Last news in Fakti

25 Ноември, 2022 08:25 2 679 44

Коледните бонуси в съдебната власт ще са 70% от заплатата

  • коледа-
  • бонуси-
  • съдебна власт

През последните години ВСС раздаваше по заплата или заплата и половина за Коледа

Коледните бонуси в съдебната власт ще са 70% от заплатата - 1

70% от основната заплата плюс парите за ранг ще бъдат коледните премии за магистратите и служителите тази година. Това реши в четвъртък Висшият съдебен съвет (ВСС), който даде съгласие шефовете на съдилищата и прокуратурите да ги раздадат, съобщи "Лекс".

През последните години ВСС раздаваше по заплата или заплата и половина за Коледа. Изключение беше 2021 г., когато премиите бяха обвързани с натовареността. Средствата за бонуси тази година обаче са по-малко заради увеличените разходи за издръжка, както и заради орязания от Народното събрание бюджет на съдебната власт.

За да бъдат раздадени коледните премии в рамките на 70% от заплатата, са необходими малко над 23,6 млн. лв. За да ги осигури, бюджетната комисия на ВСС извършила анализ на изпълнението на съдебния бюджет, който показал, че към март т. г. има неразпределен резерв от 19 496 721 лв. От него през годината са били раздадени 17 287 067 лв. на съдилищата и прокуратурата за различни нужди, включително и за допълнителните трудови възнаграждения, отпуснати през юли т. г.

163 784 лв. са заделени за награди за магистрати. Законът за съдебната власт предвижда раздаване на награди за проявени висок професионализъм, образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества. Те са в размер до една заплата.

Към 31 октомври средствата от неразпределения резерв са 2 248 484 лв., което е недостатъчно за определяне на коледни премии. От получените справки станало ясно, че направените икономии са в размер на 11 700 950 лв. Самият ВСС имал икономии от 1 421 650 лв. Освен това имало и 7.4 млн. лева преизпълнение на приходите. За да достигне до сумата от 23 млн. лева комисията прехвърлила още един милион от бюджета на съвета. И така вече имало средства да се дадат пари за Коледа на магистратите и служителите.

Основната заплата на магистратите, които са на най-ниското - районно, ниво, е около 3000 лв. Административните и окръжните съдии и прокурори получават около 3800 лв., апелативните, а тези в столицата - малко над 4000 лв. На апелативно ниво в системата основната заплата е около 4500 лв., а на върховно - 5500 лв. Към тях се прибавят рангът и процентът за прослужено време.

Класификаторът на заплатите в администрацията в съдебната власт не е публично достъпен, макар и тези заплати да идват от бюджета.

В съдебната власт са заети около 14 000 души.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бачо Киро

    50 0 Отговор
    Дайте им по 70лв, нали няма пари...
  • 2 Гост

    53 0 Отговор
    В криза сме, война на километри от България, заем след заем тегли държавата, за пенсионерите няма пари и за какво ли не, а на тия бонус 70% от заплатата, толкова добре ли си вършат работата

    Коментиран от #34

  • 3 Даниел

    43 1 Отговор
    Вместо да им вземат,решили да им дадът
  • 4 Високо платени

    43 0 Отговор
    корумпирани бок луци ...
  • 5 Боруна Лом

    28 1 Отговор
    ЧИСТИТО

    Коментиран от #40, #41, #42

  • 6 За нас - глад и мизерия, но за съда,

    40 2 Отговор
    Който произвежда само корупция и несправедливост - дебели бонуси в добавка към дебелите им заплати! Как да не й се радваш на демокрацията?

    Коментиран от #43

  • 7 Справидлив

    38 0 Отговор
    Тези не заслужават заплатите си,а за бонуси да не говорим.Най-добре е да дарят заплата на българския народ,че търпи безчинствата им толкова години.
  • 8 арехсб

    40 0 Отговор
    Били икономисали!? Ами вие нищо не произвеждате бре търтей. Не стига че сте некадърници корумпирани, ами и от данъците на бедните българи бонуси си раздавате по 2 - 3 хиляди лева. Как не ви е срам? Заради "правосъдието" ви сме най бедни в Европа, а за безобразията си се и награждавате. Давате ли си сметка че може да ви преседне и да се задавите? А некадърния каскет за това че крие престъпниците от ГЕРБ, ще получи към 7 хиляди бонус?!

    Коментиран от #30

  • 9 Въй

    27 1 Отговор
    На пенсионерите за Коледа само 70 лева,а на магистратите в съдебната власт бонусите ще са 70% от заплатата. Де е Киро? За безглутенова баля слама!Българска работа.
  • 10 ставай народе с пръчки и камъни

    31 0 Отговор
    до кога ще продължава това щавене на народа ??? какви са тия бонуси на съдии на депутати а народа? за него бонуса е един - по-високи сметки и кучета ви яли …
  • 11 Жоро

    28 0 Отговор
    Ужас аз затова ли плащам данъци? Да ги раздават на калпак? До кога ще продължава това ? И точно там където най не си вършат работата. Аз разбирам да тикат престъпниците в затвора а то какво се случва чак не е за говорене!
  • 12 Едни от най-големите

    22 0 Отговор
    blo куци в държавата да взимат пари !
  • 13 ЧУДНО

    21 0 Отговор
    като знам какви недоразумения има дето се гласят за съдии, например една Адриана, но щерка на човек от същата система и как не заслужават и една стотинка, ужас, а това е гавра 70 лвна едните и 70 процента на другите, при това пари все от бюджета...
  • 14 иди ми дойди ми

    27 0 Отговор
    Шантава история! Нали уж в бюджета няма пари? Няма за училища,болници,лекарства,детски градини,бедни хора,минимум заплати,пенсии,за разбити улици ,за саниране,а на магистратите ще се раздават щури пари от гърба на данъкоплатците.Какво е това? Не е ли беззаконие? Няма държава,няма закон,няма ред!
  • 15 Агата Кристи

    18 1 Отговор
    Мили българи,
    Като прочетете ФЕРМАТА НА ЖИВОТНИТЕ от Дж. Оруел, ще ви стане ясно, защо е така !
  • 16 Пинокио

    16 0 Отговор
    Чии пари си раздават тези специални кукли

    Коментиран от #23

  • 17 шишарка нашишкана

    12 1 Отговор
    През последните години ВСС раздаваше по заплата или заплата и половина за Коледа. А ЗАЩО НА ПЕНСИОНЕРИТЕ И РАБОТЕЩИТЕ БЕДНИ НЕ СЕ РАЗДАДАТ ЗАПЛАТА,ЗАПЛАТА И ПОЛОВИНА И ПЕНСИЯ ИЛИ ПЕНСИЯ И ПОЛОВИНА? ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ БОЙКО НИЩО НЕ РАЗДАВАШЕ.
  • 18 пенсионер

    11 0 Отговор
    И държавата уж нямала пари..............?
  • 19 защо

    9 0 Отговор
    Пратете публикацията в Брюксел!!!
  • 20 Габровец

    6 0 Отговор
    Скъсаха се да работят по 14ч на ден и събота и неделя и трябва повече
  • 21 Тошко

    5 0 Отговор
    А за депутатите 170%
  • 22 Гешевица

    5 0 Отговор
    Трябват им пари за коледно прасе и пуйка
  • 23 свфдь

    15 0 Отговор

    До коментар #16 от "Пинокио":

    Раздават си от твоите и на всички българи парите от данъци. Всеки се мъчи да върже двата края, а тези некадърници и всички на държавната софра си раздават и бонуси. А догодина ще вземат заем дето пак от данъците ни ще се плаща, а тези ще си раздават пак бонуси. Хем нищо не произвеждат, хем и това дето има да свършат не го правят ами заплати и бонуси от данъците ни си раздават.
  • 24 Слави диванчето

    11 0 Отговор
    Е няма такава държава
  • 25 Селянин

    5 0 Отговор
    Откачена работа
  • 26 Курнелия

    4 0 Отговор
    Как така решават сами без да питат парламента?
  • 27 123

    8 0 Отговор
    ДАЙТЕ ИМ ПО 40-50ЛЕВА НА ТЕЗИ ОБИРДЖИИ С ВИСОКИ ХОНОРАРИ ,НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ НА ТЕЗИ ТРАНТУТНИЦИ ДЕТО ВЛАЧАТ ДЕЛАТА ПО 10-15 ГОДИНИ И ЛАПАТ ПАРИ ЗА НЕСВЪРШЕНА РАБОТА ПО 70 ПРОЦЕНТА А НА ПЕНСИОНЕРИТЕ ПА 70 ЛЕВА ЧЕ НЯМАЛО ПАРИ О ДА С ТЕЗИ ПАРИ ДА СИ КУПЯТ СВ,,,,,,,ЩИ
  • 28 охааааааааа

    8 0 Отговор
    яко бачкат , яко пачки получават нашите съдии!!

    45 дена годишна почивка и като добавим празниците те тия хора кога работят не се знае
  • 29 Тома

    10 0 Отговор
    Те да вземат да платят всички осъдителни присъди от Стразбург с тези пари а не да ги плащаме ние
  • 30 Хеххехех

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "арехсб":

    какви 2- 3000 лв бе човек, те заплатите им са над 5-6000 лв.
  • 31 А сега се попитайте

    4 0 Отговор
    каква ли ще е съдебната реформа дето Ицо Клюна иска да прави?? Неговата реформа е закриване на съдилища и повишаване таксите!!

    Когато народа избра ГЕРБ Бойко само на съдиите вдигна заплатите.
    Само като сметнете таксите които се прибират от съдилищата и ще ви стане страшно!!
  • 32 Доко

    3 0 Отговор
    А за пострадалите от престъпления граждани , какви обезщетения ще има ? Или те потърпевшите не знаят това, че имат право на това?
  • 33 гост

    6 0 Отговор
    А колко много хубави неща могат да направят с тези 24млн. лв. Колко паркове, колко алеи могат да обновят, само материалите, труда на доброволни начела. А те ги дават за бонуси на хора със заплати от 50х.лв годишно. Смешници.
  • 34 Коментар

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Така "добре" си вършат работата, че разни татуирани и дрогирани престъпници (рецидивисти) трепят хора по улиците, а накрая получават близо до условна присъда???!!!

    Докато някой като Иванчева бива обявен за терорист номер едно на България и получава 20г затвор, щото в колата й намерили кутия с пари, които някакси се озовали там (без доказателства, без отпечатъците й, без нищо)???!!!
    А акцията водена от единствения кандидат за гл прокурор??? Т.е. изборът му в същност си е абсолютно назначение!!! Отделно снимката от GSM-a му показа контакт на име "Севи-Бойко"???!!!
    И после ни разправят колко честна била бг съдебната система???!!!

    Та голяма част от съдиите и прокурорите, направо прекрасно си вършат работата!!!
    Докато не дойде ден да плащат сметката за корупцията си и престъпната си небрежност!!!
  • 35 Погнусен

    7 0 Отговор
    Президентът да се самосезира и да нареди на изп. длъж. финансов министър да им прибере тези 20 милиона. Веднага!!! Срамота... Скоро или автокрация, или анархизация - малко му остана на БКПто
  • 36 НЯКОЙ

    6 1 Отговор
    А кой ще плаща за съдебните грешки - сигурно тези, на които дават по 70 лв.
  • 37 Българин

    6 1 Отговор
    Срамота.
  • 38 Наско

    5 0 Отговор
    С тези 70% коледен бонус са"обида"за държ.служител!4000лв заплата-2800 коледен.На пенсионера-колко?
  • 39 ай стига вече

    7 0 Отговор
    Защо държавата за едни е майка, а за други мащеха.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Така ви се пада

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "За нас - глад и мизерия, но за съда,":

    Сами сте си виновни. А демокрация в Бг няма. Само глупаците си мислят, че в Бг е демокрация!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове