10 Декември, 2022 07:41 3 476 28

6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" спря в полунощ

  • аец козлодуй-
  • ремонт-
  • шести енергоблок

Ще се отстранява технически проблем, не се очакват проблеми с електрозахранването

 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" спря в полунощ - 1
Снимка: АЕЦ Козлодуй

От полунощ хилядамегаватовият 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е спрян за ремонт за отстраняване на технически проблем, предаде БНР.

Не се очаква спирането да доведе до проблеми с електрозахранването, тъй като страната ни има достатъчно мощности, каза за БНР Ангелин Цачев - изпълнителен директор на Електроенергийния системен оператор.

Въпреки че 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" няма да работи по коледните празници, чак до 26 декември според подадената от централата заявка в Електроенергийния системен оператор (ЕСО) , директорът на ЕСО Ангелин Цачев каза:

"Не очаквам да има някакви сериозни проблеми при осигуряване на електрическата енергия".

Причината – "към този момент износът към останалите страни в региона е над 30 хиляди мегаватчаса на денонощие, а блокът в АЕЦ "Козлодуй" реално произвежда 24 хиляди мегаватчаса на денонощие", обясни Цачев.

"Отделно, другата седмица ще влезе в експлоатация и 7-и блок в ТЕЦ "Марица изток 2", добави той.

На водни запаси може да се разчита за кратко

"Имаме достатъчно резерв във водните централи, които да осигурят необходимите оперативни резерви в системата. Но да разчитаме, че само водните централи ще осигурят енергията за цялото потребление е меко казано несериозно предвид сушата през есента и последните зимни месеци", каза изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор Ангелин Цачев. И посочи още:

"Със сигурност енергия за пазара ще има, отделен е въпросът каква ще бъде цената на тази енергия, тъй като отпадането на хиляда мегавата от производството в целия регион ще причини един допълнителен недостиг в и без това дефицитния регион на Югоизточна Европа, което вероятно ще доведе до по-високи цени".


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    58 0 Отговор
    Въртят сучат ще ни затворят и централата ей що после тока скъп, това е то да си под българско робство, просто племе сме и това си е

    Коментиран от #6

  • 2 Верно ли

    50 1 Отговор
    Продължавайте да си правите експерименти с горивото на Уестингхаус, пък ние ще се радваме на просто "спрял", а не "гръмнал"!

    Коментиран от #10

  • 3 Мим

    39 0 Отговор
    Подготвят безплатен износ за Украйна.Нали гласуваха за помощи да им даряваме...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    16 1 Отговор
    НИКАКЪВ износ НА ЕЛ ЕНЕРГИЯ към други СТРАНИ
    РАДИАЦИЯ няма в МОМЕНТА в АЕЦ КОЗЛОДУЙ и РАЙОНА
  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    17 1 Отговор

    До коментар #1 от "Рошко":

    РОСЕНЕ по ВРЕМЕТО на НДСВ от ЕС наредиха на МЕГЛЕНА ПРЪМОВА КУНЕВА да затвори 1 2 3 4 ЯДРЕНИ БЛОКОВЕ на АЕЦ КОЗЛОДУЙ
  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 6 Отговор
    Сигурен съм,че скоро ще го пуснат отново.Познавам част от екипа там съставен само от професионалисти.Мишо-кабела,Драго-трифазния и Стойчо-турбината са хората които се грижат за подръжката на съоръженията.

    Коментиран от #13

  • 8 Два пъти

    24 2 Отговор
    Един и същи реактор май нема части и гориво
    Чао АЕЦ Козлодуй.
  • 9 хихи

    38 0 Отговор
    Ако бяхме започнали да строим АЕЦ Козлодуй през 2005-2006 сега щяхме да имаме АЕЦ по себестойност по-ниска от цената в момента, дори да се смятат лихвите. Щеше да произвежда и ток. Но нали слушаме разни американски сенатори!?!?!?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Стига опорки

    4 24 Отговор
    Поредния номер на чорапа и проруското му правителство.
    От русофилите само зло и саботажи.
  • 13 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 3 Отговор

    До коментар #7 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    МЕНТАК такива ХОРА няма не ИЗМИСЛЯЙ
  • 14 Дел4ева

    5 0 Отговор
    Народът в защита на общественика Сидеров!!!
  • 15 Тити

    13 0 Отговор
    Това ще е често явление с тази стара ядрена централа трябваше до сега да направят тази в Белене Ако спрещесме като вУктайна само че без война
  • 16 7876

    18 1 Отговор
    Баба ми и дядо ми се пенсионираха в тази централа. Работили са в нея от строежът ѝ, до пенсия и знам от първо лице какви отговорни професионалисти работят там.
    За всяко друго родно предприятие може да плюете, но точно това работи, като швейцарски часовник и всяко действие е обмисляно и тренирано хиляди пъти. Аз лично нямам никакви притеснения за проблеми и аварии.

    Коментиран от #17

  • 17 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 0 Отговор

    До коментар #16 от "7876":

    А КЕВР мафията уби ГЕОРГИ ДИЧЕВ ШЕФ на АЕЦ КОЗЛОДУЙ по ВРЕМЕТО на НДСВ тогава направиха МИНИСТЪР на ЕНЕРГЕТИКАТА господин МИЛКО КОВАЧЕВ който е ЧОВЕК на РУМЕН ОВЧАРОВ
    ДЪЛГИЯ ИНКАСАТОР

    Коментиран от #19

  • 18 Мнение

    16 0 Отговор
    Тези да спрат с експериментите,за да не ни гръмнат.Господ да ни пази!
  • 19 7876

    26 1 Отговор

    До коментар #17 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Помня, когато спираха блокове 1,2, 3, 4 един от служителите в контролната зала плачеше, като дете пред камерите на БНТ.
    Наистина убиха най-добре работещото предприятие в България

    Коментиран от #20, #25

  • 20 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 0 Отговор

    До коментар #19 от "7876":

    СЕГА НАШИЯ ГРАД е с разкопани УЛИЦИ по ВОДНИЯ цикъл а КМЕТИЧКАТА МАРИНЕЛА НИКОЛОВА герб няма СЛРАМ СРАВ СРАМ през ЛЯТОТО пръст земя се исипа и уби 19 ГОДИШЕН ром работил по ВОДНИЯ ЦИКЪЛ без ДОГОВОР преи време загинаха пак двама роми от СЕЛО ДОЛНИ ЦИБЪР и ГРАД МИЗИЯ пак без ДОГОВОР наети от ДПО РАО
  • 21 Истината

    3 14 Отговор
    По времето на НДСВ под управлението на Симеон КГБ- истки нарочно бяха затворени блокове в АЕЦ Козлодуй от Меглена Кунева -Пръмова ЦК на БКП снахата,представител на България в ЕС, т.е.България си ги затвори,а не ЕС, за да се даде ход на строежа на АЕЦ Белене,най-грандиозния грабеж в България,който продължава и досега, 40 години крадене от народа и икономиката на държавата и пълно енергийно подчинение на Русия. Никой досега не каза публично истината за ненужния и невъзможен за строеж в земетръсна област Белене.Вместно да имаме напълно достатъчния за страната и региона развит съвременен АЕЦ Козлодуй ,проруските управници закопаха държавата ,за да пълнят собствените си джобове. Навсякъде ,където властва Русия,има саботажи,за да се доказва,че България не може без Русия.ПАВЕЦ Чаира е крещящ пример затова вече цяла година.Русия,за да се налага използва всички най-зловещи средства срещу хората,за да властва. Студ,глад,убийства ,всичко е в арсенала й, виждаме какво прави в Украйна и света.В България има свирепи хора,които харесват тази диктатура и е добре да заминат при Путин и да му се радват, за да се освободи държавата най-после. За да се попречи на Козлодуй да ползва неруски доставки и да бъде 100% зависим от Кремъл,всичко може да се очаква.Енергията е най-уязвима през зимния сезон, случайни съвпадения няма.В империята на злото няма случайности,когато сам й се подчиниш е зловещо.В момента това е битката в България - за и против злото.

    Коментиран от #22

  • 22 23787

    8 1 Отговор

    До коментар #21 от "Истината":

    Костов първи подписа за затварянето на реакторите!! Но това беше преди 24 години(подписаното то Костов).
    Строежът на нов АЕЦ отнема 10-12години. Досега щяхме да имаме два хилядника и да не се вайкаме за 1-4блокове...
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Ххх7

    9 1 Отговор
    Няма как да я приватизират така че ще я унищожат.Двата реактора стоят на трупчета а Унгария и Турция строят и накрая от лидер износител ще станем вносител на ток
  • 25 помня

    16 0 Отговор

    До коментар #19 от "7876":

    И аз плаках като дете когато спирафа блоковете на АЕЦ. Тогава ми стана ясно, че идеята е в България да няма производство и да стане бедна държавичка от третия свят, а единственото, което предлага да са услуги - ресторантьорски, туристически, хотелиерски. Заедно със затритите блокове на АЕЦ си отиде и топлото ми и светло детство, в което никой не броеше разходите за ток. И преди да е влязъл закона на ДБ да не се възхвалява социализма искам да кажа - в управляваната от БКП народна република се строеше и произвеждаше, а хората живееха спокойно, бяха образовани, лекувани и нахранени с чиста храна. При управлението на "демократите" в България се строят единствено частни къщи, вили и кооперации, заводите са закрити, хората са безработни, гладни и болни. Това е истината, колкото и на ДБ да не им харесва.
  • 26 подрани Новата година

    3 1 Отговор
    Символично! Спира в полунощ и почват фойерверките.
  • 27 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 3 Отговор
    в ГРАД КОЗЛОДУЙ
    ТОКЪТ спря за ДВЕ СЕКУНДИ и го ПУСНАХА май ТОКОВ УДАР има по МРЕЖАТА
  • 28 павец чаир

    1 0 Отговор
    Не иска и АЕЦ да работи с евроатлантическо гориво
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове