29 Ноември, 2022 11:15 1 468 23

Свръхпечалбите на енергийните компании ще се облагат с 33%

  • свръхпечалби-
  • енергийни компании-
  • бюджетна комисия

Това реши на второ четене бюджетната комисия, следва гласуване в пленарна зала

Свръхпечалбите на енергийните компании ще се облагат с 33%, реши на второ четене бюджетната комисия в парламента.

Мярката е временна и се въвежда според европейска директива. Тя е насочена към подпомагане на най-уязвимите групи, засегнати от високите цени на горивата. За да бъде окончателно одобрена, тя трябва да бъде гласувана и в пленарната зала.

Междувременно депутатите започнаха работата си по обсъжданията на първо четене т.нар. удължителен закон за бюджета. В залата присъстват премиерът Гълъб Донев, вицепремиерът Лазар Лазеров и министърът на финансите Росица Велкова.

След тази точка, следва отложеният от миналата седмица парламентарен контрол.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Финансов гений

    21 0 Отговор
    Как не се намери един икономист да обясни от къде идват свръх печалбите. А това е пладнешки обир. Например бензина трябва да е 2.20 лв за литър, но е около 3 лева - значи 80 ст. на литър свръхпечалба. И държавата взима 33% от нея и озаконява кражбата по този начин

    Коментиран от #6

  • 2 нбф4

    21 3 Отговор
    В Бг трябва да се върне прогресивния данък. Плоският данък вече е отживелица.

    Коментиран от #12

  • 3 Крум

    21 0 Отговор
    Да дефинират какво е свръхпечалба? После защо се допуска да има свръхпечалба?
  • 4 В Румъния

    18 0 Отговор
    държавата прибира 80% от печалбата на търговците на еленергия. Другото е, че право на търговия с ток имат само производителите, а не някакви фирмички с по два лаптопа.

    Коментиран от #7

  • 5 емигрант

    15 1 Отговор
    Това означава увеличаване на корупцията, ще започнат да се търсят майстори на счетоводните гимнастики за укриване на данъци такива като Кирил Ананиев например който вече повече от 20 г. е предпочитаният финансов министър в няколко крадливи правителства ! Да живеят новите корупционни закони !
  • 6 Тия 80ст.

    13 0 Отговор

    До коментар #1 от "Финансов гений":

    държавата ги е нарекла акциз и си ги взема на 100%. Най-трагичното е, че първо ти слагат акциза и върху тази сума ти начисляват ДДС.
  • 7 емигрант

    13 1 Отговор

    До коментар #4 от "В Румъния":

    Пич, Румъния отдавна е ЦИВИЛИЗОВАНА държава, дай пример с някоя като България, например Сомалия или Сиера Леоне.....
  • 8 Даниел

    13 0 Отговор
    Свръхпечалба при нормални условия не може да има,такива печалби трупат само и единствено монополистите,а монопола принципно е забранен.
    Всички знаем кой са фирмите със свръхпечалби ,в кой сектор оперират,само не е ясно кой им позволи да станат такива,прокуратурата трябва да разследва.
  • 9 ПАЗАРНА ИКОНОМИКА

    16 1 Отговор
    ама друг път. ЕС все повече заприличва на СИВ в късния му период преди разпада
  • 10 Печалба е

    17 0 Отговор
    разликата между продажната цена и себестойността. Понятието свръхпечалба е разтегливо като локум. Калпав закон като всички останали.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Д-р Косев

    1 10 Отговор

    До коментар #2 от "нбф4":

    При сегашното разпределение на доходите от прогресивен данък ще спечелят само циганорите и тия в сивия сектор (частично). Всеки с доход над 1500-1700 лева ще трябва да плаща повече. Аз лично нямам никакъв проблем подоходният данък да стане и 50%, той си се начислява в тарифите ми, не го плащам аз. И без това имам повече клиенти, отколкото мога да поема. Както винаги най-прецакани ще са пролетариите на заплатка.

    Коментиран от #17

  • 13 Тома

    8 0 Отговор
    Свръх печалбата я правят от нас мучовците които си плащаме като попчета.Ако струва 1лв.нещо те ни взимат 20 и още и още

    Коментиран от #15

  • 14 Някой

    7 0 Отговор
    Как се определя кое е свръхпечалба, и кое не?
    Пазарен ли е този механизъм? Нали пазарът се саморегулирал....
  • 15 Д-р Косев

    1 3 Отговор

    До коментар #13 от "Тома":

    Ами взимайте и вие, така е при капитализма и въобще в природата. А ако не можете да взимате, а само чакате да ви дадат, тогава най-добре ще ви е в черна Африка или Северна Корея. Там на всички дават по паница ориз и никой не се чувства прецакан.
  • 16 Да питам умниците:

    6 1 Отговор
    Добре и като им ги вземе тези 33% на мене като краен потребител каква ще ми е далаверата ?!??

    Коментиран от #19

  • 17 нбф4

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "Д-р Косев":

    Пръв скачаш, като се спомене прогресивен данък. Така е по целия свят- колкото по- голяма е заплатата, толкова по- висок е данъкът. Плоският данък е измислица от времето на първоначално натрупване на капитала, това време отмина в Бг. Всеки с високи доходи трябва да плаща повече данъци. Приказките за сивия сектор също са отживелица, останаха в едни други времена. И изобщо много се оправават в Бг със сивия сектор. Сивия сектор е виновен за ниските пенсии, сивия сектор е виновен за плоския данък, какво ли не. Истината е, че в провинцията частникът плаща малко. Частникът плаща 10-20 лв.над минималната раб. заплата в най- добрия случай. Друг е въпросът, че частникът и реже от заплатите. Изключвам Пловдив, Варна, Бургас. София няма да я пиша.
    А за свръхпечалбите с 33% облагане- ще крият свръхпечалбите и държавата ще си затваря очите.

    Коментиран от #20

  • 18 нбф4

    5 0 Отговор
    Пропуснах- в Бг частният сектор трябва да се научи да плаща за положен труд, а не да се оправдава с Гришата, кишата, международното положение и да държи заплатите позорно ниски. МРЗ трябваше отдавна да е над 1000 лв. и 2 пъти в годината да се актуализира сериозно. Бизнесът има пари. Тогава никой няма да се страхува от прогресивния данък.
  • 19 Предприемач

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "Да питам умниците:":

    Всъщност доста си на далавера. Цената на битовия ток в България все още се определя по непазарен път и това е възможно именно с такива врътки, тип "прехвърляне от единия джоб в другия". След 2025 всички ще плащат тока по текущи борсови цени и ще има вълна от инфаркти когато популацията си види сметките. Същото важи и за така наречения "бизнес", на който сега АЕЦ-а плаща сметките за ток. Който не може да си оразмери приходите според разходите ще спуска кепенците или ще стои на тъмно и студено. Ерата на евтината енергия приключи. И причината не са рашките и санкциите, а решения, които се взеха още преди 10-15 години. Тъпотиите на Путер само ускориха процеса.
  • 20 д-р Косев

    0 3 Отговор

    До коментар #17 от "нбф4":

    Както вече написах, въобще не ме бъркат ставките на подоходния данък, това е проблем на хората, работещи за фиксирана заплата. В днешно има стотици наичин да (не) деклалираш доходите си и сам да решиш колко данък да плащаш. С пет клика на мишката можеш да си регистрираш компания на Сейшелите срещу 500-600 долара годишно. Дори в големите държави с мощна администрация не могат да се оправят с този проблем и данъчната тежест навсякъде пада върху пролетарията, който няма къде да мърда. Просто ви предупреждавам какво си пожелавате. Повтарям, прогресивно облагане при сегашното разпределение на доходите означава всеки със заплата над 1500 лв да плаща повече отколкото досега. Ако сложат праговете по-високо ще паднат приходите в бюджета и ще трябва да се реже от друго място (пенсии, образование, здравеопазване и т.н.). Помислете кой има интерес от така промяна и за кого гласува този електорат - после да няма пак рев и сополи, щото каква я мислехме, каква стана.

    Коментиран от #21

  • 21 нбф4

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "д-р Косев":

    Няма смисъл да рисуваш апокалиптични картини за прогресивния данък. И преди е имало в Бг прогресивен данък, премахнаха го, за да е добре за богатите, да внасят по- малко данъци. Лобистки закон. Ако бяха загрижени за бедните работещи, щяха да въведат необлагаем минимум.

    Коментиран от #22

  • 22 д-р Косев

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "нбф4":

    Глупости говорите. Какви са тия богаташи на които толкова им е важно дали подоходния данък е прогресивен. Вероятно разни програмистчета с по 7-8 хилки заплата, ама това не са богати хора, а в най-добрия случай такива дето са си надвили на масрафа и са се набълбукали с ипотеки и лизинги. Верно е, че има някакъв малък брой мениджъри в банки и друго големи компании и учреждения, които взимат неприлично високи заплати, обаче точно на тях не можете да им накривите капата. Като им вдигнете данъка, бордовете веднага ще им увеличат пропорционално възнагражденията, т.е. накрая пак гащниците ще платят сметката. Заплатата и бонусите на Хампарцунян ще станат от 500000 годишно на 800000, което ще бъде компенсирано като УниКредит вдигне таксата за поддържане на разплащателна сметка от 3лв на 3 и 10ст., примерно.
  • 23 д-р Косев

    0 2 Отговор
    В интерес на истината плоският данък беше въведен от тройната коалиция като подарък за пролетрията на фона на скандално ниските нови нива на корпоративния данък (10%) и данъка върху дивидентите (5%). Усперодно с плоския данък бяха увеличени МРЗ и заплатите в обществения сектор, В резултат на практика на никого не се намали нетното заплащане, а на почти всички работещи се увеличи. Тия неща обаче не ги знаете/помните и затова се връзвате на всекакви глупости. Плоския данък в България е изгоден на обикновените работяги, които декларират пълната си заплата и не са съвсем изпаднали (т.е. изкарват поне едно 1500 лв. месечно). На богаташите им е все тая, най-много да ги вкара в малко допълнителни разходи за счетоводители и юристи.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове