26 Ноември, 2022 11:50 1 444 27

Социолог: Основният проблем на ГЕРБ е изолацията и липса на партньори

  • герб-
  • хартиена коалиция-
  • кабинет

Хартиената коалиция според Боряна Димитрова ще генерира голямо обществено недоволство

Политиците предлагат на гражданите свръх доза конфронтация по всички въпроси и едни хомеопатични дози съгласие по нещо малко. Шансовете за излъчване на кабинет са много малки. Това заяви Боряна Димитрова от "Алфа рисърч" пред БНТ.

Според Димитрова влизането от скандал в скандал в контекста на политическия живот у нас създава объркване в обществото, дистанциране и неприязън. Според експерта именно това е причината много хора да се чувстват отблъснати от политиката, гласуването и доверието, че парламентът е способен да отговори на очакванията на обществото.

Димитрова смята, че в момента се наблюдава радикализиране на избирателите на всяка една от политическите сили. По нейни думи налагането на правила по силов начин в последния момент не би довело до нищо добро.

Основният проблем, който стои пред първата политическа сила ГЕРБ-СДС, според Димитрова, е изолацията, в която политическата група е била поставена.

"Дори ГЕРБ да е първа политическа сила, няма достатъчно партньори, с които да сформира правителство. Очевидно е, че Борисов има две цели първо - да изведе ГЕРБ от изолация и второ - да не бъде ГЕРБ пакетирана като партия на статуквото, а като партия, която има легитимна подкрепа от по-широка аудитория", подчерта Димитрова.

Хартиената коалиция според Боряна Димитрова ще генерира голямо обществено недоволство. Това според нея не може да бъде нито стабилното, нито желаното управление.

"В този кратък парламент всички коалиции са с негативно име. Коалиция става "мръсна" дума", отбеляза още тя.

Според Димитрова невъзможността да се състави кабинет става причина служебните правителства и президентът увеличават своята власт и тежест. По нейни думи е илюзия на народните представители да упражняват ефективен контрол върху служебните правителства.

"По отношение на изследване на нагласите ние сме като снимка на преминаващ влак. Докато отбележим и регистрираме едни нагласи, тя ситуацията вече се е сменила. Трудно предизвикателство е и за нас", твърди изследователят на обществените нагласи.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мдаа

    22 3 Отговор
    А истината е, че проблемът им е нерешим.
  • 2 Немо

    28 2 Отговор
    Тая, заедно с Коларова, Мира Радева и пр. са от групата платени от ГЕРБ социолози, които промиват мозъци на хората
  • 3 превод

    22 5 Отговор
    Липса на партньори = няма желаещи да бъдат патерици в ОПГ ГРОБ-ДПС
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Абе

    8 19 Отговор
    Основния ни проблем е ,че
    Българите се подведоха по лъжите на Радев и жалката му шайка от мошенници и позволиха всичко това да се случи.Прецакани са всички българи които сами се прецакаха

    Коментиран от #20

  • 6 е такава промяна ни дойде че ужассс

    7 15 Отговор
    не харесвам герб или дпс или бсп ,но за 8 месеца тези уж учени от канада такава инфлация ни докараха ,такива цени че майката сейб.....а да ми теглеш заем с брутална лихва зада вдигнеш пенсии си е направо утрепия за народа сега дори дъщеря ми която е на 8 ще връща пари заради тях !!да поемеш ангажимент да загкриеш мощност от 40% заради далавери в който си намесен след вереме и лобираш си е убийство на хиляди хора ...да предадеш историята си на няккаква исмислена нация като македонците .е няма такава промяна .царя зароби държавата за 800 дни тези бяха още по бързи за 8 месеца всичко е леш
  • 7 Тома

    16 6 Отговор
    Скрит партньор за герб е бай Ставри който ги чака с нетърпение
  • 8 !!!!!!

    6 17 Отговор
    НЕКА ДА КАЖЕ ТОВА ДЕВОЙЧЕ КОЙ ДЪРЖИ КОДОВЕТЕ НА МАШИНИТЕ !! ПП=ИЗМАМА И КУПУВАНЕ НА ДЕПУТАТИ И ШАНТАЖ!!СЛЕД КАТО ГИ РАЗОБЛИЧАТ ТИЧАТ ПРИ ТАТКО ПЕТКО -СУПЕР МОШЕНИКЪТ!!!!!

    Коментиран от #11

  • 9 Имат всъщност

    11 1 Отговор
    Герб имат много партньори за деленето на бюджета но са им "опозиция"
  • 10 Майна

    15 3 Отговор
    Основният проблем на ГЕРБ е самият ГЕРБ , създаден изкуствено от тези, които имаха нужда от една временна партия , с цел прокарване на путинските интереси в България и респективно в ЕС. Меркел знае най-добре , тя беше ментора на Борисов . Вербуваните от КГБ действуват в пълна сила в този момент из цяла Европа и не само . Путинска Русия трябва да бъде смазана , за да настъпи мир по света .
  • 11 Макс

    16 3 Отговор

    До коментар #8 от "!!!!!!":

    Стига си квичал , все едно ПП са ти хванали топките . Многа са ви изгодни опорките на ГЕРБ , че ПП за 7 месеца провалиха всичко . ГЕРБ и Борисов са това , което не пожелавам на никоя европейска държава .
  • 12 БЪЛГАРИЯ Е ФАШИСТКА ДЪРЖАВА

    18 5 Отговор
    БЪЛГАРИЯ Е ФАШИСТКА ДЪРЖАВА, ДЪРЖАВАТА НА ГЕШЕВ И БОРИСОВ
  • 13 Мнение

    12 0 Отговор
    Тази партия от “граждани” за “европейско” “разнитие” има интересна идеология - гепене на обществен ресурс, съглашателство със силните на деня като Путин и Ердоган, тандем с ДПС, и защита на вожда с голи гърди.
  • 14 Време е

    8 0 Отговор
    този народ да се разбунтува !! Цяла Гърция вече щеше да е блокирана, а ние нали сме си агнета търпеливи!!!

    Коментиран от #19

  • 15 Герб

    8 1 Отговор
    Сега,като обещаем да си поделим милиардите по новото подпомагане от ЕС и всички ща искат да са ни партньори.Пито-платено.Днес ДПС сутринта направиха заявка за подкрепа.
  • 16 ЕДГАР КЕЙСИ

    2 9 Отговор
    БОРЯНЧЕ , НИЕ ЗНАЕМ ЧЕ....... ГЕРБ Е В ИЗОЛАЦИЯ НО ....... ЗАЩО НЕ КАЖЕШ В КАКВО ПОЛОЖЕНИЕ СА ....,.... ПАРТИЙТЕ НА......., ЗЕЛЕНИЯ ЧОРАП ........ БЕЗ "ВЪЛШЕБНАТА ФЛАШКА" ........ ? ? ?
  • 17 Статукво

    7 2 Отговор
    Не са изолирани! ГЕРБ от край време си бръмчат с ДПС, а сега като беквокалист им припява и БСП !!

    Коментиран от #21

  • 18 ГЕРБ=ДПС=БСП

    7 2 Отговор
    Г-жо Боряна Димитрова, не са важни партиите и лидерите им, не е важно ГЕРБ и Бойко Борисов да оцелеят за пореден път или да излъжат хората за пореден път, че не са статукво. Вжните са хората и най-вече децата на България. Важното е всики, които са били по върховете на власта до 2020 г. и слугите на Слави Трифонов да изчезнат завинаги от власта и политиката.
  • 19 ГЕРБ=ДПС=БСП

    4 2 Отговор

    До коментар #14 от "Време е":

    Време е този народ да почне да мисли и да се бунтува преди избори, а не следизборно да вика тези за които съм гласувал са маскари. Да се махат веднага и пак да гласува за тях на следващите избори.
  • 20 плод-зеленчук

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Абе":

    Българите не са се прецакали, но вие сте тежест, от която всеки би се освободил.😎
  • 21 хе хе

    2 4 Отговор

    До коментар #17 от "Статукво":

    БСП ще си решат проблемите, а вие какво ще правите?

    Коментиран от #22

  • 22 Селянин

    1 2 Отговор

    До коментар #21 от "хе хе":

    Ще се радвам да се случи, но как ще стане това с още по-слаб резултат на следващите избори?!!

    Коментиран от #24

  • 23 Зевс

    4 2 Отговор
    Хартиената бюлетина дава елементарен път на луди, неграмотни и болни от Алцхаймер хора да гласуват и да решават съдби на всички нормални хора внасящи своята данъчна лепта в държавната хазна.
  • 24 Всъщност ...

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "Селянин":

    Резултатът им ще е по-добър.
  • 25 Каква изолация

    1 0 Отговор
    Изолация??? ДПС, БСП, Копейкин и Анемия тарла гювеч са им сигурни партньори. Всички телевизии, почти всички сайтове с няколко изключения, Радев и съветници, Гълъб и министри, социолози и политолози на хранилка.
  • 26 гост

    0 0 Отговор
    Колко мъдро. И що така в изолация . Да би защото са ги избирали шепа хора. Щом активността на изборите е под 50%, това не са избори, а овладяване на управлението от шепа случайници. Какво чудо, трябва да очакваме от някакви махленски банди. Айде цао.
  • 27 Зелен Демократ

    0 0 Отговор
    Един дладур в Нашите редици, често си играем на гоненица и си казваме- ти го гониш Михаля, а като го хванем, е, няма да се хваля :)
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове