Last news in Fakti

10 Декември, 2022 19:22 5 189 74

Проф. Иво Христов: България и Румъния са периферна територия между "Мордор" и "силите на светлината"

  • проф. иво христов-
  • българия-
  • румъния-
  • шенген

Европа навлиза в дълга и системна криза и жалкият български лев също ще е от полза, трансформиран в евро, изтъкна той за еврозоната

Проф. Иво Христов: България и Румъния са периферна територия между "Мордор" и "силите на светлината" - 1

"България не е много сложно да я управляваш. Едно посредствено общество не се управлява сложно."

Това каза в интервю за БНР проф. Иво Христов, социолог, юрист и международен анализатор.

Казаното от държавния глава Румен Радев относно ПП и политическата шарлатания проф. Христов разчита като "дълго трупано недоволство и разочарование, гняв на моменти", които са намерили вербален израз. По думите му това е "поредният спукан политически балон" в годините след 2000-а досега.

"Тези балони се пукат с все по-голяма скорост. Балоните започнаха да се пукат по-начесто. Срокът им на годност става все по-къс, качеството – все по-ниско."

Авторите на проектите са "комбинация на българското задкулисие и на външния фактор" – в какви съотношения, е въпрос на конкретен разговор, каза още социологът. Според него проектът ПП е бил "съшит с бели конци, много несръчно, от неудачни актьори", но е изпълнил основните си задачи - скъсване на отношенията с Русия, Македония и "окончателното затриване на българската енергетика".

"И в този смисъл е успешен, което им гарантира политическо възпроизводство в средносрочен аспект".

По първите две точки нещата са изцяло изчистени, а по третата все още сме забили спирачка преди пропастта, отбеляза Иво Христов.

В България никога в историческа перспектива не е имало култура за активна и упорита съпротива отдолу, която да налага решения на продажни сили, посочи още Христов. Той смята, че има мълчалива съпротива, но ако дойде денят Х, нашето общество по-скоро няма да бъде готово да се съпротивлява.

Отказът за Шенген според проф. Христов е "черен геополитически знак", който показва докъде ще бъде Европа в средносрочна перспектива – "докъдето са били хабсбургските граници".

"Ние на Европа сме в кърпа вързани, така или иначе. Тя има нужда от междинна, периферна територия – нещо средно между "Мордор" и "силите на светлината" и тази функция се изпълнява от България и Румъния."

Украйна е дългосрочен проект, подготвян много отдавна, не от 2014-а година, подчерта още в анализа си проф. Иво Христов.

"България и Румъния са във военностратегическия чадър на НАТО, на САЩ. Те са в опасна полоса на задълбочаващия се конфликт", изтъкна той и прогнозира голямо разгаряне на конфликта със замръзването на земята в Украйна.

Подготовката на мобилизираните в Русия завършва и започва тяхната инфилтрация в западна посока. Когато се задвижи такава маса от хора, въпросът е докъде ще спрат, допълни той.

Русия бавно "влиза в привичния за нея от историческа гледна точка режим на военен лагер", а "влязат ли във военен режим, всичко е възможно", коментира проф. Христов в предаването "Политически НЕкоректно".

Отвъд "кресливите псевдоелити в България", които не са държали оръжие, все пак "факторите, от които зависи реалното вземане на решения, имат предпазлива позиция и се опитват да минимизират щетите", смята той.

"Пушечното месо на Източната Европа ще бъде хвърлено на украинския фронт, рано или късно", песимист е Христов.

Той изрази позиция, че референдум за еврото е практически невъзможен и "това е геополитическо решение, което вече е взето" не от нас.

ЕС влиза във все по-сериозна криза и трябва да преразпредели част от плащанията. Българският финансов потенциал е мизерен, но тепърва Европа навлиза в дълга и системна криза и "жалкият български лев също е от полза, трансформиран в евро", мотивира се анализаторът.

"Нещата се необратими и вече се движат."

Политическите сили играят "особено танго" - за пред публиката всички твърдят, че искат да направят правителство, но истината е, че искат, "ако може някакъв бушон да поеме пасивите на ситуацията в най-тежките зимни месеци", както и шоковете във външнополитически план, описа политическата ситуация проф. Иво Христов.

Той изказа предположение, че по-скоро се готвят в средносрочен политически хоризонт – местните избори, които "гарантират окопаване на терена".

Относно опита за преврат в Германия проф. Христов каза, че има напрежение между проатлантическите брюкселски елити и старите аристократични континентални елити, които желаят по-независимо поведение на Европа.

"Този процес върви все по-сериозно. Германия е ключовата територия. Там се натиска на тази болезнена точка, за да бъдат предупредени всички останали."


Поставете оценка:
Оценка 4 от 80 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Саруман

    77 13 Отговор
    Мордор със столица Брюксел.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Монгола

    85 11 Отговор
    Натовците усещат, че изпуснаха Окрайнината и затова Йенс почна да пее друга песен и ще му е предсмъртната песен на него и НАТО.
  • 5 Путинофил

    32 96 Отговор
    Професора го каза: " Територията е населена с 80% русофили- дебили"!
  • 6 Жалък заблуден близач

    19 81 Отговор
    Каква маса хора бе Христов
    Да не е 45 година..ще спрат на първата украинска картечница къде мислиш че ще спрат
  • 7 Само питам

    69 9 Отговор
    Соросите знаете за 300 000 мобилизирани обаче цифрата е мн повече никой не може да ги преброи.
  • 8 Опит за преврат!

    17 87 Отговор
    Днес 30 руски еничара и 20 рускини, опитаха да направят държавен преврат!

    Коментиран от #13, #14, #43

  • 9 Мазни лакърдии

    21 61 Отговор
    Тоя не е за 4 хил.От по скъпите е.
  • 10 За какво

    19 66 Отговор
    мастит професор ще използва ученически метафори освен за пропаганда?!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Последния Софиянец

    98 17 Отговор

    До коментар #8 от "Опит за преврат!":

    Пълна лъжа.Правихме шествие за мир и неутралитет и всички ни ръкопляскаха.Цяла София е с нас с изключение на един файтон платени соросоиди.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Бамбука

    21 60 Отговор
    " Едно посредствено общество не се управлява сложно." Така е, и затова си в ЕК със заплата от 15 000 евро месечно. Подобни "герои" винаги са работили срещу страната ни.

    Коментиран от #30

  • 16 Хахахаха

    36 8 Отговор
    Сили на светлината в този случай няма.
  • 17 Буден

    41 7 Отговор
    Путин създаде нова религия.
  • 18 Слабо

    22 88 Отговор
    Мекерето още не е разбрало че руската армия в момента е плюнка в сравнение със февруари месец..копаенето на окопи е въпрос на оцеляване за тях..Русия е изолирана дипломатически и икономически стратегически загуби във опита си да спре разширението на НАТО
    и е въпрос на време санкциите да им загробят икономиката за десетилетие напред..къде щяла да спре огромната маса хора пита мекерето..отговори си сам
  • 19 Христов рубладжията

    21 43 Отговор
    Силите на светлината се возят в лодки за половин милиард и са безкрупулни убийци и мафиоти(и от двете страни на фронта).
  • 20 Димов

    24 7 Отговор
    Силите на светлината не се замесват и най-вече - не подклаждат войни.
  • 21 Българин

    17 55 Отговор
    Както е казал Исус по плода ще познаете дървото.полдовете на Путин са гнили.
  • 22 Гост

    13 52 Отговор
    Наукообразният начин на изразяване и високопарните титли прикриват доста ограничен начин на мислене.
  • 23 глава шамандура

    87 15 Отговор
    Много смешно как някои се опитват да оборят Иво Христов, не ви стига пипето и прочетените книги, не го ли разбрахте това? Нямате акъл даже и да спорите.

    Коментиран от #27

  • 24 Някой

    78 9 Отговор
    Не пращайте български войски срещу Русия, защото те ще минат на нейна страна заедно с духовата музика
  • 25 🎯🎯🎯

    81 7 Отговор
    Цитат Относно опита за преврат в Германия проф. Христов каза, че има напрежение между проатлантическите брюкселски елити и старите аристократични континентални елити, които желаят по-независимо поведение на Европа. Сто процента вярно гледище
  • 26 Някой

    37 1 Отговор

    До коментар #12 от "Ева Лореда 👸":

    Ти се научи да пишеш правилно и без грешки, и тогава ръси акъл! 🤣🤣
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Не нормален

    6 44 Отговор
    Мордор е командвана от Путлер,нали това искаш да кажеш.
  • 30 Кой е в ЕК бре

    23 3 Отговор

    До коментар #15 от "Бамбука":

    Нещо си се объркал
  • 31 Кой го пита

    8 35 Отговор
    Па тоя.
  • 32 Стан-боцмана

    13 49 Отговор
    Аман от дървени философи. Баба ми бог да я прости имаше една приказка:Един кон цял живот зелена трева яде зелен не става и един учен цял живот учи учен става ли. М чи и тоз.
  • 33 Чичак

    42 8 Отговор
    Прав е за всичко човека . И е жалко, че култура за активна и упорита съпротива отдолу няма......а трябва да има. Това впрочем им е шанса на подлогите в България, но да допълня че вътрешен тероризъм е имало. !!!!!
  • 34 Прекрасен анализ

    43 8 Отговор
    Браво!
  • 35 Чичак

    38 4 Отговор
    """"напрежение между проатлантическите брюкселски елити и старите аристократични континентални елити, които желаят по-независимо поведение на Европа."""" Така е безспорно! """старите аристократични континентални елити" знаят от личен опит на къде отиват нещата, но има и трети фактор "пролетариата" !!!! Фактора "безработица и жизнен стандарт"
  • 36 Дааааааа

    34 3 Отговор
    ЕС влиза във все по-сериозна криза и трябва да преразпредели част от плащанията. дааааа така е! ...... Франция, примерно с бюджет за 2023 г. 480 милиарда евро, ....... базиран на данъчни приходи от 320 милиарда евро, предвижда огромен бюджетен дефицит от 160 милиарда евро.......и как да се преразпредели ? Близо 6 милиарда евро държавни приходи идват от спасителните програми на ЕС, които отиват за изплащане на богатите инвеститори чрез изкупуване на тяхен дълг и акции от държавата.......
  • 37 българин

    9 20 Отговор
    Водача на 80-процентовите.
  • 38 И защо така мисли?възможен е теоретично

    25 1 Отговор
    Той изрази позиция, че референдум за еврото е практически невъзможен и "това е геополитическо решение, което вече е взето" не от нас.
  • 39 До къде ще стигнат

    11 31 Отговор
    Повече руска паплач в Украйна повече черни чували..проста математика за другаря професор..иначе правят стачки за мир и тн
  • 40 Тъжен ми се вижда

    33 4 Отговор
    Нищо добро не прогнозира ! За жалост така е .....и хората ще го отнесат
  • 41 Яне Сандански

    26 4 Отговор
    Отдавна следва изявите на професора и е много прав с една уговорка ,отваря се скоро фронт в косово-сърбия и Полша и тогава жалко за цялата източна Европа и част от централна .Борел каза страшни ще да 100 хиляди жертви и неприемливо за Европа но ще бъдат милиони .В такава война няма как голяма заподноевропейска държава да остане на сухо .Ще има милиони жертви в такава война и един Ник Кресна Април началото още писа ,че това в украйна ще прерасне във война и ще излезне извън Украйна но от тоз сайт го триеха непрекъснато .Е факти ,професора не казва нищо по различно от Кресна ?

    Коментиран от #44

  • 42 Голем смях

    9 40 Отговор
    Този рубладжия е професор колкото Ванката от шоуто на Слави.Да ме извини Ванката...този ..хахаха професор е срам за българската професорораздавателна система...хаахахх САЩ ряпа да ядят.В България щом този никаквец е професор...то всеки третокурсник от бургаския свободен,също е професор.

    Коментиран от #46, #50

  • 43 Палячо

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Опит за преврат!":

    Къде ,в това което носиш на раменете си ли?
  • 44 15 фронт

    7 23 Отговор

    До коментар #41 от "Яне Сандански":

    В косово фронт няма другар ще минат самолетите невидимки и след 3 дена в Белград ще се вее белият флаг

    Коментиран от #45

  • 45 Яне Сандански

    18 2 Отговор

    До коментар #44 от "15 фронт":

    С какво образование си?

    Коментиран от #48

  • 46 Защо пишеш глупости?

    19 2 Отговор

    До коментар #42 от "Голем смях":

    На интересен ли се правиш?
  • 47 На зле вървят нещата прав е:

    10 5 Отговор
    Щом и Франция допусна Еманюел Макрон да прокара своя бюджет за 2023 г. през Националното събрание без гласуване...........  След изборите през май 2022 г. партията на Макрон „Възраждане“ има само малцинство в Асамблеята и бюджетът ѝ беше обречен да се провали при гласуване.В крайна сметка правителството на Макрон реши вчера да принуди одобрението на приходната част от своя бюджетен законопроект, използвайки антидемократичния член 49-3 на френската конституция. Този член позволява на правителството да принуди Асамблеята да приеме бюджета без гласуване, освен ако не приеме вот на недоверие за сваляне на правителството.....жалка работа......Той повиши разходите за отбрана с над 3 милиарда евро до 44 милиарда евро и намали субсидиите за цените на енергията и т.н............
  • 48 15 фронт

    3 10 Отговор

    До коментар #45 от "Яне Сандански":

    С такова да знам какво ще стане
  • 49 Хахаха

    6 11 Отговор
    Абе тоя къде беше роден ?
  • 50 Ало, третокурсника от бургаския свободен

    17 2 Отговор

    До коментар #42 от "Голем смях":

    То ти и личи да ти кажа......
  • 51 Дааааааа

    35 4 Отговор
    България не е много сложно да я управляваш. Едно посредствено общество не се управлява сложно========че то, това беше целта на "атлантиците" 32 години бе човек. Мачкаха мозъците на младото поколение по всякакъв възможен начин и ги направиха на пастет.... Виж ква малоумна сган изпълзя накрая....класни олигофрени, замаяни от пропаганда
  • 52 Кинжал

    26 4 Отговор
    България е неизвестното в едно много сложно геополитическо уравнение, в което участват както Щатите и Русия, така и Европа, Китай и Турция. Може да не ви се вярва, но България се превръща в най-важната територия в Европа, особено след като се очертава вече пълният разгром на евроатлантиците и във военно и в икономическо отношение по всички фронтове. България затваря всички военни, нефтени, газови и енергийни и търговски коридори между Адриатика, Черно море, Балтийско море и Егейско море , между изтока и запада, и между севера и юга. Почти няма вариант да излезем сухи и неокървавени от ожесточената битка, която тепърва ще се води за нас и нашите земи. Едно е сигурно - колкото повече Евроатлантизмът се опитва да се насажда и да взема превес в България, толкова по жестоко ще катастрофираме! В момента буквално летим с бясна скорост към пропастта и въпросът е кога на българинът най-накрая ще му проработи инстинктът му за самосъхранение и ще се опита нещо да промени?!

    Коментиран от #53, #54

  • 53 Турция

    8 0 Отговор

    До коментар #52 от "Кинжал":

    През Втората световна май беше пас. !!!
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Пътят на коприната стигна до Грузия

    6 5 Отговор
    И там САЩ ги занулиха, даже шанс не ни дадоха байпас да направим. А чудеса в България щяха да станат. Влак до Грузия стигна и две пристанища щяха да им правят китайцитезаводи за електромобили и т.н А сега яд..т. американският .....щото са същите млади олигофрени като нашите

    Коментиран от #60

  • 57 нещо невярно ли има в текста

    4 2 Отговор
    Поживем- увидем
  • 58 Понеже сте много сложен,

    4 12 Отговор
    я обяснете, ако е възможно как олигархичния капитализъм доведе Русия, една велика страна в миналото до задънена улица.
    И защо аз и милиони европейци трябва да страдаме от високи сметки и от инфлация, че на някой много му били важни Проливите и не знам колко полюсния свят, пък на други Нато им била заветната мечта? Или, защото не сме много сложни трябва да търпим случващите се безумия, породени от елити, дето нямат връзка с живия живот и обитават държавните си резиденции, обикалят с държавните си коли и с държавната си охрана?
  • 59 Рибонзон

    7 9 Отговор
    Тоя не беше ли роден в СССР.

    Коментиран от #61

  • 60 Кинжал

    15 4 Отговор

    До коментар #56 от "Пътят на коприната стигна до Грузия":

    Има няколко пътя на коприната. По принцип има вариант и през Грузия, но там са само два прохода през Кавказ и е ужасно трудно. По-скоро ще мине през Абхазия, вече има проект за високоскоростна железница и магистрала покрай черноморското крайбрежие на Грузия и Абхазия. Впрочем, китайската високоскоростна железница вече е факт и в Иран и в Северна Турция. Трасето трябва да мине през България, което е проблем за евроатлантиците. Както е факт и тази, която построиха китайците в Гърция и част от Сърбия след като купиха пристанището в Пирея. Купиха и това в Солун и трасето от там трябва да мине през България ( Петрохан и Лом) , но това също е проблем за евроатлантиците. Нещата стават все по-сложни. Накрая Турция от името на БРИКС може да се яви в ролята на наш Освободител , колкото и парадоксално да звучи, но преди това трябва да се случат едни други неща , които назряват.

    Коментиран от #67, #69

  • 61 Бай Шиле

    6 3 Отговор

    До коментар #59 от "Рибонзон":

    Ти не беше ли роден в обора?
  • 62 Анонимен

    3 1 Отговор
    Е, вярно е.
  • 63 Последния Софиянец

    8 14 Отговор
    Един от най жалките рублоибрици в клета България, верен слуга на робсия!
  • 64 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 14 Отговор
    Повръщам върху главите на такива като тоа русороб, след почерпване обилно със самагон, а той се облизва‼️
  • 65 Фори

    5 16 Отговор
    Поредният четирихилядник .След Волгин и Вацев.

    Коментиран от #66, #68

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Хм.....

    3 3 Отговор

    До коментар #60 от "Кинжал":

    """""”трябва да мине през България ( Петрохан и Лом) , но това също е проблем за евроатлантиците....""""" ...........Чувал съм, че по Живково време България е имала част от Солунското пристанище, а Гърция имала пристанище в Лом но не знам дали е истина.....
  • 68 Бесен- _Язовец

    1 9 Отговор

    До коментар #65 от "Фори":

    Пълен ммокклук е жжалкара!
  • 69 А представяш ли си

    5 1 Отговор

    До коментар #60 от "Кинжал":

    България,Турция, Иран, Пакистан, Китай железопътна връзка ? София, Истанбул, Техеран Исламабад.....и Китай.. 6500-7200 км - една пета от обиколката на света.......Около 1950 км трасе в Турция, 2600 км в Иран, 1990 км в Пакистан.......и за 10-12 дена контейнерите да са в София........ 2030 г.,примерно.........хахахаха
  • 70 небрежнев

    8 14 Отговор
    Проф. Иво Христов, социолог, юрист и международен анализатор се изказва по финансовия въпрос за Еврото, по военния за мобилизацията, по енергийния за "затриване на българската енергетика"... Всъщност проф. Иво Христов е професор по всичко и с лекота раздава научни доводи и термини като: "пушечно месо", "особено танго", "кресливите псевдоелити", "сили на светлината", "съшит с бели конци"...

    Коментиран от #71

  • 71 А можеш ли да го сравниш примерно

    5 2 Отговор

    До коментар #70 от "небрежнев":

    С оня МИНДЯнският цървул от НБУ
  • 72 Така

    4 1 Отговор
    👍👍👍👍👍👍👍👏👏👏👏👏👏👏
  • 73 орското жендърче

    0 4 Отговор
    пак пуска миазми от които се опианяват прагогаслафните $котове 😄
  • 74 Шофьор

    6 0 Отговор
    Уважавам проф. Христов с неговите дълбоко тълкувания, но - опонирам го твърдо по този въпрос, денят в който се опитат да изпратят български бойни съединения на някакъв безумен и безсмислен от наш интерес фронт, този ден ще е последният за либералната демокрация в България! Е те тогава военните ще им го 🔨⛏️🔨⛏️🔨...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове