Last news in Fakti

7 Декември, 2022 22:37 12 298 42

Илиян Василев: Ако не се намесим, има вариант "Лукойл" да не може да осигури непрекъсваемост на работата

  • илиян василев-
  • лукойл-
  • намеса-
  • работа

Докато "Лукойл" беше частна компания и имаше известна свобода на действие, при одържавяването компанията престава да може да реагира като частен субект и ще стане едно от военните продължения на дългата ръка на Кремъл, коментира енергийният експерт

Илиян Василев: Ако не се намесим, има вариант "Лукойл" да не може да осигури непрекъсваемост на работата - 1
Снимка: БГНЕС

"Днес стана известно, че руската държава ще одържави "Лукойл", за да спаси компанията от санкции и негативните последици за дейността, която тя организира, а ние трябва да бъдем готови да поемем оперативния контрол и да осигурим непрекъсваемост на работата на "Нефтохим". Това стана ясно от анализа на енергийния експерт и бивши посланик на България в Русия Илиян Василев за обзорното предаване "Това е България" на Радио "Фокус".

"Лукойл" има проблеми във финансирането на своите операции, на осигуряването на достатъчно танкери, изобщо на оперативната ѝ дейност. Ние няма да имаме никакъв изход, както когато ни спряха природния газ, да бъдем готови да поемем оперативния контрол и да осигурим непрекъсваемост на работата на "Нефтохим", запазване на работните места, запазване на балансите на пазара на горивата. Неминуемо ще се стигне до смяна собствеността в "Лукойл Нефтохим", каза Василев.

Това, как реагира служебното правителство, няма никакво значение. При тях очевидно има предпоставеност, която пречи да погледнат професионално на рисковете и заплахите за националната сигурност. Ако не се намесим, има вариант "Лукойл" да не може да осигури непрекъсваемост на работата, стана ясно от думите му.

"Одържавяването вероятно ще стане след придобиването на "Лукойл" през масивна държавна инжекция на "Роснефт" , а това означава, че докато "Лукойл" беше частна компания и имаше известна свобода на действие, при одържавяването компанията престава да може да реагира като частен субект и ще стане едно от военните продължения на дългата ръка на Кремъл. Това ние не можем да си го позволим", каза бившият посланик в Русия.

"Кремъл в решенията си, ние го знаем с Газпром, които не взеха решението за прекъсване на доставките на газ, а изпълни един политически диктат на Путин. Същото може да стане с "Роснефт" и "Лукойл", анализира ситуацията Василев.

Той коментира и какво означава поемането от страна на държавата на ефективен контрол над рафинерията: "Това, както е разписано в Закона, е един специален представител заедно с екип, след санкция на Консултативния съвет на Национална сигурност, да може да вземе под контрол оперативното ръководство на рафинерията, без непременно да измества сегашния мениджмънт. Защото

Сегашният мениджмънт, дори и да приемем, че е доброжелателен, той просто изпитва трудности при финансиране на своята дейност и при реализацията на продукцията при условия на все по-затягащи се санкции".

Този контрол не е за да измести някого, който не иска да си свърши работата, а за да не спре рафинерията. Ние не можем да ползваме дерогацията, ако Русия не осигури превоз руския суров нефт, защото няма танкери. Те не могат да бъдат наети или застраховани. Русия има 120 танкера, които са нови, много трудно могат да реализират целия обем на нейния износ, защото основните потоци са към Индия, Китай и Далечния изток, стана ясно от анализа на Василев.

"Трябва да намерим вариант за заместване и допълване на "Лукойл" чрез пренасочване на логистиката към неруски нефт, включително и такъв, който се намира в района на Черно море, чрез внасянето на технологични настройки в работата на рафинерията, които ще ѝ позволят да преработи и нефт, който не е от типа "Урал".

Одържавяването на "Лукойл" в Русия е с водеща причина да могат публични средства да се използват за неговото стабилизиране и преодоляване на санкциите. При Българския случай, поемането на оперативния контрол е незабавна междинна стъпка, но очевидно ще трябва да се търси дългосрочно решение със смяната на собствеността. това е неминуемо. В този процес държавата има своите интереси, каза в коментара си Василев по темата какво точно е поемането на оперативен контрол от страна на България.

"Тепърва ще се види как ще се стиковат интересите на "Лукойл" и държавата или новия собственик. Не мисля, че ще е нещо кардинално различно от това, което се случи в Германия и Италия с "Лукойл", въпреки че цената няма да е най-добрата пазарна оценка, но по-добре да вземат нещо, отколкото нищо. Стойността на активите на рафинерията няма да нараснат", допълни анализаторът.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 83 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 само акъл ръси тоя

    57 18 Отговор
    сяшуят като цялото ДБ
  • 2 Путинофил

    38 52 Отговор
    Служебният премиер даде Росенец на 1 октомври 2022г. за още 24 години! Имаме си Премиер - путинофил!

    Коментиран от #10

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Бонев

    60 13 Отговор
    Мечтата на комуниста, дс агент национализация.
  • 5 Али и баба

    63 19 Отговор
    Тоя агент на ДС откога е енергиен експерт?
  • 6 лудия

    60 14 Отговор
    Някои хора полудяха. А сте спрели и и наложите пълен контрол. Очаквайте сопата ,защото няма да има не електроенергия ,въобще енергия живота ще замре напълно.
  • 7 Гринго

    56 14 Отговор
    Още един демократ бивш кадър на ДС
  • 8 Мое мнение

    62 4 Отговор
    А на бас, че за да добием собствеността върху рафинерията ще трябва да платим милиарди долари. А руснаците я взеха от нас почти без пари. Вярно, направили са подобрения в нея, но пък дълги години не плащаха никакви данъци и спечелиха милиарди от тая рафинерия на наш гръб.

    Коментиран от #12

  • 9 Баба Вуна

    51 3 Отговор
    С танкерите на Киро Гела от Лудогорец с ще возим Петрол. Станишев и Бойни нал му продадоха Българския Морски Флот за без пари. Все ще е останал един танкер който да не е нарязан на скраб. Даже не е лошо Лукойл да продаде Нефтохимим Бургас на Киро Гела от Лудогорец, да може човека да затвори цикъла.
  • 10 ти си долен лъжец

    27 6 Отговор

    До коментар #2 от "Путинофил":

    къде го прочете това?
    в държавен вестник?
    съмнявам се
  • 11 Ктастрофата е неизбежна и необратима

    39 3 Отговор
    това е енергиен експерт

    Коментиран от #15

  • 12 Баба Вуна

    52 8 Отговор

    До коментар #8 от "Мое мнение":

    Ние ще я национализираме! Нема да я плащаме! И вместо петрол че вариме джанки и джибри.

    Коментиран от #13

  • 13 Мдаааааа

    52 7 Отговор

    До коментар #12 от "Баба Вуна":

    То най-лесно е да я национализираме. Ама тая рафинерия работи с петрол. А руснаците като ни спрат петрола вярно трябва да събираме джанки и да произвеждаме в нефтохима ракия вместо бензин.

    Коментиран от #17

  • 14 9689

    35 8 Отговор
    А ти що стана доносник на ДС клон на КГБ?Сега смени господаря,след някоя година друг.
  • 15 Баба Вуна

    16 6 Отговор

    До коментар #11 от "Ктастрофата е неизбежна и необратима":

    Човека има достъп до Первий Канал. Всъщност петрола който Нефтохим Бургас преработва не е Уралски а Азерски който минава през Русия по петролопровод.
  • 16 3.14К

    44 15 Отговор
    Д-р Цветослава Гълъбова трябва незабавно да си прибере пациента Илиян Василев!
  • 17 Баба Вуна

    13 4 Отговор

    До коментар #13 от "Мдаааааа":

    За петрол трябва да се обърнем към Султана
  • 18 непрекъсваемост на работата

    10 9 Отговор
    Аре по сериозно .........затваряне е истината
  • 19 0000

    15 14 Отговор
    Да се продаде на румънското ромпетрол те поне имат петрол,техния телекомуникационен оператор работи успешно в и на запад в Италия и Испания ,а нашия се продава на безценица щото по лесно
  • 20 Вие се намесихте толкова много че

    30 3 Отговор
    Навсякъде СМЪРДИ !
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Моз Ам Биг

    20 4 Отговор
    Да разгледаме сл. сценарии: Ръст от 2 долара - 2 евро за литър за сл . две седмици в Унгария последвани от неконтролируем пазар и липса на горива. Същия сценарии за ЕС за срок от 6 - 24 месеца. Свежо сценарииче?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 124

    23 12 Отговор
    Г-н Илиян Василев, добре е да последвате колегата ви Васко Начев, към небитието. Очаквайте горива, 5-6 лева след Нова година, за литър.
  • 25 ганю

    23 1 Отговор
    А с Плама какво направихте затворихте я нали?
    умници
  • 26 Мюнхен

    18 1 Отговор
    Истината е,че Путин има проблем с олигарсите.В Русия се краде в огромни размери предимно нефт , газ и метали.Не случайно някои шефове на компании напоследък се преселиха в небитието.
  • 27 КДС

    14 7 Отговор
    Агент Алаександър11 ,пак раздава овчи акъл
  • 28 Подкрепещ Промяната

    8 18 Отговор
    Въпрос Към коментара на руските тролове Кой ги правеше агенти с псевдоними ? Отговор другарите от КГБ на “великият “СССР. Радващото че много от тях се осъзнаха и с действията си и коментариите показват че са сбъркали и за разлика от тези които не са имали досиета а защитават Руската Путинова инвазия стоят много по стойностно от тях с разсъжденията си и коментариите си

    Коментиран от #30

  • 29 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 10 Отговор
    Рублокоалицията ва буци и крадеф!
  • 30 Не говори

    13 3 Отговор

    До коментар #28 от "Подкрепещ Промяната":

    За осъзнаване, а за това че са готови да служат на всеки.
  • 31 Маринов

    9 14 Отговор
    Господине,
    а най после ВРАЗЮМЕИТЕ
    че „Лукойл-Нефтохим” е ЧАСТНА фирма
    и в КОМПЕТЕНЦИЯ на Собствениците и
    е да се Разпореждат с нея,
    Включително
    и да я ЗАТВОРАТ за Определено и Неопределено време
    а и да и направят ЛИКВИДАЦИЯ ???

    ВСЯКАКВА НАСИЛСТВЕНА Намеса
    в Управлението на Фирмата - включително и Държавна и ОДЪРЖАВЯВАНЕ,
    ще бъде съпроводено
    със ГОЛЕМИ СУМИ за КОМПЕНСАЦИИ
    и Загуба за Държавния Бюджет!

    Коментиран от #32

  • 32 Мммдааа

    15 5 Отговор

    До коментар #31 от "Маринов":

    Не е баш така. Фирмите от национално значение и важни за националната сигурност по всяко време може да преминат под ръководството на държавата. Даже твоята лична лека кола може да се вземе и конфискува по време на война. Взимат я за военни нужди и върви се жали на арменския поп. Така е не само у нас, а навсякъде по света.

    Коментиран от #37

  • 33 ТЪПНАР

    13 3 Отговор
    Енергиен експерт??? Дипломат??? Жълтопаветно г...но!!!
  • 34 Чочо

    9 2 Отговор
    Доносник агент шестак.Такива не бива да допускат да коментират нищо защото са вредни за държавата.
  • 35 Българин

    4 12 Отговор
    Вън руската мафия от българия

    Коментиран от #39

  • 36 А кой

    8 1 Отговор
    гласува тези санкции и тези тавани за горивата? Не можахме ли да наложим вето на условията и санкциите които ни застрашават интересите. Гласувате за тях с две ръце а сега олеле. Днес за благодарност Австрия и Нидерландия ви показаха как се гласува.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 ЕвроЛогорея

    5 0 Отговор
    Ама като ги повторите 28 пъти 3 изречения дългата ръка на кремъл няма да стане по дълга така, че запрете се малко, че ставате смешни....
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Нерарбиращ

    0 2 Отговор
    С гаста не им мина номера. Сега ще ни обясняват колко са " готини "от луойл и как трябва да им лижем ... и, че не тряба да си плщат данъците и даже според този " експерт" трябва да им даваме!
  • 41 Нерарбиращ

    0 2 Отговор
    С гаста не им мина номера. Сега ще ни обясняват колко са " готини "от луойл и как трябва да им лижем ... и, че не тряба да си плщат данъците и даже според този " експерт" трябва да им даваме!
  • 42 Илиан Илиев и тоя е с акъл, колкото

    0 0 Отговор
    Ивайло Мирчев!! На Мирчев муе до някъде простено, пасал е селските свинки и те му изяли буквара, но ти Илиев си с повече претенции а мислиш като Мирчев!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол