Last news in Fakti

9 Декември, 2022 18:11 2 935 33

Избегнали сме най-лошия вариант на отказ за Шенген

  • гълъб донев-
  • шенген-
  • отказ

Много активна външнополитическа дейност са осъществили президентът Румен Радев и кабинетът "Донев"

Избегнали сме най-лошия вариант на отказ за Шенген - 1

Защо България трябва да бъде винаги на опашката? Това попита Настимир Ананиев от ПП в НС служебния премиер Гълъб Донев за отказа да бъдем приети в Шенген.

Министър-председателят поясни, че трябва да се изчака Европейския съвет в средата на декември. А членството ни в Шенген е справедливо. По думите му, избегнали сме най-лошия вариант, съобщи news.bg.

Донев отново изтъкна, че отдавна изпълняваме техническите критерии за Шенген. Две мисии от Европа са потвърдили готовността ни. Не са установени нарушения на прилагането на правото на Шенген, стана ясно от изложението на Гълъб Донев. България продължава да изпълнява всички критерии на Шенген. ЕК потвърди положителното си становище и отправя призив към Европейския съвет да вземе историческо решение, по думите му.

Много активна външнополитическа дейност са осъществили президентът Румен Радев и кабинетът "Донев". До всички лидери на ЕС Радев е изпратил писма, като държавният глава и служебният премиер са провели редица лични срещи. Правосъдният министър, външният министър и вътрешният министър също са се включили в дипломатическите усилия да убедим ЕС, че трябва да станем част от Шенген. Донев изтъкна, че се създава съмнение в равнопоставеното прилагане на правилата на ЕС и изтъкна ползите от разширяването на Шенген.

Той не приема формулировката за провал на проведените усилия в последно време.

Външната политика трябва да е обединяващ фактор, каза Георг Георгиев от ГЕРБ. Казусът Шенген фигурира от 2011, припомни той, когато е констатирано, че отговаряме на критериите. Лидер на политическа сила положил усилия да създадат негативен образ на страната ни и даде за пример казуса "Капитан Андреево". Георг Георгиев не посочи от парламентарната трибуна името на Кирил Петков, както вчера направи това Екатерина Захариева.

Всяко едно вътрешнополитическо говорене се следи много внимателно от нашите външнополитически партньори, изтъкна Гълъб Донев. В разговорите присъствала темата за границата, но те разбрали какъв е проблемът. Интересували се какви мерки сме предприели за контрола на границата от страна на държавата. Да бъдем отговорни в позициите и изказванията си, настоя премиерът.

Асен Василев пък посочи, че има данни,че на летище "София" има пробив и е констатирано, че може да се вкара бомба. Халил Летифов от ДПС изтъкна, че е несъмнен интересът на страната ни да влезе в Шенген.

Според Гълъб Донев националните интереси трябва да се отстояват във всички формати. Оценката на външнополитическите ни партньори, по думите на Гълъб Донев, е, че това служебно правителство е свършило много повече за Шенген от останалите ни управления. Според него възможно е да станем част от зоната за свободно движение през юли 2023. Кабинетът е отпуснал пари за укрепване на граничното съоръжение, за техника и обувки за "Гранична полиция". По думите на Донев натискът към границата ни е най-голям след 2015, когато е бил най-силният наплив към границата.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 последни по всичко

    34 5 Отговор
    Докато шайката е на власт ,и боко е на свобода ,все ще е така !!!!

    Коментиран от #20

  • 2 обективен

    34 3 Отговор
    Няма ли осъдени министри и депутати ,никога няма да влезем в Шенген.
  • 3 Бамби

    34 2 Отговор
    И кой е най-лошият вариант, бе тъпанар? На 15.12.2022 да гласуват "За" Румъния и "Против" България?! А ти какво направи по дипломатически път, връчи ли протестна нота на австрийския и нидерлавдския посланик, пита ли защо нашето вето срещу Северна Македония бе така активно атакувано от всички западни политици и изнудването не спря, докато не мина онова позорно гласуване с падането на ветото, а когато го налагат "нашите европейски приятели от Европа" /по Надежда Нейнски/ всичко е О.К?
  • 4 Пич

    16 1 Отговор
    Ура , другари..... победихме , нищо че не знаеме.....!!!??? А бе , ей.......
  • 5 това е механизъм за налагане влияние

    8 5 Отговор
    Ама верно сте много тъпи с тоя Шенген , що ни го набивате постоянно в главите , я да дръпнем един референдум и що кае тоя от Възраждане след 100 години .
  • 6 Хихихи..

    23 0 Отговор
    Какъв по-лош Отказ от Отказа?!
  • 7 Алоу гълъба

    20 1 Отговор
    Ти да не си кълвал в банкянския гълъбарник?
  • 8 !!!?

    10 13 Отговор
    Шенген на кукув ден !!!?

    Коментиран от #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хахаха

    14 2 Отговор
    Некадърници говорите популистки глупости !!!! Мафията не им трябва в ЕС
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Бегай с тоя Шенген, Смотан

    20 3 Отговор
    Вътрешната политика и доходите са ни важните. Боклуци ненормални....
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ПСР

    13 0 Отговор
    Натискът е огромен,а защо"приятелите"от Анкара ги пускат?!Дали Гълъб Румен са били титани...намирисва на "Умря циганката,дето ме хвалеше. ..".Никаква логика няма,ЕК,ЕП и още 25,да ни пускат,само Рюте и Нехамер-не.Унизителна работа.Румънците и те бесни,с право.Призовали си Посланика от Виена за"консултации"./най-тежката мярка,преди изтеглянето му/.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Айде пак гимнастики от майсторска степен

    5 1 Отговор
    Е как така всичко направено от нашите покитици е възможно най доброто, а резултата е възможно най лош, както винаги досега?

    Коментиран от #30

  • 18 Г Донев до кога, ще ни разстегаш Локуми

    7 1 Отговор
    И Ластици за Шанген!! Мафиотска, държава Управлявана по СИК Кодекса, от Борисов и Гешев!! Няма "върховенство на закона" , няма Справедливост, няма Правосъдие!! Има само Мафия!! За какъв, Шанген говориш, никои освен тези с, милионите и милиардите в Овшорките не се интересуват от Шанген!! Народа взе на седми пенсия, върна, си Дълговете и ви казваП. Р. О. К. Л. Е. Т. И Д. А. С. Т. Е дадохте, още, от Бащиното ви оръжие,на Тъмно, да не разбере Народа!!
  • 19 мдаа

    10 4 Отговор
    Мен са ме учили, че не трябва да стоя в компания, в която с мен се отнасят обидно и унизително. 15 години сме наврени в този евросъюз, съсипахме си икономиката, енергетиката, селското стопанство да им слушаме акълите, а сега откровено ни се подиграват и мачкат. А бе, вие достойнство нямате ли? Що за тъп и лицемерен е този, в който ни набутаха без да ни питат? Да излизаме и да се оправяме както можем и дори по-добре ще бъдем, защото те като ни дават пари, част от които са си наши, ни поставят куп условия, които не винаги са изгодни за нас, а после ни санкционират и си прибират половината. Аман!

    Коментиран от #25, #28

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 тома

    4 1 Отговор
    Всички казват че технически сме изпълнили критериите за шенген.Значи нямаме корупция и върховенството на закона е о кей.И веднага се сещам за думите на световно известния политик аз съм прост и вие сте прости ама австриици и нидерланци не са прости
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Никой не ни е питал

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "мдаа":

    Просто сме статистическа грешка в изборният списък.... докато някой не превърти кардинално и да ги приключи
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Агата Кристи

    2 3 Отговор
    Г-н Аванееf,
    Трябва да се спазва върховенството на закона. Така е!!!.
    На КАНАДЕЦА го НАРУШИ!!!
    НАРУШИ КОНСТИТУЦИЯТА с помощта на радеf.
    Всичките ти словосъчетания се ОБЕЗМИСЛАТ.
    Така, че МЪЛЧИ СИ !!!!!
  • 28 Леля Гошо

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "мдаа":

    А как очакваш да те приема компанията ако на всяка сбирка пърдиш и се оригваш?
  • 29 излъганите камилчета

    1 1 Отговор
    Нали Кирчо е авер на Рюте, сега в ДБ чакат Кирчо да отвори чувала и да раздаде пачките. Обаче Асен не дава да се пипат.
  • 30 Отава 1993

    1 4 Отговор

    До коментар #17 от "Айде пак гимнастики от майсторска степен":

    Русия не е съгласна България и Румъния да влизат в ЕС и НАТО. Те сега водят война в Украйна защото украинците разкараха Виктор Янукович който отказва да подпише споразумението за асоцииране с Европейския съюз. Те затова и ни натресоха Тримата от Харвард в навечерието на "Специалната Аперация" в Украйна. Рюте явно или яко е захлебил или го държат със жежки компромати. А пък Австрия и преди и сега е в крак с Русия.
  • 31 Колю

    2 0 Отговор
    Гълъбе, гълъбеееее.....гугутка си ти, а не гълъб. Я кажи как двамата с Радев щяхте да налагате вето и ответни мерки на Австрия и Холандия. Смешници сте вие. Клоуни. Въздух под налягане
  • 32 Донев

    1 0 Отговор
    Само се фукаш като Толупа.Света не започва с теб и с четкането ти към президента,на всяка изява президента,та президента,стига с тези почести ,култ към личността ще връщаш или какво диктатор.? Всъщност ти искаш да казваш на някои кога да говорят и кога да мълчат негодник.
  • 33 Ама много

    1 0 Отговор
    ясно що не ни искат у тоя Шенген! Питайте Буци що излъга, че е измазал тая сграда, от която зависеше влизането ни в групата на миропомазаните! Явно сградата стои още неизмазана, а това дразни и австрийци и холандци, щото по техните земи сички сгради са измазани и боядисани...
    Причините за отказа не са съвсем ясни, но едно нещо се набива на очи! Холандците от десет години измислят какви ли не причини да ни шкартират, но според мен изпитват дълбоко презрение към някои балкански нации с повечко зеленикаво население, каквито сме ние и румънците... Сигурно за краткото време, когато сме се движили без визи из Европа са разбрали каква напаст са зелените скакалци...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове