Last news in Fakti

26 Ноември, 2022 15:15 1 128 14

Световната банка: Икономиката на България може да расте с 4,6% средно на година

  • евро-
  • икономика-
  • валутен борд

Еврото е резервната валута в България, на която се крепи стабилността на лева, казва директорът на Световната банка за Европейския съюз Галина Винселет

Европейските държави не са изправени задължително пред десетилетие на разочароващ икономически растеж, въпреки че в следващите няколко години той ще е много нисък. Това прогнозира в интервю за БНР директорът на Световната банка за Европейския съюз Галина Винселет.

Прогнозата на Световната банка за глобалния икономически растеж е от 5,7% през 2021 г. той да падне до под 3% през тази година, което е най-рязкото забавяне на световната икономика от повече от 80 години, уточнява Галина Винселет. Глобалната инфлация също се е ускорила до върхове, по думите ѝ "невиждани от няколко десетилетия". Експертите очакват слабо свиване на икономиката на ЕС през идната година.

За България прогнозата е за икономически растеж под 2% за 2023 г.

Световната банка е непоколебим поддръжник на Украйна, изтъква Винселет. Мобилизираната до момента сума в подкрепа на страната е около 17,8 милиарда долара, като от тях близо 11,4 милиарда са вече изплатени средства.

Експертите са оценили щетите, нанесени в Украйна - от 24 февруари, когато Русия нахлу в територията ѝ, до 1 юни, сумата достига близо 350 милиарда долара и непрекъснато расте. Икономическите последици от руската военна агресия ще продължават да тежат през следващите няколко години на глобалната икономика, следователно ще се усещат и в България.

Ръководеният от Галина Винселет екип е разработил модели за изчисляване на реалния икономически напредък за четири държави - България, Хърватия, Полша и Румъния, от прилагането на реформите, залегнали в плановете им за възстановяване и устойчивост.

Ресурсите по плановете за възстановяване безспорно ще имат значима роля за засилването на растежа на тези икономики, подчертава Винселет. Ако проведе всички залегнали реформи успешно, България може да удвои ръста на икономиката си, изтъква тя.

"В дългосрочен план, до 2030 г., потенциалът за растеж на България може да достигне 4,6% средно на година, от настоящия потенциал на държавата, който е около 2,3% на година, тоест това е едно удвояване."

Световната банка идентифицира четири структурни области, засягащи демографските тенденции и негативните последици от тях, образованието, пазара на труда и институционалната сфера, както и зеления преход и дигитализацията, пояснява Галина Винселет.

"По отношение на застаряването ще се изискват усилия и мерки за включване на пазара на труда на много от неактивното по настоящем население, особено в икономически по-слабите райони на страните. Това е валидно за България, но е също валидно за Хърватска и за Румъния. България, Полша, Румъния също могат да направят много, за да намалят дела на млади хора между 20 и 34 години, които се оказва, че нито учат, нито работят."

Има много аргументи в подкрепа на въвеждането на еврото, коментира Галина Винселет. Според нея ползите от това за българската икономика са безспорни.

"Еврото е резервната валута в България, на която се крепи стабилността на лева, на валутния борд и целия ни паричен режим."


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    8 0 Отговор
    Може да копам,може и да не копам..
  • 2 САТЪРА НА ХАНА

    12 1 Отговор
    ПРИ 20% ИНФЛАЦИЯ ,
    4.6% РАСТЕЖ НА ИКОНОМИКАТА Е КЪМ 15%
    СВИВАНЕ НА ИКОНОМИКАТА :))

    Коментиран от #12

  • 3 Да да

    8 1 Отговор
    ааа ще му предам на клетия българин като го видя...
  • 4 Йеее

    6 1 Отговор
    Тогава дефицитът на страната ще е 11,6% вместо 16% тоест ще има мегдан за още заеми.. Няма смисъл, ЗАКРИВАЙ!
  • 5 Загрижен

    5 1 Отговор
    4% разтеж на фона на 8, 10 и 15% на държави както Италия, Испания, Португалия. Няма въобще да коментирам Германия или Франция. Ще ги стигнем по доходи ама в някой друг живот.
  • 6 безпартиен

    7 1 Отговор
    Може да расте,но може и не!Само помислете с какво сме известни и конкурентни на световните пазари?Нали приходите от "свежи" пари от вън идват предимно от износа на зърнени храни,работата на ишлеме в леката промишленост и парите преведени от работещите зад граница български граждани!Никакви стоки с голяма принадена стойност,никакви високи технологии!Нищо друго!Взимат се заеми и никой не мисли кой и кога ще се плащат!А тази "световна банка" чия собственост е,кой има интерес да ни дава заеми и срещу какво като залог!?Те или нямат информацията,че сега имаме 2.3 млн.пенсионери,над 700 000 чакащи заплати от държавен или общински бюджети,над 660 000 малолетни и не пълнолетни,над 1 млн. неграмотни,без трудови навици и професия ц..гани,или ако знаят това си гледат интереса да ни "продадат" пари!!??Има решение и учудващото е,че "световната банка" не го казва.Свързано е с намаляване на поне 30 % на "бюджетните" и включването им в пазара на труда колкото и да е не нормален у нас!Ограмотяване и придобиване на професия на ц..ганите и включването и на тях в труда!Помощи за такива само и единствено след полагане на обществено полезен труд поне 21 дни в месеца по почистване,озеленяване,облагородяване на населените места!Промяна на закона за пенсиониране на служители от бюджета и освобождаване на "работещите" пенсионери!Ако им се работи да продължат но не и с пенсия като бонус!В частния сектор където реално се плащат данъци и осигуровки работа има и за такива пенсионери!Сам
  • 7 Българин🇧🇬

    7 0 Отговор
    В България няма икономика и селско стопанство няма благодарение на петата колона която обслужва запада вече 32 години.
  • 8 Котка ученият

    7 0 Отговор
    Щетите са три пъти по-големи от парите, които Западът налива в Украйна. Ако този процес не бъде спрян, Европа е заплашена от изтощение и анемия. В света няма донори на ресурси, освен Русия и САЩ, способни да спрат деградацията. Но дали тези страни ще са готови да платят, за да спасят Европа ? Твърде дълго Русия се съгласява да обменя ценни ресурси срещу книжа, наречени европейска валута. Все пак по същество това беше паразитизъм и безсрамен грабеж.
  • 9 Читател

    6 0 Отговор
    Какъв разтеж като реалната инфлация е 35,40 процента.
  • 10 Калин Тодоров Кой пуска тея опашати лъжи

    5 0 Отговор
    От Името на Световната Банка!! То бива лъжи, ама, не четете ли какво пишете!!?
  • 11 Котка ученият

    2 2 Отговор
    Москва следи внимателно всяка стъпка в европейската политика и икономика. Първият приоритет на Кремъл е да предотврати стабилно снабдяване с жизненоважни ресурси, да създаде политически бариери пред дългосрочните споразумения и да тласне страните от Третия свят към протести, гражданско неподчинение и контролирани безредици. Историята показва, че през годините Русия е успявала да поддържа конфликтите живи, да прекъсва преговорите и да трови международните отношения. И всичко това е изключително в интерес на Русия.

    Коментиран от #14

  • 12 Калпазанин

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "САТЪРА НА ХАНА":

    То и борчовете ни растат, не съм и икономист ама как става тъй не мога да разбера то даже икономика имаме ли? Навсякъде всичко made in china и опашка на границата за Турция за покупки
  • 13 На тази финансова пирамида,

    3 0 Отговор
    Не и вярвам на прогнозите!Ще расте,ама с лихвите.И напечатаните пари-тапети,без реално покритие.
  • 14 1957

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Котка ученият":

    А трябва да прави това в интерес на САЩ и Европа?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове