Last news in Fakti

1 Декември, 2022 22:51 3 081 20

Емануил Йорданов се обяви за промяна в Конституцията

  • емануил йорданов-
  • конституция-
  • правителство-
  • президент

Очевидно в този момент няма такава идея

Емануил Йорданов се обяви за промяна в Конституцията - 1
Снимка: БГНЕС

Желателен е балансът в работата на президента и правителството, който трябва да започне с промяна в Конституцията. Това каза в предаването "Това е България" по Радио "Фокус" бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов.

"Законопроектът на "Продължаваме промяната“ и ДБ за отнемане на правомощията на президента да кадрува в службите е въпрос, който подлежи на дискусия и би било хубаво хора, които са работили в тази среда, да кажат мнението си. Това, което показва практиката, че наличието на правомощията на президента в институциите цели някакъв баланс между властите. В същото време се оказва, че не винаги упражняването на подобни президентски правомощия помагат на развитието на структурите", коментира той.

По думите му обсъждането на избирателния кодекс ще продължи твърде дълго време и е възможно да не остане време за други законопроекти. Бившият вътрешен министър уточни, че е желателно да се стабилизира балансът в работата на президента и правителството в ресора на сигурността, но за това е необходима сериозна дискусия, след това нещата трябва да започнат с промяна в Конституцията и от там да се върви към промяна на отделни закони.

"Очевидно в този момент няма такава идея. В същото време си мисля в последните месеци на базата на това, което се случва в българската политика, че би могло да се потърси някакво решаване на тази патова ситуация с отиване към избор на Велико Народно събрание. Но за това отново трябва дискусия между политическите партии, които са представени в парламента, а както виждаме отстрани дискусията никак не върви", обърна внимание той.

"В крайна сметка просто чакаме нещо да се случи, а чакането едва ли е най-добрата дейност, към която можем да се насочим в момента. Вижда се, че от една страна в нашата политика се е натрупала много омраза, а от друга некомпетентността е удивителна. В момента в НС не бих могъл да посоча един изявен юрист. Нещо трябва да се направи, но не по този начин, в който се развиват нещата в действащия парламент. Ако вървим така съществуват рисковете да се нароят популистки партии, които да говорят глупости. В същото време избирателната активност ще пада все повече и повече и колкото повече намалява избирателната активност, толкова повече се увеличава вероятността ГЕРБ да постигнат мнозинство в парламента", изтъкна Йорданов.

Той призова хората трябва да започнат за мислят с главите и да се търси някакъв начин за излизане от тази ситуация, защото по този начин е видно, че няма да се получи.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахахаха

    22 3 Отговор
    Министър "Мими", това изчерпва всичко!
  • 2 Трябва да се запише промяна

    18 2 Отговор
    За политическото номадство: углавно престъпление. Отговорността действията на партиите били на власт:без давност. Скрити политически уговорки в ущърб на България : углавно престъпление. И тн.
  • 3 Сатана Z

    18 1 Отговор
    Мими Йорданов беше най—залухавият министът на МВР в историята на България от хан Аспарух до наши дни.

    Коментиран от #5

  • 4 Вибратор

    12 1 Отговор
    Какъв е Мими Йорданов дадю дава такива малоумни идеи?
  • 5 Субективната псевдокомпетентност

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Сатана Z":

    примесена с исторически факт/ съобщаване просто на име/ не дава решение.
    Добре е да има промяна в конституцията за процентно гласуване, което да се приема за валидно.Гласуване на 1/6 от българите, а не 1/2 си е пълна глупост.
  • 6 Къв е тоя играч...

    9 2 Отговор
    Тоя, някой ще го помни ли след 10г? Да си взима получените парички и откъдето е дошъл... България е тук не благодарение на него , а на въпреки такива играчи, но всичко е до време! Освен ако...!?! Но в повечето случаи ТО само мирише...
  • 7 Чичак

    8 0 Отговор
    .... отиване към избор на Велико Народно събрание...... Абе шматка, 5 години не можеш да ги изкараш от зала после тея. Велико Народно събрание няма разпускане докато самите те не решат. Няма механизъм да ги изкараш.....
  • 8 Дааааааа

    8 2 Отговор
    Той призова хората трябва да започнат за мислят с главите и да се търси някакъв начин за излизане от тази ситуация, защото по този начин е видно, че няма да се получи.......ама много хубаво ще се получи да ти кажа, както го писа човека:....има един единствен начин да се "надградят гаранциите за качеството на изборния процес и това е да се плати по 50-60 лв от бюджета на всеки гласувал на територията на страната ! Така ще има масовост на изборите, представителност на бъдещият парламент и демокрация на практика. Ще бъде решен въпроса с ниската избирателна активност и дори може да мине за социална мярка във време на криза......
  • 9 ГЕРБ

    2 4 Отговор
    Тоя па цървул
  • 10 Ни дя ва

    4 1 Отговор
    отидем ли към Велико Народно събрание, тази млада пасмина до пенсия ще стоят там и глупости ще дрънкат .....
  • 11 Путинофил

    2 5 Отговор
    Мими е от най-умните хора на земята!
  • 12 Онзи

    6 2 Отговор
    Крайно време е в парламента да влиза политическа "сила" с над 15%!!!
  • 13 ***

    9 2 Отговор
    Не виждам място за дискусия тук. Определени партии с доказано задокеанско финансиране трябва да бъдат забранявани директно за намеса във вътрешните работи, вместо да получават лостове да променят Конституцията.

    Коментиран от #15

  • 14 българин

    6 2 Отговор
    Задкулисието иска президентска република, властта да е централизирана около един човек и те да дърпат конците.
    ЧИСТА ДИКТАТУРА, НЯМА ДА СТАНЕ!
  • 15 да питам

    4 2 Отговор

    До коментар #13 от "***":

    А такива с източно кремълско финансиране?!
    тях какво?!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Баба Мими!! Един трагикомичен бивш

    6 0 Отговор
    Министър на МВР на когото и децата се подиграваха!! Този ще иска промени в конституцията в часта за пълномощията на президента!! Всяко Недоразумение, минало случайно през власта, започва да си въобразява, с времето, ЧЕЕ някакъв фактор!! баба Мими!!! Така гальовно го наричаше Народа!

    Коментиран от #20

  • 18 Уса

    2 0 Отговор
    Клекналия покорем голем артист беше
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ИзбираТела

    1 3 Отговор

    До коментар #17 от "Баба Мими!! Един трагикомичен бивш":

    На всичките тея мъпети им дърпат конците от Москва, на някои от тях(по-тъпите) индиректно.
    Нищо не е измислил, НЯКОЙ му е казал касво да предложи.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове