Last news in Fakti

30 Ноември, 2022 12:14 860 18

ГЕРБ поиска табели: Комунистическият режим и БКП са обявени за престъпни

  • комунистически режим-
  • бкп-
  • табели

Надписите да красят обществените сгради и културни институции

Законопроект, внесен от депутати от ГЕРБ-СДС, предлага върху всички обществени сгради, културни институции, училища и университети да има надпис, който потвърждава престъпния характер на комунистическия режим. Предстои законопроектът да бъде разгледан в правна комисия, съобщи "Сега".

Надписът трябва да бъде монтиран "на фасадите или на видно място" на сградите и да гласи: "Комунистическият режим в България (09.09.1944-10.11.1989 г.) и дейността на БКП са обявени за престъпни със закон, приет от 38-то Народно събрание".

Освен това всички органи на държавната и местната власт, техните териториални звена, публично-правни организации, образователни институции, юридически и физически лица, се задължават да махнат от публичните места символи във възхвала на комунизма и Българската комунистическа партия. Символите могат да бъдат предоставени на Музея за социалистическо изкуство.

Проектозаконът предвижда глоба в размер на една месечна заплата за неизпълнение на тези разпоредби. При следващи нарушения глобата ще увеличи двойно.

В мотивите си депутатите от ГЕРБ-СДС пишат, че се правят "системни и целенасочени опити за събуждане на носталгия у съвременниците на режима и заблуждение на по-младото поколение, което няма лични впечатления от него".

Преди ГЕРБ-СДС обаче от "Демократична България" също внесоха подобен законотпроект. ДБ предлагат да бъдат премахнати всички комунистически паметници и символи на територията на България. Ако пък даден паметник не може да бъде преместен, върху него трябва да се монтира табела със следния надпис: "Комунистическият режим в България от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г., довел страната до национална катастрофа, и дейността на Българската комунистическа партия са обявени за престъпни със закон, приет от 38-ото Народно събрание." Предложената глоба за неизпълнение е между 500 и 3 хил. лв.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тома

    20 3 Отговор
    Още действащия комунист в герб е началника им бате бойко генерал от пожарната и доктор по разпъване на шланг.С тези надписи са пълен майтап
  • 2 прокурор

    19 1 Отговор
    Комунистическия режим в България е престъпен , следователно членовете на БКП са престъпници - членове на организирана престъпна група . Престъпник е и лидерът на партия ГЕРБ лицето Бойко Методиев Борисов член на БКП и нейният репресивен орган Народна Милиция , ръководен от КДС филиал на КГБ на СССР. Това лице не е само престъпник , но е и агент на чужда държава СССР сега известна с името Руска Федерация !

    Коментиран от #4

  • 3 Хммм

    16 8 Отговор
    Ама тези обществени и културни сгради , не са ли построени от комунистите. Сложете си табелките на сгради които вие сте построили.
  • 4 ха-ха

    5 10 Отговор

    До коментар #2 от "прокурор":

    Пропускаш да споменеш, че Гумен Радев е член на терористичната БКП от 1984г.

    Коментиран от #5

  • 5 прокурор

    9 2 Отговор

    До коментар #4 от "ха-ха":

    И он тоже ! Също така и джебния ген. Атанас Атанасов , Христо Бойкикев , Илияна Йотова и всички професори , доценти , военни , милиционери и началници който задължително тябваше да са членове на БКП по длъжностна характеристика пюс доносниците на зловещата ДС т.н. безпартийни комунисти от ОФ.
  • 6 2494

    10 1 Отговор
    От табели ще го докарват? Цели 33 год. Бг се управлява от комунисти, сега вече техните деца са богопомазани, пък с табели ще борим комунизма, ти да видиш? ББ захвърли ли партийната си книжка, или още чака коминизЪмът да се завърне?
  • 7 Кольо Пенчев

    8 1 Отговор
    Ванга каза, че социализмът ще се върне, но под друга форма. Всичко, казано от нея се сбъдна. Когато бях дете, възрастните коментираха със смях, нейното предсказание, че САЩ ще бъде оглавен един ден от чернокож. Ето че стана. Нека не бързаме с табелите, че може да си ги бием после в главите.
  • 8 Дзверджински

    9 0 Отговор
    Да не забравят герберастите антикомунисти- евроатлантици да сложат и на къщата в Банкя на лидера си Тикванак- дърт комуняга и престъпник (вече признат и от самите тях!), да турят една гооолема табела!?
  • 9 Режим

    5 0 Отговор
    А за режима след 1989 г. кога?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Анонимен

    0 0 Отговор
    И като са построени сградите от хората след 1944, и какво лошо е било преди 1923 дюкянчета и къщи в града, и ако не е бил паднал строя, България щеше днес да е подобие на Гърция. Щото е лошо нали, всични комунисти са с имоти в Гърция, а не в ссср. Истината боли, но такава е. През 1989 всички гърци си избягаха в Гърция, щото много лошо. А ляля ми наполовина гъркиня, идва на 17 г, 1944 със сестра си да види рода на майка си тракийци, затварят границите и остава в Бг, а моят родител е итилъл 1п44 в гърция с група младежи мъжкарчета да си видят родните места, но успяват да се върнат и съжаляваха, че не са останали, а леля в бг получи, че баща й е починал телеграма с к ед 3 месеца орез 50те г. И итивайки да си види 1989 братя и сестри хвърлили и ниските обувки, купили й токчета хаха, а ние им изпратихме хавлиени кърпи и вафли... Малко работят в магазинчета, а заможни средно. Трябва да си живял, да сравнявате и да си правите извода. За мен извода е, жилища много, но празни апартаненти и къщи. Огромна къща, а в нея двама старци самотници. Добре стана за вас хората на бай тошо и деца, внуци от дс бкп и си живеете по света, а гореописаното от 25 г по домовете си и едни уста като отворят милиционера старобългарин срвшу всеки, нима само алчността е за тях ок
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Факт е

    0 0 Отговор
    Деди от Гърция дошли бяха християни дюлгери. Къщите са закупени в града от турците, а те заминали за Турция, 1913,1923,1925. Но се качил да сменя керемидите и българина тракиец от войната с изхвърлено в реки или море малката е починал внезапно от хубаво ли и ако беше жив можело е да построи, а на жена му в града не са давали работа в тютмневия, а на вдовицата баба с 2 деца, а тя на 25 г е започнала в града на квартира в тютюневия, явно е дала пендар, успяла е много злато, а на градската са и взели знаете кои минавайки в гората турк. Рушвета си е вървяло о през 1923. И пеевски се държи като някой бей в народното събрание, с краденото от Тотото се живее, добре, че са били тракийци, македонци 1923,та пеевски и борисов и костов и еадев старобългарите от селата в града да станат бкп дс и да живеят днес с млади жени и в дворци и приемани с едно праве и кило ракия рушвет
  • 15 Анонимен

    0 0 Отговор
    Тодор Живков е бил другаря ви без висше, а лъгали бкп, че е юрист. Кво толкова се учудвате, след 1989 всички до днес работещи и в Нс са без дипломи или купени. Всичко е по старому. Бкп дс кгб
  • 16 Анонимен

    0 0 Отговор
    Сега се видя, кой кой е. Кои с честен труд етноси забогатяха, не и повечето българи. Роми но ер едно, те раборят, фирми и на държавна мохамеданите, турците имат по много земя и е лукс земи, само мъж и жена наведени, едните отиват през зимата навън, през лятото в бг, млади и с коли за 100 хил. А др в бг, жената шивачка и вечер с мъжа работещ цяла нощ пазач на нивата. Кой би на тяхното, а по 5 декара земя, как се работи от 1,2 души, но всичко имат и де ата им на запад и кради гледат, не завиждам на хора работливи. Имат с труда си децата им лев от никого, а с пари от родители баби в германия завършиха и се върнаха в бг и се ейства дечица имат, но много работят и жените им са по на 57 г изкривени от работа, това са тве, трите етниса на дпс. Работохолици. А бг чака на бочко хубавелката
  • 17 Анонимен

    0 0 Отговор
    Те герб са още по големи престъпници и от живков, децата им, къде има младо с тях, ограбиха я тая българия и лично те, като останаха малко българите, псуват по дпс трита етноса, а кой, родителите им бяха възродители, доган костов и сие не българи си изиграха перфектно картите и вече е геч. Те са много богати, кеф им в турция, гърция, сащ, ес и германия, а вие българите вийте на умряло и го казват етносите, само стол за вас, за друго не ставате лаладжии
  • 18 Анонимен

    0 0 Отговор
    Утре бойко ще изчезне от банкя, ако му конфискуват къщата и ще му я купят богатите роми. Хвърлили са мерак на бойковата къща, макар и преди години да са го казвали те, ромите. А балкана е далеч да го защитят. Не е за смях, както се снея, може и да стане бойче. Преди 25 един агроном тракиец ерген калоян от терасата до нас, иде друг народ и съм си викал и, тоя пък калоян и стана. Сега разбрахме, но геч. И с бойковата къща може да се случи, някой ром и, се показват внесто стар бойко. Богати бизнесмени има бойче от Албания жежени за бг ромки. А той рома завършил в Лондон и го викнали в полицията, че уж бил крал, а не той, а др живеещи и като му видели дипломата и банковата сметка се възхители, а той милият бил дебел млад човек като сегашният бойко и по 18 часа работил с бг нъже роми, помагал, изчислявал, много богат, милиони има и що да не купи цяла Банкя, с труда си, а не с кражби и са приятели българи с наште роми и с него. Много добър и много се разбирали, а бг само гепе
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове