Last news in Fakti

26 Ноември, 2022 17:33 4 102 32

"Възраждане" атакува Министерството на външните работи в Скопие

  • северна македония-
  • костадин костадинов-
  • възраждане

Партията призова българското външно министерство да излезе с позиция по думите на Костадин Костадинов

След вчерашното посещение на парламентарна делегация от България в Република Северна Македония Министерството на външните работи в нашата съседка излезе с позиция относно казаното от Костадин Костадинов на брифинг пред медии.

С позицията си министерството не признава исторически факти, изречени от председателя на ПГ на „Възраждане“ и председател на „Комисията по политики за българите извън страната“ в 48-то Народно събрание, се казва в официална позиция на партията.

„Възраждане“ призовава Министерството на външните работи на Република България да излезе с позиция в защита на българската история.

„Всеки българин в България обича Македония, ние сме един народ, говорим един език и имаме обща култура. Аз казвам ли ви какви да се чувствате? Защо тогава забранявате на хората, които се чувстват българи? Говоря с вас един и същи език и се разбираме. Нямам против да се чувствате като македонци. Кога България и Македония са воювали? Имахте ли държава през Втората световна война? Дайте ми документи, че е имало окупация. Тук са създавани комитети за посрещането на българските войски. Кой изгони германските войски? Нашите войски ви освободиха." , са думите, които бяха казани пред журналисти в Република Северна Македония от Костадин Костадинов.

Думи, които отразяват единствено историческата действителност. Институциите в страната ни трябва не да се извиняват, а да реагират на опитите за нейната фалшификация, които от страна на Република Северна Македония стават все по-агресивни, смятат от партията.

"Възраждане" вярват, че българската държава държи на добросъседските ни отношения с Република Северна Македония, които могат да бъдат изградени само въз основа на достоверност и истина. Всеки може да се чувства какъвто реши, ако българите в Република Северна Македония се припознават като такива, то по тях не бива да бъде стреляно, а техните средища не бива да бъдат обект на терористични актове.

Историята свързва двете държави като една, защото народът ни е един и за това има множество доказателства, които не бива и не можем да пренебрегваме.

„Възраждане“ продължава да настоява българските власти да посочат на най-високо ниво в Европейския съюз какво се случва в Република Северна Македония спрямо българите и българската култура и да настояват за спешно свикване на Съвета на външните министри за приемане на решение в защита на историята, езика и културата ни.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 82 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво

    124 31 Отговор
    Само Костадинов мисли за националния интерес.

    Коментиран от #24, #30

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Българин

    78 9 Отговор
    Народен съд за предателите!
  • 4 Скорпи

    80 21 Отговор
    Костадинов...не мога да те дишам,...но за тези думи имаш моите адмирации.....
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Кочо

    98 20 Отговор
    Възраждане и нейните депутати са единствената партия и хора в НС защитаващи националните интереси на България! Докато този прост и очеизваден факт не бъде осъзнат от масата от българските гласоподаватели, Парламента ще бъде сборище на най-презяната пасмина от национални предатели, колониални марионетки, крадци, лъжци, шарлатани, аферисти и всякъкви несъстоятелни кариеристи, службогонци и безпринципни некадърници!

    Коментиран от #29

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Дааа

    88 17 Отговор
    Да се помни и знае, че Република Северна Македония беше пусната в ЕС с гласовете на ПП, ГЕРБ, ДПС и ДБ. Същата евроатлантическа коалиция, която одобри оръжие за Украйна, същата коалиция, която за самолети на хартия, милиарди за чертежи, които ще се отлагат много, много години.... Народе!?!?

    Коментиран от #17

  • 9 !!!?

    19 83 Отговор
    Копейкин защо насъсква македонците срещу България !? И кой е той та да отговарят македонците на инфантилната му въпроси !? Щом македонците се чувстват като отделна нация, какво зночение има кога се е случило това ? Да не говорим, че държавата Македония е международно призната и това няма никакво значение кога, как и въпреки кого е възникнала !!!?

    Коментиран от #14, #20, #27

  • 10 Грогу

    72 14 Отговор
    На кой говориш Костадинов ? Всички са банда измамници , които на времето ни взеха териториите , а сега ни фалшифицират историята . Колкото наказаха Киев за убийствата в Донбас , толкова ще санкционират Скопие за терора над хората , които казват в РСМ , че са българи . Не очаквай подкрепа от Бойко , който го е страх да шукне или от Киро на който не му пука за никой , който не е свързан с краварската администрация .
  • 11 стана тя

    15 57 Отговор
    някакъв копанарин се прави на българин...то затова циганите излизат по малко в последното национално преброяване

    Коментиран от #12

  • 12 Е ко стана?

    52 9 Отговор

    До коментар #11 от "стана тя":

    Копанарите ги е по-грижа за България от истинските българи като теб?
  • 13 Със сигурност

    64 14 Отговор
    на следващите избори ще гласувам за Възраждане!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 а ъъъ

    12 35 Отговор
    Копейко няма ли кат потлер Украйна за три дни да ги прегази тез македонци а ааа.

    Коментиран от #28

  • 16 Не му симпатизирам

    40 10 Отговор
    Но е много прав в случая!
  • 17 Иван4о

    32 4 Отговор

    До коментар #8 от "Дааа":

    С.Македония беше пусната към ЕС под условие, дано изпълни, ама надали. Трябва да сме добри съседи, докплкото е възможно.
  • 18 електрически Москвич

    43 10 Отговор
    Гласувам за Възраждане. На мартенските избори взимаме минимум 15%. Стефан Янки ще изпадне, и неговите гласове се връщат, защото той стана известен, че е против нато, а сега гласува за оръжията.
  • 19 .......

    7 16 Отговор
    То онзи,който подпали дома не е македонец по паспорт ,а с гражданство от ФАЩ.Онези където са стреляли бас ловя,че са дрогирани били и не са македонци.Тук пък неизвестен от КалАДА отвори макендонски клуб без знанието на Македония.
    Какво се връзвате на тея?Няма смисъл да ставаме нечий полигон,да ни заробват с продажба на оръжия...ние сме бедна държава,пари нямаме.
    Ни Македония,ни България искат конфликт.
  • 20 От кога е призната?

    19 0 Отговор

    До коментар #9 от "!!!?":

    Откак Тито водеше българите на "сухия остров" ли? България на 1300 години(сигурно го знаеш)! А знаеш ли че 200 г.п.н.е, до 1880 година няма Македония? Значи 2080 години! Единственото знание за
    тях е от династията на македонците които са управлявали Византия! Даже ако провериш кой е 9-ят император от македоните, сигурно ще ти увисне ченето!
  • 21 Надежда всяка остави

    38 1 Отговор
    За съжаление никой няма да те чуе Костадинов, защото нашата държава се ръководи от скопени евнуси, които за нощо друго не стават освен да прислужват на този или онзи (зависи от положението).
  • 22 123

    2 30 Отговор
    Копейкин го играе патрЕот , за да обере гласовете на на умрялото вмро.Русофилистик да да е българин и родолюбец- няма такова нещо.
  • 23 Пффф

    33 0 Отговор
    Копейкин.....Мопейкин......ама на никой друг не му стисна да го каже това до сега,само политкоректни измикяри шикълкавят със заобиколки,а макета ги виждат и се перчат все повече !
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Гост

    20 0 Отговор
    Всеки българин в България обича Македония, ние сме един народ, говорим един език и имаме обща култура. Аз казвам ли ви какви да се чувствате? Защо тогава забранявате на хората, които се чувстват българи? Говоря с вас един и същи език и се разбираме. Нямам против да се чувствате като македонци. Кога България и Македония са воювали? Имахте ли държава през Втората световна война? Дайте ми документи, че е имало окупация. Тук са създавани комитети за посрещането на българските войски. Кой изгони германските войски? Нашите войски ви освободиха."
    Кое от това не е истина да докажат лалетата. С тая партия с която сте се захванали утре ще трябва да преговаряте. Българите ще узреят и разберат че партиите на статуквото и поклонничеството нямат място в реалността / в сегашната ситуация/ тоя който защитава българския интерес и идеал ще получи подкрепата на народа който намалява заради тези ....... Народ и родина пред всички тези узорпирали политици да говорят от името на народа. Омръзна ми да казват че не нмога да решавам чрез референдум важни решения за държавата. Тия се мислят за най компетентните който могат с разбира се с нашия не компетентен глас за тях. Ако народа е не Компетентен значи и народните избраници са също.
    ....
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Как да не те съжали човек?

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "а ъъъ":

    На нивото на растение си без да обиждам растенията!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 мдда

    3 7 Отговор

    До коментар #1 от "Браво":

    Само Kостадинов мисли за своя интерес.

    Коментиран от #31

  • 31 Имаш

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "мдда":

    ли термометър. Измери си температурата.
  • 32 Има малка надежда

    3 0 Отговор
    Костадинов и хората му са единствената надежда за запазването на българската държавност. Дано не е вече много късно. България не е била в по-зависимо и унизително положение в своята история, отколкото днес. Ние българите сами докарахме нещата тук, избирайки слуги които предостъпиха нашия суверенитет на бозавите средно европейци.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове