Last news in Fakti

5 Декември, 2022 10:53 1 450 8

Шишков: Търсим решение за глобите на хората от Пролеша, строежът на "Хемус" влиза в парламента

  • иван шишков-
  • пролеша-
  • глоби-
  • магистрала хемус-
  • парламент

"Действията, които ще направим, е това, което законът може да позволи. Започнах да работя с юристи да бъдат намалени актовете, те не могат да бъдат отменени. Искаме част от това наказание да бъде намерено решение”, обясни регионалният министър

Шишков: Търсим решение за глобите на хората от Пролеша, строежът на "Хемус"  влиза в парламента - 1
Снимка: NovaNews

Предстои строежът на АМ „Хемус” да бъде разгледан в парламента. Това заяви в предаването „Твоят ден” по на NOVA NEWS регионалният министър Иван Шишков.

„АМ „Хемус” не може да е готова до 2024 г. Филмът беше много дълъг и асфалтът беше много къс. Много голямо говорене имаше за АМ „Хемус”. Сега ситуацията е променена не толкова драстично, колкото ни се иска. 4-ти, 5-ти и 6 лот не са почнати. 7 и 8 лот имаме ясна концепция, 9 лот сме изчистили нещата. Абсурд е да мислим, че АМ „Хемус” ще е завършена до 2024 г.”, каза Шишков.

„Надявам се да се намери юридическа формула, в рамките на която да се намери решение за огромните глоби на хората от село Пролеша, които не са знаели, че дължат винетка за пътуване. Действията, които ще направим, е това, което законът може да позволи. Започнах да работя с юристи да бъдат намалени актовете, те не могат да бъдат отменени. Искаме част от това наказание да бъде намерено решение”.

Логично е за главен път извън обхвата на София да се плаща винетка, уточни той.

Хората не са знаели, че дължат винетка и са получили глоби за хиляди левове. Ще намерим решение на проблема, заяви служебният министър Шишков.

Относно думите на адвокат, че целият проблем идва от непълно решение на МС и могат да го допълнят със задна дата Шишков смята, че проблемът не е в решението, а в „разваления телефон”.

„Пролеша е извън рамките на Столична община. Знакът за винетки е на разклонението на Божурище. Проблем в решението на МС тогава аз не виждам. Единственият проблем е начина, по който е извършена комуникацията с хората. Хората остават с грешното впечатление, че няма да плащат винетки. Лошото е, че говоренето в онзи момент на политиците, е че няма да се плаща винетка до Пролеша”, обясни случая Шишков.

„Несправедливо е хора да бъдат глобявани несъразмерно. Те са прави – ако са знаели, цената на винетката е многократно по-малко от глобите. Защо хората не са информирани на време. Когато е направена системата на сайта на АПИ липсва автоматична система, която да сигнализира кога един шофьор има глоба”, каза регионалният министър.

За изграждането на тунел под прохода „Петрохан” и предложение за концесия за тунел под Петрохан той каза, че идеята за концесия е на база колко още тунели и магистрали трябва да направим.

„С темповете, с които строим тази инфраструктура, очевидно ще имаме проблем следващите 10 г. да живеем спокойно”, каза Шишков и уточни, че се предлага скоростен път, който да бъде със 70 км по-къс от това, което сега държавата инвестира. „Той ще облекчи сливането с АМ „Хемус”. Всеки, който ще си плати, ще спечели, защото ще измине 70 км по-кратък път”, каза министърът.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Читател

    4 4 Отговор
    Добре де, тези хора минават "под рамките с камерите". Те виждат, че минават под тях. Как очакват техните коли да бъдат изключение? В крайна сметка - ползват международен път. То е ясно, че Борисов иска да се хареса на всеки и да угоди да всеки. Ама не става така. След като ползват първокласен път - трябва да си плащат. Като всички хора. Годишната винетка струва по-малко от вечеря за 4-ма. Живеят в село, чиито имоти са за десетики и стотици хиляди евро. Трудно мога да определя човек, който живее в такъв имот като "беден". При 103 обяви за продажба, средната цена там е над 150 000 Е. Стига бай-гановщина :)

    Коментиран от #6

  • 2 дедо

    10 1 Отговор
    Глобите да ги плаща Баце от партийната субсидия на Герб, справедливо е. Глашатаят му не си е свършил добре работата.
  • 3 Съдията Дред

    4 4 Отговор
    Цяла България е пълна с изключения. Виждат знака, че се държи винетка, и карат, щото Баще им бил обещал да не плащат. В тия села около София има къщи , в които 5-6 човека работят в София, и всеки ходи на работа с отделна кола, щото работят на различни места, и не им е удобно с една. Търкалят ги тия коли сутрин и вечер, ама друг да плаща. Аман от тарикатлъци, и около Пловдив е същото. Като влязат в града, и паркират там,където няма платена зона , и е най близо до работата им, и в резултат кварталите се задъхват. И що трябва да им решават проблема, който тия сами са си създали.

    Коментиран от #4

  • 4 Читател

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Съдията Дред":

    ДА си платят със задна дата по една годишна винетка, за годините, през които са ползвали "гратис".

    Коментиран от #7

  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 0 Отговор
    Ами те и жителите на Г. Оряховица трябва да не плащат винетки за пътя до Лясковец - 800 метра с ТРОТОАР между двата ГРАДА ‼️
    А къде е глашатаят дето Буци го караше да обикаля с тъпан и по три пъти да вика
    " Няма да плащате винетки!
    Няма да плащате винетки!
    Няма да плащате винетки!"
  • 6 Тези същите хора са плащали седмични

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Читател":

    и месечни винетки когато са пътували до Пловдив, морето и т. н. Това показва, че наистина са били заблудени, че не се изисква винетка за този пътен участък. Да ги глобят с двойния размер на годишната винетка е приемливо, но е абсурд да дължат хиляди левове за едно и също нарушение след като не са били известени и не е била дадена нужната гласност в медиите, за да разберат, че са в нарушение. Или предлагаш да си продадат имотите, за да си платят глобите. В същото време по пътищата на България се движат потенциални "убийци" с десетки и стотици нарушения и неплатени актове... Ясно е, че всеки би си купил винетка, вместо да плаща стотици глоби ако е бил информиран своевременно.

    Коментиран от #8

  • 7 Това е възможно и справедливо решение.

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Читател":

    Но ще видим какво ще измъдрят.
  • 8 Читател

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Тези същите хора са плащали седмични":

    Да, прав си - някои от тях са купували седмични/месечни винетки. Значи ако сумата на закупение от тях винетки, надхвърля цената на годишна - то нека им опростят глобите. А ако не надвишава - тогава просто да ги "изравнят" с цената на годишна винетка.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол