Last news in Fakti

28 Ноември, 2022 11:52 2 246 9

Александър Дунчев: Няма контрол на лова в България

  • ловци-
  • закон-
  • лов

Васил Василев: В последните 10 години правилникът не съответства на нормата в Закона за лова

Александър Дунчев: Няма контрол на лова в България - 1
Снимка: БГНЕС

Няма контрол в лова в България, заяви пред БНР депутатът от "Продължаваме промяната" и бивш шеф на Агенцията по горите Александър Дунчев.

Той провокира недоволство, като написа в социалните мрежи: "Съгласни ли сте служебният кабинет на Радев да разреши ежегодно 2 млн. лв. от вашите данъци да се ползват за държавен контрол върху ловците, дали практикуват коректно любимото си хоби, защото досега тези разходи се заплащаха лично от ловците като такса в Агенцията по горите?".

"По Закона за лова и опазването на дивеча ловните субекти в България ползват дивеча като публичен ресурс и териториите, върху които той се движи, като заплащат една или друга форма на такса към държавата. Законът за лова и конкурси определят тази такса", обясни Дунчев в интервю за предаването "Преди всички".

Таксите на ловните дружинки са 10-20 пъти по-ниски от тези на юридическите лица и са символични, посочи депутатът. По думите му 70% от тези такси, които на година са около 10-15 млн. лв., се използват от ловните дружинки да разселват дивеча, да се грижат за него, за да могат после да го ползват чрез отстрел.

"30% досега са се превеждали в Агенцията по горите, защото все пак агенцията трябва да администрира и контролира целия този процес", добави той и заяви категорично, че без държавен контрол няма как да стане.

"Това предложение, което не е лошо само по себе си – има някаква идея, но се прокарва чрез промяна на правилника за прилагането на Закона за лова и опазването на дивеча, което почти никой не следи. Качено е на сайта на Министерство на земеделието, но ако не бяха хора, които плащат данъци и искат данъците им да се използват за смислени неща, нямаше да разберем", коментира Дунчев.

Според председателя на Националния ловно-рибарски съюз Васил Василев в последните 10 години правилникът не съответства на нормата в Закона за лова:

"Това е причината, по която ние настояваме от толкова години - да бъде направена промяна в правилника".

Вноската за стопанисване на дивеча е целева и е определена през 2008 г., посочи Василев и добави:

"Към момента на въвеждане на тази вноска държавата, в лицето на ИА по горите, отговаряше за непосредствената охрана на дивеча чрез назначени ловни надзиратели. По тази причина 30% от тази вноска постъпваха в бюджета на Агенцията по горите. Когато се направи горската реформа през 2011 г. тази норма беше изменена и държавата извършва контрол по опазването, но това вече не съответства на нормата на закона. Ако трябва да бъде приложен законът в цялост, тази норма трябва да остане в ловните сдружения".

За 2022 г. годишната вноска е в размер на 80 лв., а за 2023 г. – ще бъде 90 лв.

"Спорът е 30% от тази вноска трябва ли да постъпят в бюджета и да се изразходват за дейности, които не попадат в обхвата на закона или трябва да останат и да бъдат изразходвани за това, което законът е оказал", обясни Василев.

Според Александър Дунчев тези пари трябва да отидат в Агенцията по горите, защото тя е отговорна за планирането на лова в България и контрола върху всички ловни субекти. Бюджетът на агенцията е недостатъчен, добави той и каза: "В момента нямаме ресурс да платим на хората, за да пазят гората".

Василев обаче отбеляза, че ловците плащат още 2 вида такси, които годишно генерират сума от над 5 млн. лв.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 соломон напасания

    6 1 Отговор
    стига ве само на лова ли ? А защо ли ? Май щото вече на никой да нямаш доверие току виж те погнал с чифтето вместо дивеча !!!
  • 2 Щукар

    19 0 Отговор
    Да е само ловът-с мед и течен шоколад да го нахраниш. Няма контрол първо в Народното събрание,а оттам и в останалите институции. Няма контрол,защото няма стабилни ръководещи хора,няма държава,няма стабилни закони.

    Коментиран от #7

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Кочо

    5 3 Отговор
    Мафията няма да контролира себе си! Само някои като Дунчев и Иванчева ще бъдат контролирани, защото пречат!
  • 5 Бракониери да

    8 1 Отговор
    искаш и купони в хижите с "дами" на повикване !
  • 6 Благой от СОФстрой

    8 0 Отговор
    "Смех на Халите"... някакъв констатирал че нямало контрол на териториятаБГ!
  • 7 Сеч на Българската Гора!

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "Щукар":

    И избиване на животните! След това сме ние на ред! Всичко се завърта и връща! Който каквото прави по главата го удря след ден два или година! Природен Закон!
  • 8 сила

    8 9 Отговор
    лова е садистично забавление за примитивни комплексирани садисти с провинциално селяндурски произход......99 процента от тях са със наднормено тегло и обръснати тикви , лицата им са с характерни неандерталски черти......само разгледайте снимки на така наречените ловни дружинки

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове