Last news in Fakti

15 Декември, 2022 13:18 1 884 19

Илияна Йотова: Някой умишлено е заблудил БСП за хартиената бюлетина

  • хартиена бюлетина-
  • трети мандат-
  • парламентаризъм

Един от аргументите, с които президентът ще реши на кого да връчи третия мандат, ще бъде кой има възможността да направи едно максимално подкрепено правителство, каза тя

Не се изненадах от вчерашното гласуване за кабинета на проф. Габровски, макар че мислех, че ще е с по-малка разлика. Поведението на парламентарно представените партии показа, че те ще играят твърда игра до край. Това каза в студиото на Euronews Bulgaria вицепрезидентът Илияна Йотова.

Наистина ГЕРБ предложи възможно най-широката формула. Ако преди няколко години някой ми беше казал, че ГЕРБ може да предложи подобно правителство, никога не бих повярвала. Действително експертен кабинет и хора, които са с най-различни политически възгледи. Ако се замислим, това е и формулата на служебните кабинети, които предлагаше и президентът Радев. Разчитаха на подкрепа, предлагайки тази най-широка формула, загърбвайки собствената си партия и въпреки това получиха много твърдото отношение на парламентарно представените партии.

Очевиден извод е, че партия ГЕРБ все още не е излязла от изолацията, в която попадна след 2020 г. Това показва и че протестите от 2020 г. не са били напразни. Те са достатъчно добър урок за политическата система.

Всяко вето на президента се посреща на нож, коментира Йотова след наложеното вето от държавния глава върху промените в Изборния кодекс. Част от мотивите на президента са, че машината за гласуване е сведена до един принтер, след като ще се броят на ръка хартиените разписки. А това може да бъде повод за грешки.

Това означава изключително голяма трудност в работата на СИК, това означава възможност за много грешки и недействителни бюлетини. Тоест ние се връщаме там, където бяхме преди две години. Ако 84 грешки срещу 80 000 недействителни бюлетини – тази разлика никому не прави впечатление, толкова по-зле за всички нас.

Нямаме никаква вина за това, защото когато застанахме до хората на площада, всички поискахме промяна. Промяна на начина, по който се управляваше България. Бяхме и продължаваме да бъдем заедно с хората, които не искат България да е в последна в различни класации. Не искаме да бъдем в периферията на ЕС.

Парламентаризмът се руши в Народното събрание. Той не се руши нито от останалите институции, нито от българското общество. Ще бъде най-голямата грешка на политическата система, ако търси вината на всяко друго място, но не и в собствените си редици, коментира Йотова по повод обвиненията, че президентската институция руши парламентаризма.

За обвиненията на ПП, че зад проектокабинета на Габровски стои президентът, заедно с Борисов и Пеевски, Йотова коментира, че когато не можеш да намериш достатъчно аргументи да убедиш българското общество и да намериш съюзници в парламента, и търсиш причината някъде навън, това показва единствено незрялост и безсилие. Не е добра практика нито в политиката, нито в живота да загърбваш собствената си биография.

Много неща ще трябва да се решат през следващата година в Европа, да не стане така че изобщо темата Шенген да липсва от приоритетите на европейските институции, коментира вицепрезидентът.

Някой може би е заблудил и БСП и нейното ръководство, че чрез машините са загубени стотици хиляди гласове. Според мен е умишлена заблуда.

Аз не вярвам във втория мандат, каза вицепрезидентът по повод парламентарната рулетка. Нека да видим първо онези наши колеги в парламента, които наистина са много загрижени за парламентаризма да видим какво ще направят с втория мандат, каза тя. Целият страх в момента се движи между това кое е по-важно – червените линии или зелената светлина.

Един от аргументите, с които президентът ще реши на кого да връчи третия мандат, ще бъде кой има възможността да направи едно максимално подкрепено правителство.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голем смех

    16 10 Отговор
    И мис Пиги се усети за гафа на своите съпартийци. Само на другарката Нинова не и увира главътъ...
  • 2 И продължават да заблуждават

    14 9 Отговор
    За хартиената бюлетина. Нинова се хвърля като Матросов. За собственият си келепир .

    Коментиран от #13

  • 3 УРА,,УРА

    15 6 Отговор
    Заблудата може да има и други измерения, финикийските знаци, например!!
  • 4 оня с коня

    14 5 Отговор
    Както редица Партии - противници на ГЕРБ непрекъснато повтарят че Борисов и партията му са в Изолация,така и Йотова не пропуска да спомене въпросната мантра.Но да каже Йотова,пък и всички останали недолюбващи ГЕРБ:АКО в този Парламент не се сформира Правителство поради отявлената Неприязън между отделните Партии,ЩЕ ОБЯВИ ЛИ Йотова че не само ГЕРБ,а ВСИЧКИ ПАРТИИ СА В ИЗОЛАЦИЯ?
  • 5 Агата Кристи

    14 2 Отговор
    Фотографите,
    Не я снимайте в профил !
    Плашите ни !
  • 6 Нищоправеца

    13 2 Отговор
    Институцията "президент" е изпразнена от съдържание на 99%. А длъжността "помощник" президент, която тази червена ТеКеЗеСарска крава заема е ненужна на 199%
  • 7 Пунта Мара

    6 1 Отговор
    Добър ден. Мисирка
  • 8 5577

    10 5 Отговор
    Въртите сучите, пак за Бойко Борисов става въпрос. Направете не повече а и равно на него и мигом ще го забравим. С деветосептемврийски мисли не става. Работете бе хора. На власт сте. Само оправдания слушаме. И европейските лидери се чудят с кого да говорят. Ми вие сте.
  • 9 Я бкп кадъра

    7 2 Отговор
    шефката, на румяна крадефа ги разбира тия работи бкп–бсп, и заблуди???!!!
  • 10 007 /агент/

    8 2 Отговор
    От където и да я снимат, все ще те изплаши...
    Но, въпроса ми е : Толкова богата държава ли сме, за да се харчат пари за една институция
    /зам.президент/ която е АБСОЛЮТНО ИЗЛИШНА...
  • 11 Деций

    4 4 Отговор
    Със този глупав ход БСП ще загуби периферията от интелигентни и по млади граждани.Ще и остане само твърдото ядро,тези които се обсждат в телевизията и в предаването на Стоил Рошкев.Разни старчоци дишашти с акумулатори,чиито дни са преброени.Някой от тях сигурно са връстници на Хан Аспарух.Нямам нищо против възрастните хора,но в залеза на живота,да даваш наклон и да определяш бъдещето младите е нелепо и даже ценично!Та Нинова уж не е някоя патица,но тук я подхлъзнах.

    Коментиран от #14, #15

  • 12 Моряка

    1 3 Отговор
    Вироглавите жени осмъртиха парламентаризма.Я си представете България къде щеше напред да е,ако не бяха Класната,Майчето,Танчето,,Атанасова,Капон,Корнела.И полумъжките им хапливи аналози-кръглия Ал,Гошо Тъпото,ранния Г.Марков,сегашните звезди на ГЕРБ.
  • 13 Моряка

    0 3 Отговор

    До коментар #2 от "И продължават да заблуждават":

    Какъв келепир,бе братко,хвърля се като удавник за сламка,ама сламката си е сламка,не е спасителна риза.Напоследък и аз си мисля,дали наистина не е добре подготвена,дълбоко законспирирана синя мина със закъснител.По точно се нарича с устройство за кратност.Минават отгоре примерно 5,10 или 20 кораба- нищо.И изведнъж 21-вия гръмва.В случая хартиената бюлетина в ролята на 21-ви кораб.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Моряка

    0 2 Отговор

    До коментар #11 от "Деций":

    А пък за там,за където дебелашки намекваш,ред няма.Както злорадстваш срещу акомулаторите и прас-я инфарктче,я инсултче,че може и нещо по лошо.Не че ти го желая,ама .......

    Коментиран от #17

  • 16 Моряка

    1 1 Отговор
    И аз и приятелите ми сме от праисторическо време,но сме за машинното гласуване.Ние,папардаците,изградихме цветущата 27ма страна в света по развитие и стандарт,а вие,неуважителните,я разсипахте.Който стреля срещу историята с пушка,тя му отвръща с топ./дагестанска поговорка,ама такива, като тебе, едва ли я знаят/
  • 17 Деций

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Моряка":

    Никой не е застрахован от преждевременна смърт,всичко го има в играта.Но хипотетично хората на 40/50 г все още имат хоризонт,а на 78/85 г какво?,ще правят планове за бъдещето си ли?Това съм имал в предвид.Светът се променя, а войната на поколенията съществува не от вчера.Не може някой който е на път да си отиде да определя мерки и норми на поведение,начин на живот и неговата организация.
  • 18 явно вече е решено

    0 0 Отговор
    Войната в Украйна ще сложи край на ИЗ. Тази е надушила и се подготвя за утрешния ден когато Москва няма да има думата.
  • 19 кой за каквото си мисли

    1 0 Отговор
    Моя жизнен опит показва че тези които говорят че другите крадяли, всъщност крадат и се опитват да хвърлят вината върху другите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове