Last news in Fakti

10 Декември, 2022 07:54 1 767 19

Ивайло Илиев: Държавата е счупена

  • ивайло илиев-
  • студентски клуб на политолога-
  • безвремие-
  • апатия-
  • държава

Тези бурни политически процеси ежедневно засилват апатията, страната е застинала в безвремие, заяви председателят на Студентския клуб на политолога

Ивайло Илиев: Държавата е счупена - 1
Снимка: Euronews BG

От това ежедневно показване на нещата от кухнята не печели никой. Именно скритата част от работата на политиците представлява търсенето на политически компромис, което е изкуството в политиката. Това каза в предаването "Това е България“ на Радио "Фокус“ председателят на Студентския клуб на политолога Ивайло Илиев.

Според него, вече се вижда новата практика на политиците, в която някои партии загърбват интереса на своите избиратели, в името на тясно партийните интереси.

"Целта е очевидна – търсене на тясно партийни сметки и политическо оцелявате на част от партиите. Формациите, които се кълняха, че знаят как да решават кризите не направиха нищо, получихме три седмици в поправки на Избирателния кодекс. В това време трябваше да се потърси необходимият политически компромис. Вместо това видяхме търсенето само на партийния ефект, а не ефекта за хората", добави Илиев.

По думите на младия политолог, всички тези бурни процеси наистина ежедневно засилват апатията на хората и ни оставят с впечатление, че цялата държава е счупена и е застинала в безвремие. През това време се засилва репутацията ни на държава, в която има корупция и липса на държавническо поведение. И това се видя сега на европейско ниво. И докато ние продължаваме така, доверието у чуждите ни партньори ще продължава да се руши.

Ивайло Илиев добави, че всичко това се наблюдава и на най-високо ниво.

Ролята на президента е доста основополагаща. Той е с най-голяма концентрация на власт в момента. Става очевадно, че той се опитва да се меси с шумни позиции във вътрешно-политическия живот на страната, "дори обижда партии и партийни лица. Затова се питаме дали неговата крайна цел не е още и още власт. От консултациите, които проведе, видяхме един много слабо отговорен държавен глава. От висотата, от която би трябвало да се чува словото на държавен глава, видяхме дръзки реплики, които са характерни за партийни отношения, но не и в рамките на президентската институция, която не би трябвало да се меси".

Затова логично през последните месеци се наблюдава спадане на рейтинга и на президента, добави политологът. Той започва да се присъединява към лагера на всички политически лидери, които са с много слабо доверие от страна на избирателя. Всичко това вреди и на цялостният ни имидж като страна.

48-то НС винаги може уволни служебното правителство, като излъчи ново правителство, каза още Ивайло Илиев.

Според него, младите хора, отивайки в други държави, виждат отчетливо разликите и това показва, че тук има много още да се работи и да се промени.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хмммм

    13 10 Отговор
    Държавата е счупена от комунистите..
  • 2 Счупена

    22 0 Отговор
    е , факт ! А счупеното и да се шепи , пак има следи и си остава счупено ! Така , че всичко трябва да започне от основи ! Стабилни основи - здрава къща ! Така е и с държавата !
  • 3 ГЕРБ махайте се!

    17 13 Отговор
    ГЕРБ счупиха държавата като събориха предишното редовно правителство!
  • 4 Абе

    17 9 Отговор
    Тоя няма ли родители , да го хванат за ухото , и да го завлечат обратно в клас ???!!!
  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 4 Отговор
    ОТ 32 ГОДИНИ ВЕЧЕ е ТАКА

    Коментиран от #6

  • 6 Мнение

    11 9 Отговор

    До коментар #5 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Не е от 32 г.,а от две години не спират да се карат.Някакви вещици разнасяха преди две години вуду кукли пред НС и ковчези.Не са виновни ГЕРБ,а сатанистите.По правило от древни времена сатанистите са анархисти,не търпят никаква власт,рушат,против всякакви закони и ред са,защото им пречат да унищожават чистите души.
  • 7 Име

    3 6 Отговор
    търсенето на политически компромис, което е изкуството в политиката. - целебни смислици от млад политолог..Надеждата умира последна, след честта и съвестта.
  • 8 Търновец

    11 6 Отговор
    Още едно пишл ме,като горнооряховчето Божанков се натиска да се хареса на джендърите! Значи всички договорки да се правят на тъмно,демек простия народ трепетно да очаква тайните решения на избраниците си! Че за какъв чеп ни е това Народно събрание? За какъв чеп са ни толкова народ на хранилка в него!?Чета,че 6 блок спрял за ремонт посред зима - айде бе! Той ще работи преоритетно знаете за къде! Няма да мръзнат само англо-саксите я! Евроатлантическа солидарност дами и господа,радуй се прости народе,викай „Да живей“и не задавай въпроси! Това,ако не е диктатура,здраве му кажи
  • 9 Пешо

    9 6 Отговор
    Какви са тези н п о измисляци ,дето им дават трибуна да си бълват глупустите
  • 10 Ивайло Илиев!! Държавата, е Счупиха и

    9 7 Отговор
    Окрадоха ГЕРБ и Патериците отдавна!! По Страшното е, че вървим Назад във Времето!! Хартиената Бюлетина, Гешев Борисов, СИК, ДС ченгета, ние се връщаме 15 год назад!!
  • 11 без имена

    10 5 Отговор
    резидента счупи държавата с юмрука. тогава не просто прогони герб , а сложи началото на войната с/у държавността. затова и сега си дава вид , че е сконфузен заради проекта си пп. голямо разочарование са . само с опорки не се управлява.
  • 12 Травматолог

    0 3 Отговор
    Счупеното носи късмет, ама да видим на кого ще донесе късмет
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Уинстън

    4 0 Отговор
    Всеки народ си заслужава политиците. Прост народ, слаба държава. Колко прост трябва да си, за да направиш паметник на тези, които са те бомбардирали.
  • 15 Пик

    1 3 Отговор
    Счупен хляб няма как да стане цял, същото е и с държавата. Който беше в близост с кацата с меда си е ок. Да му мислят останалите. Пари няма, действайте, екмек йок, суук йок, тус ок, мараба бе Аметчо. Ицо о рашидов да ти построят преживе паметник, че може да ги надживеете по ум и егн
  • 16 кирил

    6 1 Отговор
    Най мизерната защото е единствената с данък русия и където руската агентура е във всички структури
  • 17 ...

    3 0 Отговор
    Докато в България продължава да се мисли с аршина на промитите от комунизма мозъци, по байганьовски и текезесарски, промяна към по-добро няма да има. БСП са наследници на една терористична партия и партия убийци, които изтребиха елита на страната след 1944 г., партия която щеше да дари България на руснаците като 16-та република, партия от селяци с андрешковски манталитен. После социалистите станаха милионери след 1990 г., БСП фалира държавата през 1997 г., правиха всичко възможно България да не стане демократична държава, основаха си мафия, продаваха България на руснаците... Надеждата е само в младите, които нямат нищо общо със старите разбойници...
  • 18 НРБ

    2 2 Отговор
    Да, счупена и съсипана...жалко , че въпреки това много прости хора гласуваха пак а ПП, която срина всичко постигнато!!! Явно обичат обещаните лъжи от ПП, а те си плетат кошницата и грабят мощно милиони....хора събудете се, зад протестите стояха олигарсите Василев и Божков, които искат да спасят тяхните пари и сжбственост, тях държава и Шенген НЕ ги интерсува !!!
  • 19 Тоя много

    1 1 Отговор
    стар, начетен, и опитен ми се вижда???? Що не вземете интервю от бебетата на 1–2 месеца??? Същото е!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове