е, че редовния кабинет тогава не е бил наясно какво съдържа точно тази дерогация, така че сега по-скоро трябва да се изиска тълкуване от ЕК какво можем и какво не можем да правим, за да знаем как да процедираме”, коментира бившият енергиен министър Теменужка Петкова.

Министерството на икономиката и индустрията изразиха несъгласие със закона, защото без да е наложено ограничение за износ на произведените с руски нефт горива на наша територия, България няма нужда да налага такава мярка.

От Българската петролна и газова асоциация също изразиха становище, че една част от износа на гориво, произведено от рафинерията в Бургас, се изнася и за Украйна, и следователно забраната за износа на горива, произведени с руски нефт, ще постави в риск получаващите гориво страни, както и ще и граници нашите възможности.

Ивайло Мирчев от ДБ предложи рафинерията в Бургас да бъде под специален надзор, за което ще бъде внесено предложение в НС.

Все пак енергийната комисия успя да приеме точка от дневния си ред и тя беше Меморандумът за разбирателство за стратегическо партньорство между правителството на Република България и правителството на Обединените арабски емирства, внесено от МС. Предложението бе прието с 12 гласа “за”.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Дрън дрън та пляс

    61 4 Отговор
    Новината е добра за народа, това беше предизборно предложение на герп, бедните да плащат бензина на богатите
  • 3 Кучето

    58 3 Отговор
    Май всички работят за благото на Лукойл... Нормално, всички са на хранилка при някой.
    Накрая Ганчо пак тегли от трите най-дългия.
  • 4 Сержант Тонков

    36 3 Отговор
    Грабвайте колелата! С колата само при истинска нужда. Да си пият скъпите горива!

    Коментиран от #17, #30

  • 5 ДАСКАЛ ГЕНЧО

    61 5 Отговор
    ХОРА НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ, ЧЕ ТЕЗИ ДВАМАТА НИ СЕ ПОДИГРАВАТ.
    КАКВО НАМАЛЕНИЕ, ТОВА Е ПЪЛНА ЛЪЖА И ИЗМАМА.
    ОЧАКВАЙТЕ ДА ВДИГНАТ ЦЕНИТЕ.
    ТОГАВА МАЙ Е ВРЕМЕ ДА ВЗЕМЕМ СОПИТЕ И ТЕЗИ ДА ГИ ИЗГОНИМ ОТ БЪЛГАРИЯ.

    Коментиран от #10

  • 6 Калпазанин

    30 4 Отговор
    А добрата е че горивата ще се вдигнат, имаше едно заглавие по долу "сбогом газпром" което от април насам го четем по два пъти в месеца горе долу от Ана толчо та белким Ес ни спаси и докара втечнен петрол от другия край на света заради лакомията на фащ спасителите на вселената

    Коментиран от #8

  • 7 МИ ЧИ ГРАДСКИО ТРАНСПОРТ

    21 1 Отговор
    СИ Е 1.60......☝....4 лв ЦЕЛИО ДЕН...

    Коментиран от #27

  • 8 Коня

    10 1 Отговор

    До коментар #6 от "Калпазанин":

    Втечнен петрол? Ракия? Прекалил?

    Коментиран от #13

  • 9 Директора

    33 1 Отговор
    Е тва са народни представители. Евтино гориво ли? За хората? Да бе да, друг път. Измет долна депутатска!
  • 10 ДАСКАЛЕЕ,

    6 3 Отговор

    До коментар #5 от "ДАСКАЛ ГЕНЧО":

    ДЕКА ЧЕ ГИ ГОНИШ,БЯ.....МИ НАОКОЛО САМО ТУРИСТИЧЕСКИ ДЕСТИНЕЙШЪН🤔
  • 11 Този

    20 1 Отговор
    Фонд да го оглави Теменужка или Гинка за да няма кражби.Гарантирано от геп.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Калпазанин

    3 3 Отговор

    До коментар #8 от "Коня":

    Не прекалил. Ирония

    Коментиран от #14

  • 14 Коня

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "Калпазанин":

    Извинявай, не разбрах. Знаейки, че е ирония, ми изглежда като написано от един приятел.
  • 15 Българин

    19 2 Отговор
    "Лукойл" се държат все едно,че сме колония на Русия.Робите работят в рафинерията,а огромните печалби прибират олигарсите.
  • 16 6Х6

    23 0 Отговор
    Алооо.... Брента в момента е 84$, кво праим? Избирателна слепота а?
  • 17 Не е само това!

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "Сержант Тонков":

    Нали за всичко се използва транспорт!

    Коментиран от #21

  • 18 ЕВРОГЕИКО

    24 0 Отговор
    НЕ ВЯРВАМ НЯКОИ СВЕСТЕН ЧОВЕК ДА Е ПОВЯРВАЛ ЛЪЖИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ
  • 19 177

    24 1 Отговор
    Тате ще ми купи колело. Ама друг път. Не разбрахте ли, че такива неща, като намаляване на цените в БГ не се случват. Виж ако беше за вдигане на цените, тогава всичко става бързо и без затруднения. Народе! Народееее!!!
  • 20 ПСР

    22 0 Отговор
    Не я ползвам отстъпката.
    Сигурно много хора я потребяват.Гледам,какви колосални задръствания царят по улици и булеварди.
    Не знам,какво става с "пазарната логика"на ценообразуването-по фондите петролът пада,на колонката-не.
    Изобщо,нищо не ми е ясно.Освен евтините партийни трикове,с много шум и приказки,така щото електорат да се събира.
  • 21 Сержант Тонков

    14 1 Отговор

    До коментар #17 от "Не е само това!":

    Няма спор, така е. Но не ми пречи да да си намаля излишните разходи, доколкото мога. А иначе тия горе си заслужават тоягата, ама няма да си я получат. Ще ни сурвакат както си искат.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    8 0 Отговор
    На кое да вярвам?????На парите,които плащам в Шел или на вас?????Дано все така вие да си пишете ,а цената НАДОЛУ!!!!В Неделя бе 3,16лв.....ако може да броите и да смятате....Тоест ако реално сте завършили 3-ти клас ще установите какво е намалението от 3,68лв до 3,16лв!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Значи така, а!?

    10 1 Отговор
    За жалките 5 лева на зареждане от нас с трошките не можете да се споразумеете, а за ония с джиповете о Украйна пак намерихте пари да живеят в хотелите по морето, а!?
    Ще дойде видов ден, дошло ни е вече до гуша от всички ви "партии"!!!

    Коментиран от #28

  • 26 Иванов

    6 1 Отговор
    Нещо ми замирисва на груб популизъм и от ПП и от ГЕРБ!Дерогацията за която говори Нушка,прилича на тэрсената все още пътна карта!Абе що не вземат да национализират нефтохима и лукойл!!!
  • 27 Дзверо

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "МИ ЧИ ГРАДСКИО ТРАНСПОРТ":

    Да, ама в Кюстендил нямаме градски транспорт благодарение на вездесъщия кмет Паунов!
  • 28 Бубамара

    1 8 Отговор

    До коментар #25 от "Значи така, а!?":

    Пак украинците виновни на бай Ганьо простака! Значи, границата надупчена от Гербавите като сирене, дебелака от Банкя тъпче парите в шкафове и чекмеджета, обаче бягащите от войната хорица виновни!!!
  • 29 Дедо

    5 1 Отговор
    При пълен бойкот на бензиностанциите цените ще паднат. Все пак ако не караш кола един месец нищо няма да ти стане. Просто поршетата и джиповете харчат доста. А това с данъка на Лукойл и един лев надолу на горивата е поредната предизборна фантасмагория. Абе вярва ли още някой на тези приказки. Те 15 г. не са взели един лев данък, че сега ще стане.
  • 30 Ха ха

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Сержант Тонков":

    През зимата ще е много удачно да караш колело.Но нали на Путин кал правиме.
  • 31 Васил

    2 1 Отговор
    Имах си аз да ги намалят кога Герб са мислели за народа за тях е по важно да си напълнят чекмеджетата знаем ги техните истории празни обещания.
  • 32 Мен

    0 0 Отговор
    Този хора не са за там, а за друго място наречено затвор. Те и другите мярки, който въведоха за ддс на ресторанти, хляб и др. няма никаква файда от тях ама продължават. За обикновенните хора неможе, а за бизнесмените можа! Срамота
  • 33 Рангел

    0 0 Отговор
    Егати,нахалния и алчен народ.Евтини горива искат.Не ли им стигат:Сигурно евти ните заплати,че искат и евтини цени,на горивата и храните,че и на лекарствата.Картел за вас,тъп народе,само картелна спекула заслужавате.Защо,вие сами знаете,защо.
  • 34 Ник

    0 0 Отговор
    Делянчо чакам си левчето отстъпка,не се ослушвай .И наема на мама да си платиш.
  • 35 Ник

    0 0 Отговор
    Когато мутрата толуп от Банкя цакаше белотче със В.Златев и Лукойл не плащаше данъци защо всички си мълчаха.Къде тогава бяха Корнелия,Каракачанов,ДуПеСе.Защото пълнеха гушки.А сега за всичко е виновен К.Петков.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове