Last news in Fakti

30 Ноември, 2022 08:20 5 036 28

Иван Сотиров: Министерството на отбраната продава генератори

  • иван сотиров-
  • генератори-
  • продажба-
  • армия-
  • министерство на отбраната

Каква военна помощ ще окаже България на Украйна също все още не е ясно въпреки решението на парламента

Иван Сотиров: Министерството на отбраната продава генератори - 1
Снимка: Архив

Докато западните страни започнаха да се организират за кампании за снабдяване на Украйна с генератори и друго ел. оборудване, което да подпомогне страната да преживее зимата след като Русия атакува в продължение на седмици енергийната системата на страната, българското Министерство на отбраната е обявило продажба на 40 генератора. Предприятието "Снабдяване и търговия-МО" ЕООД е предложила да продаде 40 генератора чрез Софийската стокова борса, съобщи във социалната мрежа Фейсбук Иван Сотиров, бивш депутат от 37-то и 38-то НС.

Сотиров подчертава, че МО продава генераторите, въпреки че кметът на украинския град Нетешин се е обърнал директно с молба за спешна помощ именно от генератори.

Не са известни публични данни българското правителство, за разлика от много други европейски правителства, да е предприело някакви действия, които да помогнат на Украйна в оцеляването ѝ през зимата.

Европейският парламент започна миналата седмица кампания "Генератори на надежда", която да подпомогне Украйна с цел да се осигури енергия за болници, училища, водоснабдителни съоръжения, центрове за подпомагане, приюти и др. през зимата.

САЩ обявиха, че отделят 53 милиона долара, за да помогнат на Украйна да се противопостави на руските атаки върху енергийната мрежа на страната. "Оборудването ще бъде доставено екстрено, за да помогнем на украинците да преживеят зимата", се казва в съобщението на Държавния департамент.

На срещата на НАТО в Букурещ Йенс Столтенберг също анонсира, че Алиансът ще се насочи помощ за Украйна, насочена именно към това страната да успее да противостои на оръжието в ръцете на Владимир Путин "зима". Помощта ще бъде от гориво и... генератори.

И докато у нас след половин година усилия вече има решение на Народното събрание за оказване на военна помощ на Украйна, граждански активисти събират средства за генератори в социалните мрежи. В момента тече кампания за събиране на средства именно за генератори.

Каква военна помощ ще окаже България на Украйна също все още не е ясно въпреки решението на парламента.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БгТопИдиот

    50 5 Отговор
    След 89 армията е здраво обезкостявана от едни наши верни люде.

    Но пък е "окомплектоваме" с модерни ......чертежи.

    Коментиран от #8, #20

  • 2 Иван Сотиров!! Синьо впечуго вечно на

    42 11 Отговор
    ДЪРЖАВНАТА, И ОБЩИНСКА СОФРА!! Генераторите се продават на Борсата, не се, Подаряват на Бандеровците!!
  • 3 До 2 Влечуго

    15 9 Отговор
    Влечуго
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Перо

    51 7 Отговор
    Нека помагат богатите държави и икономики, които и без това подклаждат войната, ние трябва да мислим как да оцелеем с тези крадци, които управляват.

    Коментиран от #12, #15

  • 6 Дън Бай

    24 3 Отговор
    Има генератори и генератори. Ако искат гориво и изпратим дърва, означава ли, че е ОК?
  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 15 Отговор
    СРАМ СРАМ СРАМ
  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "БгТопИдиот":

    ФАКТ е а и аз съм ПЛЕМЕНИК на покоиния ПОДПОЛКОВНИК
    КРУМ ГОРИНОВ

    Коментиран от #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 007 /агент/

    13 2 Отговор

    До коментар #8 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Ти си мерудия на всяка ПРАЗНА тенджера

    Коментиран от #11

  • 11 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 3 Отговор

    До коментар #10 от "007 /агент/":

    МОЛЯ без обиди ПРИЯТЕН ДЕН
  • 12 Не само

    20 1 Отговор

    До коментар #5 от "Перо":

    Освен нашето оцеляване,трябва да мислим и за украинските бежанци.Кой с каквото може да помага,но ето, има българи,които зорлем ни бутат между шамарите.Ние на себе си не можем да помогнем...
  • 13 БСП за България и Радев

    5 11 Отговор
    Мръсници!!! Време е другарката Нинова да вземе контрола на България
  • 14 Лалугер

    28 2 Отговор
    Катилиииии,айде първо да помислите за оцеляването на българите бе!!!
  • 15 Перо

    27 3 Отговор

    До коментар #5 от "Перо":

    Ние на бежанците помагаме достатъчно, а някои от тях ни се отблагодаряват подобаващо като разбиват апартаменти, возят нелегални мигранти, нарушават законите без да ги санкционираме и пр.
  • 16 Ценов

    14 2 Отговор
    Това са генератори от 70те с двигател перкинс. Произведени в Севлиево, обескостени освен за скрап за друго не стават. Купих такъв за 600 лв.,вложих около 1200 и го продадох за 2200 след година! Голям зор,голяма далавера!
  • 17 дядо поп

    26 4 Отговор
    Господин Сотиров , организирай съмишленици , съберете от личните си пари , купете генераторите и ги подарявайте на който си искате , но не се опитвайте с чужда пита майчин помен да правите!
  • 18 Минго

    20 3 Отговор
    Не ни интересуват укронацистите! България там няма НИКАКЪВ ИНТЕРЕС!
  • 19 Стар СДСар

    13 2 Отговор
    Най-добре ще е да им подариме на бандеровците Ванчо Сотето! Той е комуниоден жив генератор на разруха, разпад, мутро-далавери, .....
  • 20 Инженер

    15 1 Отговор

    До коментар #1 от "БгТопИдиот":

    То да ни беха дали ЧЕРТЕЖИ и ТЕХНИЧЕСКА и ТЕХНОЛОГИЧНА ДОКУМЕНТАЦИЯ за тия 2 млрд. - щяхме да сме на кяр! Щяхме да ги препродадене за 4 млрд.! А сега само ФотоШоп-рисунки на самолетчета за 2 млрд.! И се стягат да дадат още 2 млрд. на нови поукрасени рисунки!
  • 21 Павел пенев

    1 2 Отговор
    Какъв е въпроса за 40 бр.генератори бе демократичен дебил?
  • 22 Хан Аспарух

    4 14 Отговор
    Аман от българи заразени с вируса Русия и залпа на Аврора които е заседнал в главите им. Всички тези които играят ролята на полезните идиоти в помощ на Русия са срам и позор за европейска България и българите. Най токсичните партии и лица са: Президента Радев Решетников и неговия токсичен и кагабейски екип, както и служебните му правителства. А така също най токсичните и кагабейски партии са Бсп, Дс и Възраждане от отбора на агресивна и корумпирана Русия.
  • 23 нормален

    8 3 Отговор
    България е отново на грешната страна подпомагаме на цисти избивали мирни хора и дечица 2014 година в донбас срам срам срам
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Осман

    2 2 Отговор
    Ето защо ви биха дузпата за Шенген

  • 27 едни фондации

    3 0 Отговор
    Няма да разберем какво е дадено на Украйна, защото родните политически елити се страхуват от народа си! Те взимат решения в интерес на чужди сили и след това ги пазят в тайна, за да не разберат избирателите.
  • 28 МИНИСТЕРСТВОТО ПРОДАВА СРЕЩУ ПАРИ

    1 0 Отговор
    А ОТ УКРАЙНА НИКОГА НЯМА ДА ВИДИ И СТОТИНКА ЗАЩОТО НЯМА ДА Я ИМА !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове