Last news in Fakti

26 Ноември, 2022 08:06 1 404 22

Икономисти: Войната в Украйна няма да ни засегне сериозно

  • война в украйна-
  • икономика-
  • туризъм

Най-уязвими са секторите туризъм и транспорт, смятат учени от БАН

Учени-икономисти от Българската академия на науките (БАН) не очакват страната ни да бъде сериозно засегната от кризата, предизвикана от войната в Украйна, съобщи БНР.

Според оценките, направени по време на международна конференция, се очаква последиците за България да бъдат по-незначителни, отколкото в Европейския съюз като цяло.

Заради структурата на българската икономика, очакванията за страната са последиците от военния конфликт да бъдат по ограничени, смята икономистът, проф. Стоян Тотев.

Очаква се в България да няма цели сектори, които да са сериозно засегнати от кризата, но е възможно проблеми да имат конкретни производства, които в досегашното си развитие са внасяли суровини и продукти от Украйна и Русия.

Проф. Тотев се позовава на данни на Световната банка, според които сравнителните предимства на българската икономика са в износа на продукти в областта на хранителната, текстилната, шивашката и металообработващата промишленост. И прогнозира, че в условията на продължителна стагнация в Европа и при колебания в цените аграрният сектор и хранителни продукти би трябвало да бъдат засегнати в най-малка степен, за разлика от високотехнологичните отрасли.

Очаква се най-засегнати да са услугите туризъм и транспорт.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зелен Демократ

    16 3 Отговор
    Респект и Поклон пред Българския Гений, и при 0 заразени ще имаме починали! Свети Фалучи да Ви благослови!
  • 2 Икономист

    22 2 Отговор
    "кризата, предизвикана от войната в Украйна"

    Ясно ми е що за "учени" са тези в БАН - кризата не е предизвикана от войната в Украйна а е предизвикана от "санкциите" въведени от ЕС. И лъжат че нямало да ни засегне - тя вече ни засегна.

    Този проф. Стоян Тотев да вземе да си хвърли дипломата в печката или му е платено да манипулира народа.

    Коментиран от #9

  • 3 завод

    4 10 Отговор
    Войната в Украйна ще ни засегне сериозно,ако се премести тук. Иначе България си има достатъчни количества жито до другото лято.

    Коментиран от #19

  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 2 Отговор
    господин ЗЕЛЕНСКИ остави НАРОДА СИ на тъмно гладен болен вместо да седне да ПРЕГОВАРЯ ЗА мир С ГОСПОДИН путин ПУТИН но господин ЗЕЛЕНСКИ е психопат психопаттията не е болест психопатът не е СЪСТРАДАТЕЛЕН ЕМПАТИЧЕН психопатът манипулира
  • 5 ТаУмВзе

    17 0 Отговор
    Платени Бесни Халюцинации ей! Папкат послушно. Да се Закрие БАН!

    Коментиран от #17

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Гост

    15 0 Отговор
    Тогава защо искаме помощ от ЕС?! Нали няма да ни засегне? Или това е друга бира - има едни пари за прибиране …. Ше връщат бедняците.
  • 8 Калпазанин

    16 0 Отговор
    Ама хич не ни се отразява, празноглави прахоснаци. Тогава защо "политиците" теглят заеми и младите се евакуират за да остане една празна територия ли???? Вие "учените" от бан кой ви от глада изучи и во дава заплати бре бедните се увеличават богатите по богати
  • 9 Рошко

    12 1 Отговор

    До коментар #2 от "Икономист":

    Без пари няма безплатен обяд, да обясни тогава инфлацията на какво се дължи това не са учени а платени пропагандисти от сатаната фащ такива са им и медиите
  • 10 Калин

    13 0 Отговор
    Ма тя инфлацията изобщо не ни засегна . Дори и с измислените лъжливи статистики от 20 % срещу реални около 100. И очакването ,че Еврото ще е виновно за поскъпването няма да се сбъдне ,защото от две години всичко предварително стана три пъти по-скъпо. С Евро няма да има проблеми или те ще са само със същите проценти ама с други хартийки. Няма друга световна алчност както в Бг . посредници ,търгаши , преработватели , търговци и политици държащи и представляващи бизнесмени. Само производителя страда и се отказва да произвежда. Къде другаде работещия си остава с около 70 % загубени за данъци ,акцизи ,лицензи и други. Под Турско робство колко са били данъците ? Къде другаде Безработен е длъжен да плаща здравни и други данъци ?
  • 11 Боруна Лом

    13 0 Отговор
    А ИНФЛАЦИЯТА, ЦЕНИТЕ НА ГОРИВАТА СТРОИТЕЛНИ МАТЕРИАЛИ , ХРАНИ И ВСИЧКО ОСТАНАЛО!ИЗХВЪРЛЕТЕ СИ ДИПЛОМИТЕ! ХРАНТУТНИЦИ НА КРАВАРИЯ
  • 12 питам

    16 1 Отговор
    Украинските бежанци, които са настанени безплатно в хотели и държавни бази, не са ли в следствие на войната? Не се ли отразяват те на икономическото състояние на страната? Парите от ЕС отдавна свършиха.
  • 13 ха ха

    13 0 Отговор
    Проф. Тотев се позовава на данни на Световната банка, според които сравнителните предимства на българската икономика са в износа на продукти в областта на хранителната, текстилната, шивашката и металообработващата промишленост. / световната банка ни дава данни за българската икономика по които държавата прави генерални изводи и дере населението , просветле ми защо се взимат идиотски решения
  • 14 Слепок

    11 1 Отговор
    Страната ни Е сериозно засегната и нещата ще се влошават. Да, срива в икономиката ни не е пряко от специалната военна операция в Окрайна а от смотаното управление на ЕС и наложените санкции които засягат не Русия а народа на Европа. БАН отдавна трябваше да бъде закрит а такива тюфлеци като проф. Стоян Тотев да се изпратят да копат картофи, да носят торби с цимент ... защото за друго не стават.
  • 15 оня с магарето

    12 0 Отговор
    Тя вече ни засега яко. Икономистите написали тая глупост да си върнат дипломите спешно
  • 16 Госあ

    6 2 Отговор
    Много нищоправци, подлоги и паразити има в българската наука ( да оставим настрана факта, че икономиката не е наука, към БАН има даже и институт за изкуства). Като вземем предвид заплатите и всички паразити чакащи свежа плът, за мотивираните хора средата е отровна. Разбира се има групи, които са изключение, но това са изключения.
  • 17 Госあ

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "ТаУмВзе":

    И факултетите по природни науки да се закрият. Та да се знае, че само таумзета населяват територията.
  • 18 Z като вендета

    4 1 Отговор
    Тези джентълмен-професори да си скъсат дипломите и бързо да ни отърват от присъствие. 6484
  • 19 До там ли ти

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "завод":

    се простира интелекта за значението криза? Личи си, че нямаш познания по темата, а и като цяло, щом мислиш по този начин.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Ало БАН

    2 0 Отговор
    Я ми кажете ЗАЩО инфлацията в Европа е 7–8%, а в бедна БГ 200%???????? Кашкавал от 8.00лв. сега 30 лева!!! Дизел от 1.20–1.60 сега близо 4 лв.????!!! Та не смея да я сметна точно колко е КРАДНАЦИЯТА, наглеца който се напиня трета година да ни съсипе????
  • 22 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 0 Отговор
    Вероятно със 100 лв в луковици , насадени от мен пред блока съм допринесъл за бг повече от колкото ,писанията ви !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове