Last news in Fakti

10 Декември, 2022 06:45 936 13

Николай Василев: Няма ясна политическа воля за въвеждане на еврото от 2024 г.

  • николай василев-
  • еврозона

В момента страната ни не отговаря на два от три критерия - за нивото на инфлацията и за бюджетния дефицит, заяви бившият вицепремиер и икономически министър

Николай Василев: Няма ясна политическа воля за въвеждане на еврото от 2024 г. - 1
Снимка: БГНЕС

"Въпросът на първо място е политически, на второ място - цифрово икономически. Политическата страна има два аспекта - българският политически елит иска ли да влезе в еврозоната - аз не съм сигурен, ние нямаме и правителство. Ако сега изберем реформаторско прозападно правителство, което да каже, че най-важният ни приоритет е еврозоната и на това подчини цялата бюджетна, икономическа и външна политика, ние можем да влезем. Не виждам такава политическа воля, много е вероятно да не влезем 2024 г."

Така коментира бившият вицепремиер и икономически министър Николай Василев пред "Брюксел 1" шансовете ни за влизане в еврозоната от 1 януари 2024 г.

И беше категоричен, че никой няма да ни приеме в еврозоната само, защото сечем евромонети. Според него няма ясна политическа воля за въвеждане на еврото от 2024 г.

"Хърватия прояви огромна политическа воля последните месеци и години. Ние 10 г. отговаряхме на всички критерии, но нямахме политическо желание, затова сме в дълбоката периферия на Европа", заяви Василев.

Той уточни пред Bulgaria ON AIR, че в момента страната ни не отговаря на два от три критерия - за нивото на инфлацията и за бюджетния дефицит.

"Популистката бюджетна политика ни отдалечава от еврозоната, не може да харчиш като за последно, все едно светът ще свършва. Сегашните популистки бюджети не са насочени към еврозоната. Но политиката на служебното правителство поне удря спирачки на автомобила, който се е засилил към пропастта", коментира бившият министър н икономиката.

Анализът му показва, че най-близко до еврозоната сме били през 2005 г.

"Разочарован съм, че целият ми живот премина в убеждаване колко е важно да влезем в еврозоната. Това е престиж, имидж и международен авторитет. България ще бъде първокласна европейска държава, в момента сме подритвани между Африка и Централна Азия", завърши Николай Василев.

Николай Василев беше модератор на панела "Еврозоната - перспективи за финансова стабилност и икономически растеж" в бизнес конференция организирана от Dir.bg на 9 декември в SOFIA EVENT CENTER, на която Bulgaria ON AIR е медиен партньор.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Каква

    13 1 Отговор
    "одухотворена" физиономия и мисъл у другарин само ?!

    Коментиран от #10

  • 2 Що не питахте българите?

    19 2 Отговор
    Бе келеш.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    15 2 Отговор
    НИКАКВО ЕВРО
    ИМАМЕ си
    БЪЛГАРСКИ ЛЕВ
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Потребител

    9 0 Отговор
    Празни приказки от празен човек.
  • 7 Да бе да

    7 0 Отговор
    Този плъх е просто впечатляващ 😁
  • 8 Бенчев

    7 0 Отговор
    Малък Мук, и пълен боклук си Н.Василев. Вече 3 години досаждаш с нелепите си анализи, които кой знае защо се побликуват?
  • 9 България на Българите

    7 0 Отговор
    Никакво Евро, никакъв Шенген, никакъв ЕС
  • 10 САМО НАПОМНЯМ

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Каква":




    От факта, че ПРОПАГАНДАТА за еврото е толкова масирана (по всички големи медии от сутрин до вечер) и е едностранна (само за "ползите" се говори), могат да се направят 2 важни извода:


    1. НАРОДЪТ МАСОВО НЕ е съгласен с влизането на България в еврозоната и се опитват насила да ни убедят.

    2.Без СЪГЛАСИЕТО на НАРОДА няма как да ни вкарат в еврозоната. Ако можеха политиците сами да го направят без да ни питат, нямаше да се харчат толкова много пари за такава ПРОПАГАНДА.


    Нещата са в НАШИ РЪЦЕ. Само трябва да сме уверени и да действаме умно.😉







  • 11 Мила от Марс

    4 0 Отговор
    Каква политическа воля, бе Мунчо? Кого от българите питахте, иска ли евро? От сутрин до вечер плямпане за евро и Шенген. НЕ НИ ТРЯБВАТ! От тях ще се облагодетелстват само т@панарите като теб!
  • 12 Стратега

    1 0 Отговор
    Въпроса е в това че, държавния бюджет в България е много по стабилен от другите членове на ЕС и то благодарение на Николай Василев!
    България е на второ място с 26% дълг, само Естония е пред нас с 22%! В страните от еврозоната е средно 94,2 на сто в края на юни 2022 г. Да не говирим за Гърция 180%, Италия 150%, Франция 110%, Германия 70%, и те са в еврозоната!
    Корупцията била голяма у нас а как е в ЕС с такива огромни дългове: значи в ЕС е поне три пъти по голяма!
    Всички коменти който са лични говорят за оскъден капацитет на мислене! Това че Василев го казва не значи че не е истина.
  • 13 Анонимен

    0 0 Отговор
    Мнения на някой си
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове