Last news in Fakti

26 Ноември, 2022 12:18 1 216 28

Експерт: Изход от газовата криза за ЕЕвропа е намаляване на потреблението

  • цени на природен газ-
  • ес-
  • втечнен газ

Тази година ЕС е свил търсенето с около 26% до момента, което е и причината да сме в сравнително спокойна ситуация на пазара, казва Мартин Владимиров

Таван на цената на газа не може да реши енергийната криза, заяви пред БНР Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията.

"Причината е, че подобна мярка би подкопала основите на функционирането на европейските енергийни пазари, либерализацията и интеграцията на пазарите и всъщност няма да проработят. Тези тавани не могат да решат енергийната криза. Упорството на ЕК и специално на Фон дер Лайен може да доведе и до нейния момент на Лиз Тръс, т.е. отиваме към един доста сериозен икономически колапс в област енергетика, ако се предприемат действия, които реално могат да окажат такова влияние върху европейските енергийни пазари, че в началото на пролетта да нямаме достатъчно газ да напълним газохранилищата", коментира той.

По думите му при налагане на таван на цената на газа много трудно ще може да се привлекат доставки на втечнен природен газ от САЩ и други страни. Частните компании се ориентират по това къде е най-висока цената, подчерта експертът и добави, че в момента цената в Европа е по-висока от тази в Азия, но това може да се промени:

"Това обаче няма да е вечно. Азиатското търсене обикновено изпреварва европейското и подтиква големите компании, износители на втечнен природен газ, да се насочват натам. Когато те нямат ценови стимул да реализират своите количества в Европа, нищо не може да ги задържи".

Най-адекватният отговор на кризата с доставките на природен газ в Европа е чувствително намаляване на потреблението му, категоричен е Мартин Владимиров. Според него това би се явило "естествена спирачка, таван" за цената на природния газ и няма да се създадат изкривявания, които да подтикнат доставчиците да се пренасочат към други части на света.

"Тази година Европа е свила търсенето с около 26% до момента, което е и причината да сме в сравнително спокойна ситуация на пазара в момента. Догодина обаче инстинктът за по-голямо потребление, особено при индустрията, ще се събуди отново, но тогава вече няма да има достъпа до допълнителни количества от всички направления и Европа много по-трудно ще напълни хранилищата, без да предложи свръх висока цена на производителите на втечнен природен газ. Вероятно най-сериозна криза ще се усети в периода април – юни догодина, когато хранилищата ще са доста по-изпразнени и ще започне периодът на пълненето им, но без яснота откъде ще дойде достатъчно газ", коментира Владимиров.

Според него в такъв момент търговците на газ имат интерес да задържат продажбите, за да максимизират печалбата си и да постигнат най-високата цена, която ще се формира в края на лятото, ако има недостиг за хранилищата.

Владимиров очаква "едно необичайно лято през 2023 г., през което цените отново да достигнат много високи равнища".

"Структурата на газовия пазар в Европа се оформя по различен начин. Вероятно ще е базирана на едно постоянно търсене на допълнителни количества на всякаква цена", коментира той.

По думите му предложението за таван на цената на газа е много по-високо от сегашните цени, но то е във връзка с очакваните равнища на цената догодина.

Той не очаква през декември енергийните министри от ЕС да постигнат договорка. Според него ще е много трудно да се стигне до консенсусно решение по темата.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Риши Бунак

    25 1 Отговор
    В Индия така правим.Като застудее внезапно и измираме с хиляди.
  • 2 Изход

    24 2 Отговор
    Евроатлантиците да хапват повече боб и после да събират биогазовете в някой хъб и от там до потребителите
  • 3 Теле

    31 1 Отговор
    Изхода е на колене пред русия
  • 4 11122223333

    37 1 Отговор
    Умник Гюро: Експерт: Изход от газовата криза за ЕЕвропа е намаляване на потреблението

    а Изход от намаляване на потреблението

    е намаляване на населението

    Коментиран от #6

  • 5 ЕС е обречен

    31 1 Отговор
    трябва да го разрушим до основи и да строим наново. Българите имаме опит с рушенето, германетата - със строенето. Сичко точно.
  • 6 Точно така!

    25 1 Отговор

    До коментар #4 от "11122223333":

    Затова Източна Европа ще бъде вкарана във войната! Населението ще намалее, а и консумацията на газ по време на война ще е по-малка.
  • 7 Дърти

    16 2 Отговор
    Аз предлагам да спрем изцяло ползването на газ, за да не плащаме.
  • 8 въпросче

    17 1 Отговор
    Вече в ЕЕвропа ли сме?
  • 9 Намаляването на потреблението

    26 1 Отговор
    не е изход, а майка на мизерията!
  • 10 реване

    13 0 Отговор
    ЕЕеееееееееееееее,ЕЕвропа,ама много искаш да харчиш! По полека,де! Санкции са това,не е шега овца.
  • 11 Айде вЪрви

    22 1 Отговор
    на makja си знаеш къде, недорасляк.
    Сигурно една щайга домати не можеш да продадеш ама си станал анализатор в некъв Център.
  • 12 експерта

    19 1 Отговор
    Намаляйте къпането, миенето на ръце, градусите и яденето.
  • 13 щъркел

    15 1 Отговор
    Няма да се къпеме,няма да се пЕреме,само ще се щураме и ще се шенгереме!
  • 14 Киро

    21 0 Отговор
    Трябва да се вземе пример от Литва!Затваря си заводите,и се освободи от зависимостта си от Русия!Е намаля населението с една трета и няма работа,стои се зимата при температура от 17 градуса в апартамента но това са подробности)))
  • 15 НИК

    19 0 Отговор
    С ЕДНА ДУМА ЗАПОЧВА МИЗЕРИЯТА
  • 16 Некой

    8 2 Отговор
    Да сложим таван на цената!!!

    Коментиран от #22

  • 17 Геша

    17 0 Отговор
    А пък изхода от гладната криза е намаляването на яденето. Като при магаретата до пълното му спиране. Тези изследователи на пустата му демокрация, неизследвана досега, са пълни НПО-шки паразити.
  • 18 Само констатирам

    18 1 Отговор
    Не минава и ден , без да чуя някоя нова простотия ...
  • 19 !!!?

    9 0 Отговор
    Изход от енергийната криза е намаляване на разхищението !!!?
  • 20 Онзи

    13 0 Отговор
    Този третополов експерт да взима РК-1и общак на строеж...същото важи и за факти къде публикуват такива безмислици...но те са експерти на пл.Македония.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "Некой":

    Къв таван бре?! Нали се бореше за пазарна икономика, дето там търсенето и преслагането нещо си там …. А?! Или съзнанието ти се върна 33 години назад, а?!
  • 23 Тоя е папагал на каишка

    7 0 Отговор
    от Козяк.

    Никакъв "експерт" не е, а обикновен евроатлантически джендър
  • 24 ЛиБеРаст

    5 0 Отговор
    Колко трябва да си умен, не експерт, за да кажеш, че когато няма, няма да се ползва. Въпросът е защо е нужно да няма и кому е изгодно? Финансов шантаж, облечен в несъстоятелни идеологеми.
  • 25 Марш

    7 0 Отговор
    Търсенето се сви, защото ЕС-индустрията фалира !!! Но на "експертите" и това им е малко - те искат хората да стоят на студено и да ходят киpливи, пък дано на Путин му стане кофти. Как да обясниш на дeбилите, че загубите, които ще понесе руският бюджет от отказът на ЕС да купува руски газ, ще са 4-5 милиарда на година, което за Русия е нищо !!!
    Дано доживея денят, когато такива като тоя - с пранги на краката - ще работят на 12-часови смени във въглищните мини, под ударите на бичът и тoягата !!!

    Коментиран от #26

  • 26 Златни ти уста!!!

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Марш":

    Амин, дай Боже!!!
  • 27 Жери

    1 0 Отговор
    Къв експерт си ти бе та па нар
  • 28 Млад меринджей

    0 0 Отговор
    а пък толкова глупав 🙄
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове