Last news in Fakti

26 Ноември, 2022 15:30 2 315 22

Някой някъде не си върши работата, значи границата ни е разградена.

  • мигранти-
  • граница-
  • наказателен кодекс

Петкратно е скочил натискът на границата само за последната една година

Засилва се мигрантският натиск към страната, с това се увеличават и инцидентите с бежанци. Затова Министерството на вътрешните работи предложи по-строги наказанията за каналджиите. Според правосъдният министър Крум Зарков, обаче, това далеч не е достатъчно, за да бъде овладяна ситуацията.

Петкратно е скочил натискът на границата само за последната една година. А за последните 2 месеца инцидентите с бежанци са се увеличили драстично. Затова МВР поиска законови промени за по-строги наказания за каналджиите.

"Ефективната превенция се състои в неизбежността на наказанието, а не в размера му. Колкото до законодателя, той трябва да подходи по далеч по-дълбок начин. Това е непрекъсната борба, тя влиза и излиза от медиите във връзка с някой трагичен инцидент, но дори и когато тя не е в медиите, тя е реалност, всекидневна - когато хора в униформа и хора, които ни пазят всеки ден, рискуват живота си по този и други поводи", каза служебният министър на правосъдието Крум Зарков пред "Bulgaria ON AIR".

Освен леките наказания за каналджиите, другата пробойна е липсата на комуникация между институциите, смята заместник-директорът на националното следствие Ясен Тодоров.

"Някой някъде не си върши работата, значи границата ни е разградена. За да се пресече това нещо трябва съвместна работа на службите за сигурност. Тези хора да бъдат установени, да бъде направено така, че да бъдат хванати с доказателства и да бъдат предадени на съд. Когато си играем на орел, рак и щука няма как да стане", каза Ясен Тодоров.

"Докато държави като Нидерландия, Швеция и Австрия продължават да държат затворена вратата за България за присъединяването ѝ към Шенген, натискът върху границата ще продължава да се засилва", смята правосъдния министър.

Заради зачестилите инциденти и гонки с мигранти МВР започнаха допълнителни обучения на служителите на системата.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ура, другари

    19 1 Отговор
    Дайте по една пушка на агента на Била и на Валерката, да ходят да бранят границата.
  • 2 Никой

    22 0 Отговор
    Каналджията сириец убил двамата полицаи в Бургас получи след споразумение с прокуратурата условна присъда.И 100 години да направят закон.С тази " професионална " прокуратура справедливост не чакай.
  • 3 Милиционер

    6 0 Отговор
    Сега е нашата жътва!
  • 4 123

    23 32 Отговор
    Някой помни преди 30г. границата ни, когато граничарите стреляха на месо, и даваха 20 дни домашен отпуск, за убит нарушител. Дали някой ще смее така поголовно да премине браздата, както сега?

    Коментиран от #18, #21

  • 5 Сириец

    11 8 Отговор
    Много съжалява ама Путин много бомби Сириа и ние додахме у Булгариа!
  • 6 Бездържавност

    19 0 Отговор
    Тази система се оказа просто едно разлагане на държавността. Всичко плачат, че социализмът бил "диктатура", но тогава пиле не можеше да прехвърчи през нашите граници. Днес хиляди народи отвсякъде минават, все едно че е врата в полето през нашата страна. Не само влизат, ами също излизат без някаква гранична служба, МВР и подобни да могат да ги забележат. А напълно е възможно последните да не се интересуват, понеже слава Богу чужденците за сега не им харесва България и не остават тука..
    Ама такова бездържавие изобщо е вредно за нас.
    Нещата могат и да се изменят и тогава, какво ще правим с милионите чужденци тука??.
  • 7 Прокурор

    11 0 Отговор
    Явно със старичките "Астри" на полицията трафикантите не могат да бъдат спрени. За това предлагам БЕЗПЛАТНО на МВР идеята: Заложете 3 тира пълни с тухли или баластра на отбивките още на магистрала "Марица" най-много до Поповица. При сигнал за бягащи коли с мигранти тира излиза и запушва магистралата. В образувалата се тапа и каналджии и мигранти няма как да избягат! Ако искате повече да ги гоните сложете последния тир на Траянови врата, но трафикантите вече заобикалят "Тракия".
  • 8 Е добре бе..

    10 1 Отговор
    Толкова ли не може да се направи обход на границата ни с Турция, и да се види откъде влизат, за да се засили там охраната ?!!
  • 9 ТаУмВзе

    8 3 Отговор
    Валерко оградката не е в Панделата бре? Как Кое и как!
  • 10 Тома

    8 1 Отговор
    Ами нали това е целта на границата.Иначе как щяха някои момчета да станат милионери
  • 11 Свободна България

    12 6 Отговор
    Всички тия постановки с мигрантите целят едно.
    Да се блокира България за Шенген. Дългата ръка на Москва. Дори с цената на живота на няколко полицая.
  • 12 байгън с колелото

    7 8 Отговор
    Такива герберо сикаджииски подлоги като Ясен Тодоров съботират работата на институциите
  • 13 Цуца

    9 7 Отговор
    Границата ни с Турция отдавна е ”разграден двор”. Мигрантите си минават свободно, разхождат се в пораничните села и градове и чакат да ги преведат при тетка Меркел. Питам: защо не ги натоварите всички на влака и директно я у дойчланд, я по Скандинавията или у Брюксел.
  • 14 Перо

    13 0 Отговор
    В гранична полиция има некадърност,мързел и корупция! Крайно време е да махнат калинката- шефка,която не е виждала зелена граница и няма понятие от организация и контрол на дейността!
  • 15 има просто решение

    10 0 Отговор
    Стрелба на месо по каналджии и джангали!
  • 16 Граничар

    15 0 Отговор
    Ако искаха и искат наистина да спре незаконото преминаване на греаницата,да са решили проблема.Много е просто.Висока телена ограда,гранична войска,стрелане по месо,високи наказания за каналджиите,репатриране в момента, на успялите да минат границата.Явно проблема е с политическо-криминален отенък и има много корумпирани елементи,които не искат по-твърди решения за защита на границата.Затова имаме проблем с влизането в Шенген зоната.
  • 17 Гост

    7 0 Отговор
    Това е западния модел за охрана на граница. Граница се пази от армия!!!!! Друг въпрос е че няма а армия?????
  • 18 помним помним

    19 3 Отговор

    До коментар #4 от "123":

    Тогава граничарите стреляха по тези, които искаха да избягат от комунистическия рай. Аз поне не си спомням и един случай,че някой е искал да влиза нелегално в комунистическия рай.... Границата на Северна Корея също се пази строго,но както на времето в тоталитарна България,за да не избягат гражданите й
  • 19 киро мазната коса

    9 2 Отговор
    нашите на границата ги пускат срещу пари,а после полицаите в страната ги дебнат за още пари и те като не платят и почват гонките
  • 20 Очевидец

    3 0 Отговор
    Посещавам село в близост до границата.От месец на сам потокът от бегълци не е бил толкова голям.А уш след инцидента в Бургас обявиха война на трафика.
  • 21 Коко

    11 2 Отговор

    До коментар #4 от "123":

    Никой не иска да си спомня за границата преди 32-33 г. Да стреляше се на месо, ама местото беше българско. И са щастливи тия граничари, които не са получавали 20 дена отпуска за убит българин
  • 22 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    №21 "Коко" На колко години сте , уважаеми господине ? Случайно да сте били офицер от гранична служба или граничар на Голям Дервент преди 33 години !!
    Коментарът Ви е политкоректен и няма да го изтрият, сигурен съм !
    НАРУШИТЕЛЯТ на границата бе нарушител - без разлика на неговата националност ! И не само отвътре - навън , а и обратното не се позволяваше. Имаше държава. Сега сме за смях и позор !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове