Last news in Fakti

30 Ноември, 2022 11:53 1 424 17

Никола Янков: Идва доброто старо вдигане на данъци, ако спрат да ни дават заеми

  • никола янков-
  • дългове-
  • данъци

Сегашната бюджетна рамка ни изкарва от критериите за еврозоната

Никола Янков: Идва доброто старо вдигане на данъци, ако спрат да ни дават заеми - 1
Снимка: бТВ

"Въпросът, който трябва да се задава е – искате ли да ви вдигнат данъците, за да платите по-високите пенсии. Това е неминуемо."

Това каза в интервю за БНР икономистът Никола Янков.

"Дългове България няма да може да взема скоро, защото лихвените нива в световен мащаб се вдигнаха драматично. Това не е ниво, на което може да се вземат много дългове. Освен това имаме намален апетит на инвеститорите да купуват български държавни облигации. Това не е процес, който може да продължава в големи обеми безкрайно. В един момент може да се окажем в ситуация, в която искаме да вземаме дълг, защото има много претенции за разходи, но няма откъде да го финансираме това нещо. И тогава единственият начин да се финансират тези разходи ще стане доброто старо вдигане на данъци."

Според икономиста в обществото обаче няма съгласие да се вдигат разходи и осигуровки, за да се финансират "щедри претенции".

"Удължаването на бюджета не е трагедия, но бюджетът е най-важният инструмент за политика. Това не е просто колекция от цифри, а нещо, което влияе на обществено-икономическите отношения пряко", коментира Янков в предаването "Преди всички".

Янков разчита удължаването на сегашния бюджет като отказ от дебат. Според него съгласието около удължаването на действието на сегашния бюджет е политика за създаване на управление.

"По този начин вие махате този проблем настрана, не се фокусирате върху ожесточените дебати, които ще последват неминуемо от една такава ситуация с правене на нов бюджет, а се фокусирате върху разговори за съставяне на правителство."

Представянето на бюджет нямаше да е нещо екстравагантно за служебното правителство, което прави доста ходове на редовно правителство, отбеляза още анализаторът.

Когато се приема удължаването, трябва да се приеме и емисия за поемане на нови дългове на държавата за финансиране на очаквания бюджетен дефицит, който е достатъчно голям, за да ни изкара от критериите за еврозоната, поясни Никола Янков.

"Това е един щедър бюджет от разходна гледна точка."

По думите му въпросът, който се предпоставя с рамката на бюджета, е искаме ли да изпълним "заявената поне устно цел от много от политическите партии в това Народно събрание за присъединяване към еврозоната след една година, или не искаме", защото в сегашния му вид бюджетът е проинфлационен.

Ясно трябва да се даде мандат на правителството да емитира нови облигации, подчерта икономистът.

"Този бюджетен дефицит, който залагаме да продължи и следващата година, трябва да се финансира с нов дълг. Не може да кажете на правителството – харчете толкова пари, без да кажете откъде да ги вземат."


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Парите са в зайчарника

    14 6 Отговор
    ГЕРБ се накрали тлъсто. За българите данъци.
  • 2 Сух

    13 1 Отговор
    Дано да спрат да ни дават заеми, потънахме и забатачихме младите и дори тези които не са се появили още. Нека на българина му се случи същото, което вече преживя. Това показва че не си е научил урока и ще пати докато не го научи..
  • 3 небрежнев

    16 2 Отговор
    Всъщност въпросът е: Искате ли през 2023 г. да вземете 5 000 лв. заем и да дадете 2 000 лв. от тях за пенсионираните си родители, а останалите 3 000 лв. да покрият лихви, държавни и административни такси?
    Ако сте съгласни, то ще се получи инфлация, която ще намали покупателната способност на пенсионерите с 4 000 лв.
  • 4 зор

    13 8 Отговор
    Много точно е казал Никола Янков - Кирчо и кокорчо вдигнаха пенсиите на 2000 лв а две трети от народа работи за 800 лв - и сега тия работещите за 800 лв ще плащат пенсии на тия с 2000 лв - едни с 400 лв пенсия а другите - бивши полицаи държавни чиновници депутати с 2000 лв - огромна разлика която ще плащаме от данъци и заеми
  • 5 Баш софиянец

    18 2 Отговор
    Какво значи "искате ли да ви вдигнат данъците, за да платите по-високи пенсии"? Този мил човек не знае ли, че пенсиите се плащат от внасяните осигуровки, а не от данъци. Крайно време е ВСИЧКИ държавни служители да започнат да си внасят осигуровките (само полицаите да ги внесат, ще се подобри положението осезаемо). Техните заплати постоянно се актуализират, те не внасят осигуровки, но ги ползват и то добре. А тегленето на заеми, за да се плащат социални плащания е закопаване до шията. Това е бездънна яма.

    Коментиран от #6

  • 6 стоян

    13 1 Отговор

    До коментар #5 от "Баш софиянец":

    До 5 ком - не е така - полицаите дали ще си ги плащат или не - те няма от къде другаде да ги вземат и пак от нашите данъци ще ги вземат - така е с всички работещи на държавна служба
  • 7 Тиква

    2 3 Отговор
    Толкова си и Икономист! За линч сте всички зашото Не защитавате интересите на България и хората! По колко пъти ще вдигате данъците? Къде отиват тези данъци?
  • 8 Николай ЯНКОВ ДАНЪЦИТЕ ГИ

    10 1 Отговор
    Вдигнаха!! Вдигнаха, тихо Данчните оценки на Имотите с 2 - 3 а пъти, което автоматично вдигна, данаците! Да спрат Шапкари и Политици да поръчват и плащат Оръжия, че народа, не може да си плаща сегашните сметки и данъци, а този Идиот говери за Вдигане още на данъците!! Народа муе дошло да Гуша от пишман политици и шапкарии в, един момент ще свърши търпението на тоя Народ!! За, F16 все имало Пари заявява монистъра,на Отбраната, Повтаряно от Шапкари и Недоразумения, нарекли се Политици!!! За Радари сме имали до 500мил лева(не казва каква е валутата) министъра!! Оляхте се!!!
  • 9 Тиква

    5 0 Отговор
    факти бг, защо ми изтрихте коментара? Нещо нередно ли написах?
  • 10 един

    15 1 Отговор
    Съкратете драстично администрацията,тя и без това е прекалено раздута!Няма причини ние като бедна и слаборазвита държава да държим такава многобройна администрация!Това освен у нас и в Русия никъде другаде го няма по-света!И ако Русия имаше огромни постъпления от петрол и газ и може да си позволи такава администрация,при нас постъпленията са основно от данъците на работещите в производството,туризма и услугите!Администрацията трябва да се съкрати и по- още една причина,играе решаващ фактор при избори за местна и централна власт!Съкратете администрацията и не пипайте данъците,така ще се осигури и по-голяма конкуренция на трудовия пазар!
  • 11 Чини ми се

    8 0 Отговор
    А добрата стара КОНФИСКАЦИЯ дали няма да свърши по-бързо и качествено работата?
  • 12 Икола Янков!! Данаците и пенсиите

    6 2 Отговор
    Връзваш в едно!! Разходите на, Държавата са за Оръжие!! Държава, която няма пари, спира да копува Оръжия, а не вдига постоянно Данъците!! Търпението на Народа Свършва! Ще има масово Метене на Политици, Чиновници и Шапкари!!
  • 13 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 0 Отговор
    ТЕГЛЕТЕ и кой ще ВРЪЩА
    ВНУЦИТЕ
    НИ
  • 14 До 12 Никола Янков. Идиот

    5 1 Отговор
    Докато не ви натроши главите Народа, няна да мирясате!!
  • 15 Значи тия дето си

    9 1 Отговор
    плащаме данъците ще се гърбим и ще плащаме още. А мутрите, строителите, наркодилърите, крадците, олигарсите? Няма да стане тая. Вдигаме чукалата, ромите да ви пълнят хазната да крадете.
  • 16 Суха съчка

    5 0 Отговор
    Какво е пенсия от 3 400 лева може ли някой да ми го обясни .
  • 17 Никола Янков!! Чиновниците да започнат

    7 0 Отговор
    Да си плащат Осигуровките, не може, тези които работят да плащат и осигуровките, на, Търтей и Калинки Отглеждаме 500 000 високо платени Хрантутняци!! Докога, Докога??? Прецакаха народа, като вдигнаха,
    Данъчните оценки на Имотите и данаците, които плащаме станаха 2-3 пъти по високи!! Ще избият Балансите на тоя Търпелив народ и ще стане страшно!! Така нее Грабен и през Турско!! Никола Янков, а ти си Идиот!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове