Last news in Fakti

28 Ноември, 2022 22:25 1 162 22

Искрен Митев: Щом може с код да се манипулират изборите, защо предлагат смесено гласуване

  • код-
  • машинно гласуване-
  • хартиена блетина

БСП не излязоха с нито един смислен аргумент защо връщат хартиената бюлетина, казва депутатът

"Абсолютно невежество за това как се случва гласуването с машини. Кодовете са на разположение на ЦИК. Те преди изборите дават достъп до всички парламентарно представени партии или кандидати за парламента. Всички партии, които са регистрирани за изборите, отварят, за да се запознаят с изборния процес", обясни депутатът от "Продължаваме промяната" Искрен Митев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му този код е информация, която е достъпна през ЦИК и няма кой да го притежава. И дори човекът, който е разглеждал кода, няма предимство, защото машините са създадени така, че да не могат да бъдат преправяни.

"Който и да притежава кодовете, това по никакъв начин не го вкарва в ситуация, в която да има предимство. Няма какво да се направи с този код, то е безсмислено", категоричен е Митев.

Той подчерта, че прокуратурата ще стигне до извода, че кодовете ги притежава ЦИК и че са публична информация към заинтересованите страни.

"БСП не излязоха с нито един смислен аргумент защо връщат хартиената бюлетина, която единствено ще облагодетелства ГЕРБ. Аргументите им, че има хора в България, които ги е страх да гласуват с машини, колкото и да е абсурден, пак беше по-състоятелен от този за кодовете", смята гостът.

Според него аргументът е абсурден, защото е задължение на българските граждани да гласуват и ако има хора, които ги е страх да гласуват с машина, това не означава, че трябва целият Изборен кодекс да се преправи, за да обслужи интереса на една много малка част от обществото.

"Ако някой казва, че някой може да притежава кода и да манипулира изборите, защо предлага смесено гласуване?", попита Митев.

Той уточни, че не е противоконституционно да се вземе решение, в което само хора над 65 години да гласуват с хартиена бюлетина, защото се води позитивна дискриминация.

"Ако има някого, който го е страх да гласува с машини или има недоверие към машината, може да се инвестира в това да му се обясни или да се създаде информационна кампания", предложи Митев.

"Има изключително по-важни теми за българското общество и ние се опитваме насила да решим въпрос, който засяга много малка част от българското общество", добави депутатът.

Според него ГЕРБ вместо да излязат и да поемат отговорност за създаването на правителство, те всяка седмица си повдигат различна тема.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    10 3 Отговор
    Най добре е да не се гласува и парите да не се държат в банки ;)
  • 2 Този дебил ли е?!

    19 5 Отговор
    Ами за да се броят квитанциите И от машините бе съсел! Айде джа

    Коментиран от #16

  • 3 Дани

    4 13 Отговор
    Защото помните снимката на Вожда на гепр когато гласуваше с машина за първи път...срам, срам, срам.....На следващите избори май изобщо не им даде да го снимат. И на следващите иска да отмъсти вече за тоя срам и неграмотност! Бунта на ситите, богатите и тъпите....България е тяхна!
  • 4 Абе

    19 3 Отговор
    излиза някой лъжлив продажник от проекта на мафията ПП, изцепва някоя простотия, представяща е като супер важна и броени минути след това, платените глупаци, започват като грамофонни плочи да я повтарят! И да питам? Кой би гласувал за лъжци, плащащи за лъжи? 😂 Само супер прост народ, продажници и отпадък! гадно, но факт за "умно красивите"! 😃
  • 5 Опонент

    15 2 Отговор
    🔺Щом може с код да се манипулират изборите, защо предлагат смесено гласуване?🔺
    Това е подвеждащ въпрос, защото ще се броят за КОНТРОЛ и разпечатените разписки в урната. 😋
  • 6 Леле

    7 7 Отговор
    "Щом може с код да се манипулират изборите, защо предлагат смесено гласуване"....Ами много е прост отговора. Едните са майстори на кода, а другите са майстори на манипулациите на хартиените бюлетини. А народа прост - ходи да се мори да гласува. На следващите избори избирателната активност ще е 15%, това са мъртвите души които ще си напишат, че са ходили да гласуват. Защото живите са толкова омерзени от политическата паплач, че ще предпочетат да отидат за гъби или за риба.
  • 7 Абе

    18 1 Отговор
    Защо продължавате да обсъждате,като така или иначе ще се приеме смесеното гласуване.Какво има да се чудите толкова,като аз съм свидетел,че свекърва ми,която е интелигентна жена,не желае да ползва GSMс тъч скрийн екран.То нашето поколение не се е родило с GSMв ръка,че на нашите родители ли.Разберете,че бабите искат да си гласуват с хартия и това е.Чустват се по-сигурни.Те са ни отгледали,изучили,възпитали.Сега да зачеркнем целият им живот ли?! Просто не ходят някои възрастни да гласуват,защото си мислят,че като се забавят пред екрана,с това се излагат.Това,че тези от ППправят мошеничества е друга тема.

    Коментиран от #11

  • 8 нннн

    17 3 Отговор
    Любопитно ми е как ще обяснява Митев, след гласуване с хартия и броене на контролните отрязъци от машините, че не са влезли в парламента. Абе, Митев! Без мъдурките да изплюят, каквото им е наредено, вие сте нула. Даже две нули.
  • 9 Верно ли

    10 0 Отговор
    Аз пък викам да ви спираме и машинното, и хартиеното и да ви пратим всички вкупом на многогодишен денонощен пансион! И без това не ставате за нищо, само харчите народна пара!
  • 10 Кочо

    2 6 Отговор
    Резонен въпрос! Значи,толова факти се натрупаха и доказаха за фаршификацията на последните избори, проведени от Кирил Петков, че те трябва незабавно да бъдат анулирани, касирани, всички приети до момента закони и актове от това фалшиво народно събрание да бъдат отменени и да се отива на честни избори с хартиена бюлетина, и назначени от Герб, ДПС и тук там БСП комисии от почтени експерти! Избора на Рашидов следователно е от фалшиво избрани представители! Той е незаконен председател!

    Коментиран от #13

  • 11 Кочо

    3 4 Отговор

    До коментар #7 от "Абе":

    Излагат се не пред екрана, а че не могат да вървят и им падат изкуствените зъби пред комисията! Аз мойта баба я записах за гласуване в подвижна секция и си гласува с хартия в къщи! Ти къдя дряма, че не записа твоята!? Както и госпожа Нинова проспа този момент и сега е бясна, че е само с 20 депутата!

    Коментиран от #14

  • 12 оня с коня

    13 4 Отговор
    Както И.Митев,така и всички останали от ПП които АКТИВНО Недоволстват от въвеждането на Смесено гласуване непрекъснато повтарят че има Много по-важни неща за Решаване в Парламента.Незнайно защо обаче ТОЧНО ЗА ТОВА ГЛАСУВАНЕ се пенят и точно То им е Трън в Петата.И както бе казал Борисов - Всички казват че не ядат Асфалт,амо само за Асфалт говорят!
  • 13 Егати логиката

    13 2 Отговор

    До коментар #10 от "Кочо":

    Разсмя ме.Истината е,че всеки ден излизат какви далавери са вършели тези от ПП,та едни избори ли няма да нагласят.Мислеха,че като пуснат ГЕРБ първи,ще им замажат очите да не искат хартиена бюлетина и тези да си довършат работата с машините за местните избори,че им е важно.Да,да ,ама ББ е от "стара коза яре" и навреме им извъртя номер.Сега колкото и да бавят топката, вече е свирено.
  • 14 Абе

    8 3 Отговор

    До коментар #11 от "Кочо":

    Моята свекърва си е много добре и си живее сама,в различен град.Аз лично,винаги съм спорила с нея за БСП ,но тя каза,че докато е жива,ще гласува за БСП.И сега, някакви пълни аматьори в политиката,ще й определят как да гласува.Нинова си плати цената за четворната коалиция.
  • 15 Ами

    4 1 Отговор
    Заради вас бей диод, заради вас не връщат изцяло хартиените !
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 А ,бе каУн

    8 1 Отговор
    Защото всеки българин ,трябва да има избор сам да решава ,как да гласува.Това е право дадено му от Конституцията. При положение ,че никъде в Европа и света няма само машинно гласуване аз предпочитам хартиени вариант.
  • 18 Грую

    7 1 Отговор
    Голямо реване от партията на провала за въвеждането и на хартиената бюлетина. Ами нормално.Вие като искате гласувайте си с машини.Никой не ви отнема това право.А пък аз не искам да ми отнемате правото да гласувам с хартия.Не виждам да има проблем. Но щом вижте на умряло оставам с впечатлението, че наистина манипулирате машините.
  • 19 Искрен Ганев

    0 0 Отговор
    Смесеното гласуване ще даде възможност да се сравни, кой от двата вида гласуване е по предразполагащ към участие в него. Ако обаче машинният вот се окаже по предпочитан, то тогава кодовете от машините, да се връчват на партията победител, и по нататък, отговорността за честността на вота, във всички следващи избори да се носи от нея.
  • 20 И все пак

    1 0 Отговор
    Какво точно безсмислено е искал да направи Кирил Петков с кода, като го е предлагал публично на БСП
  • 21 00000

    1 0 Отговор
    Политиците съвсем изплискаха легена със здравия разум. Няма значение манипулацията от машината, когато се брои ръчно и протоколът се прави от комисия, съставена от честни хора. Проблемът е в честността на хората. Доста страшно е да живееш в общество, в което няма доверие.
  • 22 Грую

    0 0 Отговор
    Гласуването е смесено, защото всеки български гражданин ,трябва да има правото на избор. И ,защото така е в цяла Европа и света. Вие не сте по умни, че да откривате топлата вода.Явно ,че манипулирате машините за да виете на умряло.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове