Last news in Fakti

27 Ноември, 2022 20:15 2 149 25

Никола Стоянов: Национализацията на "Лукойл" не решава проблемът с логистиката

  • лукойл-
  • санкции-
  • национализация

Много години не е помислено да се внася друг петрол, различен от руския за преработка в рафинерията, казва служебният министър

“България не може да продава руски петрол на трети страни. Това е категорично, но страната ни има право да продава на трети страни продукти, получени при преработката на руски суров петрол на територията на България", заяви министърът на икономиката Никола Стоянов в ефира на bTV.

Преработката на продукти в България ги прави български, европейски и имаме право да ги изнасяме, добави икономическият министър.

Той коментира и това дали България е готова да национализира рафинерията в Бургас.

"Ние сме готови за всякакви хипотези, но проблемът с национализацията няма да реши проблемът с логистиката. Много е трудно да бъде снабдявана рафинерията ни с друг петрол различен от руския. Причината е, че тя се снабдява от Черно море. Притеснява ме, че ако се затвори рафинерията ще има покачване на цените на горивата, защото ще трябва да ги снабдяваме отнякъде", каза Стоянов.

По думите му много години не е помислено да се внася друг петрол, различен от руския, съобщи "Фокус".


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путин

    26 22 Отговор
    Путинистки марионетки , льотчика дава днес орден на шефа на мултигруп, трагедия.
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    21 11 Отговор
    ЛУКОЙЛ трябва да е ДЪРЖАВНО предприятие

    Коментиран от #5

  • 3 БСП на Бунището

    28 14 Отговор
    Гледах статистика с какъв петрол е работила рафинерията преди приватизацията от Руснаците - с петрол отвсякъде е работила и пак през Черно море...Национализирате бе!!! Кво се правите на ощипани - Национализирай!!!!

    Коментиран от #8, #11, #18

  • 4 БОЗА

    21 3 Отговор
    Тези не са загрижени,какво ще продават ТУК...пак третите страни СА ИМ ПО-ВАЖНИ...собственото им население нали(да не го пиша,че ще изтрият нервните модове)...важни са им цистерните,за Украйна да вървят денонощно...кво стана на Прохода на републиката-камиона с боеприпаси ли беше... ;-(

    "Преработката на продукти в България ги прави български, европейски..."

    Тази глупост дори не я коментирам...кажете,че в Европа всеки се спасява САМ в момента...не да се чудите,как да увъртате по килифаревски... ;-)


    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
  • 5 Бай Иван от Каспичан

    18 10 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    И кое Ви кара да мислите така? Помним го държавно, тотален фалит. Руснаците бяха единствените които се навиха да го купят.
  • 6 Винету

    12 5 Отговор
    Този аграрник не трябва ли да си стои на село?
  • 7 Да припомним на министъра

    10 10 Отговор
    Времето на Югоембаргото.С какви бъркочи се караше тогава,колко народ изгоря с повредени автомобили и съоръжения,които работеха с гориво,на какъв риск бяха подложени.....Това гориво ,което ще вкарване,че ще е с друга цена,това е ясно,но поне да е долу-горе качествено и по-същественото-безопасно.
  • 8 Бай Иван от Каспичан

    18 11 Отговор

    До коментар #3 от "БСП на Бунището":

    Абе защо коментирате неща които не са Ви ясни, да винаги е работила и с други сортове нефт, но процентното им съдържание не е надвишавало 8-10% от общото количество. Веднъж малко остана да я баталясат с един танкер от Венецуела.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Аман от продажни журналя

    19 6 Отговор
    Германия не е национализирала рафинерията на роснефт в източна германия. Възбранила е разпоредителни действия! Мислех, че малко правна култура е необходима, за да те пуснат в ефир!!! Само Европа може да забрани внос/доставки на нефтопродукти - дизел и бензин, при условие, че.наличните мощности, доставки не задоволяват вътрешното търсене. Да не забравяме, че евроатлантиците ни убеждават в нопмалноста на ЛГБТ, но уви.... Българите можем и правим разлика има дами, джентълмени, а има и прости педали - последните са ясно отритнати в БГ!
  • 11 Петрола

    13 5 Отговор

    До коментар #3 от "БСП на Бунището":

    Отвсякъде - СССР, Либия, и откъде другаде?
  • 12 Бай Иван от Каспичан

    11 2 Отговор
    Най-голямата далавера на „Нефтохим" докато беше ДСО е,че лъжеха руснаците за преработката, и вместо 6млн.т. преработваха 3( максималния капацитет) а разликата я продаваха за така липсващата и необходима западна валута.
  • 13 Убавото Наде излъга тъпунгерите от ЕС

    3 7 Отговор
    и взеха русофилската територия в ЕС!
  • 14 Токсик

    21 9 Отговор
    30 години не могат да унищожат това което социалистическа България с помощта на съветския съюз успя да съгради. Безмозъчните вроатлантици 30 години само рушат и грабят и още не могат да унищожат индустрията на социализма.

    Коментиран от #17

  • 15 Помак

    7 1 Отговор
    ...министере прав си брат за това че ако затворят нефтохима цените ште скочат !...относно вноса от други играчи...абе ..като има тук в Бг рафинерия зашто шел ,о мв, и др да плаштат да фкарват горива от чужбина ....иначе И+нса - пома/чора, разни русин+ски цехчита и подобни продават воклуци да ти се счупи колата !!!
  • 16 Кинжал

    22 6 Отговор
    Евроатлантиците ще ни върнат в първобитнообщинния строй, каквато, всъщност, е тяхната основна цел. България от страна с най-развита енергетика в източна Европа, с голяма атомна централа със шест реактора , с нова площадка и два нови реактора, с десетки огромни водни централи, с въглищни централи, с три рафинерии, напълно газифицирана територия се превръща постепенно в обор по подобие на презокеанския си събрат. Да не забравяме, че заради тях опростихме 5-6 милиарда долара кредити на Либия и Ирак, които изплащаха дълга си с петрол, но те разсипаха и тези държави! ЕС и НАТО бавно и методично унищожават, обезличават и подчиняват нашата държава, защото тя им трябва само като територия.

    Коментиран от #23

  • 17 Бай Иван от Каспичан

    4 20 Отговор

    До коментар #14 от "Токсик":

    ХА ХА ХА, ама верно ли, и какво е сътворила великата соц.индустрия, губещи предприятия, единици успяха да се адаптират, някой може ли да ми обясни какво стана с гордоста на соц.металургията?
  • 18 мммда

    13 5 Отговор

    До коментар #3 от "БСП на Бунището":

    Имаш ли желание баце да заплащаш по около 5левчета за литър(бензин или дизел)?- след национализацията това е оринтировъчната цена.
    Само пълен икономически-неграмотник би се съгласил с такова решение. Плюс това решението за цената на горивото първо се взима в Копенхаген и Брюксел, а чак след това от нашите калинки се потвърждава само.
    Щях да збравя, Верликобритания все още още копува петрол от Русия.
  • 19 кУмУнист

    6 10 Отговор
    В цяла Европа национализираха руските компании, особенно петролните, само тук си отглеждаме Лукойл като манна небесна.
  • 20 стоян георгиев

    8 2 Отговор
    Който краде от Русия страда
  • 21 Котка ученият

    6 1 Отговор
    Господин Министър, бъдете смели и не се поддавайте на палачите на България.
  • 22 Дядото

    1 5 Отговор
    "Никола Стоянов: Национализацията на "Лукойл" не решава проблемът с логистиката", но е една задължителна първа стъпка.
  • 23 Дедо Пене

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "Кинжал":

    Какво си опрости, ве "простил" като и Садам и Кадафи НИКОГА нямаше да върнат парите и се подиграваха с България.. процеса с мед. сестри в Либия??? Орешарски разумно върна поне 20% и сравнено с НУЛА е СУПЕР!!!
  • 24 чико

    2 0 Отговор
    Съгасно митническото законодателство, (което у нас е унифицирано с Европейското от много отдавна), наистина продуктите, които се произвеждат от вносна суровина имат статут на местни/български продукти, т.е. произведени на територията на общността. От друга страна, ако можем да ги изнасяме, то това би разширило дерогацията и би дало предимство на страната ни на общия европейски пазар предвид, че другите страни членки нямат това право по смисъла на ембаргото. Те съответно ще протестират (и с право), което едва ли ще мине незабелязано/допуснато.
  • 25 чико

    1 0 Отговор
    ....И още нещо. По смисъла на Европейското митническо законодателство авиационните горива с които се пълнят самолетите на гражданските полети са под режим ИЗНОС. В България единствено Лукойл продава самолетно гориво. Ако износа бъде забранен, то авиацията трябва да спре, докато някой от някъде не внесе достатъчно количество да замести руското.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове