Last news in Fakti

1 Декември, 2022 10:59 1 791 33

За да има правителство на малцинството: ПП и ДБ предлагат законодателни промени

  • законови промени-
  • правителство-
  • служби за сигурност-
  • прокуратура

Предлага се Министерски съвет да назначава шефовете на службите и отпадане ролята на прокурора като посредник между съд и полиция

Предложения за промени в няколко закона, свързани с прокуратурата, Националната служба за охрана, ДАНС и МВР внесоха депутати от „Продължаваме Промяната“ (ПП) и „Демократична България“(ДБ), съобщиха от пресцентъра на ПП. Идеята е, ако те бъдат приети, това ще направи възможно съставянето на правителство на малцинството.

Двете формации предлагат председателите на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО), Служба Военно разузнаване (СВР) и на Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР) да се назначават от Министерския съвет по предложение на министър-председателя, вместо по силата на указ на президента.

В мотивите към законопроекта е записано, че по конституция Министерският съвет осигурява обществения ред и националната сигурност и осъществява общото ръководство на държавната администрация и въоръжените сили. ПП и ДБ настояват за гаранции, че изпълнителната власт ще поеме пълната политическа отговорност по време на кризи, които застрашават националната сигурност на страната. Законопроектът не ограничава правомощията и информацията, която президентът има и получава във взаимодействието си с тези органи, уточняват вносителите, цитирани от БТА.

Двете формации са внесли и Закон за изменение и допълнение на Закона за Националната служба за охрана (НСО). Предлага се службата да премине към министъра на отбраната, а задължителната охрана на висши длъжностни лица да се намали до една година след освобождаване на поста. С цел оптимизиране на дейността на службата, на нейните човешки и финансови ресурси, се предлага ограничаване на кръга на охраняваните лица, заемащи длъжности в общата администрация на президентството до онези случаи, в които придружават висшите длъжностни лица по време на събития, представляващи източник на повишен риск.

Предложени са и промени в Закона за Министерството на вътрешните работи (МВР), които засягат назначението на главния секретар на ведомството. В момента той се назначава с указ на президента, предложението на ПП и ДБ е това да се прави от Министерския съвет по предложение на министър-председателя. Това отново следва конституционната повеля, че Министерският съвет осъществява политиките по обществения ред и националната сигурност и премахва нетипичната роля на президентската институция по пряко влияние върху организацията и дейността на изпълнителната власт в лицето на МВР чрез персонални назначения на главния секретар, мотивират се вносителите на промените.

ПП и ДБ са внесли и проект за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Една от ключовите промени е отпадането на ролята на прокурора като посредник между съда и полицията, когато за извършването на определени действия по разследване се изисква произнасяне от съда. Всички предложения целят по-бърз и ефективен наказателен процес по разкриване на престъпления и търсене на отговорност от нарушителите, коментират вносителите.

При запазване на основната компетентност на прокурора да осъществява ръководство и надзор в досъдебната фаза, законопроектът предлага и възможност за разследващите органи да образуват досъдебно производство и извън случаите на неотложност.

Извършването на извънпроцесуални действия, при наличие на достатъчно данни за извършено престъпление, но невъзможност да се обоснове неотложност на случая, води единствено до забавяне, а в много случаи до извършване на действия, които не могат да се ползват с тежест на доказателство в наказателния процес, а често и до необходимост от тяхното преповтаряне.

„Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“ смятат, че предложените четири законодателни инициативи са в приоритетни области за гражданите и сигурността на страната. Приемането на промените е част от гаранциите за съставяне на правителство на малцинството, в случай че се стигне до втори мандат, допълват двете формации.

Преди седмица ПП и ДБ направиха общо изявление, в което декларираха готовност да съставят правителство на малцинството с втория мандат.

Президентът Румен Радев приключи серията от консултации с парламентарно-представените политически сили и предстои да обяви кога ще връчи първия мандат на ГЕРБ-СДС за съставяне на правителство.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    14 1 Отговор
    Един файтон хора искат да управляват България.Че аз мога да събера повече хора на площада но не се натискам за властта.

    Коментиран от #5

  • 2 Софиянеца

    16 1 Отговор
    Щом го предлагат колабороционистите ПП-ДБ знапи има нещо гнило. Ако искат направо МВР да съди в полицията?
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    11 1 Отговор
    Де юре сме в Представителна Демокрация ❗
    Де факто нито е Представителна ( избрани са с 40% общо) , нито е Демокрация ( управление на малцинството)❗
  • 4 БЪЛГАРИН

    13 1 Отговор
    Тоя КАНАДСКИ гражданин нема ли кой да го......
  • 5 333

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ти имаш 2 маси. По 4 души - 8.
    ПРАВ си - повече от един файтон. Ако сипваш безплатно шкембе чорба - ИДВАМ !
  • 6 Дефактор

    14 0 Отговор
    Престъпниците от петата колона искат цялата власт и такива шпиони като Кирчо и Христо Иванов да се разпореждат. Не искат ли техните депутати да имат по 3 гласа при гласуване в НС ?
  • 7 Хммм

    6 0 Отговор
    Нещо не ми харесва...МВР примерно трябва да са си политически неутрални,за да има ред,а с такова предложение ще зависят изцяло от това кой е на власт.А ако подправят изборите просто е абсурдно...
    Цитат:"Това отново следва конституционната повеля, че Министерският съвет осъществява политиките по обществения ред и националната сигурност ."
    Много лоша идея.

    Коментиран от #24

  • 8 Бонев

    13 1 Отговор
    Тези хора не мога да ги дишам. Хубаво че е Киро да ме разсмива,но излиза скъпо.

    Коментиран от #11

  • 9 Те са Варвари

    8 3 Отговор
    Тези ДАНС, МВР-ДАТО, ВКР и Гешев ни блъскат с честоти, смачкват ни психиката все едно сме до.битък! ВАРВАРИ не Европейци!
  • 10 Тея на снимката

    11 2 Отговор
    Сякаш от лудницата са ги пуснали
  • 11 Людериц 2

    4 10 Отговор

    До коментар #8 от "Бонев":

    Ако знаеше Службите какви извращения правят с нас нямаше да искате да сте живи! ПП работят в правилна посока но много бавно!
  • 12 Минева

    5 0 Отговор
    ПП и ДБ отивайте на избори!!!
  • 13 Еййй, една добра новина на края

    7 2 Отговор
    Радев приключил "серията" от "консултации"
  • 14 Дарвин

    3 8 Отговор
    Аз предлагам да се закрие цялото президентство. И функциите му да се разпределят между шефа на Народното събрание, премиера и външния министър. Представителните функции могат да се поемат от министъра на външните работи.

    И не само защото не харесвам Румен Радев и Росен Плевнелиев, и Жельо Желев ... Най-много не харесвам президента Гоце и вицепрезидента Илияна Йотова. Не харесвам и шефовете на парламента Вежди Рашидов, Караянчева, Цачева ... Ива Митева я харесвах, преди да се изложи тотално и да разбера, че тя е роб на задкулисието.
  • 15 МАЛЦИНСТВОТО

    9 1 Отговор
    НЕ ИСКАМЕ РОМИ ДА НИ УПРАВЛЯВАТ

    Коментиран от #17, #21

  • 16 Експерименталното гласуване от Бобошево

    3 1 Отговор
    Путин печели с 95,9%
  • 17 Айше

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "МАЛЦИНСТВОТО":

    Не е вярно, искаме ! Ши прим социлюция
  • 18 МАХАЙТЕ или заобикаляйте Гешев,

    3 8 Отговор
    (окастрете му пълномощията, да ходи като простинал кон по коридорите) НИКАКВА Далавера с Хартиената Бюлетина! НЯМА СТО ГОДИНИ ТОЯ НАРОД ДА ТЪРПИ ИЗМАМИТЕ НА ГЕРБ и ДПС!!
  • 19 ясно

    7 0 Отговор
    Кирето иска държавата да му се нагоди като Лена .
  • 20 9876

    10 0 Отговор
    А бе ще минат тези промени ,ама друг път.Също и друг път Кирчо, Кокорчо и сие ще направят правителство на малцинството.
  • 21 Ши искаш, ши искаш

    4 2 Отговор

    До коментар #15 от "МАЛЦИНСТВОТО":

    Ромиту са най демократи, българите прости
  • 22 Трън

    9 0 Отговор
    Тия наистина са малоумни. Правителство на малцинството става със съгласието на всички останали. Дали останалите в НС ще го позволят?
  • 23 Дааааааа

    8 1 Отговор
    ПП и ДБ кво предлагат ? Дръжки. Да ни краднат вота с машината. Ама тя по умна от тях и изписва "лъжете мишки" да го дуете
  • 24 Дарвин

    2 6 Отговор

    До коментар #7 от "Хммм":

    Имаш основание да се притесняваш. За нен еднакво притеснително и лошо е всички шефове на служби да се назначават от един човек. Независимо дали това е президента както е сега или премиера както предлагат ПП и ДБ. Просто ПП са тръгнали по-най лесния за тях път да заобиколят Румен Радев. Ако бяха малко по-умни преди една година ПП, щяха да подкрепят Лозан Панов, а не Румен Радев. И сега нямаше да им се налага да се чудят каква простотия да направят, за да се оправят с тази пречка пред развитието на България наречена президент Радев Рубладжиев.
  • 25 Чичак

    4 0 Отговор
    Големите "консултации" при Радев били свършили и вече всички били "консултирани" и Радев щял сега да им раздава сертификати за "доктори"
  • 26 На всяка страна от "Триморието"

    5 0 Отговор
    САЩ иска по един малък Хитлер да управлява, с пагон или каскет все тая ! Народа да мачка и пари за чертежи да плаща. Бюджет да няма и готов на репресии срещу народа си подготвен да е !!!!!
  • 27 колкото за толкова акъл имат

    4 0 Отговор
    Усещате ли за какво иде реч , тия да искат всички репресивни институции в ръцете си . Така няма да имат никакви проблеми с " правителство на малцинството " со малко кютек .
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Няма такава държава !

    1 1 Отговор
    Гореспоменатите служби,
    са фабрики за ла.на ! Едни трафиканти не могат да хванат, за друго да не говорим.Милиарди левове потъват там за нищоправене !
  • 30 Само роми

    3 0 Отговор
    Трябва да са полицай, каза Софи Маринова !!!! Те са най добрите и 65% от школата в Пазарджик вече били роми....ъхъъ
  • 31 я па тоя тарикат къде е тръгнал

    4 0 Отговор
    Правителство на най-малкото малцинство е правителството на диктатора , Кирето май иска диктаторче да става и с това да компенсира пълната си неадекватност .
  • 32 пенко

    0 0 Отговор
    КОЛКО Т Ъ П - ДЕФЕКТЕН АГЕНТ ТРЯБВА ДА СИ ---ЗА ДА РАБОТИШ ЗА МИЖАВОТО ЦРУ В БЪЛГАРИЯ ?
  • 33 пенко

    0 0 Отговор
    ЦРУ ---СТАРШИ АГЕНТ ЕЛКА БОРИСЛАВОВА БЕ НА НИВО ---И НЯМА ВИНА !!!!!!!!!!!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове