Last news in Fakti

3 Декември, 2022 06:50 1 948 29

Георги Лозанов: Борбата за бюлетината е подозрението, че изборите са били фалшифицирани години наред

  • георги лозанов-
  • партии-
  • избори-
  • политика-
  • бюлетина

Политиката отблъсква, вместо да мотивира човека, заяви бившият председател на Съвета за електронни медии и преподавател в СУ

Георги Лозанов: Борбата за бюлетината е подозрението, че изборите са били фалшифицирани години наред  - 1
Снимка: БГНЕС

"Общото внушение от скандалите е непрестенното сваляне на доверието в политическото представителство в България, защото скандалът, да кажем за бюлетини или машини е скандал, който съдържа в себе си обвинение към другия, че фалшифира изборите. Няма как това да не оставя усещането, че изборите са поредната шашма в нашия публичен живот. Това води до твръдите ядра които започват да определят изхода от изборите, а хората които търсят мотив нещо да гти привлече, се оттеглят. Политиката отблъсква, вместо да мотивира човека", така започна коментара си в обзора на деня "Това е България" на Радио "Фокус" бившият председател на Съвета за електронни медии и преподавател в Софийския университет доц. Георги Лозанов по темата как политическите скандали отекват в обществото.

Скандалите между партиите прикриват реалния диалог между политическите опоненти. Борбата за бюлетината е подозрението, че изборите са били фалшифицирани години наред и затова сега съществува подозрението, че с машините отново ще бъдат фалшифицирани, стана ясно от думите на Лозанов.

Дебатът и изваждането на всякакви технически подробности е несъщественият разговор. Истинският дебат е "Вие фалшифицирате изборите - Не, вие ги фалшифицирате изборите". Този дебат трябва да се води, допълни той.

"Каквито и корекции да се правят на Изборния кодекс, те не могат да спрат опитите да се правят фалшификации. Няма такава технология която да направи един нечестен изборен процес, да бъде честен", каза още Лозанов.

Доц.Лозанов коментира и ролята на медиите в среда на остри политически борби. Медиите изпуснаха отдавна възможността да упражняват не само контрол, а да извличат реалните качества и дефекти на политиците. В предизборна ситуация медиите не можаха да добият тежестта да организират представянето на политиците чрез задавани от специалисти въпроси, така че да дадат представа на избирателя за кого да гласуват, стана ясно от анализа на специалисти по електронни медии.

"Работата на медиите е да дадат оценка или да направят възможна оценката кой колко струва. Да не забравяме, че политиците кандидатстват за власт. Работата на властта е неда упражнява някаква санкция върху хората, а да управлява системите. А възможността да управляваш системи и то големи, е тежка експертна задача.качествата за това трябва да личат, а не кой колко може остроумно или заядливо да надговори другия", каза Лозанов.

На въпроса дали и медиите не са се провалили от едната страна, както са се провалили политиците от другата, доц.Лозанов каза: "То ще се разбере много скоро и то за съжаление по горчив начин. Доколкото се провалихме в това да създадем демократична публичност и демократично общество, ще се види доколко България успява да удържа своята прозападна ориентация и доколко всъщност никога не еслязла до територията на демокрацията, а тенденциите назад, дърпащи ни към съветския и постсъветския период и модели на правене на политика, на упражняване на властта са се запазили".


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хаберих

    14 2 Отговор
    В резултат на системно преяждане мнозина се сблъскват с проблема липса на насищане след хранене. Човек яде, но чувството за ситост не идва и той изпитва нужда да си сипе нова порция. Тялото може и да не се нуждае от толкова много, но сигналите на храносмилането и на централната нервна система за преяждане липсват, което води до допълнителни сантиметри в талията, както и до проблеми в червата. А както е известно, затрудненията в храносмилането се отразяват на кожата и намаляват имунитета. Как да измамите глада си?
    Системното преяждане кара стомаха и неговите рецептори да спрат да реагират на по-малки количества храна. Сигналите не отиват в централната нервна система, вътрешните органи на секрецията не могат да отделят хормони в отговор на малка порция храна и в резултат не се чувстваме сити, търсим още храна и преяждаме. 
  • 2 По скоро

    12 21 Отговор
    Фалшификациите са с мадуровките.Уж си интелигентен пък отричаш практиката в цял свят да няма само машинно гласуване.Защото машините лесно се манипулират и се контролират от двама трима хакера.

    Коментиран от #3

  • 3 Последния Софиянец

    26 3 Отговор

    До коментар #2 от "По скоро":

    Машината ти вади разписка която пускаш в урната после броим и сверяваме с отчета на машината веднага се вижда ако има манипулация на машината.

    Коментиран от #9, #12

  • 4 Последния Софиянец

    21 8 Отговор
    БСП, ДПС и ГЕРБ сядаха заедно на масата и зануляваха гласовете на малките партии и си ги деляха.Така се правеха едно време изборите с хартиени бюлетини.А чувала с бюлетините го хвърляха в едно мазе.

    Коментиран от #6

  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    18 6 Отговор
    32 ГОДИНИ мутро мафиьото крация
  • 6 оня с коня

    9 4 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    От Твърдението относно Криминалните действия на Изредените 3 Партии от тебе се разбира че си бил Очевидец защото си участвал в Комисията.Въпросът ми е НА КОЯ Партия си бил Представител и ЗАЩО не си докладвал НА МОМЕНТА случката на съответните Органи и не осъзнаваш ли че Пасивността ти те прави СЪУЧАСТНИК?А Как реагираха още поне 10-тината Присъстващи при броенето Намесници на Различни Партии,отстоящи само на няколко метра от Броящите бюлетините членове на Комисията?

    Коментиран от #11

  • 7 Лозанов, Народа въобще не подозира, че

    18 7 Отговор
    С Хартиената Бюлетина се фалшифицират изборите, никой не сее съмнявал!! За това, и падна избирателната активност, защото хората разбраха че ГЕРБ и ДПС фалшифицират изборите!! Нама Прокуратура, съд, Полиция на място а са чадър на Престъпленията!! Гешев, Цацаров, заслугата е ваша, Мафията да си има Държава!! За това няма и Шанген за България!!
  • 8 Фен

    12 6 Отговор
    Много точно казано г-н Лозанов. Нека си гласуват сами и без това им свикнахме на номерата.
  • 9 Тогава

    12 1 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    за какво служи отчета на машината?

    Коментиран от #13

  • 10 Хъхъ

    14 1 Отговор
    Много ясно че са фалшифицирани !
  • 11 Последния Софиянец

    13 6 Отговор

    До коментар #6 от "оня с коня":

    Аз представлявах ВМРО и бях обикновен член и нищо не можех да направя.Предложиха ми 20 гласа да си трая.Една бабичка от БСП ми сподели че от 20 години така правят избори.Имам протокола с нулевите гласове на малките партии което е невъзможно.
  • 12 Броим , ама ако искаме

    11 1 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    по - често не броим.

    Коментиран от #14

  • 13 Последния Софиянец

    12 5 Отговор

    До коментар #9 от "Тогава":

    Ако сме сбъркали с броенето на разписките и има разминаване почваме отначало.На последните избори бяхме преброили два гласа по малко за ГЕРБ и броих е пак и машината излезе права.Хората грешат но машината не.
  • 14 Последния Софиянец

    11 6 Отговор

    До коментар #12 от "Броим , ама ако искаме":

    Разписките от машината се броят задължително,даже преди когато не беше задължително пак ги брояхме и никога не е имало разминаване.Имам връзки с колеги от много други секции и при тях всичко е наред.

    Коментиран от #19, #21

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 СЗО

    11 4 Отговор
    Само че не е подозрение, а факт. Това че не е доказано е заслуга единствено на каскетурата
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 а ъъъ

    10 2 Отговор
    От 78години в комунистическия свинарник всичко е фалшифицирано.
  • 19 Пенев

    9 0 Отговор

    До коментар #14 от "Последния Софиянец":

    ВЕрвам. И на бакшиша, че не ми помпа сметката, и на банките, че не изчезват пари от някои сметки, и на покеравтоматите, че не са настроени в полза на собственика.
  • 20 ЕДГАР КЕЙСИ

    5 1 Отговор
    ЗАЩО ВСЕ ПЛАШИЛА , ПОКАЗВАТЕ КАТО ........ ТОВА НА СНИМКАТА ? ? ? ......... ФАКТ !
  • 21 нннн

    12 0 Отговор

    До коментар #14 от "Последния Софиянец":

    Наскоро ползвах такси. На отиване ми взе 9 лева. На връщане за същото разстояние друго такси ми взе 14 лева. Броячите им са електронни, проверени, пломбирани. Е, как да вярвам на машинното гласуване, като не вярвам даже на машинното таксуване? И на хартиеното не вярвам, де. Няма ли контрол всяко гласуване е Пунта Мара.
  • 22 Гост

    3 1 Отговор
    Така де, то това дори не е и тайна
  • 23 пръв е Гого папионски

    7 2 Отговор
    Статийка № 1 с рев за Мадуровките /за днес/.
  • 24 И президентските

    2 1 Отговор
    Също ли ?
  • 25 Минго

    6 2 Отговор
    Всички соросоидни грантаджии самоотвержено защитават гласуването с машини! Това е показателно!
  • 26 ЧОЧО

    4 1 Отговор
    А за какво и са на Бългрия толкова много партии, ето пак се задава нов ляв проект от старите леви вълци.Един процент на изборите и субсидиика,ох живот.
  • 27 Хората, Гражданите, Народът, Обществото!

    2 3 Отговор
    Хората, Гражданите, Народът, Обществото: Борбата да останат само машинките доказва обоснованото подозрение, че изборите са били фалшифицирани през юли и ноември миналата година, което не мина незабелязано и на изборите през октомври тази година! Това повече няма да се случва!
  • 28 ТОЯ ПА КОЙ ГО БРЪСНЕ ЗА СЛИВА

    1 0 Отговор
    НЕ СИ ФАКТОР БЕ ОЧИЛАРКО!
  • 29 Уууууууу

    0 0 Отговор
    Да живеят фалшификаторите! Да замениш една фалшификация с друга фалшификация, не е много умно, нито почтено. Можеше машинното гласуване, макар и с доказани от други държави недостатъци и отменено, да бъде проверено чрез засичане на протоколите и преброяване на бюлетините. Не го направиха и дойдоха основателните подозрения за манипулация и непрозрачност на процеса. Няма смисъл от обвинения. Имаме остра необходимост от почтеност и доверие. Няма как да стане с лъжата, която превърнаха в начин на съществуване политиците ни и техните сателити. Лъжата, в лична угода, е знамето на днешния ден. Едни лъжци крещят срещу други лъжци. А народът повръща от омерзение.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове